Sağlık Güncelleme Tarihi: 24 Ağu 2022 01:00

Burun akıntısının nedenleri nedir burun akıntısı nasıl geçer

Burun akıntısı, burun tıkanıklığı kişinin yaşam kalitesini, sağlığını etkiliyor. Pekiyi burun akıntısının nedenleri neler ve burun akıntısından nasıl kurtuluruz

nezle

Mevsim değişiklikleri ile soğuk algınlığı, nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları burun akıntılarına neden oluyor.

Pandeminin başlaması ile daha önce önemsenmeyen bu semptomlara daha dikkat ediliyor.

Sağlık kuruluşlarına müracaat eden sayısı özellikle mevsim geçişlerinde artıyor. Burun akıntısı çocuklarda yoğun olarak gözlemleniyordu.

Yetişkinlerde de burun akıntısı yoğun görülmeye başladı. Hal böyle olunca hastanelerde kuyruklar oluşuyor. Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı yaşayanlar soruna kendilerince çözüm arıyorlar.

BURUN AKINTISININ BELİRTİLERİ

  • Burun içinde aşırı mukus üretimi
  • Burunda akıntı
  • Nefes alıp vermede zorlanma
  • Burunun tıkalı olması
  • Nöbetler şeklinde hapşırma
  • Burunda artan basınçla baş veya yüz ağrısı
  • Burundan boğaza akan mukusla boğazda ağrı veya öksürük

BURUN AKINTISININ SEBEPLERİ VE BURUN TIKANIKLIĞI

ALERJİLER

Burun akıntısının çok fazla nedeni olabilir. Ağırlıklı olarak soğuk algınlığı nezle, grip şeklinde meydana gelse de birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir.

Özellikle mevsim geçişlerinde alerjik rahatsızlıkları olanların burun akıntısına yabancı değil. Burun akıntısının nezle, grip, soğuk algınlığından sonra en çok nedeni alerjiler.

Bunu anlamanın yolu ise sağlık kuruluşlarında yapılacak testlerden geçiyor.

Burun akıntısı ve hapşurmaya en çok Polen Alerjisi neden olabiliyor. Mevsimsel alerjiler içinde en yaygın tetikleyici ve halk arasında “saman nezlesi” olarak bilir, doktorlar ise bunu “mevsimsel alerjik rinit” şeklinde adlandırıyor.

Diğer bazı alerji çeşitleri de şöyle:

  • Küf Alerjisi

  • Evcil Hayvan Alerjisi

  • Polen Alerjisi

  • İlaç Alerjisi

  • Besin Alerjisi

  • Böcek Alerjisi

  • Lateks Alerjisi

Alerjiler içerisinde en yaygını besin alerjisi. Hemen hemen bütün sebze ve meyvelere karşı görülebiliyor. En tehlikelileri besin ve ilaç alerjisidir, hayati tehlikesi (anafilaksi) var.

KRONİK SİNÜZİT

Burun akıntısına neden olan rahatsızlıklardan birinin de kronik sinüzit olduğu biliniyor. Eğer sinüzit olduğunuzdan şüpheleniyorsanız ve 3 ay içerisinde iyileşme gözlenmiyorsa, doktora başvurup test yaptırmak gerekiyor.

Şikayetler, bulgular ve belirtiler 12 haftadan uzun sürüyorsa kronik sinüzit olabilirsiniz. Sinüzitin baş veya yüz ağrısıyla kendini gösterdiği yaygın kanı olsa da başka belirtileri var.

  • Geniz akıntısı ve boğazda yanma

  • Gözün etrafında basınç hissi

  • 10-14 gün süren nezle grip soğuk algınlığı hafif ateş

  • Sabah ya da gece şiddetli ve inatçı öksürükler

  • Uzun süren baş ağrısı

  • Horlama ve burunda tıkanma

  • Nefesin kokması, koku almada bozukluk, bulantı ve kusma;

  • Sarı-yeşil renk ve koyu burun akıntısı

SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP

En yaygın rahatsızlıkların başında soğuk algınlığı ve grip geliyor. Soğuk algınlığında belirti olarak düşük ateş görülür. Boğaz ağrısı veya boğazda yanma hissi vardır.

Burunda tıkanıklık meydana gelir ve burun akıntısı oluşur. Hapşırma ve kuru öksürük de soğuk algınlığının belirtisidir. Gözlerde yanma hissi ve sulanma, kulaklarda dolgunluk hissi, halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısı temel belirtileridir.

