Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 22 Eki 2022 12:00

Keller için labaratuvarda saç ürettiler saç ekme tarih oldu

Saçları dökülenlere saçsız kelelre iyi haber Japonya'dan geldi. Japon Bilim adamları umut veren o buluşlarını duyurdu.

Japon bilim insanları

Japonya'da Yokohama Ulusal Üniversitesi’nde görevli bilim insanları tamamen laboratuvar ortamında saç geliştirmeyi başardı.

Fare üzerinde yapılan deneyde alınan embriyodan deri hücreleri aracığıyla saç kökü geliştirdiler. Araştırmalarının içeriği konusunda açıklama yapan Japon bilim adamları "epitel" ve "mezenkimal" adlı iki farklı hücre çeşidini kontrol edilerek saç köklerinin geliştirildiğini duyurdu.

Japon bilim insanlarının araştırmalarına konu olan "Epitel Hücreler" insan vücudunda, deri kısmında, dolaşım sistemi olan damarlarda ve organlarda da bulunuyor. Araştırmada kullanılan diğer "Mezenkimal Hücreleri" ise kemik iliği içerisinde yer alıyor. Mezenkimal denilen bu hücre aynı zamanda insanın iskelet dokularında iyileşme için kritik öneme sahip.

Araştırma kamuoyuna duyurulmasına rağmen deney yalnızca fareler üzerinde gerçekleştirildi. Japon bilim insanları keşiflerinin henüz insan üzerinde denenmediğini de açıkladı.

Fareler üzerinde yapılan deney insan hücreleri içinde kullanılacak. Başarılı olması durumunda saçları dökülmüş veya kellerin kafasında saçların yeniden çıkması sağlanacak.

Yokohama Ulusal Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın başındaki Doçent Doktor Tatsuto Kageyama, araştırmanın içeriğine ilişkin de bilgi paylaştı. Kageyama "epitel" ve "mezenkimal" hücrelerin birleştirilmesi ile geliştirilen kök hücrenin farelere nakledilmesinden sonra farelerde çok sayıda saç kökünün oluştuğunu söyledi. Japon bilim adamı Kageyama'ya göre bu nakil işlemi yüzde 100 etki yarattı.

Yapılan araştırmada 23 gün içerisinde de saç uzunluğunun 3 milimetreye ulaştığı ölçüldü.

Ekleme Tarihi: 22 Eki 2022 12:00