Sağlık Güncelleme Tarihi: 24 Tem 2022 12:00

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına af geliyor

TBMM'deki torba yasada Genel Sağlık Sigortası prim borçlarına af geliyor. GSS prim borcunu ödeyemeyenlerin gecikme cezası ve faizi silinecek.

doktor sosyal güvenlik kurumu sgk genel sağlık Sigortası gss

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup hiçbir sağlık güvencesi olmayanların hastalık durumlarında tedavilerini sağlamak için 2012 yılında Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması başlatıldı.

Sosyal güvencisi olmayanların devlet hastanelerinden yararlanmak için iki seçeneği var

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaş devlet hastanelerinden faydalanabilmek için iki seçeneğe sahip oldu. Bunlardan biri; Yeşil Kart uygulaması. Kamu kurumları tarafından o yapılan “gelir testi” sonucu eğer vatandaşın üzerine herhangi bir menkul veya gayrimenkul yoksa ve gelir olarak düzenli gelire sahip değilse veya elde ettiği gelir çok düşükse yeşil kart imkanından faydalanabiliyor.

Bir diğer uygulama da yeşil kart için gerekli kriterleri taşımayan, özellikle dönemsel olarak sosyal güvenlikten mahrum olmuş vatandaşların sağlık hizmetinden faydalanmasını sağlamak için 2012 yılında yürürlüğe konulmuş Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasıydı. Genel Sağlık Sigortası uygulamasıyla vatandaşlar devlete her aylık cüzi bir miktar ödeyerek devletin sunduğu bütün sağlık imkanlarından yararlanabiliyor.

2022 yılında Genel Sağlık Sigortası Primi ne kadar?

2022 yılında Genel Sağlık Sigortası için devlete ödenecek miktar 150,12 lira idi. Asgari ücrete gelen zamla birlikte Genel Sağlık Sigortası Primi (GSS) 195 lira oldu. Genel Sağlık Sigortasından faydalanmak isteyen bireyler sigortasız kaldıkları aydan itibaren 1 aylık süre içerisinde her ay düzenli 195 lira primlerini ödedikleri sürece Türkiye’nin dört bir yanındaki tüm devlet hastanelerinden faydalanma imkanına sahip oluyor.

Hiçbir sağlık güvencesi olmayanların sigortalılık süresinin bitiminden itibaren Genel Sağlık Sigortası geçişi otomatik olarak gerçekleşiyor. Bağ-Kur veya SGK’lık hali sona erenler de bu uygulamaya tabi oluyor.

4,5 kişinin 12 milyon lira GSS borcu var

Sigortalılık süresinin bitiminden itibaren Genel Sağlık Sigortası’na geçiş otomatik olarak gerçekleştiğinden herhangi bir başvurusu olmayan 4,5 milyon vatandaşın devlete 12 milyar lira Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Borcu bulunuyor.

Genel Sağlık Sigortası 2012 yılında başlamıştı. 2012 yılından itibaren gelir testine tabi olmayan ve borcunu hiç ödememiş vatandaşların devlete toplam 20 bin lira prim borcu bulunuyordu.

Genel Sağlık Sigortası’yla ilgili yeni düzenleme ile geçmişe dönük borçların ana para hariç, faizi ve cezası siliniyor. Genel Sağlık Sigortası primini ödemeyenlerin borcu yeniden yapılandırılıyor. Genel Sağlık Sigortası’nda yeni dönem torba yasa ile başlayacak. Devlete borçlu olan 4 buçuk milyon vatandaşın yaklaşık 12 milyar lirayı bulan borcu yeniden yapılandırılacak.

TBMM gündemine getirilen Torba Yasa ile yapılan yeni düzenleme ile borç yapılandırılmasında faydalanmak isteyenlerin yapması gerekenler var. Peki bu yeniden yapılandırma sürecinden kimler yararlanabilir?

Türkiye'de Genel Sağlık Sigortası'ndan faydalanan 9,4 milyon kişi bulunuyor. Bunlar içerisinde 2 milyon kişi prim borçlarına kendileri ödüyor. 7.4 milyon kişinin prim borcu ise devlet tarafından karşılanıyor. Devletin verilerine göre 7,4 milyon kişi gelir testlerine girerek yeşil kartlı oldular.

