Dünya Güncelleme Tarihi: 11 Kas 2022 14:00

"Çok çalışmayla çok iş olmaz" dedi mesai gününü 4'e düşürdü

Mesai kavramı özellikle pandemi sonrasında başka bir boyuta taşınıyor. Beş gün olarak bilinen haftalık çalışma günü 4 güne düşürülüyor.

ofis çalışan işyeri

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerden Belçika pandemi sonrasında bir ilke imza atacak. "Çok çalışmak" kavramının süreyle ilgili olması verimlilik anlamına gelmediğini gören Federal hükümet çalışma günlerini azaltma kararı aldı.

Belçika'da 5 gün olarak uygulanan tam zamanlı mesai 4 güne düşürülecek. Belçika hükümeti gerekli hazırlıkları Haziran ayın yapmıştı. Yeni iş gücü anlaşması resmi gazetede yayınlandı. Uygulamamım başlama tarihi 20 Kasım 2022.

ÇALIŞMA GÜNLERİ DÜŞECEK SOSYAL HAKLAR AYNI KALACAK

Tam zamanlı çalışma süresi 5 günden 4 güne düşürüldüğünde çalışanların özlük haklarını da etkilemeyecek. Çalışma saatleri, alınan maaşlar ve sosyal haklar korunacak. Mesai günleri ise 5 günden 4 güne düşecek.

Düzenleme daha çok özel sektör çalışanlarını ilgilendiriyor. Kamu çalışanları ile özel sektör çalışanlarının çalışma koşulları farklı olduğundan uygulama daha çok özel sektörü ilgilendiriyor.

ÖZEL SEKTÖRDE 5 GÜN YERİNE 4 GÜN MESAİ

Yasal düzenlemeyle amaçlanan "daha verimli daha iyi bir iş yaşam dengesi sağlamak. Düzenleme sadece kamu çalışanlarını değil özel sektör çalışanlarını da kapsıyor. 20 Kasım'dan itibaren özel sektör çalışanları 5 yerine 4 gün mesai yapabilecek.

Belçika'nın yayın organlarından ağırlıklı olarak kamuya hizmet veren VRT televizyonu yeni düzenlemenin, metal, gıda ve bilişim sektörü de dahil hemen her sektörden çalışanları kapsadığını bildirdi.

4 GÜN MESAİ İSTEYENİ İŞVEREN İŞTEN ÇIKARAMAYACAK

Çalışanların haftada 5 mi yoksa 4 gün çalışacağı isteğe bağlı olacak. İşveren bu konuda çalışanlara baskı yapamayacak veya kararlarını etkileyecek baskılarda bulunamayacak.

Başvurular çalışanların çalıştıkları işyerlerine yazılı olarak gerçekleştirilecek. 4 gün mesai isteği yazılı olarak bildirildikten sonra uygulanmaya başlanacak.

Yasada işverene de inisiyatif tanınıyor. İşçinin 4 günlük mesaiyi talep etmesini reddeden işveren, neden reddettiğini 1 ay içerisinde yazılı olarak gerekçeleri ile birlikte çalışanına aktaracak.

işyeri başarı çalışan

İŞVERENE AĞIR YAPTIRIMLAR VAR

Özel sektör çalışanı 4 günlük mesai talep etmesi sonucu işveren tarafından olumsuz bir davranışa muhatap olursa buna ilişkin de ağır yaptırımlar var. İşveren çalışan 4 günlük mesai talep etti diye işçinin sözleşmesini feshedemeyecek ve işten çıkaramayacak.

İşveren mesai günlerinin düşürülmesini kabul etse de çalışanın maaşında kesinti yapamayacak sosyal haklarından mahrum edemeyecek. İşveren yalnızca yol ve günlük yemek fişlerinde azaltmaya gidebilecek.

4 GÜN ÇALIŞAN FAZLA MESAİ YAPAMAYACAK

İşçi işverenden 5 gün yerine 4 gün mesai talep ettiğinde işveren tarafından kabul görürse, fazla mesai günü olarak 5. günü kullanamayacak. Belçika Hükümeti bu düzenlemeyi yaparken "fazla mesainin, iş ve özel hayat arasında daha iyi bir denge kurmayı engellediğine" inanıyor ve düzenlemenin amacına aykırı olduğunu belirtiyor.

Belçika'da hükümetin yasal düzenlemesi sonrasında kamuoyu araştırması yapan Ghent Üniversitesi ankette, çalışanların büyük kesiminin, aynı sayıda mesai saatinin 5 gün yerine 4 güne yayıldığı bir çalışma haftasının daha iyi bir iş - yaşam dengesine yol açacağını düşünüyor.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 11 Kas 2022 14:00