Motosiklet Güncelleme Tarihi: 22 Haz 2024 12:00

Bahşiş ve Motokurye gelirlerine KDV muafiyeti uygulanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi paketi hazırlıkları kapsamında, motokurye gelirlerinde de basit vergilendirme usulüne geçilip KDV muafiyeti uygulanacak

motokurye

Bahşiş ve Motokurye Gelirlerine KDV Muafiyeti Uygulanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi paketi hazırlıkları kapsamında, motokurye gelirlerinde de basit vergilendirme usulüne geçilmesi ve bu gelirlerin KDV'den muaf tutulması öngörülüyor. Bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulünde değişiklikler yapılırken, bu alanlarda yeni vergi ihdas edilmeyecek.

Vergilendirmede Kolaylık

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, hazırlıkları yürütülen pakette, vergilendirmede kolaylık isteyen sektörlerin talepleri değerlendiriliyor. Bu kapsamda, bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinden elde edilen gelirlere yeni vergi ihdas edilmeden, bu alanlardaki vergilendirme usulünün kolaylaştırılması için çalışmalar yapıldı.

Bahşiş Gelirleri

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, yeme içme hizmeti veren işletmelerde toplanan bahşişler işverence çalışanlara dağıtıldığında, bu ödemeler işverenden alınan ücretin bir parçası olarak değerlendiriliyor ve gelir vergisi tarifesine göre tevkif suretiyle vergilendiriliyor. Banka kartı ve kredi kartı gibi ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, bahşiş ödemeleri de kartla yapılmaya başlandı ve bu durumda bahşişler, yeme içme hizmetinin matrahına dahil edilerek KDV'ye tabi tutuluyor.

Sektör temsilcilerinin kolaylık talebi üzerine, Hazine ve Maliye Bakanlığı ilgili bakanlıklarla birlikte çalışma yürüttü. Dünya örnekleri incelendiğinde, banka ve kredi kartı ile bahşiş ödemelerinin yaygın olduğu ve ödeme belgelerinde bu tutarların ayrı gösterilerek KDV matrahına dahil edilmediği belirlendi.

Yeni Düzenleme

Hazırlanan taslak çalışmaya göre, bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmaması şartıyla ödeme belgelerinde bu bedelden ayrı gösterilecek. Bu gelirler banka hesabında toplanacak ve tamamı çalışanlara dağıtılacak. Asgari ücretin aylık brüt tutarına kadar çalışanlara dağıtılan paralar, normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve tarife yerine sadece yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi olacak.

Bahşiş ödemelerinin hizmet bedelinden ayrı olarak gösterilmesi şartıyla, bu ödemeler işveren tarafından hizmet bedeline dahil edilmeyecek ve KDV'ye tabi tutulmayacak.

Kapsama Girecek Sektörler

Düzenleme, yeme içme sektöründe faaliyette bulunan işletmeleri, paket servis ve diğer şekillerde hizmet sunan işletmeleri kapsayacak. Otel ve benzeri konaklama işletmelerinin yeme içme hizmeti sunan birimleri de bu hizmetleri için ayrıca fatura düzenlemeleri kaydıyla kapsamda olacak. İş ve sosyal güvenlik mevzuatında da sigorta primi ve kıdem tazminatları açısından uygulamayı destekleyici düzenlemeler üzerinde çalışılıyor.

Motokuryeler İçin Kolaylık

Motokurye faaliyetlerinden doğan ve ticari kazanç olarak vergilendirilen kazançların tevkifat usulüyle vergilendirilmesine yönelik basit vergileme usulüne geçilmesi öngörülüyor. Motokuryeler, hizmet sözleşmesi kapsamında bir işverene bağlı olarak çalıştıklarında elde ettikleri gelir ücret olarak vergilendiriliyor. Kendi nam ve hesabına bağımsız olarak çalıştıklarında ise elde edilen gelir ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor ve KDV'ye tabi tutuluyor. Türkiye'de ticari kazanç mükellefi olarak faaliyette bulunan 126 bin 112 motokurye bulunuyor.

Motokuryeler ve mesleki birliklerden gelen talepler üzerine, defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi yükümlülükleri yerine kolay şekilde vergilendirilmelerine yönelik düzenleme yapılması için çalışmalar tamamlandı. Ticari kazanç mükellefi olan motokuryelere bu hizmetleri karşılığı yapılan ödemelerden belli oranda tevkifat yapılacak ve bir takvim yılı içinde elde ettikleri gelirlerin tarifenin 4. dilimini (bu yıl için 3 milyon lira) aşmaması halinde tevkifat nihai vergi olacak.

Bu uygulamaya geçen motokuryeler, defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi yükümlülüklerden muaf olacak ve hizmet ifaları KDV'den istisna tutulacak

Ekleme Tarihi: 22 Haz 2024 12:00