Bunların haricinde sağlık sigortası için tescil yaptırmış fakat primlerini ödemeyen bundan dolayı da devletin vatandaşlarına sunduğu sağlık imkanlarından faydalanamayan milyonlarca vatandaş bulunuyor. Bu vatandaşların borçlarından dolayı sağlık hizmeti alamamasının önüne geçmek için geçmişte de benzer düzenlemeler yapılmıştı.

Geçmiş yıllarda yapılan düzenlemeler beklenileni vermedi

En son yapılan düzenleme ile Nisan 2021 öncesi GSS Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan vatandaşlara borcunu yapılandırma hakkı tanınmıştı. Devlete olan prim borçlarının tamamını 31/12/2021 tarihine kadar ödeyen vatandaşların borçlarının gecikme faizi ve cezası silinmişti. Benzer bir düzenleme 2020 yılında da yapılmıştı. O dönemde de ağustos ayı öncesinde prim borcu bulunanlara yapılandırma fırsatı getirilmişti. Peş peşe getirilen bu düzenlemelere yeterince başvuru yapılmadığından veya vatandaşların ödeme imkanları olmadığından bu aflardan yeterince faydalanılamadı.

2022 yılının başında alınan kararla birlikte Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastane ve sağlık kuruluşlarında daha önce Genel Sağlık Sigortası kapsamında olup sağlık hizmeti alamayan vatandaşları 31/12/2022 tarihine kadar sağlık hizmeti imkanı alabilme hakkı tanınmıştı.

5 bin TL'ye kadar olan borçlar siliniyor

Türkiye Büyük Millet meclisi gündemine getirilen sağlık torba kanun teklifi ile geçmiş yıllarda olduğu gibi Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanların borç faizi ve gecikme cezalarının silinmesi ve borçların yeniden yapılandırılması hazırlanıyor.

Bu düzenlemeden Bağ-Kur'lular da faydalanabilecek. Bugüne kadar sağlık sigortasından yararlanamayan kişilerin 31/12/2021 tarihine kadar olan borçlarına kolaylık sağlanacak. Tasarının yasalaşmasını dan itibaren 1 yıl içerisinde geriye dönüp borçlarınız yüzde 50 sinin peşin veya taksitle ödenmesi halinde kalan GSS Genel Sağlık Sigortası borçları silinecek.

Uygulamada borçluları ilgilendiren diğer bir kolaylık ise 5 bin liranın altındaki GSS Genel Sağlık Sigortası borçlarının tamamı silinecek.

Yine borcun yarısı 5 bin liranın altında ise toplam burcun 5 bin liraya kadar olan kısmı silinerek, kalan borç tutarı tahsil edilecek.

GSS Genel Sağlık Sigortası prim borcunu peşin ödeyenler hakkında mahkemelerde açılmış davalar düşürülecek. Borcunu taksitle ödemek isteyenler için de taksit ödemeleri bitinceye kadar mahkeme süreçleri duracak.

Uzmanlar GSS borçlularını özellikle uyarıyor: GSS Genel Sağlık Sigortası borcu affa uğramıyor yalnızca gecikme faizi ve cezası siliniyor. GSS borç faizleri ve ve uygulanan cezalar silindikten sonra vatandaşların geçmiş döneme ait borçları yeniden hesaplanıyor.

SGK 63 aylık borç çıkarmıştı

2012 yılı GSS Genel Sağlık Sigortası uygulanması başladığı andan itibaren işsiz olanlar ve bu süreçte gelir testine girmeyenler ve de GSS Genel Sağlık Sigortasına başvuru yapmayanlar için borçlandırma takvimi düzenlenmişti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2022 yılının Nisan ayında yaptığı düzenlemeyle bu vatandaşlara 5 yıl 3 ay yani 63 aylık prim borcu çıkarmıştı. Bu süre içerisinde ana parayı ödeyemeyenler gelen gecikme faizi ve cezasıyla birlikte 20 bin liranın üzerinde devlete borçlandı. Bu borçlarla ilgili yapılan düzenlemeyle faiz ve gecikme cezası 20 bin lira ve üzeri borcu olanlar taksitle ödeme yaptıklarında Genel Sağlık Sigortası kapsamında devletin sunduğu tüm sağlık imkanlarından faydalanabilecek.

Vatandaşlara borçlarını ödemesi için 2 seçenek sunulacak; bunlardan biri peşin, bir değeri ise 12 ay taksitle ödeme şeklinde olacak.

Dosyahaber.com

Ekleme Tarihi: 24 Tem 2022 12:00