Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 21 Kas 2022 14:56

Dokuma tezgahından dünya markası olan Toyota'nın hikayesi

İsmi savaşa verilen, otomatik dokuma tezgâhından kamyon otomobillere uzanan, Amerika’da filizlenen dünya devi Toyota’nın hikayesine hazıranız kemerleri bağlayın

Toyota konsept araç

Ülkemizde az sorun çıkaran, daha çok muhafazakar kesimin talep gösterdiği orta yaş ve üstünün aracı olan Toyota dünya arenasında daha fazlasıdır.

TOYOTA'NIN TARİHİ

Toyota’nın kurucusu Kiçiro Toyoda’nın genleri Japonya’da "Mücitler Kralı" olarak tanınan babası Sakichi Toyoda’dan gelmektedir. 1924 yılında Sakichi Toyoda Model G otomotik dokuma tezgahını icat etti.

Herhangi bir terslikte kendi kendini durdurma özelliği olan makine bugün otomasyonun atasıdır diyebiliriz.

Daha sonra bu sistem Toyota fabrikalarının felsefesi olacaktı. Sakichi Toyoda, 4 yıl sonra bu patenti İngiliz Platt Brother’a sattı.

Bu para ile Sakichi Toyoda oğlu Kiçiro liderliğnde1933 yılında Toyoda Automatic Loom Works otomobil bölümünü kurdu.

1935 Toyota G1 kamyon

Bundan 1 yıl sonra 6 silindirli ilk motoru ürettiler. Bunu Prototip A şasi ile birleştirdiler. Kiçiro, otomobil üretimi konusunda deneyim ve bilgi sınırlı olunca kamyon üretimine yöneldiler.

1935 yılında G1 adındaki ilk Ford kamyon platformu üstüne 379 adet ilk kamyonlarını ürettiler.

1936 yılında Toyota ilk otomobili Model AA’yı üretirler. Kiçiro Toyoda, üretiği otomobil ve kamyonları Japonya’da yani kendi ülkesinde Amerikan Ford ve GM’den daha ucuza satarak pastadan payını aldı.

Toyota Model AA

G1 kamyonlarını Kuzeydoğu Çin’e satarak ilk ihracatlarını yaptılar. 1936 yılında Toyota, Japon İmparatorluğu tarafından resmi otomobil üreticisi ilan edildi.

Yine aynı yıl logo yarışması düzenleyen Kiçiro Toyoda, kayınbiraderi Rizaburo firmanın ismini Toyota olarak belirledi ve Toyota’nın ilk başkanı oldu.

Soy isimleri Toyoda , verimli pirinç tarlaları anlamına geliyordu ve otomotivden daha çok tarım için uygun bir soy isimdi. Bundan dolayı markalarının değişmesi gerekiyordu.

Toyota’nın iç içe geçmiş logosu; Lexus, Scion ve Daihatsu’yu veya Hino, Lexus, Scionun birleşimini temsil eder.

Toyota Logoları

Japon Hükümeti, Amerikan Ford ve GM’nin kendi ülkelerine ithaline engellemek adına Toyota’ya destek oldular.

II. Dünya savaşında, Toyota’nın savaş araç ve teçhizat üretimi için kullanılan fabrikaları, Japonya teslim olmadan önce 1945 yılında müttefiklerce bombalandı.

Savaşı kaybeden Japonya, ABD tarafından binek otomobil üretimi yasaklandı ve sadece ticari kamyon üretimine izin verildi. ABD, ordusunun araç onarılması için Toyota ile sözleşme yaptı.

1947’lerde Amerika’nın Sovyetler ile soğuk savaş nedeniyle, Japonya’yı yanına çekmek için yaptırımları yumuşatması ile 2 yıl sonra Toyota’nın binek otomobil üretimine izin verildi.

Ancak II. Dünya Savaşından yenilgi ile çıkan Japonya’nın otomotiv endüstrisi için fon sıkıntısı bulunmakta idi.

Bu durumda Toyota, 1950’lerde küçük bir şirket olarak mali krizden çıktı. Fabrikaları kapatıp, işçileri işten çıkardı. O sıralarda Kore Savaşı çıktı. Tam her şey biti derken Amerikan ordusu, Toyota’dan 1000 kamyon siparişi verdi.

