Otomobil Güncelleme Tarihi: 14 Mar 2024 13:00

Benzin ve Motorine fiyat artışı bekleniyor

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına 15 Mart'ta yeni bir zam yapılması bekleniyor. Bu zamla birlikte benzinin litresi 1,53 TL, motorinin litresi ise 1,10 TL artacak

benzin motorin zam

Benzin ve Motorine Fiyat Artışı Bekleniyor

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına 15 Mart'ta yeni bir zam yapılması bekleniyor. Bu zam ile birlikte benzinin litresi 1,53 TL, motorinin litresi ise 1,10 TL artacak. Yüksek döviz kuru ve geçtiğimiz yaz yapılan ÖTV zammının ardından akaryakıt fiyatlarının yüksek seyretmesi, yeni bir fiyat artışına yol açıyor.

Sektör kaynaklarına göre, benzin fiyatlarına 1,53 TL, motorin fiyatlarına ise 1,10 TL zam yapılması bekleniyor. Bu zam, 15 Mart Cuma gününden itibaren akaryakıt fiyatlarına yansıyacak.

Güncel Akaryakıt Fiyatları:

  • İstanbul'da benzinin litresi 40,53 TL, motorinin litresi 40,72 TL ve LPG ise 20,50 TL'den satılıyor. Ancak, yapılacak olan zamlarla birlikte bu fiyatlar 42 TL seviyelerine çıkacak.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatının belirlenmesiyle hesaplanıyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirleniyor. Bu hesaplama sonucunda dağıtım firmaları tarafından uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketlere ve kentlere göre farklılık gösterebiliyor.

Ekleme Tarihi: 14 Mar 2024 13:00