Güncel Güncelleme Tarihi: 12 Eyl 2022 10:00

Siz siz olun Twitter'da retweet ederken bir daha düşünün

Yargıtay sosyal medya kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Başkalarının sosyal medya mesajlarını yeniden paylaşırken bir daha düşünün.

mahkeme hakim tokmak

Yargıtay ceza dairesi sosyal medya ile ilgili kararı tüm kullanıcıları yakından ilgilendiriyor. İlgili daire başkası tarafından sosyal medya yoluyla hakaret suçu işleyen kimsenin mesajını yeniden paylaşmanın “hakaret suçunu” işlemek olduğuna hükmetti.

Yargıtay 18. Ceza Dairesi sosyal medyada işlenen hakaret suçuna dair emsal bir karar verdi. Davada hakaret suçunu işleyen bir iletiyi yeniden paylaşmanın hakaret suçunun oluşması için yeterli olduğuna hükmetti.

Bahse konu olayda, davacıya başka bir sosyal medya hesabı üzerinden hakaret içeren “pislik, namert, edepsiz, yalancı, silah kaçakçısı, çirkef, imansız, izzetiz, rüşvetçi, salyasını akıtan, şerefsiz” ifadeler kullanıldı. Bu hakaretleri bir başka kullanıcı sosyal medya uygulaması olan Twitter'dan retweet etti. Davacı retweet eden kullanıcı hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcılığı konu ile ilgili kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Savcılığın kararı için 3. Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edildi. İtiraz mahkeme tarafından reddedildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kanun yararına bozma tebliğnamesiyle dosya Yargıtay 18. Ceza Dairesinin gündemine geldi.

İlk derece mahkemesinin kararını inceleyen Yargıtay 18.Ceza Dairesi, yapmış olduğu inceleme sonucunda ilk derece mahkemesinin kararını bozdu. Yargıtay Ceza Dairesi bozma kararında "şikayetçi olunan şüphelinin isim ve soyisminin kayıtlı ve yazılı olduğu bir sosyal medya kullanıcısının Twitter hesabı üzerinden davacıyı hedef alarak paylaşımlar yapmasının, delil bakımından hakaret suçu için iddianame düzenlenebilmesini yeterli gördü ve 3. Sulh Ceza Mahkemesi kararını bozdu.

Yargıtay tarafından verilen kararda, Cumhuriyet Savcısı'nın görevi hatırlatılarak ihbar veya bir suçun işlendiği izlenimini veren bir durumu öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere savcının işin gerçeğini araştırmaya başlaması gerektiğini ve toplanan delillerin, suçun işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturması halinde iddianame düzenleyeceği hatırlatıldı.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 12 Eyl 2022 10:00