Dünya Güncelleme Tarihi: 10 Kas 2022 14:00

İran Hipersonik Balistik Füze üretti

İran, hipersonik balistik füze ürettiğini duyurdu. Yaptırımların odağında olan İran'ın bu duyurusu bölgede tansiyonu yükseltirken endişeleri de tetikledi.

füze

İran Devrim Muhafızları havacılıktan sorumlu komutanını Amir Ali Hajizadeh, Hipersonik Balistik Füze ürettiklerini duyurdu.

Hipersonik balistik füze yüksek hıza sahip ve atmosferin içinde ve dışında manevra yapabiliyor. Hipersonik balistik füzeler ses hızından en az beş kat daha hızlı hareket edebildikleri gibi karmaşık bir yörüngede ilerleyebildikleri için engellenmeleri de zor

Füze savunma sistemleri karşısında avantaj sağlayan füze İran için büyük bir ilerleme aracı olarak görülüyor.

İranlı yetkilililerin ürettiklerini açıklamasına rağmen henüz herhangi bir füze testinin yapıldığına dair veriler söz konusu değil.

İran'ın uluslararası kısıtlamalar ve ambargolar nedeniyle yerli silah üretim sektöründe başarılı olduğu biliyor. Batıya göre ise İran'ın bu açıklamalarının ardında silah becerilerinin abartılması var.

İran ilk olarak üç aşamalı uzay aracı fırlatma mekanizmasını test etmişti

Tahran geçen hafta ilk üç aşamalı uzay aracı fırlatma mekanizmasını test etmiş; ABD ise mekanizmanın İran'ın nükleer başlık taşımasını sağlayabileceği gerekçesiyle bu gibi eylemleri "istikrarsızlaştırıcı" olarak nitelemişti.

İran'ın balistik füzelerdeki başarısı 2018'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Tahran ile dünyanın başlıca büyük güçleri arasında 2015'te yapılan nükleer anlaşmasından çekilmesinde etkili olmuştu.

İran, silah teknolojisindeki gelişmeler konusunda dikkat çekerken ambargocu ülkeler tarafından nükleer silah geliştirme çabasında olduğu iddialarını reddediyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Ekim'de, Rusya'ya Ukrayna'da kullanacağı insansız hava aracı tedarik ettiği gerekçesiyle İran'a uygulanacak yeni yaptırımlar üzerinde anlaşmıştı.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de geçen hafta, İran'ın Rusya'ya füze de tedarik etmeyi değerlendirdiğini söylemişti.

Ekleme Tarihi: 10 Kas 2022 14:00