Otomobil Güncelleme Tarihi: 5 Eyl 2022 12:00

Otomobile indirim beklerken bu kez enerji zammı geliyor

Otomotiv sektörü sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaz zamları sonrası araç fiyatlarına zam hazırlığı yapıyor. Evlerden sonra araç almak da hayal olacak!

otomobil fabrikası otomobil üretim robotları

Sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaza gelen zamlar otomobilde indirim bekleyen müşterilerde hayal kırıklığına neden oldu. Otomobil almak isteyen müşteriler indirim beklentisindeyken elektrik ve gaz zamları nedeniyle, otomotiv sektörü artış hazırlığı yapıyor. Otomotiv sektörü de pazar kaybetme endişesi taşıyor.

Sıfır araçların galeriler tarafından otomobil bayilerden toplanması sonucu otomotiv sektöründeki fiyatlarda büyük yükselişler olmuştu. Devlet, sıfır araçlarda 6 ay veya 6 bin km şartı getirdi. Düzenlemenin piyasalarda fiyatları yüzde 20 düşürmesi bekleniyordu. Fakat sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaza gelen zamlar, otomobil almak için bekleyenleri üzecek.

Araç fiyatlarında indirim bekleyenler zamla karşılaşacak

Müşteriler indirim bekliye dursun otomotiv sektörü temsilcileri elektrik ve gaza gelen zamların üretim sürecindeki maliyetleri etkileyeceğini ifade ediyor. Artan üretim maliyetleri de sektöre zam olarak yansıyacak. Dolar kurundan dolayı sürekli değişkenlik gösteren otomobil fiyatları üzerinde ÖTV yükü de bir hayli artmışken bir de maliyetlerin yükselmesine neden olan zaman araç fiyatlarına da yansıyacak.

Otomotiv sektörü gelen zamların fiyatlara yansımasının birkaç ay içerisinde geçekleşeceğini öngörüyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Eylül ayı ile birlikle sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50,8 doğalgaza da yüzde 49,5 zam yapılacağını duyurdu. Zammın açıklanmasının ardından üretici maliyetlerinde ciddi artışlar oldu. Üretimdeki enerji maliyetleri gelen zamlara yüzde 15 arttı.

İthal araçlarla Türkiye'de üretilen araçlar arasındaki fiyat farkı azalıyor

Uzun süredir çip krizi yaşayan sektörde üretim bantları zaman zaman üretime ara veriyordu. Araç 'Showroom'ları uzun süredir bomboş. Üretilen araçlar anında satılırken teslimatlar ileri tarihli olarak planlanıyordu. Yeni zamlarla birlikte bu kez sektör temsilcileri fiyatları artırma yolunda hazırlık yapmaya başladı. Ayrıca ithal edilen araçlarla Türkiye'de montajı yapılan araçlar arasında fiyat avantajı vardı. Gelen zamlarla aradaki makas daha da daraldı.

Otomotiv sektöründe maliyetleri yüzde 15 artıracak zamlar sadece iç pazara zam olarak yansımayacak. Aynı zamanda ihraç edilen araçların da dış pazardaki rekabetini engelleyecek. Türkiye Sanayii'nin lokomotiflerinden olan otomotiv sektöründe dış pazarda yaşanacak kayıp iç pazarda da etkisini gösterebilir. Fabrikalar üretimlerine uzun süre aralar verebilir. Sektördeki istihdam edilen çalışan sayısı düşebilir.

Otomotiv sektörü "zam kaçınılmaz" diyor

Hyundai yetkilileri gelen zamların iki ay içerisinde araçlara yansıtılacağını duyurdu. Dünya Gazetesi'nde Aysel Yücel imzası ile yer alan haberde sektörün birim maliyetler üzerinden kar dengesini gözettiği hatırlatıldı. Fiyatların da birim maliyetlerdeki artış nedeniyle kaçınılmaz biçimde değişeceği bilgisine yer verildi.

Zamlardan ilk nasibini iç pazar alacak en çok etki de iç pazarda olacak. İhracat sürecünde fiyat politikası gözetilirken eşit şartlar dikkate alınıyor. Bu şartlar üzerinden de fiyatlandırma gerçekleşiyor. Otomotiv sektöründeki ihracat ağırlıklı olarak Euro para birimi üzerinden yapılıyor. Euro'dan dolayı otomotiv sanayinde iç pazara göre etkileri daha düşük olsa da yurt dışına da zamlar yansıtılmış biçimde gidiyor

Sanayiye gelen zamlar otomotivde ihracat pazarını kaybettirebilir

Otomotiv sektöründe ihracatçıları Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) temsil ediyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik gelen zamların otomotiv İhracatında pazarı kaybetmelerine neden olacağını ve rekabeti de olumsuz etkileyeceğini iddia ediyor. Çelik'e göre sanayiye gelen enerji zamları o kadar yüksek ki ihracatçılara pazarı kaybettirecek etkisi olabilir.

Otomotiv sektöründe, sektör temsilcilerinin zamlar sonrasında keyfi kaçtı. İhracatta pazar kaybetmelerine neden olacak zamlara çare arıyorlar. Dış pazarı ellerinde tutmak için çareler arıyorlar. Sanayici otomotiv sektörü için özel enerji tarifeleri ile destek verilmesini istiyor.

Son 2 ayda otomobil fiyatları yüzde 200 arttı

Otomotiv sektöründe fiyatlar o kadar hızlı artıyor ki artık takip edilemez hale geldi .Son 2 ayda fiyatlar yüzde 200 arttı. Döviz kurlarındaki yükseliş ve belirsizlik, ÖTV gibi vergilerde yapılan sık düzenlemeler nedeniyle deyim yerindeyse hemen her gün zam geliyor. Otomobil sahibi olmak vatandaş için zorlaştı. Üretici artan maliyetler nedeniyle pazar kaybetmek ile karşı karşıya kaldı. İkinci elde fiyatlar sıfır araçları da geçti.

Türkiye'de "S.O.S" veren diğer sektörler gibi otomotiv sektörü de darboğaza giriyor.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 5 Eyl 2022 12:00