Grip ise soğuk algınlığından (nezle) biraz daha sert geçer. Belirtileri ortak olduğu için genellikle birbirine karıştırılır. Yüksek ateş, burunda tıkanma ve akıntı, titreme, soğuk ter boşalması, şiddetli ağrılar, yorgunluk hissi ve baş ağrısı grip belirtileri arasındadır. Bazı hastalarda yüksek ateş olmasa da grip teşhisi konabilir.

BURUN SPREYLERİNİ AŞIRI KULLANMA

Özellikle burun spreyi kullananların bilinçsizce kullanımı sonucunda da burun akıntısı meydana gelebilir. Sık kullanıldığında spreyler burunun doğal işlevini bozarak farklı sorunlara davetiye çıkarır.

Doktor kontrolü olmadan ve önerisine göre kullanılmayan spreyler burun akıntısına neden oluyor.

SAPMIŞ BURUN SEMPTUMU

Burun eğriliği olarak da bilinir. Orta hattan sapmış konumda bulunan burun farklı rahatsızlıkların yanında burun akıntısına da neden olur.

Burun eğriliği Septum deviasyonunu olarak adlandırılır, oluşmasında farklı nedenler olabilir. Bebeklerde bazen anne karnında olacağı gibi sonradan dış nedenlerle de gerçekleşebilir.

Belirleri şunlardır:

  • Burnun tek veya çift tarafının tıkanık olması

  • Uyanıldığında boğaz kuruluğu

  • Burun kanamaların tekrar etmesi

  • Sinüzitin tekrar etmesi

  • Baş ağrısı, geniz akıntısı ve yüzde ağrı

  • Uyurken sesli nefes alıp verme (özellikle çocuklarda)

KURU HAVA

Solunan havanın aşırı derecede kuru olması, nem barındırmaması da kişide burun akıntısını tetikleyebilir. Kuru hava özellikle uyku odalarının dar ve havasız olduğu durumlarda uyku kalitesini de etkiler. Buhar makineleri veya ortamdaki havanın kuruluğunu düşürecek önlenler faydalı olabilir.

HORMONEL DEĞİŞİKLİK VE GEBELİK

Burun akıntısına hormonel değişiklikler veya dengesizlikler de neden olabiliyor. Hamile olan kadınlarda Hormonal Rinit semptomu sık görülür.

Bunun ardında hamilelik döneminde yaşanan hormonel değişiklikler vardır. Hamile kadınların neredeyse yüzde 40’ında burun tıkanıklığı ve akıntısı yaşanır.

Sadece bunlarla sınırlı değil, ergenlikteki değişimler, kontraseptif kullanımı veya menapoz dönemlerinde de burun akıntısı gerçekleşebilir.

BURNUN İÇERİSİNE YABANCI CİSİM KAÇMASI

Genellikle çocuklarda görülür. Burun deliklerine yabancı cisim kaçması sonucu burun içerisinde mukus üretimi ve burun akıntısı gerçekleşir.

Burun akıntısına neden olan burna cisim kaçması ile ilgili en belirgin bulgu kötü burun kokusu olarak bilinir. Burunda tek taraflı tıkanıklık ve kanlı akıntı görülebilir.

Çocuklarda ve akli dengesi yerinde olmayanlarda rastlanır.

BAZI İLAÇLAR

Hastalar içerisinde yüksek tansiyon rahatsızlığı olanların kullandığı ilaçlar sonucu da akıntı görülebilir. Erkeklerde sertleşme bozukluğu olarak bilinen erektil disfonksiyon sürecinde kullanılan ilaç da burun akıntısı nedeni olabilir.

Psikolojisi bozuk depresyona giren hastaların kullandığı haplar ile halk arasında epilepsi olarak da bilinen kronik hastalık epileptik nöbet geçiren hastaların kullandığı ilaçlar da burun akıntısı nedeni olabilir.

BURUN POLİPLERİ

Burun akıntısının nedeni bazen de burun polipleri olabilir. Burun polipleri burnu tıkayarak hava akışını engeller. Sonucunda kişi ağzından solumaya başlar.

Ağız kuruluğu, başta ağrı, hormalam uyku apnesi, boğazda hassasiyet oluşması ve iltihap oluşması gibi durumlara neden olur.

Bu durumda nezle ve grip uzun sürer. Geniz akıntısı astıma neden olabilir. Koku almada bozukluk ve sinüzit meydana gelebilir.