Asıl kıvılcımı, Kiçiro’nun kuzeni Eiji ve şirket yöneticilerinin başta Ford’u ve ABD şirketlerinin çalışma operasyonunu Amerika’ya giderek görmeleri, kendi iş tecrübelerini ve bu gezideki gözlemlerini birleştirerek Dünya’yı saracak olan Toyota üretim felsefesini miras bırakacaklardı.

TOYOTA WAY- TOYOTA PRODUCTION SYSTEM

Toyota Yolu ve Toyota Üretim Sistemi, özetle endüstri mühendisliği ile yalın üretim felsefesine dayanmaktaydı. Otomasyona dayanarak zaman israfını önlemek, personelin birbirine karsı saygı ve sadakatine dayanan ekip çalışması takım ruhunu ön planda tutan düşünce yapısıydı.

Aşırı üretim felsefesi, aşırı üretim israfını önleme, bekleme ile eldeki zaman kaybını önleme, ulaşım atıkları, işleme masrafı, fazla envanter israfı, hareket israfı, yeterince kullanılmayan üretim israfı kısaca “üretim verimliliğini ön planda tutan, her türlü israfı önleyerek zamandan ve maliyetten kaçınmayı önleyen işletme sistemidir.”

Toyota’nın üst düzey yöneticilerinin Amerika çıkarmasından sonra 1952 yılında tam teşekkülü binek otomobili Crown’u geliştirmeye başladı.

1957 Toyota Crown

TOYOTA LEXUS ÜRETİM FİKRİNİN İLK FİLİZLERİNİN ATILDIĞI YILLAR

İlk zamanlar kamyon imalatı yapan Toyota, otomobil üretimine tam kendine verememişti.

Aynı zamanda o yıllarda çamurlu, yavaş ve asfaltsız Japonya yollarına dayanabilecek şasi ve süspansiyon geliştirilmesi Toyota için zor bir sınavdı.

Bu zorlu projede sırasında kurucu Kiçiro Toyoda vefat etti yerine kuzeni Eiji Toyoda geçti. Çalışmaları ekip adeta vasiyeti üstüne 1953 yılında ilk prototipler tamamlandı.

1955 yılında Toyota kapsamlı testler yaparak dayanıklılık konusunda Dünya arenasından olumlu eleştiriler aldı.

Ancak Amerika pazarında Crown , yetersiz ve pahalı bulundu. İşte Lexus markasını oluşturacak olan Toyota’nın ilk fikirlerinin oluştuğu yıllar olacaktı.

Burada Toyota’nın Avrupalı rakiplerine göre otomobil üretiminde oldukça geç kaldıklarını görüyoruz. Pekiyi nasıl başardılar? Şüphesiz ki kurucusu Kiçiro Toyoda’nın vizyon ve misyonu, Toyota Way ve Toyota Production System (TPS) kıvılcımı ile 1950’li yıllardan sonra ivmelendiğini görüyoruz.

1955 Toyota Land Cruiser j20

Toyota’nın ilk göz ağrısı Crown modeli ile ihracatta hızla yükselen Toyota, şimdiki Toyota Land Cruser’in atası J20 ve J30’ları gemiler ile 1955 yılında Latin Amerika’ya ihraç eder.

1956 yılında II. Dünya Savaşı tazminatı olarak Myanmar ve Filipinlere , 1957 yılında Tayland ve Avustralya’ya ihraç ederler.

1958 yılında Japonya, Brezilya’ya Japonya dışına ilk dışına fabrikasını açtı.

Bu felsefenin kıvılcımı ile Toyota ve 1960’larda Japonya’nın benimsediği Japon ekonomik mucizesi ile Japonya, Dünya’da ABD’den sonra en büyük 2. ekonomi olur.

Japonya hızla zenginleşir , buna bağlı karayolu alt yapısı iyileşir. Dünyanın en çok satan modeli olan Corolla’nın ilk nesli Toyota tarafından üretilir.

1965 yılında Toyota, Amerikan pazarı için Corona’yı üretir ve 1967 yılında Amerka’da en çok ithal edilen 3. araç olur.

ilk toyota corona

1970 YILINDAN SONRA TOYOTA’NIN AMERİKA’DA YÜKSELİŞİ

1970’lerde Petrol krizinden sonra çarklar tersine döner. Yüksek hacimli, cok silindirli, fazla yakıt tüketen verimsiz Amerikan araçlarına talep azalır.

