Ekonomi Güncelleme Tarihi: 15 Kas 2022 23:00

Enflasyon nedeniyle BİM'e zenginler de gitmeye başladı

Dar gelirlilerin marketi BİM bugünlerde orta ve yüksek gelirlilerin tercihi oldu. BİM enflasyon muhasebesine geçmek istiyor.Asgari ücret artışından da endişeli

Haluk Dortoğlu BİM CFO'su

Dar gelirlilerin alışveriş marketi olarak bilinen BİM bugünlerde orta ve yüksek gelirlilerin de marketi oldu. Ürünü çeşidi, kalitesi ve sayısında artış olmamasına rağmen, yüksek enflasyon ve düşen satın alma gücü nedeniyle yüksek gelir sahipleri de ucuz marketlere yöneliyor.

BİM CFO'su (finansal genel müdür) ve İcra Kurulu Üyesi Halık Dortoğlu bu tespiti haklı çıkaran açıklamaların sahibi. BİM CFO'suna göre yüksek gelirli grubun ucuz marketlere yönelimi hızlandı. Ucuz marketler gelir seviyesi yüksek kesimden daha fazla müşteri çekmeye başladı.

Satın alma gücü erirken, enflasyon artarken, Türkiye'de tüm ekonomik kesimler için temel gıda maddelerine ulaşmak ciddi bir maliyete dönüştü.

BİM CFO'su marketteki fiyatların gıdada yaşanan hiper enflasyonla beraber hareket ettiğini duyurdu. Ucuz market olarak bilinen marketlerde artık gıda çok ciddi bir maliyet oldu.

Enflasyonun Türkiye'e sermayeyi erezyona uğrattığını ifade eden Dortoğlu, acil enflasyon muhasebesine geçilmesini dile getirdi.

Enflasyon Muhasebesi: Enflasyon muhasebesi, parasal olmayan değerlerin (stoklar, maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ve benzerleri), enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayısı (enflasyon oranı-ÜFE gibi) ile çarpılması sonucunda, finansal tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsine en yakın şekilde hesaplanması olarak tanımlanabilir. Yüksek enflasyon dönemlerinde, enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkilerinin giderilmesine yönelik düzeltici işlemler yapılması gerekir ve bu yapılan teknik düzeltmeler “Enflasyon Muhasebesi” olarak sınıflandırılır.

Orta ve yüksek gelirli kesimin ucuz marketlere yönlenmesi ile marketlerin pazardaki payı arttı. BİM market pazarının yüzde 17'sine hakim oldu. Yüksek gelirliler enflasyon nedeniyle gittikçe daha pahalı marketler yerine ucuzluk (discount) marketlerini tercih etmeye başladı. BİM 2023'te daha fazla yüksek gelirli kesimin müşterileri arasında gireceğine inanıyor.

BİM CFO'su "Asgari Ücret" artışına dair de değerlendirmede bulunurken, her ne kadar asgari ücret artışı refaha hizmet etse de enflasyonu arttıracağına inanıyor. BİM'in eleman sayısı bakımından binlerce personeli olduğu ve asgari ücret maliyetlerinin yüksek olduğu da biliniyor.

Geçici vergi dönemleri de dahil 2021, 2022 ve 2023 geçici vergi dönemlerinde şartlar oluşsa bile enflasyon düzeltmesi yapılmayacağı yapılan düzenlemeyle, hükme bağlandı.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 15 Kas 2022 23:00