Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 14 Oca 2024 01:00

Alibaba ve Xiaomi'nin desteklediği uçan otomobil XPENG!

Uçan arabası ile gündeme gelen Alibaba ve Xiaomi’nin desteklediği elektrikli Çinli araç üreticisi XPENG!

xpeng konsept araç

2023 Nisan ayındaki Şangay Otomobil Fuarı’nda Çinli elektrikli araçlar ile doluydu. Öyle ki bizim bilmediğimiz tanımaya çalıştığımız Çinli otomobil firmaları milliyetçilik akımı ile Çin’in gövde gösterisi haline gelmiş. Bizim bildiğimiz ABD’li, Japonya ve Avrupalı rakiplerine elektrikli araçlarına sapka çıkartacak şekilde tasarım, kalite, teknoloji, performansa eksiği yok fazlası var tadında idi.

Elektrikli araçları ve onlara güç sağlayan pilleri üretmeye yönelik küresel yarışta, Çin açık ara öndedir. Bu üretimde A’dan Z’ye hammadde, pil metalleri(Bakır,demir, alüminyum,nikel, mahganez ve kobalt) ve know how zaten Çinlilerin elindedir. Otomobilde kulanılan pillerde cep telefonu mirası lityum çok kullanılsa da artık elektrikli araçlarda giderek Sodyum iyon pillerde üretime girmeye başladı.

Lityum’un pil üretiminde % 95’in üzerindeki ağırlığı ile pil üretiminde artan lityum ihtiyacı için Çin yerli kaynaklarından başka Kanada, Avustralya, Endonezya, Güney Amerika madencilik şirketleri ile hammadde açısından kendini sağlam almışa durumda.

Geçtiğimiz yıl BYD, işi daha da sağlama alıp 10 yıllık Lityum ihtiyacı için Afrika’da 6 lityum madeni belirledi ve satın aldı.

Çin’de elektrikli araç sektöründe 2022 ve 2023’ün ilk yarısı için en çok satılan ve bildiğimiz 15 marka mevcut.

Yeni eklenen elektrikli araç markaları, satın alınanlar, batanlar ve Çin teknoloji devi güçlü marka imajı olan Xiaomi’inde elektrikli araç piyasasına gireceği söylentiler arasındadır.

Çin Binek Araç Birliği yani CPCA verilerine göre Çin’de satılan en çok elektrikli araç markası bu 15 içinde biri hariç ki o da üretiminin çoğunu Çin’de yapan Tesla 3. Sırada.

Sıralama: BYD, SAIC, Teslai Geely, GAC Aion, Chery, Changan, Hozon Auto, Li Auto, Great Wall Motors, NIO, Xpeng, Leapmotor, FAW VW ve SAIC VW şeklindedir.

BYD ve Tesla, Çin otomobil pazarı için rakip olsalar da, birçok açıdan rekabetçi olmaktan ziyade tamamlayıcı nitelikteler. Tesla, yüksek kar marjına sahip birinci sınıf elektrikli araçlara odaklanıyor. BYD ayrıca bazı lüks araçlar satıyor ve üst düzey elektrikli araç markalarını piyasaya sürerken, daha çok uygun fiyatlı arabalara odaklanıyor.

Xpeng İç dizayn

Tesla'nın Şanghay eteklerindeki fabrikası, Ocak 2020'de hem Çin hem de küresel pazar için üretime başladı. 2022'de yaklaşık 711.000 araba üretti ve bu, Tesla'nın küresel üretiminin %52'sini oluşturdu.

Bugün ki yazı konuğumuz Çinli elektrikli otomobil markası XPeng veya Xiaopeng Motors 2014 yaz ayının sonunda Guangzhou Otomobil Grubu’nun Yani GAC Grubu’nun otomotiv teknolojisi ve araştırma ve geliştirme alanında uzman eski yöneticileri Xia Heng ve He Tao tarafından kuruldu.

“Xpeng Motors, 2014 yılında he Xiaopeng, Henry Xia ve He Tao tarafından kuruldu ve internet ile sorunsuz bir şekilde entegre olan ve yapay zekadaki en son gelişmeleri kullanan akıllı otomobiller tasarlayan, geliştiren ve üreten, Çin'in önde gelen tamamen elektrikli araç ve teknoloji şirketidir. “

XPENG’İN KURULUŞUNDA DESTEK OLANLARDA KİMLER VARDI ?

XPeng’in kuruşunda destek olanlar UCWeb’in kurucusu ve Alibaba’nın eski çalışanı He Xiaopeng ve Xiaomi kurucusu Lei Jun vardı. Önde gelen Çinli ve uluslararası yatırımcılar arasında Alibaba, Foxconn ve IDG Capital vardı. Zaten şu andaki XPeng’in CEO’su He Xiaopeng ve sonradan Alibaba Başkan Yardımcısı Joseph Tsai, Xpeng'in kurumsal yönetim kuruluna katıldı.

Şirketin genel merkezi Guangzhou , Guangdong'da olup, Mountain View, Kaliforniya , Amerika Birleşik Devletleri ve Münih , Almanya'da ofisleri bulunmaktadır .

