Eğitim Güncelleme Tarihi: 16 Eyl 2022 10:00

Okul servisi ücretleri özel okul ücretleri ile yarışıyor

Okul servis fiyat tarifelerine uymayan firmalar 10 km için 20 bin TL isteyince çocukların okula ulaşımına çare arayan veliler isyan etti korsan taksiye yöneldi.

okul servisi okul bahçesi servis aracı

Özellikle büyükşehirlerde özel okullara ulaşım hem zaman hem de maliyet bakımından zor oluyor. Veliler çocuklarını güvenli ve izole biçimde okullara gönderebilmek için okul servislerini tercih ediyorlar. Servislere olan talep arttığından fiyatlar da yerinde durmuyor. Zamanı imkanı ve bütçesi olan veliler çocukları kişisel araçları ile okullarına bırakırken, bunu yapamayanlar zorunlu olarak servisleri kullanıyor.

Günümüzde okul servis ücretleri neredeyse özel okulların ücretlerine yaklaştı. Florya gibi İstanbul'un özel semtlerinde 1 öğrenci için yıllık servis bedeli 19 bin 500 TL'yi buldu. Artan maliyetleri yüksek bulan veliler çareyi korsan taksilerde buldu. Üstelik bu hizmet öğrencinin evinden alınması ve evine bırakılması ve bu konuda SMS bilgisi verilmesinden ibaret.

Yüksek fiyatlar nedeniyle veliler ve servis şoförleri arasındaki gerilim de artıyor. Servis şoförleri yetkili kurumlarca belirlenen ücretlerin üzerine çıkınca veliler ile karşı karşıya geliyor. Veliler servislerin tarifeler dışında ücret talep ettiğini öne sürüyor, servisçilerin şikayeti ise artan maliyetler karşısında fiyatların düşük olması.

Servis ücretleri ile ilgili özellikle büyükşehirlerde tavan ücret uygulaması getirildi. İstanbul'da son zamlanan fiyatlarla birlikte "en kısa mesafe okul servis ücreti" yıllık 5940 TL. Ankara'daki okul servisleri en kısa mesafe için 5096 TL, İzmir'de okul servisleri ise 4900 lira talep edebilir.

Tarifeyi yeterli bulmayan bazı okul servis şoförlerinin öğrenci velilerinden fahiş fiyatlar istediği iddia ediliyor. Özellikle özel okullarda bu rakamın artık kontrolden çıktığı belirtiliyor.

Servis ücretlerinin yüksekliğinden yakınan veliler isyanlarını sosyal medya aracılığıyla da seslerini duyurmaya çalışıyor. İstanbul Florya’da ikamet eden bir veli, sosyal medyadan çocuğu içinokul servislerinin yıllık 20 bin lira servis ücreti talep ettiğini paylaştı.

Öğrenci velisi okul servis ücretlerinin bir tarifesi olmasına rağmen her yıl açıklanan rakamların üzerinde fiyat talep edildiğini her yıl bu sorunun tekrar ettiğini belirtiyor. Okulların sadece belli okul servisi taşımacılığı yapan şirketlerle anlaştığını ve itirazları ile ilgili muhatap bulamadıklarını aktarıyor.

Şirkete gelen itirazların okul yönetimine, okul yönetimine gelen itirazlar da taşımacılık yapan firmaya yönlendiriliyor. Olan vatandaşa oluyor. Okullar ve servisler arasında yıllık anlaşmalar yapıldığını iddia eden veliler 10 km'lik mesafe için yıllık 19 bin 500 lira ücret istenilmesini isyan ediyor.

Okul servislerinin taşıma bedeli dışında fazladan maliyetler de çıkardığı iddia eden veliler, servise ödenen paranın yanı sıra araçtaki hostes için de para istendiğini, çocukların okula bırakılması ve geri alınması ile ilgili SMS bilgilendirmesi için bile ücret istendiğini belirtiyor. Üstelik velilerin seçim hakları yok bu hizmetleri mecbur tutuyorlar.

Servislerle ilgili itirazlarını okul yönetimine ve okul aile birliklerine ileten veliler bir sonuç da alamıyor. Bazı velileri bu nedenle çocuklarının okulunu değiştiriyor. Bazıları da sivil taksilerle anlaşarak çocuklarının okula bırakılmasını sağlıyor.

Servis şoförleri ise belirlenen tavan fiyat uygulamasının maliyetlerini karşılamadığını iddia ediyor. Okul servis tarifelerine yetkili devlet kurumları tarafından akaryakıt zammı vaat edilmesine rağmen yapılmamasından şikayet ediyor. Özel okullarla yapılan anlaşmaların maliyetlerinin yüksek olduğunu bu nedenle velilerden anlayış beklediklerini ifade ediyorlar. Akaryakıt ve yedek parça fiyatlarındaki artıştan dertliler. Velilerin kendilerine güvenmelerini istiyorlar.

Milli Eğitim Bakanlığı ise bu konuda tarife belirlemenin dışında dahil olmuyor. Denetimlerin eksikliği nedeniyle okul servis ücretleri özel okul ücretleri ile yarışıyor.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 16 Eyl 2022 10:00