Halk daha az yakıt tüketen küçük otomobillere yönelir. Bu olay, Toyota’nın Amerika’da yükselmesinde etken olur.

Hatta ABD hükümeti, otomobil ithalinde sınır koymayı düşünmeye iter.

TOYOTA BÜYÜMEK İÇİN ŞİRKET EVLİLİĞİ YAPTI

Toyota, Japonya’nın otomotiv endüstrisini güçlendirmek için Japon kamyon, otobüs, dizel motor üreticisi Hino Motors’u ve Daihatsu’nun yüzde 16,8 hissesini satın alır.

1980’lerde Toyota, Kuzey Amerika’ya montaj fabrikaları kurmaya başladı. Toyota, kamyon kasalarını Amerika’da montaj yaparak vergi diliminden faydalansa da daha sonra ABD hükümetince bu yasal boşluk kapandı. ABD’de Indiana, Virginia eyaletleri ve Çin’in Tianjin kentinde üstlerini kurdular.

1981 yılında Eiji Toyoda başkanlıktan istifa etti yerine kurucu Koçiro Toyoda’nın oğlu Shoichiro Toyoda başkanlığa geldi.

Shoichiro, 1982 yılında satış ve üretimi birleştirerek TOYOTA MOTOR CORPORATION oldu.

Toyota Corolla ilk modeli

Toyota, ABD’de küçük otomobil üretme, Toyota Tarzı ve Toyota Üretim Şirketi felsefesinin, petrol krizinden sonraki az yakıt tüketen araçlar cazibesine takılan Amerikalılar, Kaliforniya’da NMMM, (New United Motor Manufacturing) ortak Toyota fabrikasında Başkan Shoichiro’nun kardeşi Tatsuro liderliğinde 1986 yılında ilk Corolla üretim bandından çıktı.

Toyota, özellikle Amerikan pazarında Premium lüks araçlar için Lexus markasını oluşturdu. Japonya’daki lüks modelleri Crown ve Century’deki deneyimlerini LS400 modelini üretip ABD pazarında başarılı oldular.

ABD pazarında,Lexus’un atası LS 400 ,Amerikalıların isteklerine cevap verebilen başarılı bir satış yakaladı.

Pick-up denilince Toyota akla gelir

1900’larda Tundra’nın atası T100 pikup, SUV, spor araç üreterek Toyota kopmaktan çok yönlü üretime geçiş yapmıştır. Lüks sedan Camry,spor MR2, Celica ve Supra piyasaya sundular.

Aşağıdaki ikonik Toyota’nın ilk spor modeli GT 2000 ve filmlerde kült olmuş benim de favorim efsane Supra.

Toyota Supra

TOYOTA’NIN AVRUPA’YA AÇILMASI

Toyota, Avrupa’da satış pazarlama için 1963 yılında Danimarka, Brüksel’de Toyota Motor Avrupa departmanını açtı.

1979 yılında Almanya Köln’de şimdiki adı ile Toyota Gazoo Racing Europe motor sporları departmanını kurdular.

Burada Toyota Formula 1’e girdiğinde zamanın en iyi Rüzgâr Tünelini de kurdular.

Aerodinaminin çok önemli olduğu Formula1 de bir Formula 1 takımının rüzgar tüneli inşa etmesi çok masraflı ve teknoloji bilgi isteyen bir işti.

Toyota’nın ayrıldıktan sonra pek kullanmadığı rüzgar tünelini Williams, Ferrari, Caterham ve Force India takımları bile kullandı.

1989 yılında İngiltere’de Toyota Manufactiring United Kingdom kurdular.

Dünya’da ilk hibrit aracı yapan Toyota markasıdır. 1997’de Prius modeli 2 yıl Japonya pazarı için üretildi.

1998 yılında Toyota , Daihatsu’nun hisselerini % 51,2 ‘ye yükseltti.

1999 yılında New York ve Londra borsalarına girdiler.

2000 yılında Dünya’nın ilk hibrit araçları olan Prius’u ihracatına başladılar. Yine aynı yıl hissesi olduğu Hino Motors’u komple satın aldılar.