XPeng’in ilk modeli XPeng G3 SUV’un üretimine 2018 sonbaharında başladı ve tanıtımını 2018 ylı sonunda ABD’de Las Vegas Tüketici Elketronik Fuarı’nda tanıttı.

XPeng, 2. Modelini 2019’un ilkbaharında 4 kapılı sedanını XPeng P7’nin tanıtımını yaptı. 2019 Şangay Otomobil Fuarı’nda yaptı 2020 yazında ilk teslimatlara başladı.

xpeng p7

“XPENG, MODELLEME YAPARKEN SUVLARDA G HARFİNİ, SEDANLARDA P HARFİNİ KODLUYORDU.”

2019 ilkbaharı sonunda XPeng, kendi araçlarını kiralama hizmeti verecek bir araç kiralama şirketini Guangzhou’da kurdu.

2019 yılında XPeng’in kurucu destekçilerinden namıdeğer Xiaomi, XPeng için 400 milyon ABD Doları topladı. XPeng marka ve projesine inanan Hillhouse Yatırım Yönetimi 2020 ve Sequoia Capital China ve bazı yatırmıcılar ile 2020 yılında 500 milyon ABD Doları bağışta bulundular.

Yine 2020 yılında XPeng, Katar Yatırım Otoritesi, Alibaba ve Abu Dhabi servet fonu Mubadala’nın 400 milyon dolar daha yatırım fonu toplayarak 2020 yazında New York Menkul Kıymetler Borsa’sına girip halka arz ile beraber 1,5 milyar ABD Doları topladı.

İnanılmaz bir parasal destek bulan XPeng en son 2021 ilkbahar başında Guangong Yuecai Investment Holdings şirketinden 76,9 milyon ABD Doları fon aldı.

“XPeng’in % 23 hissesi UCWeb’in kurucusu ve Alibaba’nın eski çalışanı He Xiaopeng ve % 12’si Aliababa Group’a ait idi.”

XPeng’in akıllı yatırım toplama ve finansman desteği sağlama konusundaki başarıları ile 2021 yılında geliri 2020 yılına göre % 500 artmış ve ARGE konusunda % 30 daha iyi hale gelmiş idi.

XPeng P7 sedanını ilk kez Norveç’e 2021 yılında ihraç etti.

P7’den sonra kompakt sedan P5’i 2021 sonbaharında piyasaya sundu.

“Xpeng P5, Lidar Sensörleri olan ve gelişmiş sürücü destek sistemi olan ADAS yani Advanced Driver Assistance System’ine sahip olan ilk seri üretim otomobili oldu.”

XPENG MARKASINI NEDEN DUYMUŞ OLABİLİRSİNİZ ?

XPeng, diğer elektrikli otomobil üreticilerinden özelliği 2021 sonbaharında XPeng’in yan şirketi olan HT Aero’nun uçan otomobil projesi ile farklı bir marka imajı çizmiştir. Konsept olarak kalan proje uçan araç hayallerinin gerçekleşmesine en yakın proje ve marka olarak kaldı.

XPeng, 2023 ilkbahar ortasında Şangay Otomobil Fuarı’nda dünyanın ilk akıllı sürüş yeni türü olan SUV’unu XPeng G6’yı tanıttı.

XPeng, 2023 yazında araç içi bilgi-eğlence sistemleri alanında ACCESS Europe ile bir teknoloji ortaklığı yaptı.

uçan araç xpeng

XPENG, VOLKSWAGEN RADARINA NASIL GİRDİ ?

XPeng, 2023 yaz ortasında Volkswagen’in Çin pazarında orta boy segment için iki VW markalı elektrikli model geliştirmek üzere XPeng’e 700 milyon ABD Doları karşılığında % 5’ini satın aldı.

2023 yaz sonunda XPeng Merkezi Pekin'de bulunan ve 550 milyondan fazla kullanıcısı ve on milyonlarca sürücüsü olan Çinli araç kiralama şirketi DİDİ’nin otonom sürüş teknolojisi departmanını 744 milyon dolar değerinde hisse karşılığında satın aldı.

OTONOM SÜRÜŞTE XPENG’İN OTORİTESİ

XPeng, lazerle mesafe ölçe Lidar sensörü, radyo dalgaları kullanan Radar ve High Defination (Yüksek çözünürlüklü) kameralar üçgeni ile otonom sürüş yazılımını harmanlayarak hissiyatlı otomobiller üretiyor.

XPENG, PİLLERİ KİMDEN ALIYOR ?

XPeng, pillerinde pillerde en pahalı malzeme olan Kobalt kullanmayan LFP yani Lityum Demir Fosfat pillerini tercih ediyor. LFP Piller daha güvenli ve daha uzun ömürlüdür. Ancak menzili kısadır. İşte XPeng, Çin’in en büyük pil geliştiricisi Contemporary Amperex Technology yani CATL ile birlikte çalışıyor. CATL, LFP pillerde uzun menzil sağlayacak yeni tip LFP Lityum Demir Fosfat pil geliştirmiştir.

XPeng, Tesla gibi müşterilerine ömür boyu ücretsiz sarj olanağı sağlıyor. XPeng’in hızlı şarj ağı 1.000’den fazladır. 2025 yılına kadar XPeng hızlı şarj ağını 2.000’e çıkarmayı planlyor.

