Otomobil Güncelleme Tarihi: 2 Tem 2024 10:00

Akaryakıt faturalarında yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını engellemek için UTTS'yi zorunlu hale getiriyor.

benzin

Akaryakıt Faturalarında Yeni Dönem: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS)

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını engellemek için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) zorunlu hale getiriyor.

UTTS ile Vergi Kaybına Son

Gelecek yıldan itibaren zorunlu olacak UTTS, vergi mükellefi araçları otomatik tanıyarak fiş ve faturalarda bu bilgilerin yer almasını sağlayacak. Bu sistem sayesinde yıllık yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sistem Nasıl İşleyecek?

UTTS, akaryakıt alan vergi mükellefi araçları otomatik olarak tanıyacak ve fiş ile faturalarda bu bilginin yer almasını sağlayacak. Böylece araç plakalarının manuel olarak sisteme girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulamaları son bulacak.

Görev Sorumlu Kurum/Şirket
Kurulum ve işletme Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü
Donanım üretimi ve montaj Yetkili donanım üreticileri, taşıt montaj firmaları, istasyon montaj firmaları
Yazılım güncelleme YN Pompa ÖKC üreticileri

Vergi Mükellefleri İçin Zorunlu

UTTS, sadece vergi mükellefi kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. Bu mükelleflerin, iş yerlerine ait veya kiralık taşıtlarına tanıma birimini 31 Aralık 2024'e kadar taktırmaları gerekecek. Vergi mükellefi olmayan bireysel taşıt sahipleri ise isteğe bağlı olarak sistemden faydalanabilecek.

31 Aralık 2024'ten sonra UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları açısından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi indirimi için kullanılamayacak.

Manuel Giriş Dönemi Kapanıyor

Türkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın yaklaşık 8 milyonu, akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet veriyor. Bunların yaklaşık 3 milyonu ticari taşıt tanıma sistemi bulunan araçları kapsıyor. Mevcut sistemde akaryakıt dolumu sırasında araç plaka bilgisi manuel olarak giriliyor, bu da usulsüz fatura oluşturulmasına neden olabiliyor. UTTS ile 2025 başından itibaren bu tür uygulamaların son bulması bekleniyor.

UTTS'nin Getirdiği Yenilikler

  • Otomatik Tanıma: Akaryakıt istasyonlarında pompa tabancasına takılan taşıt tanıma okuyucu cihaz, araç plakalarını otomatik olarak tanıyacak.
  • Güvenlik: İletişim modülündeki güvenlikli haberleşme anahtarı ile plaka bilgisi otomatik olarak yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihaza (YN Pompa ÖKC) aktarılacak.
  • Entegrasyon: Akaryakıt dağıtım şirketleri, mevcut taşıt tanıma sistemlerini UTTS'ye entegre edebilecek.

Kayıt ve Kurulum Aşaması

UTTS'nin portalı mart ayında kullanıma açıldı ve ağustos ayına kadar akaryakıt istasyonlarına ilişkin kurulumlar için teknik hazırlık çalışmalarının tamamlanması planlanıyor. Donanımların montaj, onarım ve servis işlemlerini sadece Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen firmalar yürütebilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği ile akaryakıt satışlarında yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgisinin otomatik olarak iletilmesi ve bu kapsamda oluşturulan sistemin teknik özellikleri belirlenmişti.

Bu yeni düzenleme, akaryakıt sektöründe vergi güvenliğini artırırken, rekabet ortamını da destekleyecek.

Ekleme Tarihi: 2 Tem 2024 10:00