Ekonomi Güncelleme Tarihi: 25 Eki 2022 13:00

Türkiye dijital para için altın stoğu yapıyor

T.C. Merkez Bankası altın rezervini artırmasının ardından yerli dijital para projesi çıktı.

Kripto Para

T.C. Merkez Bankası bir süredir stoğundaki altınları artırmak için satın almalar yapıyordu. Merkez Bankası'nın altın hamlesinin ardından dijital para çıktı. 2023 yılında tüm dünyaya duyurulacak olan yerli dijital paranın karşılığı olarak Merkez Bankası'ndaki altın rezervi gösterilecek.

Dünyada çok sayıda dijital para (kripto para) var ve bu paraların ardında sadece projeleri mevcut bu nedenle de kripto para dünyasında bu coinler "shit coin" olarak adlandırılıyor. Piyasada karşılığı olan bir dijital para yapmak istediğinizde altın veya dolar gibi bir rezerve dayandırmanız gerekiyor. Bu sayede yatırımcıların güvenini sağlanarak dijital paranın da değeri yüksek oluyor.

YERLİ DİJİTAL (KRİPTO) PARANIN KARŞILIĞI ALTIN REZERVİ

Türkiye'nin dijital parasının hem yatırım amaçlı hem de dış ticarette kullanılması öngörülüyor. Dolar kurunun aşırı oynak olmasından kaynaklı ithalat ve ihracat boyutunda sıkıntılar yaşanıyor. Bunun iç piyasaya yansıması da satın alma gücünün düşmesi, enflasyon ve ekonomik durgunluk olarak karşımıza çıkıyor. Yerli dijital para ile dünyada egemen olan doların Türkiye'nin dış ticaretinde gücünün kırılması hedefleniyor.

Dijital parayı çıkarmak tek başına yeterli olmuyor karşılığının da güçlü olması gerekiyor. Bu nedenle Türkiye'de yerli dijital parasını altın karşılığı olarak piyasaya sürecek. Bu nedenle de uzun süredir T.C. Merkez Bankası altına yatırım yapıyor.

2022'DE EN ÇOK ALTIN ALAN ÜLKE TÜRKİYE OLDU

Dünya altın konseyi ve Merkez Bankası verilerine göre 2022'nin başından bu tarafa, Türkiye 84 ton altın alımı gerçekleştirdi. Bu satın alma ile birlikte Türkiye'nin toplam rezervi 480 ton oldu. Türkiye diğer ülkeler arasında bu yıl altına en fazla yatırım yapan ülke oldu. Türkiye'ye sırasıyla Mısır, Irak, Hindistan, Arjantin, Çin ve Rusya izledi.

Dünyada hızla yükselen dijital paralar karşısında ülkenin ekonomik prestijini artırmayı hedefleyen ülkeler çözüm arıyor. Türkiye dijital para ile kayıtdışılığın da önüne geçmeyi hedefliyor.

Yazarımız Ali Cem Zincirli haftalar önce Banknot Altın Para'yı gündeme getirmişti. Tek farkı çıkacak yerli paranın dijital olarak kurgulanması...

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 25 Eki 2022 13:00