XPENG NEREDE VEYA NERELERDE ÜRETİLİYOR ?

XPeng’in 2 fabrikası var biri Guangzhou’da biri de Zhaoqing’te. Bir fabrika’da Wuhan’da almayı planlıyorlar. XPeng’in Zhaoqing’teki fabrikası Elektrikli otomobil üretim yıllık 100.000 adet otomobil üretme kapasitesine sahip ancak Çin’de rekabet çok ve kapasitenin altında sattılar.

Çin otomobil üretim üssü olarak Wuhan bölgesi üretim, logistik ve dağıtım için oldukça stratejik bölgedir.

2013 ile 2017 arasında üretim çılgını olan Çin’de hava kirliliğininde artması ile beraber Çin hükümetinin politika olarak Yeni Enerjili Araçlar için otomobil üreticilerine sübvansiyon ve tescillerde kolaylıklar getirdi. Çin’in bu akılca politikaları ile Çinli Otomobil üreticileri yeni enerji yakıtlı özellikle elektrikli araç geliştirmeleri ile 2018 yılında Çin’de 1 milyondan fazla elektrikli araç üretildi.

“Çin, 2020 yılında dünyadaki araç satışlarının yüzde 30'unu oluşturan en büyük otomotiv satış pazarı haline gelmiştir.”

xpeng-sedan

XPENG’İN SATIŞ DURUMLARI NEDİR ?

İlk üretilen 2018 yılında XPeng sadece 482 adet aracını sattı. 2019 yılında 46.608 araç, 2020 yılında 27.041, 2021 yılında 98.155 ve geçtiğimiz yıl olan 2022 yılında 120.757 araç ile başarılı bir profil çizmiştir.

APPLE MÜHENDİSİ XPENG’E PROJE SIZDIRDI MI ?

Apple mühendisi Xiaolang Zhang, 2018 yazında XPeng’te iş bulmak amacıyla Apple’in otonom sürüş projesini XPeng’e sızdırdı. ABD Adalet Bakanlığı açtığı davada eski Apple Mühendisi Zhang 4 yıl sonra 2022 yılında ticari sırrı çaldığını itiraf etmiştir.

TESLA MÜHENDİSİ YAZILIM KODU ÇALIP XPENG’E SIZDIRDI MI?

Tesla 2019 yılında, eski bir Tesla mühendisi Cao Guangzhi'yi, Autopilot kaynak kodunu çalmak ve bunları XPeng'e getirmekle suçlayarak dava açtı. Tesla mühendisi suçlamaları reddetse de daha sonra Tesla’nın otopilot kodunu aldığını söyledi.

XPeng, 2020 yılında XPeng, hiçbir şeyin kopyalanmadığını kanıtlamak için Tesla'nınkiyle karşılaştırmak üzere kaynak kodunun bir kopyasını mahkemece belirlenen üçüncü tarafa verdi. Sonuçta otonom kaynak kodları birbirlerine uymadığı sonucuna varıldı.

XPENG MAĞAZALARINA GELEN ZİYARETÇİLERİNİN FACE ID İLE FOTOĞRAFLARINI DEPOLADI MI ?

2021 yılının sonu idi. XPeng, mağazalarını ziyaret eden 430.000 ziyaretçinin yüz verilerinin yasadışı olarak toplanması nedeniyle para cezasına çarptırıldı.

XPENG’İ UÇAN ARACI XPENG X2 İLE DİĞER ELEKTRİKLİ ARAÇLARINI AYIRAN KARİZMASI :

2022 yılında XPeng’in yan firması AeroHT’nin Dubai Sivil Havacılık Otoritesi'nden özel bir izin alması ile kısa bir dikey kalkış sürüş ve dikey iniş gerçekleştirdi. Birçok kişi böyle bir şeyin aslında imkansız olmayacağını XPeng X2 kanıtlar nitelikte idi.

XPeng X2, tek sarjda 35 dakika uçabiliyor. 1.000 metre irtifaya kadar çıkabilen araç 130 km hıza çıkabiliyor. Karbon fiber gövdesi 4 teker yerine 4 yere paralel pervanesi ile elektrikli 2 kişilik bir uçan otomobildir.

XPENG X2 iki sürüş moduyla donatılmıştır: manuel ve otonom. Otonom uçuş sırasında yolcular, tek tuşla basit kalkış, dönüş ve iniş işlemleriyle güvenli ve akıllı bir uçuş deneyimi yaşayabiliyor.

XPENG'in bir iştiraki olan XPENG AEROHT, Asya'nın en büyük uçan otomobil şirketidir. 2013 yılında kurulan şirket, 15.000 güvenli insanlı uçuş gerçekleştirdi. Red Dot Ödülü, IF Ödülü ve IDEA Tasarım Ödülü dahil olmak üzere çok sayıda endüstriyel tasarım ödülü kazandı.

xpeng aeroht evtol

XPENG’İN İLK GÖZ AĞRISI SUVU G3:

2016 yılnda XPeng Beta protatipi üretildi. 2017 yılında XPeng Identy X ismini alan Xpeng G3 2018 kasım ayında ABD Las Vegas Tüketici Elektronik Fuar’ında tanıtıldı ve ilk araç olarak seri üretime geçti.