2002 yılında büyük bir yatırım ile Formula 1’e fabrika takımı olarak girdiler. Diğer Japon vatandaşı Honda gibi pilotlar dışında milliyetçiliklerinden takım komple Japonlardan oluşuyordu. Formula 1 ‘de başarılı olmak için her milletten en iyi kalifiye insanları toplamanız gerekiyor. Ferrari’de şu an aynı akımın etkisi ile başarıyı yakalamada zorlanıyor.

TOYOTA CITROEN VE PEUGEOT İLE ORTAK ÜRETİME BAŞLADI

Toyota , Fransa’da Citroen Peugeot ile ortak üretim projesine girdiler. Buradan Avrupa’da Toyota’nın en büyük “know-how” ortağı PSA grup olduğunu biliyoruz.

2003 yılında Amerikan gençleri için Daihatsu alt yapısı gücünü kullanarak Scion markasını yarattı.

2005 yılında Toyota, Forbes Dergisi'nde "Dünyanın önde gelen 8. şirketi" olarak yer aldı.

2007 yılında Toyota, Teksas ve Indiana’da 2 fabrika daha açtılar. Amerikalılar için önemli bir pazar olan pick-up pazarı için Tundra’yı tanıttılar.

2007 yılında Toyota, Amerika’da yılın otomobili seçildi.

Toyota Tundra

Toyota Zirveye 2008'de çıktı . 2008 yılında Toyota global otomobil satışlarında bir numara idi. 2008 yılında mali krizden etkilenen Toyota 70 yıl sonra ilk zararını yaptı. 2009 yılında satılmayan araçlarını ertimek için fabrikalarının 11 gün kapattı. Toyota’nın Formula 1 den çekilmesi de bu mali krizine denk gelir. 2009 yılında Güney Kore pazarına girdiler.

2008-2011 TOYOTA’NIN KARANLIK YILLARI

2008 mali krizinden sonra 2011 yılında deprem ve Tsunami’den dolayı Toyota Japonya’daki ana fabrikalardan montaj fabrikalarına parça gönderemedi.

Toyota’nın Tayland’daki fabrikanın sel felaketinden 100 binlerce araç zararından bahsediliyor.

2009-2011 yılları Toyota’nın bazı modellerinde tasarım hatasından gaz pedalı takılı kalmasından dolayı yaralanmalı ve 37 kişi ölümlü kazalardan dolayı 1,2 milyar doları tazminat ödedi.

O zamanın Toyota Başkan Watanebe istifa etti ve yerine kurucu Kiçoru’nun torunu Akio Toyoda geldi.

2014 yılında Global 5,07 milyon araç satışı ile Volkswagen’i geride bıraktılar.

Teknoloji öncüsü Toyota, 2015 yılında ve 5 yıl içerisinde yapay zeka ve robotik araştırmalar için 1 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu.

Amaç UBER’in otonom sürüşlü araçları için ileriye dönük öncü olmaktı.

Bilirisiniz böyle şirketlerde 5-10-15 yıllık planlama operasyon yönetimi aktivasyonları vardır. 2020 yılında UBER’in yüzde 0. 6 ‘sını satın alıcaklardı.

2016 yılında, tekne üretimi için vatandaşı Japon Yamaha Marine ile ortaklık yapıp, Japonya pazarı için tekne ürettiler. Toyota, Japonya’da Toyota Marine ve Lexus adı altında tekne satışı vardır.

2016 yılında % 51. 2 hissesi olduğu Daihatsu’yu komple satın aldılar.

2020 yılında Toyota sahip olduğu ortaklıkları ve hisseleri , Volkswagen grubu geride bırakıp Dünya’nın en büyük otomobil üreticisi haline geldi.

2020 yılında Dünya’nın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYO (Build Your Dreams) ile ortak olup, BYO Toyota EV Technology’i oluşturdular.

Teknoloji ve geleceği yakında takip eden Toyota , vatandaşı Isuzu ve sahip olduğu Hino Motros ile yakıt hücresi ve elektrikli hafif kamyon geliştirmek için Commercial Japan Partnership Technologies Corparation şirketini kurdular.

2021 yılında UBER’den sonra Amerika’lı 2. Büyük kiralama şirketi Lyft’in sürücüsüz teknoloji bölümünü alarak, Toyota otonom sürüş operasyonunu Wowen Planet Holding adı altında toplamıştır.

