Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 14 Haz 2022 08:59

Türkiye Helikopter Endüstrisi

Türkiye Helikopter Endüstrisi

Türkiye Helikopter Endüstrisi Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör ile mücadelesinde önemli bir çarpan güç olarak helikopteri gösterebiliriz.

Benim askeri teknik bilgim oldukça zayıf fakat kısaca askeri helikopterleri iki guruba ayırabilirim.

Genel maksat helikopterleri, bu helikopterler askeri malzeme ve insan kaynağı nakliyesinde arama kurtarma keşif gibi görevlerde kullanılıyor.

Bir de saldırı helikopterleri var. Bunlar adı üzerinde düşman unsurlarını yok eden helikopterlerdir.

Terör ile mücadele yoğunlaştığı zaman TSK helikopter ihtiyacı ortaya çıkmıştır. TSK o zamana dek genel maksat helikopteri olarak Kara Şahin ve UH denilen helikopterler kullanılıyordu.

Kara Şahin helikopterleri sayı olarak ABD den sonra dünyada en çok TSK mevcuttur. Askeri otariterlerce oldukca beğenilen bir genel maksat helikopteridir.

UH denilen helikopterler eski tip hafif nakliye helikopterleri olup 2023 veya 2024 yılında Gökbey helikopterleri teslimatı sonrası kullanımdan kaldırılacaktır.

Gelelim saldırı helikopterlerine yine ABD menşeli kobra helikopterleri TSK kullanılmaktaydı.

Kullanılan ABD kobra helikopterleri iki türdür. Tek ve iki motorlu olmak üzere ikiye ayrılıyor.  ki motorlu olanlara süper kobra deniyor.

Neyse genel bilgiyi gecelim.

Doğu ve Güneydoğu’da terörle mücadelede helikopter yönünden şöyle bir sıkıntı doğmuştu.

Tek motorlu kobra saldırı helikopteri yüksek dağlık bölgelerde motor gücü nedeniyle yetersiz kalmaktaydı.

Süper kobralar iki motorlu olduğundan dolayı dağlık bölgelerde terörle mücadelede yeterli olmakta fakat TSK süper kobra olarak 8 yada 10 helikopter mevcut bu sayı kuzey Irak da dahil edilirse oldukça yetersiz kalmaktaydı.

Müttefikimiz ABD Süper Kobra saldırı helikopteri istendi, tabiki verilmedi.

İyi ki verilmedi biraz sıkıntı yaşadık ama şimdi dünyada helikopter üretebilen 9 ülkeden biri olduk.

TUSAŞ’ın Helikopter Grubu’nun yaptığı ve yapmakta olduğu bazı çalışmalar: T129 Atak Taarruz Helikopteri, T625 Gökbey Genel Maksat Helikopteri, T629 Taarruz Helikopteri Elektrikli ve İnsansız, T629 Taarruz Helikopteri Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (Atak 2), 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri T70, Genel Maksat Helikopteri UH-60 ve AH-1 Modernizasyonları

A.Cem ZİNCİRLİ
[email protected]

Ekleme Tarihi: 14 Haz 2022 08:59