Kompakt crossover SUV olan Xpeng G3, 2021 yılında makyajlandı ve geliştirildi XPeng G3i adını aldı.

“Xpeng’in ilk aracı 2017 yılında 15 adet üretilen üretim çalışması Xpeng Identy X idi. Xpeng G3 ise 2. seri üretim aracıdır.”

İlk model XPeng G3, 300 KM menzil 190 beygir, 170 km son hız ve 0-100 km hızlanma 8,2 saniye önden çekişli versiyon idi. Uzun menzilli versiyonu 520 km menzil sunuyordu.

2020 yılında Norveç’e ihraç edildi.

4 Çekişli versiyonu ise 0-100 km hızlanması 5,87 saniye idi. 377 beygir iki motor güç üretiyordu. 170 km son hıza sahipti.

XPeng G3i ise makyajlı modelde güncellenmiş akıllı araç içi işletim sistemi (Xmart OS) ve otonom sürüş destek sistemleri XPILOT 2.5 ile donatılmıştır.

xpeng g3

“XPENG G3’ÜN MOTORLARINI, XPENG ÇİNLİ JİN-JİNG ELECTRIC ŞİRKETİNE ÜRETİRMİŞTİR.”

XPENG'in ilk seri üretilen modeli olan G3, 2018 yılında Çin'de piyasaya sürüldü. Smart SUV, lansmanından bu yana iki yılı aşkın süredir Çin'in orta ve üst düzey pazarında en çok satan, pille çalışan SUV'lardan biri haline geldi.

G3, 2021 yılının ilk çeyreğinde Çin'deki A sınıfı akülü SUV'lar arasında sigorta tescil sayıları açısından ilk sırada yer aldı.

Akıllılaştırma açısından XPENG G3, Çin'de 31 Mart 2021 itibarıyla 15 büyük OTA donanım yazılımı yükseltmesini tamamladı ve 55 yeni işlev ekledi.

“Hey, XPENG” sesli yardımının kullanım oranı %99'u aşıyor. G3, 2020 yılında Çin'de i-VISTA otomatik park etme konusunda birinciliği kazandı ve gelişen zekanın kullanıcı tarafından tanındığını tam olarak gösterdi.

XPENG’İN LÜKS SEDANI P7:

XPeng P7, Nisan 2019'da 2019 Auto Shanghai fuarında yarı konsept otomobil olarak görücüye çıktı. 2020 yazında ilk teslimatları yapılan XPeng P7, esla Model 3'ün doğrudan rakibiydi.

2020 yılında soğuk hava testleri ve ABD yol testleri yapıldı. Çin pazarında 6 aydan kısa sürede 10.000 satışı geçti. Sınırlı sayıda 4 kapısı yukarıya makas gibi açılan modelide yapıldı.

Arkadan motorlu arkadan itişli versiyonu 263 beygir 586 ve ekstra uzun menzillisi 706 km. 4 çeker versiyonu 424 beygir ve 562 km menzil sunuyor.

2021 yılının başında üçlü lityum pil yerine Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) şirketinin lityum demir fosfat pillerine geçildi.

2023 yılı makyajlanmış XPeng P7i modeli iki ek radarla birlikte ikinci nesil XNGP XPeng akıllı sürüş destek teknolojisi ve önceki P7'nin Xavier çiplerinin yerini alan ve 508TOPS'a kadar sürüş sağlayan Orin-X çiplerine sahiptir. Hızlı hesaplama ve hızlı karar verme yeteneği gelişmiştir. Arkadan itişli versiyon 272 beygir 440 Nm tork, 4 çeker versiyon 466 beygir 757 Nm tork ile 0-100 km hızlanma sadece 3,9 saniyedir.

Xpeng P7’nin yüksek performanslı bilgisayar olan Nvidia Drive AGX Xavier veri toplama için 360 derecelik ortam tespiti için birçok sensör, radar ve kameraya sahiptir.

XPeng P7’nin otonom sürüş destek sistemi Navigasyon Kılavuzlu Pilotu Xpilot 3.0: 31 otonom sürüş sensörü, 12 ultrasonik sensör, 10 adet otonom sürüşe sahip yüksek hassasiyetli kamera ve alt sistemli, 5 milimetre dalga radarı ve 4 adet otonom sürüş 360 derece görüş kamerası araç her şeyi algılamaktadır.

SEPA'yı temel alan P7, XPILOT 2.5 gelişmiş sürücü destek sistemi ve son derece kullanışlı Xmart OS araç içi akıllı sistemi tarafından desteklenerek yeni bir akıllı seyahat yaşam tarzını tanımlıyor.

P7, Temmuz 2021'de 3 büyük yetkili kuruluştan endüstri takdiri aldı: beş yıldızlı C-NCAP güvenlik derecelendirmesi, Çin'in akıllı araç test platformu i-VISTA'dan beş yıldız derecelendirmesi ve JD Power'ın Çin NEV- BEV kategorisinde 1 numara.