2022 yılında Toyota, elektrikli araç aküsü için fabrika inşa etmek için Kuzey Karolina’yı seçti.

Toyota, 2030 yılına kadar 3,5 milyon araç satışını belirlemiştir.

TOYOTA HİBRİT ARAÇLARININ ÖNCÜSÜDÜR

Şarjda takılan hibrit araç olan Plug-in Hibrit, normal hibrit, elektrikli araç, hidrojen ile çalışan araç yani alternatif enerji ile çalışan araçlarda ve son olarak otonom araç çalışmalarında Toyota bu işin lokomotifi durumunda idi.

Toyota’nın ayrıca Japon uçak yapımcısı Mutsubishi Aircraft Corporation ile ortaklığı vardır.

TOYOTA’NIN SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

Toyota, ABD’de Amerikan Kızılhac, Erkekler Kızlar Klübü, Gelecek İçin Çevresel Eylem Liderleri (LEAF) ve Ulusal Aile Okur Yazarları ile birlikte çalışmaktadır.

Bilim, teknoloji, mühendislik, matematik, eğitimi desteklemek amaçlı Toyota USA Vakfı vardır.

Food Bank for New York City, New York şehri muhtaçları için yiyecek desteği sağlamaktadır.

ÜLKEMİZDE MÜKEMMEL MARKA İMAJI ÇİZEN TOYOTA’NIN DÜNYA’DA KARIŞTIĞI SKANDALLAR

  • 2002 ve 2006 yıllarında 1 müdür ve 1 mühendis fazla çalışmaya bağlı ölümü rapor edildi.

  • 2003 yılında Toyota, ABD tarafından 34 milyon dolar, 2005-2015 yılları arasında 180 milyar dolar emisyon davasından para cezası aldı.

  • 2009-2011 yılları arasında gaz pedalı takılmasından 37 kişinin ölümünü ile 1,2 milyar dolar tazminat ödedi.

  • 2000-2014 yılları arasında Toyota’nın hava yastığı tedarik ettiği Takata marka hava yastıklarının metal parçaların içeriye fırlaması kaynaklı yaralanma olaylarından dolayı servise toplu çağırma dönemi ile tamirat edilmesi

  • 2016 yılı Toyota’nın pick-up ve SUV araçlarında çürümeye eğilimli şasi parçalarından dolayı mahkemelik olup 34 milyar dolar ödedi.

  • 2022 yılında bZ4X elektrikli araçlarında tekerlerin bijon gevşemesinden dolayı 2700 aracın toplu servise çağrılması

Bu olaylar dünya devi Toyota’nın bir çok yerde fabrikası olması çoklu üretimin olması zor duruma sokmuştur. Daha az fabrikası olan vatandaşları Mazda, Subaru bu konuda daha şanslıdır.

Toyota Trompet çalabilen yaşlı bakımı için android

TOYOTA’NIN TEKNOLOJİK DİĞER ALANLARDA İLGİSİ

  • 2004 yılında Trompet çalabilen asıl amacı yaşlı bakımı için android robot geliştirmesidir.

  • Toyota’nın yapay zekalı ve insanlara arkadaşlık eden ,uzayda konuşan ilk robot olarak tarihe geçen Kirobo’nun geliştirmesidir.

  • Toyota ayrıca, Endonezya,Japonya, Çin ve Avustralya’da Biyoteknolji alanında danışmanlık,ortaklık ve yatırım yapmaktadır.

  • Ayrıca , Aison dikiş makinesi Toyota’ya aittir.

  • Toyota ayrıca , tutulan karbonu etonele dönüştürmek için Amerikalı Air Company ile 40 milyon dolarlık yatırım yapmıştır.

  • Toyota’nın, Japonya’da Toyota Verblitz isimli Rugby takımı ve Nagoy Crampus adında da futbol klubü vardır.

SAVAŞA İSMİNİ VEREN OTOMOBİL ÜRETİCİSİ TOYOTA (TOYOTA SAVAŞI)

1987 yılında Çad ve Libya arasında geçen savaşta iki tarafta Toyota Hilux Pikup, Toyota Land Cruiser ve Toyota kamyonetler kullandığından ismi bu şekilde verilmiştir.

