Dünya Güncelleme Tarihi: 24 Kas 2022 02:00

Wikileaks arşivi siliniyor kaynakları kurutuluyor

ABD’nin Irak işgalinde işlediği savaş suçları dahil birçok ifşa ile yayın hayatına başlayan ve kısa sürede dünya çapında ünlenen Wikileaks, adeta kurutuluyor

wikileaks julian assange

İnternette yayınladıkları ile bir dönem dünya gündemine damga vuran ve insana karşı işlenen suçları ifşa ederek büyük yankı uyandıran Wikileaks'in kaynakları kurutulurken izleri de internetten siliniyor.

Irak işgali sırasında ABD’nin işlediği savaş suçları ile birlikte birçok ifşa ile yayın hayatına başlayan ve dünya çapında kısa sürede bilinir hale gelen Wikileaks sitesi, kurucusu Julian Assange’ın tutuklanması ve sonrasında ABD’ye iadesi arşivinin de internetten silinmeye başlamasının başlangıcı oldu.

Dünyada yankı uyandıran ve yönetimlerin kanunsuz işlerini ortaya çıkaran Wikileaks'in izleri silinmeye çalışılırken siteyle bağlantısı olan birçok adres kapandı domain adresleri, başka sitelerle değişmeye başladı.

Wikileaks’in yer aldığı sunuculardaki birçok alan adı, alakasız internet siteleri tarafından alındı.

Wikileaks’in bünyesinde siber güvenliği sağlayan ekip sayısı azaldı. Wikileaks’in yayınlarını ve politikasını savunan gönüllülerde ve siteyi mali olarak destekleyen finansal kaynaklar da resmen kurutuldu.

Bir döneme damgasını vuran Wikileaks sitesinde yer alan on binlerce haber ve belgeye artık erişilemiyor. İçlerinde yüz binlerce e-mail’den oluşan Hillary Clinton'ın yazışmalarının ifşası da vardı o içeriğe de erişim sağlanamıyor.

KURUCUSU JULIAN ASSANGE TUTUKLANDI

Wikileaks Kurucusu Julian Assange, 2019 yılında Ekvator Büyükelçiliği'nde sığınmıştı. Ekvator ile yaşadığı sürtüşme sonucu Assange sığınma hakkından mahrum bırakıldı. 11 Nisan 2019'da Ekvator Büyükelçiliği'ne giren İngiliz polisleri, Julian Assange'ı tutukladı. Yargılama sürecini yöneten İngiliz mahkemeleri, Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karar verdi. Karar ile ilgili temyize giden Assange, temyiz duruşması sonrası nihai kararı bekliyor.

WIKILEAKS HANGİ BİLGİLERİ SIZDIRMIŞTI?

  1. ABD'nin Irak işgali döneminde savaş suçları, birçok defa gündeme geldi. Wikileaks'in 2010 nisanında yaptığı ifşada, 2007'de Amerikan ordusunun Bağdat'ta katlettiği 9 gazeteci ve sivilin videosu yayınlandı. Bağdat’ta havalanan Amerikan savaş helikopteri Apache, aralarında Reuters foto muhabiri Saeed Chmagh’ın da bulunduğu 9 kişiyi öldürdü. Wikileaks’in yayınladığı görüntülerde, Amerikan pilotlarının, ellerinde kamera ve cep telefonu olan sivilleri “silahlı” olarak tanımladığı ve katlettiği görüldü.

  2. 2007'nin kasım ayında Wikileaks, ABD'nin Guantanamo Hapishanesi'nde görevli Amerikan askerlerine dağıtılan el kitabını yayınladı. 238 sayfalık 2003 tarihli kitapta, işkenceler ile meşhur Guantanamo'da tutuklu bulunan mahkumların, uluslararası kuruluşlar ile görüştürülmemesine yönelik talimatlar vardı. İşkenceye tabi tutulan mahkumların durumunun gizli tutulması için özel bir sistem uygulanıyordu.

  3. Wikileaks 2016'da ABD'de Demokrat Parti Komitesi'nin e-maillerini sızdırdı. Hillary Clinton'ın seçim kampanyasını yürüten John Podesta'nın yolsuzlukları ortaya çıktı. Podesta'nın e-postalarında, Hillary Clinton'ın Donald Trump'a karşı yapacağı münazara öncesi tüm soruları aldığı ve tartışmy hazırlıklı çıktığı ifşa edildi.

  4. Wikileaks, Kasım 2010'dan Eylül 2011'e kadar ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını yayınladı. 1966'dan 2010'a kadar uzanan 250 bin belgeyi sızdıran Wikileaks, ABD'nin Yemen'de gizlice dron saldırıları yaptığını ortaya çıkardı. Suudi Arabistan'ın ABD'ye "İran'a saldırması" amacıyla adeta baskı kurduğu ifşa oldu.

Ekleme Tarihi: 24 Kas 2022 02:00