Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 17 Ağu 2022 02:00

İnanılmaz TEKLİK Geliyor

"Yeni bir sistem geliyor adını da TEKLİK koydum." diyen yazarımız Ali Cem Zincirli Avrupa'daki yeni bankacılık trendini yazdı

kredi kartı ali cem zincirli

Teklikte ne dediğinizi duyuyorum. Hemen dünyada en çok inanana sahip dinlerin temeli olan tek Yaratıcıyı örnek verebilirim.

Yeni bir sistem geliyor adını da TEKLİK koydum. Hemen gerçek hayat örnekleri verelim.

Yakın zamanda Avrupa’da biraz dolaştım eski bir bankacı olarak dikkatimi çekti bankamatiklerin üzerinde banka isimleri yazmıyordu. Anladığım kadarıyla tüm bankalar tek bir bankamatik sistemi kullanıyor.

Şimdi düşünün her bankanın kendi bankamatikleri var. Bunların operasyonları için her bankanın kendi ekipleri var. Oysa tek bir bankamatik ağı ile tüm bankaların işlemleri yapılabilir.

Her banka bu sistemi kullandığı ölçüde maliyeti öder. Tabiki bu inanılmaz derecede az maliyet demektir. Bankaların az maliyetli olmasının "bana faydası ne?" derseniz sadece bankalar için değil tüm işletmelerde işletme maliyetlerini müşteriler öder. Bunun şuyu bu yu yoktur.

Müşteriler işletmenin kirasını personel giderini elektriğini vergisini vs vs öder. Bu giderler maliyet adı altında fiyatın içindedir.

Hadi kompleks bir sektöre örnek verelim. Sağlık sektörü hastahaneler de en büyük maliyet ameliyattır. İstanbul’da özel hastaneler ortak bir ameliyat merkezi kursa tüm ameliyatlar bu merkezde yapılsa ne sorun olur.

Hiç bir sorun olmaz operatör doktor için A hastanesi hastası ile B hastanesi hastası arasında bir fark yoktur. Yoğun bakım hemşiresi içinde yoktur gelen hastayla ilgilenir hangi hastahanenin müşterisi olduğunun hiç bir önemi yoktur.

Peki maliyetler tüm hastanelerin ayrı ayrı ameliyathaneleri olması ile ortak bir ameliyat merkezinin olması arasında çok fazla maliyet farkı vardır.

Bakın burada farklılık nerede oluşuyor doktor kalitesinde tercih edilen hastahaneler değil doktorlar olacaktır. Olması gerekende budur.

Ya otomotiv sektörü tüm arabaları en ucuz olan Çin’de tek bir üretim merkezinde üretelim. Herkes kendi markasını basar satar. Hepsi aynı üretim yerinde üretilen otomobilde tercih nasıl olacak? Tabiki kim daha teknolojik donanımı ucuza verirse onun otomobilini alacağız. Yoksa araç motorları tüm dünyada aynı farklılık elektronik donanımlarda. Rahat konfor vs farklılık yaratır.

Şimdi aklıma geldi yazarken yaşanmış bir teklik örneği. Herkes bilir eskiden her bankanın kendi pos cihazı olurdu. Giyim mağazalarını gidince ödemede sizi bir masa dolusu pos cihazı karşılardı.

Şimdi tüm bankalar tek bir cihaz üzerinden işlem yapabilmekte. Bu cihazlar ithal ve pahalıydı hani ben ödemesem umursamayacağım ama işletme maliyeti adı altında bana ödetiliyordu bu cihazlar.

Pek çok işletmede en büyük sıkıntı yetişmiş eleman yada halk diliyle usta sıkıntısı var. Arkadaş her sektör için yapın bir kaç büyük servis merkezi bakın birden bire usta fazlalığına ulaşırsınız.

Dikkatinizi çekerim gençler konuşurken birbirlerine nereli olduklarını sormuyorlar. Bazen ben soruyorum genelde cevap babam şuralı ama ben burada büyüdüm. Hatta bu soruyu da pek sevmiyorlar onlar için nereli olmanın bir önemi yok onlar tek bir yerli GLOBAL dünyalı.

Amerikalı bir gençle bizim genci yanyana koyun ayırt edemezsiniz. Hatta bence Avrupa birliğinde doğup büyümüş gençler için Fransalı veya Alman olmanın bir önemi yok bir Fransız gencin Belçika ya gidip çalışması gurbet psikolojisi yaratacağını hiç sanmıyorum. Ya bir İspanyol Fransız’la evlenirse yabancı biriyle evlendim psikolojisi olur mu, hiç sanmıyorum.

Bizde bile köyünden çıkıp yüz kilometre ötede bir köye gelin giden kadın yüksek yüksek tepeleri söylüyordu. Şimdi çiftin biri Edirne’den biri Erzurum’dan hiç bir önemi yok tek önemli olan sevmek. TEKLİK kaliteyi yaratıyor.

A.Cem ZINCİRLİ [email protected]

Ekleme Tarihi: 17 Ağu 2022 02:00