1969 yılında tanıtılan 17 yolcu kapasiteli Toyota Coaster minibüs üreten Toyota, Güney Asya’da kullanılmıştır.

TOYOTA SPONSORLUKLAR ve İSİM HAKLARI:

Toyota Alvark Tokyo Basketbol takımı vardır, Toyota Kupası Kıtalararası Futbol Şampiyonasına isim vermiştir, Buz hokeyi, Basketbol, Amerikan Futbolu ve Futbol oynanabilen Toyota Merkezi ve Stadyumları Amerika’da Teksas, Chicago, Washington, Arizona, Kaliforniya, Kentucky, Missouri'de Toyota Merkezi veya Stadyumları vardır.

Kaliforniya’da Toyota Yarış pisti vardır. Japonya’da Toyota’nın Stadyumu, Atletizm Stadyumu ve beyzbol sahası vardır.

toyota formula 1 aracı

TOYOTA OLMADAN MOTORSPORLARI OLMAZ !

Her zaman söyleceğim, motor sporlarına bağlı olan otomobil üreticileri başka otomobil üreticilerine motor-şanzıman, süspansiyon geometrisinde ve ayarlarda dilenmek zorunda kalmaz. Motor sporları otomotiv üreticilerine neyin nasıl yapılacağını bir şekilde mutlaka öğretir.

Toyota Racing Development (TRD) Japonya 2013 yılında kuruldu. Japonya’daki yerel motor sporlarından sorumludur. Japonya’daki Super Formula (Japonya), Super GT, Formula 3 ve Yeni Zelandadaki Toyota Yarış Serilerine yarış araçlarını üretiler.

İkinci şube TRD USA, Toyota,Lexus ve Scion otomobillerin için araç ayarları , parça ve aksesuarları hem de Amerika’daki motorsporları organizasyonlarından sorumludur.

Nascar, NHRA Ulusal Hot Rod Derneği, Indy Race Leage ve Formula Drift’e katılmadan sorumludur.

Toyota Gazoo Racing (GR) ,Toyota’nın FIA motor sporlarının önde gelen yarış serilerine fabrika takımı olarak girmesinden ve operasyonundan sorumludur.

2002-2009 yılları arasında Panasonic Toyota Formula 1 takımı olarak FIA Formula 1 Dünya Şampiyonasında yarıştılar.

Almanya Köln’de bulunan merkez Toyota Gazoo Racing adıyla Toyota’nın Dünya Dayanıklılık Serilerinde yarışırken.

toyota hilux

Finlandiya’daki Toyota Gazoo Racing WRT, Dünya Ralli Şampiyonasına katılmaktan sorumludur. Finlandiya’da olmasının sebebi efsanevi Tommy Makkinen’in operasyonun başında olmasıdır.

Toyota Gazoo Racing Güney Africa, Toyota’nın Paris Dakar Rallisine katılmasından sorumludur.

Bu durumda Toyota’nın motor sporlarındaki başarısı var mı, yok mu? Bundan daha önemlisi Dünya motor sporlarının her alanında olması en büyük başarısıdır.

Toyota Formula 1 takımı podyum başarısı yakalamıştır herhangi bir zafer ve şampiyonluğu yoktur.

Ancak Dünya Ralli Şampiyonasında Grup A ‘da 1993-1994 yılı 2 şampiyonluk, Dünya Ralli Şampiyonası'nda 1999, 2018, 2021, 2022 yılı 4 şampiyonluk, 24 saat Lemans Şampiyonasında 2018-19,2019-20,2021,2022 yılı 4 şampiyonluk, Paris Dakar Rallisinde 2019-2022 yılı en önemli şampiyonluklar arasında yer almaktadır.

toyota supra gt4 yarış aracı

TOYOTA MODELLERİ İNANILMAZ BOYUTTADIR

Toyota, Amerika Kanada hedefli global bir firma olduğundan kıtalara, ülkelere göre model çeşitlendirmesi inanılmaz boyuttadır.

Bu güncel modeller dışında Toyota’da 86 yıllık bir firmaya göre abartı denilebilecek 165’ten fazla burada sayamayacağımız kadar çok üretimi duran modelleri vardır.

