Dünya Güncelleme Tarihi: 18 Ağu 2022 19:00

Doğal gaz krizi yaşayan Almanya tüketici için KDV'yi indirdi

Ukrayna'nın işgali nedeniyle doğal gaz konusunda tedarik sıkıntısı yaşayan Almanya artan fiyatlar karşısında tüketici rahatlatmak için KDV indirimine gitti

doğalgaz santrali

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle gaz tedariki krizi ile karşı karşıya kalan Almanya artan maliyetler karşısında sürpriz bir adım atarak doğalgaza uygulanan KDV indirime gitti. Almanya'nın doğalgaza yaptığı indirim geçici süreyle olacak.

İndirim haberini Almanya Başbakanı Olaf Scholz duyurdu. Başbakan Scholz, doğalgazda KDV yinin %7'ye çekildiğini duyurdu. Enerji krizi öncesinde KDV oranı yüzde 19 seviyesindeydi. Almanya'da indirimi geçici bir süreyle uygulanacak.

Rusya Almanya'nın kendisine uyguladığı yaptırım neticesinde doğalgaz satışında azaltmaya gitti. Almanya'ya gönderilen doğalgaz üçte bir oranında azaltıldı. Rusya doğalgazdaki azalmaya gerekçe olarak boru hatlarının bakıma girmesini gösterdi. Almanya tarafında bu açıklama karşılık bulmadı. Almanya Rusya'nın böyle bir adım atmasının arkasında kendisine uygulanan yaptırımlar olduğunu düşünüyor.

Savaşla birlikte sadece Almanya değil Türkiye gibi enerjide dışa muhtaç ülkeler de sorun yaşıyor. Doğal gazın tedariğinideki azalma otomatikman fiyatlara yükseliş olarak yansıyacak.

Almanya almış olduğu kararla, enerji krizi nedeniyle fiyatların yükselmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Tedarik kaynaklı maliyeti üstlenip son kullanıcıya uygun fiyatla gaz sunmayı amaçlıyor. Yöntem olarak da KDV oranını düşürmek yoluna gitti. KDV oranını 31 Mart 2024’e kadar yüzde 19’dan 7’ye indireceğini açıklandı. Berlinde açıklama yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, doğal gaz şirketleri için alınacak zorunlu katkı payının, tüketicilerine yansımaması konusunda hükümetin kararlı olduğunu söyledi.

Scholz i̇ndirim duyurusu sonrasında doğal gaz dağıtım şirketlerine de seslenerek fiyatlara zam yapmamaları konusunda uyardı. Almanya doğalgaz zanmanı vatandaşlara Yasin alması için üçüncü yardım paketi totosunda da hazırlıklar yaptıklarını duyurdu. Doğal gaz piyasası alan yöneticisi alman şirket. Trading Hub Europe, 15 Ağustos i̇tibarıyla Rusya'dan gelen sevkiyatın azalması nedeniyle gazi pahalı İtal eden şirketlerin yükünü azaltmak için fiyat indirimine gitmişti.

Ekleme Tarihi: 18 Ağu 2022 19:00