Eğitim Güncelleme Tarihi: 20 Nis 2024 10:00

Anayasa Mahkemesi YÖK kanununun o maddesini iptal etti

Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde izin almadan bildiri dağıtma, afiş ve pankart asma ile toplantıyı cezalandıran Yükseköğretim Kurulu kanununu iptal etti.

Anayasa Mahkemesi

Anayasa Mahkemesi Yükseköğretim Kurulu Kanunu'nu İptal Etti: İfade Özgürlüğüne Vurgu

Anayasa Mahkemesi (AYM), üniversitelerde izin almadan bildiri dağıtma, afiş ve pankart asma ile toplantı düzenlemeyi cezalandıran Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kanunu hükümlerini iptal etti. Hukuksuzluğa "dur" diyen AYM, ifade özgürlüğünü sınırlamaya yönelik kanuni düzenlemelerin sadece şeklen var olmasının yeterli olmadığını belirtti. Yasal kuralların keyfiliğe izin vermemesi gerektiğini vurgulayan AYM, sınırlamaların Anayasa'nın sözüne aykırı olamayacağı ilkesine uyulması gerektiğine dikkat çekti.

AYM'nin iptal gerekçesinde, "Sınırlamanın Anayasa’nın sözüne aykırı olamayacağı hükmüne aykırılık teşkil ettiği sonucuna varılmıştır" ifadesine yer verildi. Ayrıca, "suç işlemek amacıyla kurulan bir örgüte üye olmamakla birlikte, örgüt adına faaliyette bulunmak veya örgüte yardım etmek" eyleminin üniversiteden atılma nedeni olarak sayılmasına ilişkin hükmü de AYM tarafından reddedildi.

Ekleme Tarihi: 20 Nis 2024 10:00