Xpeng P7, Xuanyuan ödüllerinde 2021 yılının otomobili seçilmiştir. Xpeng P7, popüler Forza Horizon 5 video oyununa da eklenmiş otomobil modelidir.

XPeng P7, EuroNcap’ten 5 yıldız almıştır.

JD Power 2022 Çin Yeni Enerji Aracı-Otomotiv Performansı, Uygulama ve Yerleşim (NEV-APEAL) Çalışmasına göre , XPENG P7, üst üste ikinci yıl orta boy BEV otomobil segmentinde en üst sıralarda yer alıyor; bu, tüketiciler tarafından tasarımının ve stilinin beğenildiğini gösterir.

Xpeng G 9

XPENG’İN 4. MODELİ ORTA BOY SUVU G9:

2021'de Guangzhou Otomobil Fuarı'nda tanıtılan XPeng’in 4.modeli orta boy SUV’u G9, % 85'in üzerinde yeniden kullanılabilirlik oranı ve yüzde 95'in üzerinde geri dönüştürülebilirlik oranıyla AB'nin çevre koruma gerekliliklerini karşılayan AB araç sertifikasyon standartlarınıda karşılamaktadır. XPeng X9, P7 paltformu üzerine inşa edildi ve dingil mesafesi 3 metrenin üstünde ve ferah bir yaşam alanı sunuyor.

XPeng’in üzerinde özel emek verdiği G9, Advanced Driver Assistance System (ADAS) YANİ merkezi elektronik ve elektrik mimarisi ve gelişmiş sürücü destek sistemini destekleyen Xpilot 4.0 gelişmiş sürücü destek sistemi ile donatılmıştır .

XPeng'in yeni nesil X-Power süper şarj cihazlarıyla 800 Volt DJ sarj ile 200 km menzili sadece 5 dakikada doldurabiliyor.

XPeng G9, EuroNcap’ten 5 yıldız almıştır.

“Xpeng G9, donanım değişiklikleri olmadan ancak yazılım yükseltmeleri yoluyla otonom sürüş özelliklerine ulaşan, sektörde seri üretilen ilk araç oldu.”

G9’DAKİ ŞAMPİYON ÇİP TEKNOLOJİSİ!

XPeng G9’da, 2 adet 1 saniyede 508 trilyon işlem yapan Nvidia Drive Orin çip bulunmaktadır. Xmart OS ile yazılım güncellemesi yapabiliyor.

G9’da farların içinde lidar sensörleri, yüksek çözünürlükteki HD kameralar kullanılıyor. XPeng G9, rakibi olarak Nio ES7, Li Auto One ve Tesla Y modeli görünüyor. XPeng g9, Tesla Model Y’den biraz daha heybetli görünüyor.

Arkadan motor arkadan itiş modeli 310 beygir. 4 çeker motor iki motor toplam 543 beygir.

Xopera Sınıfının En İyisi 5D Deneyimini Sunuyor

XPENG, en üstün görsel-işitsel deneyimi yaratmak için Xopera'yı G9'a tanıttı. Xopera, toplam 2250 W çıkış üreten 22 hoparlör ve 6 titreşim ünitesine sahip Dynaudio Confidence ses sistemini kullanarak konser salonu seviyesinde ses yalıtımını simüle eder.

Xopera, benzersiz ve sürükleyici bir kabin içi deneyim yaratmak için tasarlanmış, şirketin tescilli medya sistemidir.

Dolby Atmos teknolojisinin uygulanmasıyla otomobilin donanımı ve yazılımı sürükleyici bir 5D deneyimi sağlamak için birlikte çalışıyor.

Kullanıcılar, film izlerken, müzik dinlerken veya sadece dinlenirken, koltuk titreşimleri, ortam aydınlatmasındaki değişiklikler, klima ve araç içi kokuların yanı sıra sınıfında lider ses deneyimini sunacak.

“Xpend X9’da pillerindeki transistorlarında silisyum karbür yarı iletkenlerini kullanıyor. Bu son teknoloji Sic platformu, silisyum karbür, silisyuma göre daha yüksek sıcaklıklarda, güçte ve anahtarlama frekanslarında çalışabilir; aynı zamanda güç kayıplarını azaltır ve verimliliği artırır.”

Silisyum Karbürde, 800 voltluk hızlı şarja izin verirken, pil daha hafif ve menzil daha uzun ve de hızlı sarja olanak tanıyor. Toyota, Tesla, BYD ve XPend bazı elektrikli modellerinde kullanırken Renault, STMicroeletronics ve General Motors’da Wolfspeed ile bu SiC Platform teknoloji için işbirliğine gidiyor.

XPENG’İN 5. MODELİ KOMPAKT FASTBACK SEDANI P5:

2021 Sonbaharında Şangay Otomobil Fuarı’nda P7 sedanına göre daha küçük ve ucuz kompakt sedanı P5 tanıttı.

Ekonomik XPend P5’te, önen motorlu ve önden çekişli idi ve 600 km maksimum menzile ulaşabiliyor. Araç, sesli kontrol işlevine sahip üçüncü nesil Xmart OS 3.0 multimedya sistemi ile donatılmış idi.

