Ekonomi Güncelleme Tarihi: 17 Ağu 2022 18:00

Türkiye'de şirketlerin en çok aradığı elemanlar ve iş imkanı

İŞKUR en çok eleman arayan sektörleri ve en fazla aranan meslekleri açıkladı. Sektörlerdeki firmalar çalışan bulamamaktan, iş arayanlar ise maaşlardan şikayetçi

kalabalık

Türkiye'nin en büyük sorunlarının başında işsizliği geliyor. İŞKUR verilerine göre temmuz ayında Türkiye'de eleman var ya şirketleri 154.619 çalışana ihtiyacı var. Özellikle işi imalat sanayi sektöründe çok fazla eleman açığı var.

Temmuz ayında 2021 yılının aynı ayına göre Türkiye'de açık iş pozisyonu sayısı yüzde 3.9 düşüşle 154 bin 619 oldu. İşverenler eleman bulamamaktan şikayetçi iken iş arayanlar ise maaşların düşük olmasından yakınıyor. İş arayanlarla işverenler aynı noktada buluşamadığından Türkiye'de eleman açığı ve işsizlik kronik soruna dönüşüyor.

Özellikle sanayi sektöründe ve imalat sanayinde çok fazla personele ihtiyacı olması nedeniyle işletmeler eleman ihtiyacını karşılayamıyor. Ocak Temmuz dönemini kapsayan yılın ilk 6 ayında eleman açığı yüzde 41,3 artışla 1 milyon 329 bin 398 oldu.

Açık iş pozisyonlarının yüzde 98,5'i özel sektörde yer alıyor. Özel sektör içerisinde en fazla açık imalat sektöründe var. İmalat sektöründe 547.088 açık pozisyon bulunuyor.

En fazla eleman aranan meslekler

İŞKUR’un açıkladığı verilere göre en fazla açık pozisyon bulunan mesleklerin başında beden işçisi geliyor. Türkiye’de en büyük sektörlerden bir tanesi inşaat sektörü. Özellikle yol köprü tünel gibi büyük projelerin yanı sıra konut inşaatlarında da çok fazla elemana ihtiyaç var. İŞKUR kayıtlarına göre Türkiye genelinde 18.392 beden işçisi aranıyor.

İnşaatta çalışan bir işçinin günlük yevmiyesi 80 TL’den başlıyor. Ortalama bir inşaat işçisinin beden işçisi ne aylığı 8700 TL’ye geliyor. Bu rakam asgari ücretin biraz üzerinde iş koşulları ağır olduğundan sektörde çalışan bulmak kolay olmuyor.

Özel sektörün düşük maaş politikası, sosyal haklar ve ek imkanların azlığı da eklenince sektörde tecrübeli tecrübesiz eleman açığı doğuyor. ustalık gerektiren işlerde çırak ve kalfa sayısı azaldığından sektörler kısır 1 döngüye doğru gidiyor.

Yine İŞKUR verilerine göre Türkiye'de temizlik görevlisi de açığı var. İŞKUR'dan talepte bulunan şirketlerin 3476 temizlik personeline ihtiyacı var. bu sektörde de yine diğer sektörlerde olduğu gibi düşük ücretler nedeniyle çalışan bulmak kolay olmuyor. Uzun çalışma saatleri ve taşeron kadrolar işsizlerin ilgisini çekmiyor.

Eleman arayan sektörlerden bir tanesi de tekstil sektörü. sektörde makineci olarak bilinen ve dikiş konusunda yetişmiş personel bulunmakta da zorlanıyorlar. Bu sektörde de yıllar boyunca çalışanların sigortası ve ücretleri sorun olmaya devam etmişti.

Bugüne kadar atölye kurmuş sonrasında da batmış ve çalışanların alacaklarıyla ilgili sorunlar yaşamış yüzlerce işletme var. hem yetişmiş eleman sınırlılığı ondan hem de sektörün sicilinden dolayı bu alanda da yetişmiş eleman bulmak kolay olmuyor. İŞKUR verilerine göre tekstil sektöründe makineci olarak bilinen 2028 dikişçi aranıyor.

Türkiye'de en fazla sirkülasyonun olduğu mesleklerden bir tanesi de satış danışmanlığı veya satış uzmanlığı. Sektörde maaş + prim olarak Belirlenen ücret politikası çalışanlarda yeterli tatmini oluşturmuyor. Diğer taraftan yetişmiş eleman açıyor olan sektörde çok fazla transfer gerçekleşiyor.

Özellikle alışveriş merkezlerinde çalışma saatlerinin uzun ve yorucu olması nedeniyle iş arayanlar bu sektörü tercih etmiyor. İşletmeler açısından da yeni nesil çalışanların daha başka ifadeyle Z kuşağının kurumlara olan bağlılıklarının düşük olması sektörde yoğun sirkülasyona neden oluyor.