Toyota, bunun dışında çok yönlü bir firma olup, yönetimsel olarak kabiliyeti ve başarısı son derece iyidir.

Toyota, 366 bin 283 çalışanı ile özellikle Amerika ve Kanada’da filizlenip yükselen Toyota “dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden” bir tanesidir.

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da 14 , sadece anavatan Japonya’da 33 fabrika, Endonezya 3, Filipinler, Tayland 5 , Vietnam, Fransa, Belçika, Çekya, Türkiye, Rusya, İngiltere üretim montaj tesisleri vardır.

Bundan ayrı lisanslı sözleşmeli Arjantin, Brezilya 4, Venezüella, Güney Afrika, Pakistan, İspanya, Tayvan 2, Avusturya, Fransa, Çin 4, Komombiya, Hindistan 4, Endonezya 2, Japonya ve Malezya da 3 üretim montaj fabrikaları ile Dünya otomobil devidir.

toyota gt3 hero

DÜNYADA SATILAN GÜNCEL BİNEK TOYOTA MODELLERİ

Avalon (1994-2002), Bella (2005-2021), Bz3 (2023), Camry ( 1982-2020), Century ( 1967-2018), Corolla (1966-2022) [Çin’de Allion,Levin Gt, Gr Corolla], Crown (1955-2022), Etıos ( 2010-2016), Mıraı (2014-2020), Prıus (1997-2022), Vıos/Yarıs (2002-2020),Gr Yarıs (2020), Agya/Wıgo (2013-2020), Aqua (2011-2021), Glanza/Starlet (2019-2022), Passo (2004-2018).

TOYOTA GÜNCEL SUV (SPORT ULTIMATE VEHICLE ) SINIFI:

4runner (1984-2019), Aygo X (2022), Bz4x (2022), C-Hr/Izoa (2016-2019), Corolla Cross (2020), Frontlander (2021), Fj Cruıser (2010), Fortuner/Sw4 (2005-2020),Harrıer (1997-2020), Venza (2008-2020), Hıghlander/Kluger (2000-2019), Land Cruıser (J70-J300… 1951-2021), Land Cruıser Prado ( 1984-2017), Raıze (2019), Rav 4 (1994-2021), Wıldlander (2020), Rush (2006-2017), Sequoıa (2001-2022),Urban Cruıser Hyryder (2022), Yarıs Cross (2020).

TOYOTA GÜNCEL MPV ( Multi Purpose Vehicle) :

Alphard (2002-2017), Vellfıre (2008-2017), Avanza (2003-2021), Veloz ( 2021), Calya (2016-2019), Innova ( 2004-2010), Noah/Voxy (2001-2022), Roomy (2006-2020), Rumıon ( 2021), Sıenna/Granvıa (1997-2020), Proace Verso (2017), Proace Cıty Verso (2019), Sıenta (2003-2022).

Toyota Araçları

TOYOTA GÜNCEL VAN MODELLERİ:

H 200 (Hıace), H300 (Hıace, Granace, Granıa, Majesty, Hıace Super Grandıa. . 1967-2019), Proace (2013-2016), Proace Cıty ( 2019), Probox (2002-…), Townace/Lıteace (1976-2020).

TOYOTA GÜNCEL PICK-UP MODELLERİ:

Hılux (1968-2020), Land Cruıser (Pickup. . 1951-1999), Tacoma (1995-2018), Tudra (2000-2021), Lıtace-Townace (1976-2020).

TOYOTA GÜNCEL SPOR MODELLERİ:

Gr 86 (2012-2021), Supra (1978-2022).

KEICAR ( TOYOTA MİKRO ŞEHİR ARAÇLARI)

Ct Pod (2020), Coms (2000-2012), Copen Gr Sport (2019), Pıxıs Epoch (2011-2017), Pıxıs Joy (2016).

TOYOTA MİKRO ŞEHİR TİCARİ ARAÇLARI:

Pıxıs Truck (2011-2021), Pıxıs Van (2011-2021).

TOYOTA TİCARİ AĞIR ARAÇLARI:

Coaster (1969-2017), Dyna (1959-2011), Sora (2018).

TOYOTA TAKSİ ARACI:

Jpn Taxı (2017).

Turgay Karagöz

Ekleme Tarihi: 21 Kas 2022 12:00