P5, tarihte isteğe bağlı olarak gelişmiş LiDAR Teknolojisi otonom sürüş sistemiyle donatılan ilk seri üretilen otomobildir. XPend P5’te 13 HD kamera, 5 mikrodalga sensör, 12 Ultrasonik sensör, 2 Lidar ve 32 sensör L4 seviye otonom sürüşe sahip olup, OTA yazılımlar ile otonom sürüş L5’e çıkartılabileceği bahsediliyor.

2021 sonbaharında ki online satış rezervasyonunda 53 saatte 10.000 sipariş verilmişti. 2022 yılında Norveç’ten ihracata başladılar.

xpeng g6

XPENG’İN 6.MODELİ CROSSOVER COUPE LİFTBACK G6:

XPeng, 2023 Şangay Otomobil Fuarı’nda G3’ün lüks versiyonu crossover coupe liftback tanıttı. SUV Coupe’ta diyebileceğimiz nefis tasarımlı bu araç Çinli Bilgisayar mühendisi ve bilim kurgu yazarı ödüllü Lui Cixin ile tasarlandı.

2023 yaz ortasında ilk teslimatlar başladı. Önümüzdeki yıl Batı Avrupa ihracatına başlayacaklar.

Arkadan motorlu arkadan itişli modeli 296 beygir, önden ve arkadan motorlu 4 çekerli model 480 beygir güç üretebiliyor. Kafayı hızlı sarja takan XPend bu modelde 10 dakikada 300 km. menzili piline doldurabiliyor.

XPend G6’da SEPA 2.0 Platformunu kullandı. Bu platform, Ön ve arka entegre alüminyum döküm teknolojisi, araç gövdesinin daha düzgün bir şekilde üretilmesini sağlar, geleneksel bir araç gövdesine kıyasla burulma sağlamlığını %83 oranında artırır, güvenliği artırırken gövde ağırlığını %17 oranında azaltarak menzili artırmaktadır.

Ayrıca XPeng'in Xmart işletim sisteminin yazılım uyarlama maliyetlerini %85 oranında düşürür, sesli yazılım Ar-Ge döngüsünü %50 kısaltır ve sesli asistan hizmetinin maliyetini %50 oranında azaltmaktadır.

ADAS, yakındaki engelleri veya sürücü hatalarını tespit etmek ve buna göre yanıt vermek için sensörler ve kameralar gibi otomatik teknolojileri kullanan sistemin AR-GE verimliliğini % 30 oranında artırmaktadır.

XPENG’İN LÜKS MPV’Sİ X9 :

2023 Kasım ayında düzenlene Guangzhou Otomobil Fuarı’nda XPeng lüks MPV’si X9 ‘u sergiledi. Li Auto Mega ile Çin’de kapışması beklenen model. Artık Çin markaları birbirleri ile rekabet ederek çıtayı yükseltiyorlar.

Lityum Demir ve Fosfat pili ile güçlenen X9, giriş modeli tek motorlu versiyonda 610 km menzili, uzun menzilli tek motorlu versiyonu 702 km’ye kadar çıkabilirken çift motorlu versiyonda 640 km’ye kadar menzil sunabiliyor. Uzun menzilde NMC yani Nikel Manganez ve Kobalt üçlü lityum pil kullanılıyor.

Önden motor önden çekişli versiyon 313 beygir, çift motorlu 4 çeker 496 beygir gücünde

XPeng X9’da arka tekerler yönlendirildiği için daha kıvrak ve dönüş çapı düşük rakibi Li Auto Mega’da bu özellik yok. Çin pazarında Zeekr 009, DenzaD9, Hycan V09 diğer rakipleridir.

SEPA 2.0 platformu üsrüne inşa edilen XPeng X9, 800 volt yüksek sarjı destekliyor. 2+2+3 oturma düzeni ile 6-7 kişilik bir MPV olan XPeng X9, İkinci sırasında iki bağımsız kaptan koltuğu bulunur. Kolçaklar ve ayrı şarj portları ile donatılmıştır. Her ön koltukta katlanabilir bir masa bulunur. Üçüncü sıradaki yolcuların iki bardak tutucusu ve bağımsız bir iklim kontrol bölgesi vardır.

ADIM ADIM XPENG’İN KARARLI VE İSTİKRARLI MARKA İMAJI:

2021 Eylül ayında XPeng, G3, G3İ, P5, P7 sedan ve X2 uçan otomobili ile Münih’te IAA Mobility fuarına katıldı. Norveç’e 2021 Ekim ayında ihracat gerçekleştiren XPengi İsveç, Danimarka ve Hollanda ihracat planı olan ülkeler listesindedir.

2021 Kasım ayında Peng’in amiral SUV’u X9 Küresel pazara sunuldu.

Kasım 2021 Çin'in önde gelen akıllı elektrikli araç şirketlerinden XPENG, Norveç'in en prestijli yıllık otomobil anketlerinden biri olan Kantar'ın Araba Endeksi anketinde Yılın En Bilinen Yeni Geleni ödülüne layık görüldü.