SİGARA DUMANI

Sigara içen veya uzun süre kapalı bir mekanda sigara dumanı soluyanlarda da burun akıntısı görülüyor. Sigaranın bilinen zararları akciğerleri, nefes alıp vermeyi ve astımı tetikliyor.

Nefes ciğerlere sağlıklı ulaşmadığından burun mukoza üreterek havayı temizlemeye çalışıyor ve böylece burun akıntısına neden oluyor. Sigara içenlerin grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanması da kolaylaşıyor.

BEYİN VE OMURİLİKTE SIVI KAÇAĞI

Burun akıntısının nedenlerinden biri de Beyin ve omurilikte sıvı kaçağı. Burundan damlayan berrak ve genizde tuzlu su tadı bırakarak akıntıya neden olabiliyor.

Bu tür akıntılar nadir de olsa beyin iltihaplarını ve menenjit rahatsızlığının gelişmesine neden oluyor. Menenjitte hafi sakarlıklarla koaha neden olabiliyor.

RESPİRATUAR SİNSİTYAL VİRÜSÜ (RSV)

Bu virüs 2 yaşına kadar hemen hemen tüm çocuklarda görülebiliyor. Respiratuar sinsityal virüsü (RSV) bulaşıcı bir hastalık olarak biliniyor ve ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olabiliyor.

RSV yoğun olarak Mart ve Kasım aylarında yayılıyor kış mevsiminde ise bebeklerin büyük kısmını etkiliyor. RSV burun akıntısına da neden oluyor.

RSV’nin Belirtleri

  • Yüksek ateş

  • Burunda akıntı

  • Kırgınlık ve yorgunluk hali

  • Solunum yolu hastalıkları

  • Alerjik olmayan rinit (alerji ile ilgili olmayan kronik tıkanıklık veya akıntı)

ALERJİNİN NEDEN OLMADIĞI RİNİT (ALERJİYLE DIŞINDA KRONİK TIKANIKLIK VEYA AKINTI)

Alerjik olmayan rinit nonalerjik rinit olarak da bilinmektedir. Alerjik nedenlerin yokluğunda oluşan hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı olarak kendini gösterir. Yıl boyunca kendini gösterir mevsim geçişlerinde artış olur. Sebebi net olarak bilinmiyor.

Çok fazla tetikleyici faktör olduğu biliniyor. Sigara, trafik kirliliği, parfümler, ağır kokular tetikleyebiliyor. Bu semptomu gösterenlerde alerjik rinitte olduğu gibi polen veya yünlü hayvanlara karşı duyarlılık bulunmuyor.

MESLEKİ ASTIM

Burun akıntısının bir diğer nedeni de mesleksel astım. Bazı çalışma ortamlarına bağlı olarak gelişiyor. Hastalık değişken hava yolu kısıtlanması ve/veya havayolu aşırı duyarlılığı ile ortaya çıkıyor. Özellikle gelişmiş endüstrileri olan toplumlarda sık rastlanır ve meslek hastalığı olarak bilinir.

SÜREKLİ BURUN AKINTISININ DİĞER NEDENLERİ

Kişinin burun içindeki kan damarları veya doku etraftan gelen herhangi bir etkiye tepki verdiğinde burunda mukoza ve sıvı üretimi başlar.

Alerjik olmayan veya vazomotor rinit nedeniyle de akıntı olabilir. Bu tarz rinitlerde akıntı nedeni olarak bağışıklık sistemi tetikleyici değildir.

Vazomotor rinit nedenleri arasında gebelik, tansiyon, hipotiroidi, durum damlası, stres, aşırıya kaçan fiziksel aktivite, cinsel ilişki ve sigara dumanı yer alıyor.

Parfüm ve kokular, hava durumunda değişim, baharatlı veya acı yiyecekler. Parlak ışığa maruz kalındığında kendini gösterebilir. Kesin bir tedavi yoktur.

Uygun ilaçları kullanmak ve tuzlu su çözeltileri ile burun temizliği ile önlenebilir.

BURUN AKINTISI NASIL DURDURULUR?

Burun akıntısı ile ilgili tedbiler, tam tedavi gerçekleşene kadar hastanın daha kaliteli yaşamasını kolaylaştırabilir. Burun akıntısını durdurmak için sağlık kuruluşuna başvurmanın yanı sıra aşağıdaki tedbirler alınabilir.

BURUN AKINTISI DURDURMAK İÇİN NE YAPILIR?

