Sağlık Güncelleme Tarihi: 31 Ağu 2022 20:00

Devlette yer yok özel hastanelerde tedavi yüzde 40 zamlandı

Devlet hastanelerinde yer bulamayan hastalar özel hastaneleri tercih ediyordu. SGK'nın yeni düzenlemesiyle özel hastanelerde tedavi maliyetleri yüzde 40 arttı.

hastane

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalıların özel hastanelerdeki tedavilerinde katkı payı ödemesinde geri adım attı. Bazı özel hastaneler, SGK anlaşması kapsamından çıkarıldı. Özel hastanelere gidecek SGK’lılar tedavi maliyetleri arttı. Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut özel sağlık kuruluşlarına gidecek hastaları ilave ödenecek ücretlerin yüzde 40 arttığı konusunda uyardı.

Kamuya ait sağlık kuruluşlarındaki doktorlar istifa edip özel hastanelere veya yurtdışına gitti. Polikliniklerde, hastanelerde doktor bulmak özellikle de uzman doktorlara muayene olmak zorlaştı. Kamuda derdine derman bulamayan hastalar, imkanları ölçüsünde tedaviyi özel hastanelerde arıyor. Özel hastanalerde hastalıklarına çare arayan vatandaşları doktor eksikliğinden sonra şimdi de SGK vurdu. SGK sigortalıların özel hastanedeki tedavilerinde bazı ödemeleri karşılıyordu. SGK bazı özel hastanelerle sözleşmesini sona erdirince tedavi maliyetleri yüzde 40 arttı.

Doktor yetersizliği ve hasta yoğunluğu gibi sebeplerden ötürü devlet hastanelerinde randevu bulmak imkansız hale geldi. Sağlık sistemindeki kriz büyümeye devam ediyor. SGK bir süre önce özel hastanelere sadece belli branşlarda değil tüm branşlarda hasta kabul etme zorunluluğu getirmişti. Bu kararın üzerine özel hastanelerin büyük kısmı SGK ile yapılan anlaşma kapsamından gönüllü olarak çıktı. Özel hastanelerin bu kararı ile birlikte tedavi maliyetlerinde yüzde 40’a varan artış bekleniyor. Üstelik bu süreçte kamu ait sağlık kuruluşlarına gidemeyen hastalar parasal imkanı yoksa özelden de faydalanamayacak.

SGK’nın Temmuz ayında yayımladığı Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yaptığı değişiklikle özel hastanelerin sağlık hizmetleri yüzde 40 zamlandı. Devlet hastanelerinde yer bulamayan yapıldı. Bu süreçte hastalar ciddi oranda mağdur olurken devlet hastanelerinden randevu alamayan veya yer bulamayan hastalar, rutin bir sağlık testi için yüksek bedeller ödüyor.

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, yapılan düzenleme ile yoksul kesimin sağlık hizmetinden yararlanmasının daha çok zorlaştığını belirtiyor. Bulut’un aktardığı verilere göre Türkiye’de kişi başına düşen yıllık sağlık masrafı 3 bin lirayı aştı. Bu rakam 85 milyon nüfuslu Türkiye için 250 milyar lirayı cebinden ödemesi anlamına geliyor.

Sağlık harcanaları için vatandaşın ödediği ücretler her geçen gün artıyor. Muayene ücretleri bilindiği gibi eczaneler üzerinden reçete bedelleriyle birlikte ödeniyor.

Sağlık Uygulama Tebliği’ni değerlendiren Bulut, hastaların özel sağlık kuruluşlarına ve hastanelere ödeyeceği ek ücretler yüzde 40 daha artacağı bilgisini paylaştıktan sonra özel sektörün SUT fiyatlarının yüzde 200 fazlasını fatura edebileceği konusunda da uyarıyor. Özel hastaneler tarafından SGK’ya 1 lira fatura edilen tedavinin 2 liraya vatandaşa yansıtıldığını hatırlatan Bulut bunun faturasının vatandaşa daha ağır olabileceğini iddia ediyor.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 31 Ağu 2022 20:00