Otomobil Güncelleme Tarihi: 7 Kas 2022 11:00

Aracın kilometresi ile oynadı hapis cezası aldı

İkinci el otomobil almak isteyenlerin endişe ettiği konuların başında kilometrenin azaltılması yer alıyor. Yargıtay'ın bu konudaki kararı sorunu çözecek türden!

Araç km

İkinci el otomobil alıcılarının en büyük kabuslarından biri kilometre ile oynanmış araçlar. Bazı kurnaz satıcılar otomobillerini satabilmek için sanayide ustasını bulup kilometre sayacını geriye doğru saydırabiliyor ve sonuç olarak yüzbinlerce km yapmış araçlar sanki az kullanılmış araçlar gibi yüksek fiyattan satılabiliyor.

İkinci el otomobil almak isteyenlerin kabusu hale gelen km değiştirme sahtekarlığına Yargıtay'dan emsal niteliğinde ve yapanların gözünü korkutacak bir karar geldi. Kararla birlikte Yargıtay, birinci derece mahkemelere ve istinaf mahkemelerine dayanak olacak bir karara da imza atmış oldu.

YARGITAY'DAN ARACIN KİLOMETRESİNİ DÜŞÜRENE EMSAL HAPİS KARARI

Yargıtay'ın hapis cezası vermesine neden olan olay şöyle gelişti.

İnternette beğendiği aracı satın aldıktan sonra servise götüren müşteri 68 bin kilometrede zannederek aldığı aracın 200 bin kilometrede olduğunu öğrendi. Satıcı yaklaşık 140 bin km düşürerek aracı 68 bin km'de olarak müşteriye internet üzerinden pazarlayarak satmıştı.

ARAÇ KADRAN ARAÇ KM

Dolandırıldığını anlayan mağdur tüketici Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu. Mahkeme yargılaması sonucunda aracı satan kişi hakkında Nitelikli Dolandırıcılık suçundan hapis cezasına karar verdi. Hapis kararına itiraz eden satıcı soluğu Yargıtay'da aldı. Yargıtay Ceza Dairesi emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Yargıtay "kilometresi düşürülmüş aracı değerinin üzerinde satmanın, ''nitelikli dolandırıcılık'' suçunu oluşturduğuna" hükmetti. Yargıtay'ın tüketicileri rahatlatacak ve ikinci elde dolandırıcılığın önüne geçecek kararının gerekçesinde şu ifadelere yer verildi.

"Davacının aracı satın aldığı ancak aracın yetkili servise götürülmesi ile, aracın kilometre saatinin değiştirildiğinin ve 200 bin kilometrede olduğunun tespit edilmiştir. Bu suretle sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda; tüm dosya çerçevesine göre sanığın mahkumiyetine yönelik mahkemenin kabulünde isabetsizlik görülmemiştir. Mahkeme hükmünün onanmasına oy birliği ile kabul edilmiştir."

ARACIN KM'Sİ İLE OYNAYANA 3 YILLA 10 YIL ARASI HAPİS VE İDARİ PARA CEZASI

"Nitelikli Dolandırıcılık Suçu"nun kapsamı Türk Ceza Kanunu'nda düzenleniyor. TCK'nın 158. maddesi 'Nitelikli dolandırıcılık' adı altında benzer hilelere başvuranlar hakkında hapis cezası öngörüyor.

Yasa; Nitelikli dolandırıcılık suçunu işleyenleri 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve bunun yanı sıra 5000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırıyor

Yargıtay'ın ikinci el otomobil satışında aracın kilometresi ile oynanmasına dair vermiş olduğu emsal karar tüketicileri rahatlatacak.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 7 Kas 2022 11:00