Otomobil Güncelleme Tarihi: 13 Eki 2022 12:00

Çin otomotiv devi Almanya'nın tahtını salladı

Dünya otomotiv Almaya'nın otomotiv sektöründeki tahtı sallanıyor. BMW'ler, Mercedes'ler, Audi'ler, Porsche'lar Opel'ler Almanya'yı kurtaramadı.

otomobil gemi ihracat filo

Otomotiv sektöründe dünyanın en büyükleri arasında yer alan Almanya özellikle ihracatıyla dünyada ikinci sırada yer alıyordu.

Dünya ihracat şampiyonu Japonya'nın ardından ikinci sırada yer alan Almanya tahtını Çin'e kaptırdı.

Mercedes, BMW, Audi, Porsch,Volkswagen, Opel gibi küresel küresel markaları i̇le dünyanın dört bir yanında otomotiv sektörüne hakim olan Almanya otomobil ihracatında ikinciliği kaybetti.

Dünyada otomotiv sektörünü etkileyen birinci neden çip kriziydi. Almanya'da sanayi sektörü bugünlerde ikinci bir krizi daha yaşıyor.

Rusya'nın Avrupa'ya gönderdiği gazı kesmesi nedeniyle Alman otomotiv sanayi üretimde yavaşlamaya gitti. Etkiler sadece bununla sınırlı değil, otomotiv sektörü bugünlerde bir başka devrimi de gerçekleştiriyor.

Dünyada fosil yakıtların sonunun yaklaşması nedeniyle elektrikli araç sayısının artması, rekabeti de beraberinde getirdi. Dünyaca ünlü markalar elektrik ile çalışan otomobiller etse de Çin bu konuda diğer ülkeleri çoktan geride bıraktı.

Dünyadaki diğer markalar chip krizi yaşarken Çin otomotiv üretimini yatırmaya devam etti. Eylül ayında otomobil bir ihracatında Çin Almanya'ya geçerek ikinci sıraya yerleşti. Çin Otomobil Üreticileri Birliği'nin 11 Eylül'de açıkladığı verilerine göre, Çin eylül ayı içinde toplam 301 bin aracı ihraç edilmek üzere gemilere yükledi.

Eylül ayı verileri yüzde 2,6 oranında Ağustos ayının gerisinde kalsa da araç ihracatı 2021'in aynı ayına göre yüzde 74 oranında artmış oldu.

2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 55 oranında bir artışla toplam ihracat 2,12 milyon oldu. 2021 yılı toplam ihracatı ilk çeyrekte aşıldı ve Çin’in bir yılda ihraç ettiği otomobil sayısı ilk kez 2 milyonun üzerine çıktı.

Dünyada otomobil i̇hracatında Japonya birinci sırada yer alırken, Almanya'yı geçen Çin ikinci sırada yer aldı. Bu dönemde Alman Otomobil Endüstrisi Birliği'nin verilerine göre, 1,66 araç ihraç ederkenÇin’de yurt dışına satılan araç sayısı 1,82 milyon araç oldu.

Yeni temiz enerjili araçların, salt elektrikle çalışan ve şarj edilebilir hibrid araçlar Çin'in ihracat başarısının itici gücü oldu. Çin 2022 yılının ilk çeyreğinde 389 bin yeni nesil elektrikli ve hibrit araç ihracatıyla geçen yılı ikiye katladı. Çin'in ürettigi elektrikli araçlara en fazla telef Belçika, Birleşik Krallık ve Tayland'dan geldi.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 13 Eki 2022 12:00