2022 Şubat ayında XPeng Noveç’ten sonra Hollanda’da Emil Frey ve İsveç’te Bilia yerel şirketleri ile satış, dağıtım ve servis ağı kurmaya başlamıştır. Danimarka ile de temaslar başladı.

2022 Mart ayında XPend, Danimarka, Hollanda, Norveç ve İsveç için, çevrimiçi ve çevrimdışı işlevleri sorunsuz bir şekilde bütünleştiren yüksek düzeyde etkileşimli bir müşteri arayüzü sağlayan, yükseltilmiş dört Avrupa dili web sayfası da uygulandı.

Müşteriler, hem yerel web sitesi hem de mobil uygulama üzerinden tek bir hesap aracılığıyla araçlarını yapılandırabilecek, test sürüşleri yaptırabilecek ve sipariş verebilecek.

xpeng konsept araç

XPeng, yine 2022 Mart ayında İsveç'teki Stockholm XPENG Deneyim Mağazası'nın açılışının ardından, Avrupa'daki ikinci markalı showroomu olan Hollanda'daki ilk XPENG Deneyim Mağazasını da açtı ve XPeng P5 sedanını da deneyim mağazalarına göndermeye başladı.

XPeng, Avrupa'nın üç büyük otomobil derneğine, Avrupa Elektromobilite Birliği (AVERE), Royal RAI Vereniging / RAI Association (RAI) ve BIL'e katıldı.

2022 Mart sonunda XPENG P7 akıllı spor sedan, 100.000 adetlik üretim kilometre taşına ulaşan ilk modeli oldu.

2022 Nisan ayında XPeng P5, Norveç’ten sonra İsveç, Hollanda ve Danimarka’daki XPeng showroomlarda satılmaya başlandı.

2022 Nisan sonundaki İsveç Stockholm’daki eCar Expo’da Uçan Araba XPENG X2 ve akıllı EV XPENG P5 ve P7 sergilediler. Uçan otomobil XPENG X2 ilk kez Avrupa’da sergiliyorlardı.

Avrupa’ya açılan XPeng Çin Ziraat Bankası’ndan stratejik işbirliği anlaşması ile 7,5 milyar Çin Yuanı kredi limiti ile güvence altına alınmıştır.

2022 Mayıs ayında XPeng, X-SEG uygulamaları ile yani Akıllı, Verimli ve Güvenli konsepti ile fabrikasının kuruluşundan ve faaliyetlerinden temel iş faaliyetlerine, teknoloji inovasyonuna, tedarik zinciri yönetimine, yeşil üretime, ürün güvenliği yönetimine, çevre dostu faaliyetlere ve yönetişim politikalarına önem vermektedir.

XPeng ayrıca afet yardımı ve düşük karbonlu eğitim yoluyla topluma katkıda bulunmaya çalışmaktadır ve XPeng Yardım Vakfı ile XPeng Yeşil Ev Fonu'nu kurmuştur.

Yine Mayıs 2022 Tamamen elektrikli XPENG P5 ve XPENG G3i'nin piyasaya sürülmesi ile Oslo şehir merkezinin Bjorvika bölgesinde deneyim mağazasını açtı.

XPeng, Oslo’daki elektrikli araç etkinliği olan 35. Uluslararası Elektrikli Araç Sempozyumu (EVS35) katıldı.

XPeng satışları 31 Mayıs 2022 itibarıyla yılbaşından bugüne toplam teslimatlar 53.688'e ulaştı ve bu da bir önceki yıla göre %122 artışa işaret ediyor.

XPeng, Sadece Mayıs 2022'de 10.125 Akıllı EV teslim etti; bu, bir önceki yıla göre %78'lik bir artışı temsil ediyor. Mayıs teslimatları 4.224 P7 akıllı spor sedan, 3.686 P5 akıllı aile sedanı ve 2.215 G3 akıllı kompakt SUV'dan oluşuyordu.

2022 Eylül ayında Xbox Game Studios Playground Games tarafından yayınlanan dünyanın en popüler yarış oyunlarından biri olan Forza Horizon 5’te XPeng P7 modeli oyuna dahil oldu.

2022 Eylül sonu XPeng, amiral gemisi XPeng G9’u piyasaya sundu. 24 saatte 20.000 ön sipariş aldı.

2022 Ekim ayında XPeng Çevresel kriterler, iklim değişikliğine yönelik kurumsal politikalar da dahil olmak üzere bir şirketin çevreyi nasıl koruduğunu dikkate alan Morgan Stanley Capital International MSCI’dan 2022 yılı için AA notu aldı.

Şirketin MSCI ESG Research tarafından üst üste üçüncü yıllık AA derecesi olup, ESG performansı açısından dünya çapındaki otomobil üreticileri arasında en üst sıralarda yer almaktadır.

XPENG, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'nden (DJSI) sektör lideri ESG puanı olan 49'u aldı; bu, 2021'e göre %48'lik bir artışı ve Çinli otomobil üreticileri arasında lider bir puanı temsil ediyor. Yine aynı ay XPeng X2 uçan aracı gösteri uçusunu tamamladı.

