CHP İstanbul İl Başkanlığı Binasına El Koyma Talebi
stanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sarıyer’deki CHP İstanbul İl Başkanlığı binasının “suç geliriyle alınmış olabileceği” iddiasıyla müsaderesini talep etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sarıyer’deki CHP İstanbul İl Başkanlığı binasının “suç geliriyle alınmış olabileceği” iddiasıyla TCK 54. madde kapsamında müsaderesini talep etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iddianamesini 237 gün sonra tamamladı.
🧾 İddianamede, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 2 bin 352 yıla kadar hapis cezası istendi.
Savcı Akın Gürlek, iddianameyi basın mensuplarına açıklarken dikkat çeken bir detay paylaştı:
“CHP’nin Sarıyer’deki İstanbul İl Başkanlığı binasının yalnızca bağışlarla alınmadığı, kullanılan paraların bir kısmının suç geliri olduğuna dair tespitler bulunmaktadır.”
⚖️ TCK 54 Uyarınca Müsadere Talebi
Savcılığın hazırladığı iddianamede, şu ifadelere yer verildi:
“Cumhuriyet Halk Partisi tüzel kişiliği adına kayıtlı olduğu anlaşılan Sarıyer ilçesi Ayazağa Mahallesi 7752 Ada 2 Parsel Dükkan’ın, aklama işlemine konu malvarlığı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, TCK 54. madde uyarınca müsaderesine karar verilmesi uygun görülmüştür.”
Bu talep, CHP İstanbul İl Başkanlığı binasına el konulması anlamına geliyor.
🏛️ Siyasi ve Hukuki Yansımalar
CHP cephesinden henüz resmi bir açıklama yapılmazken, kulislerde bu adımın “siyasi bir hamle” olarak değerlendirildiği ifade ediliyor.
Hukukçulara göre, TCK 54. madde, suçtan elde edildiği sabit olan malvarlıklarının devlete geçirilmesini öngörüyor; ancak bir siyasi parti tüzel kişiliği adına kayıtlı taşınmaza uygulanması “emsal teşkil edecek” nitelikte.
📍İddianamede Yer Alan Diğer Başlıklar
| Konu Başlığı | Detay |
|---|---|
| Sanık | Ekrem İmamoğlu ve İBB yöneticileri |
| Suçlama | “Görevi kötüye kullanma”, “zimmet”, “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” |
| Talep Edilen Ceza | 2.352 yıla kadar hapis |
| Tartışmalı Husus | CHP İl Binasının “suç geliriyle” alındığı iddiası |
| Hukuki Dayanak | Türk Ceza Kanunu Madde 54 – Müsadere (El koyma) |
🧩 Gözler Mahkemede
Savcılığın talebi üzerine İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi değerlendirmesi bekleniyor.
Eğer mahkeme talebi kabul ederse, süreç Türkiye siyasetinde yeni bir hukuki tartışma başlatabilir.
#CHP #İstanbul #İmamoğlu #SonDakika #TCK54 #Müsadere #ElKoyma #Savcılık #Sarıyer #Hukuk #Siyaset