Sektörde satış ve pazarlama konusu araç yemek kartı yakıt desteği gibi teşvik edici destekler de var. Fakat çalışanların tamamı imkanlara sahip değil. İŞKUR verilerine göre Türkiye'de 1985 satış danışmanına veya satış uzmanına ihtiyaç var.

Türkiye'de girişimci sayısı bir hayli fazla. Şirketlerin de ağırlıklı olarak muhasebe elemanına ihtiyacı da o oranda fazla oluyor. Özellikle hemen her sektörde işletme hesaplarının tutulması, gelir gider dengesi ve vergi daireleriyle ilişkiler kritik önem arz ediyor.

Durum böyle olunca da ön muhasebede yetişmiş personel ihtiyacı doğuyor. İŞKUR verilerine göre Türkiye'de 1463 ön muhasebe işini yapacak personele ihtiyaç var. Özellikle vergi sistemlerindeki dijitalleşme elektronik faturaya geçiş bu alanda ihtiyacı arttırdı. Şirketler hem güvenebilecekleri hem de uzun süre çalışabilecekleri personel arıyor. Bu iş alanında da ücretlerin tatminkâr olduğu söylenemez.

Türkiye'de imalat sektörüyle birlikte tersanecilik işlerinin gelişmesi nedeniyle hemen her dönemde Mıg-Mag olarak da bilinen gazaltı kaynakçısı ona ihtiyaç duyuluyor. İŞKUR’a başvuran işletmelerin bu alanda yetişmiş personel açığı var. verilere göre son dönemde 1404 gazaltı kaynakçısına ihtiyaç var. Diğer eleman arayan sektörlere nazaran bu alanda ücretler tatminkar olsa da özellikle yetişmiş personel bulmakta zor.

Tekstil sektöründe işletmelerin başka ihtiyacı da Konfeksiyon işçisi. Sektörde bu alanda yine yetişmiş eleman bulmak zor. Diğer taraftan şirketlerin ücret politikası, ek ödemeler ve sigortayla ilgili kronik sorunları da var. yoğun iş temposu da buna eklenince iş arayanların tercihi olmuyor. Türkiye'de Temmuz verilerine göre 1393 konfeksiyon işçisine ihtiyaç var.

Türkiye'de hizmet sektörü de son derece gelişmiş özellikle turizmle birlikte bu alandaki ihtiyaç hayli arttı. Hizmet sektöründe çalışanların günlük yevmiye usulüyle çalışıyor olması da kafeler, lokantalar oteller restoranlar vb. işletmelerde eleman sirkülasyonunun çok fazla olmasına neden oluyor.

Sektör bugün çalıştırdığı elemanı ertesi gün bulmakta zorlanıyor. yine bu sektörlerde de ücretlerin ve çalışma şartlarının çok iyi olduğu söylenemez. Türkiye'de İŞKUR'a başvuran hizmet sektöründeki işletmeler 1253 garson ve servis elemanı arıyor.

İşletmelerin güvenlik ihtiyacı da 1 hayli arttı hemen her işletme güvenlik elemanı talep ediyor. kamudan özel sektöre sadece kurumlar değil yeni nesil binalar, alışveriş merkezleri, sosyal alanlar da güvenlik personeline ihtiyaç duyuyor.

Özellikle silahlı olanların yanı sıra Türkiye'de 1196 silahsız özel güvenlik personeline ihtiyaç var. Özel sektör İŞKUR aracılığıyla 1196 silahsız özel güvenlik görevlisi arıyor.

Türkiye'de vazgeçilemeyecek sektörlerden biri de lojistik sektörü. Yine bu sektörde de özellikle yük taşıyıcılığı konusunda eleman açığı var. Ağır vasıta ehliyeti olan ve tecrübe sahibi şoför bulan bulmakta zorlanan şirketler 1013 eleman arıyor.

Resmi rakamlar bunlar fakat sektörde işkur'a yansımayan talepler de var. Yük taşımacılığı uzun yol şoförlüğü meşakkatli iş olması nedeniyle yeni nesil tarafından tercih edilmiyor. Bu mesleğe gönül verenler ağırlıkla kendi araçlarıyla nakliye yapmayı tercih ederken şirketlerin şoförleri ödemiş olduğu paralar da işsizlere cazip gelmiyor.

Türkiye'de sadece işletmelerin kalifiye eleman sorunu yok, işsizlerin de çalıştıklarında haklarını alabilecekleri işletme sorunu da var. burada madalyonun diğer tarafı.

İş arayanlar açık pozisyonda İŞKUR'a kayıt olduktan sonra başvurabiliyor.

Ekleme Tarihi: 17 Ağu 2022 18:00