  • Buhar makinesi ile evin havasını değiştirmek ve nemlendirmek

  • Sıcak banyo, buhar banyosu veya hamam (Buhar banyosu sırasında çeşitli yağların kullanımı da burun akıntısını durdurabilir. okaliptüs, nane, çam, biberiye, adaçayı, çay ağacı ve kekik yağı iyi uygulanabilir)

  • Burun çevresine sıcak baskı

  • Tuzlu su ile burun temizliği

  • Bol su tüketimi (Suyun bol tüketimi sinüsler ve burun boşluğundaki mukuslar temizler.Kahve, sıcak çay ve limon üretimine ara vermek gerekir)

  • Sıcak bitki çayları: (Papatya, zencefil, nane veya ısırgan otu gibi anti inflamatuar ve anti alerjik otlar içeren çaylar tercih edilebilir. Kafein olan ve soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır)

  • Zerdeçal: Zerdeçal tüketimi (burun akıntısı ve birçok hastalıktan iyileşmeye yardımcı olur. Güçlü antioksidan, anti inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özellikleri vardor. Burun akıntısı ve soğuk algınlığında etkili olur. Bir çay kaşığı toz zerdeçal bir bardak sıcak sütle yatmadan içilebilir.

Burun akıntısı ve tıkanıklığı, öksürük, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısında hızlı rahatlama sağlar. Karabiber de eklenebilir. Bir buçuk çay kaşığı kuru, öğütülmüş zerdeçal kaynar suda buharının solunması yararlıdır. Günde iki kez burun akıntısına iyi gelir.)

  • Zencefil: Zencefil, antioksidan, antiviral, antitoksik ve antifungal özellikleriyle burun akıntısını kesmede yardımcıdır. Günde 2-3 defa tuz serpilmiş çiğ zencefili çiğnenebilir. Çay şeklinde zencefil de burun akıntısına iyi gelir.

  • Sarımsak: Sarımsak, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri ile burun akıntısına iyi gelir. Üç ya da dört diş kıyılmış sarımsak suda birkaç dakika kaynatılarak şeker ilavesi le günde iki kez içilir. Günde üç ya da dört kez parça sarımsak çiğnemek de rahatlatır.

gibi yöntemler burun akıntısına iyi gelebilir.

BURUN AKINTISI NASIL DURDURULUR VE BURUN AKINTISI NASIL GEÇER?

  • Sinüsleri rahatlatmak için Akupresür: Sinüs kaynaklı ağrı, burun akıntısı ve tıkanıklığı hafif akupresür ile tedavi edilebilir. Burnun çevresine akupresür yapmak, burun akıntısı, tıkanıklığı ve baş ağrısını hafifletebilir. Hafif basınçla burnun her köşesine 10 kez ve gözlerin hemen üstündeki alana baskı yapılabilir. Uygulama günde 2-3 kez tekrarlanır.

  • Yüz ve buruna sıcak uygulamak: Ilık ve nemli bezle yüze ve burna günde birkaç kez tatbik etmek akıntıyı kesmek konusunda yardımcı olabilir.

  • İlaçlar: Doktorların muayenesi sonrasında verilen ilaçlar burun akıntısını sonlandırabilir. Antihistaminik, dekonjestan ve steroid maddeler içeren çeşitli ilaç ve spreyler burun akıntısını sonlandırabilir.

  • Akıntıya neden olan durumlardan uzaklaşmak: Burun akıntısı alerjik veya vazomotor rinit kaynaklı olduğunda, tetikleyecej çevre faktörler tespit edilerek bunlardan uzak durmak akıntının başlamasını önleyebilir.

Yetişkinlerde görülen burun akıntısı ve tıkanıklığı ile çocuklarda görülen burun akıntısı ve tıkanıklığının nedenleri farklı farklı olabiliyor. Herhangi bir tedaviye başlamadan mümkünse bir doktor tavsiyesinde gerekli önlemleri almak burun akıntısının süresini kısaltabilir.

Grip, Nezle (soğuk algınlığı) gibi durumlarda nelerin iyi geldiği kadar nasıl uygulandığı da önem taşıyor. Su gibi tabir edilen burun akıntılarına evden çözüm bulmak isteyenler için çok sayıda online kaynak da mevcut.

Tek taraflı burun akıntısı ve hapşırma belirtileri görüldüğünde doktora başvurmak önemli. İhmal edilmesi ağır sonuçlara neden olabilir.

DOSYA HABER dosyahaber.con

Ekleme Tarihi: 24 Ağu 2022 01:00