Ekim sonunda XPeng, 2022 TECH DAY etkinliğinde teknoloji ev sahibi olarak Guangzhou’da akıllı elektrikli araçlar, uçan araçlar ve robotlar da dahil olmak üzere otonom sürüş teknolojisi ve mobilite ekosistemindeki en son gelişmelerini sundu.

2022 Kasım başında XPENG, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bürosu, Kamu Güvenliği Bürosu ve Guangzhou Belediyesi Ulaştırma Bürosu'ndan alınan onayların ardından İzni aldı.

Seri olarak üretilen XPENG G9 SUV'lar, herhangi bir donanım yeniden yapılandırması olmadan, yalnızca yazılım yükseltmeleri ile artık Çin'in Guangzhou kentinde belirlenmiş halka açık yollarda otonom sürüş testleri gerçekleştirme hakkına sahip oldu.

XPENG'in en yeni elektrikli araçlarının Norveç, Hollanda, İsveç ve Danimarka'da teslimatına yardımcı olmak için 2023'ün ilk yarısında açma hedefi ile 4 yeni XPENG Teslimat ve Servis Merkezinin açılacağını duyurdu.

2023 Şubat başı XPeng, Stockholm'deki eCar Expo'da sergileyeceği G9 SUV ve P5 kompakt sedanını İsveç, Danimarka, Norveç, Hollanda’da satışa sundu.

2023 Nisan ayında XPeng, 2022 yılı Çevresel, Sosyal ve Yönetişim Raporu olan ESG:çevresel sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve kurumsal yönetim alanındaki taahhütleri, eylemleri ve başarılarılarındaki kaydettiği ilerlemeyi gösteriyordu.

2023 Nisan ortası XPeng’in coupe crossover SUV’unu Şangay Otomobil Fuarinda tanıttı.

2023 Mayıs’ta XPENG G9 SUV'un Guangzhou Akıllı Bağlantılı Araç Yolcu Test İzni'ni başarıyla aldığı ve test alanının Guangzhou'daki tüm genel test yollarında Robotaxi denilen sistem ile araç A noktasından B noktasında trafikte araç kendi kendi sürme özelliği başarı ile test edildi.

2023 Haziran’da XPeng, Pekin'in kentsel alanlarında kullanılabilen ve ana çevre yolları ve otoyollarda uygulanabilen Çin'in ilk Gelişmiş Sürücü Destek Sistemi (ADAS) aktif hale getirdi.

XPENG P7 sedan ile başlayacak kablosuz (OTA) yazılım güncellemesi yoluyla araçlarını Japon bağlantılı Araç Bilgi ve Eğlence Sistemi için Otomotiv İçeriği ve Uygulama Hizmeti Platformu Access Twine4Car içerecek şekilde yükseltme seçeneğine de sahip olacak.

2023 Haziran ayında Norveç Otomobil Federasyonu olan NAF’ı, XPeng G9 ve G7 modelleri menzil testinde ilk iki sırada yer aldı.

XPENG G9, 319 kW'lık maksimum kapasiteyle NAF şarj rekorunu kırdı. XPeng coupe crossover SUV’u olan marjinal tasarımlı G6’y piyasaya sürdü.

2023 Eylül ayında Münih Otomobil Fuarı’nda XPend, P7 spor sedan ve XPENG G9 SUV Almanya otomotiv pazarı ile tanışmış oldu.

2023 Ekim’de XPeng, Guangzhou'da düzenlenen beşinci yıllık Teknoloji Günü'nde teknoloji gövde gösterisi ve seminerler verdi.

Avrupa'da satışa sunulan yeni XPENG P7, Euro NCAP tarafından 2023 için beş yıldızlı güvenlik derecesi alarak rüştünü ıspatladı.

XPENG, birinci sınıf dağıtım, satış ve servis ağı için İsrail'de Freesbe ile ortaklık kurarak Avrupa dışında İsrail pazarına giriş hazırlığı içerisindedir.

2023 Kasım ayında XPend G9, "Halkın Favorisi 2024" ödülünü kazanan ilk Çinli otomobil markası oldu 'Folkets favoritt' olarak da bilinen XPENG G9, Norveç'in ünlü “Yılın Otomobili” ödüllerinde yer aldı.

XPENG G9, Danimarka ödül programı Auto Awards 2023'te Yılın Teknolojik Lideri seçildi. Tüketici elektroniği incelemeleri alanında İskandinav ülkelerinin en önemli medya oynatıcısı Lyd & Billede Home'un 2023/24 Yılın Premium Elektrikli Otomobili kategorisinde XPENG P7 Gümüş Adaylık aldı.

2023 Kasım ayında XPend, Lüks MPV’si X9’u Guangzhou Otomobil Fuarında tanıttı.

2023 Aralık ayında Avrupa'da satışa sunulan yeni XPENG G9, Euro NCAP'ten 2023'te beş yıldızlı güvenlik notu aldı.

Sonuç, BYD’den sonra Tesla’nın ensesinde olan XPend gibi görünüyor. Özellikle otonom sürüşteki başarısı ve en önemlisi uçan aracı X2 ile diğer elektrikli otomobil üreticilerine göre daha çok karizma elde etmiştir.

Ekleme Tarihi: 14 Oca 2024 01:00