Sağlık Güncelleme Tarihi: 20 Kas 2022 13:00

Hayvandan insana kalp nakli gerçek oldu

ABD'de hayvandan (üstelik domuzdan) insana ilk kalp naklini gerçekleştiren doktor Türkiye'de geldi. Hayvandan insana kalp nakli gerçek oluyor.

kalp nakli domuzdan insana kalp nakli

Pakistan asıllı Dr. Muhammed Mansur Muhiddin, ABD'de hayvandan üstelik domuzdan insana ilk kalp naklini gerçekleştiren ekip olarak tarihe geçti. Maryland Üniversitesi'nde Dr. Muhammed Mansur Muhiddin öncülüğündeki ekip ABD’de Zenotransplantasyon (hayvandan kalp nakli) domuzdan insana ilk kalp naklini gerçekleştirdi.

Dr. Muhammed Mansur Muhiddin Antalya’da 17’nci Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi’ne katıldı. Dr. Muhammed Mansur Muhiddin ilk kalp nakli ile ilgili eğitim verdi.

Tıp fakültesini Karaçi’de Dow Koleji’nde bitiren Muhiddin, Pakistan’da cerrah olduktan sonra ABD’ye gitti. Pennsylvania Üniversitesi’nde Transplantasyon Biyolojisi üzerine ilk yan dalını tamamladı. Dünyada ilk kez 7 Ocak 2022’de domuzdan insana kalp naklini gerçekleştiren ekibi yönetti.

Domuzdan insana kalp nakli yapılırken bazı genlerin modifiye edilerek insana uygun hale getirildiği bilgisini paylaşan Dr.Muhiddin bu işlemin insandan insana nakilin uygun olmadığı hastalarda denendiğini açıkladı. Bu yöntem hiçbir seçeneği olmayan ve kalp nakli gerektiren hastalar için geçerli.

Hayvandan insana ilk kalp nakli yapılan hasta David Bennett yaşama tutunamamıştı. Fakat bu süreçte, domuzdan kalp naklinin başarılı olacağına dair umut oldu. Bennett’ın başka ek hastalıkları nedeniyle ilaçları kesildiği için kaybedildiği belirtildi. Ölümün vücudun organı reddetmesini engellemesi için bağışıklık baskılayıcı ilaçlar nedeniyle olduğu açıklandı.

Kalp nakli ile ilgili ikinci nakil de domuzdan yapılacak. Domuzdan insana nakil yapılmasından önce Babunlara (İnsana en yakın hayvan) denendi.

Dr Muhiddin, Maryland Üniversitesi Kardiyak Zenotransplantasyon Programı’nın direktörlüğünü yapıyor.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 20 Kas 2022 13:00