Güncel Güncelleme Tarihi: 16 Eki 2024 14:00

Boşanma davalarında devrim niteliğinde yeni yasa

Boşanma davalarına ilişkin önemli bir değişiklik geliyor. Boşanma şartları yeniden düzenleniyor.

boşanma

Boşanma Davalarında Yeni Dönem: Eşlerden Birinin İstemesi Yetecek

Boşanma davalarına ilişkin önemli bir değişiklik geliyor. AK Parti milletvekillerince hazırlanan 22 maddelik yeni yargı düzenlemesinde yer alan boşanma şartları, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulmak üzere hazırlanıyor. Yapılacak düzenlemeye göre, boşanma için eşlerden birinin istemesi yeterli olacak.

Boşanma Davalarında Süreler Kısalıyor

Yapılan teklif doğrultusunda, boşanma davası reddedildikten sonra çiftlerin yeniden dava açabilmesi için beklemeleri gereken süre üç yıldan bir yıla indirilecek. Bu düzenleme, boşanma sürecindeki çiftler için bekleme sürelerini önemli ölçüde kısaltarak davaların daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacak.

Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması

Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinde yapılacak değişiklikle, boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılan davanın reddedilmesi ve bu kararın kesinleşmesinden itibaren bir yıl geçmesi durumunda, ortak hayatın yeniden kurulamaması evlilik birliğinin temelden sarsıldığına delil sayılacak. Bu durumda, eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilebilecek.

Diğer Düzenlemeler de Yolda

Teklifte ayrıca, noterliklerin tatil günlerinde çalışabilmesi ve istinaf yargılama süreçlerine yönelik düzenlemeler de yer alacak. Bununla birlikte, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılacak değişiklikle devlet üniversitelerinin Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) açmasına da olanak sağlanacak.

Yeni düzenlemenin önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

Ekleme Tarihi: 16 Eki 2024 14:00