Politika Güncelleme Tarihi: 2 Tem 2024 15:00

CHP'nin Suriyeliler için iktidara önerdiği 10 maddelik plan

ayseri'nin Melikgazi ilçesinde, Suriye uyruklulara yönelik tepki başka illere de yayıldı. CHP, olaylarla ilgili 10 maddelik tespit ve önerilerini açıkladı.

suriye

Kayseri'deki Olaylar Sonrası CHP'den İktidara "Suriye" Çıkışı

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, Suriye uyruklu bir kişinin 7 yaşındaki bir çocuğu taciz ettiği iddiası kenti ayağa kaldırdı. Toplanan kalabalık, bazı araçlara ve iş yerlerine zarar verdi. Toplumsal olaylar başka kentlere de sıçradı. CHP, bu gelişmelerin ardından, iktidarın Suriye politikasının çöktüğünü belirterek, 10 maddelik tespit ve önerilerini açıkladı. Sorumluluğun Cumhurbaşkanı Erdoğan'da olduğunu vurgulayan CHP, iktidarın Suriye politikasıyla ilgili ciddi eleştirilerde bulundu.

02.07.2024 12:21
Güncelleme: 12:49

CHP'nin 10 Maddelik Suriye Çağrısı

  1. Politika İflası: Türkiye'nin Ortadoğu, Suriye ve sığınmacı politikaları çökmüş ve iflas etmiştir.
  2. Sorumluluk: Erdoğan ve AKP hükümeti, mevcut vahim tablonun başlıca sorumlusudur.
  3. Kriz Tutsaklığı: Hükümet, neden olduğu Suriye krizini çözememiş ve Türkiye'yi bu krizin tutsağı haline getirmiştir.
  4. Avrupa ile Pazarlık: Erdoğan, izlediği politikayla Suriye'nin yıkımına neden olmuş, Türkiye'yi dünyanın sığınmacı deposu haline getirmiş ve bu insanların hayatı üzerinden Avrupa ile pazarlık yapmaktan çekinmemiştir.
  5. Sorunları Görmezden Gelme: Türkiye'de giderek artan sığınmacıların yarattığı toplumsal, siyasal, ekonomik ve demografik sorunlar görmezden gelinmiş, bu sorunlardan bir tanesi bile çözülmemiştir.
  6. Komşuların İçişlerine Karışmama: Türkiye, Atatürk döneminin temel taşı olan komşuların içişlerine karışmama ilkesine sözde değil uygulamada da bağlı kalmalıdır.
  7. Suriye Politikasının Yeniden Belirlenmesi: Türkiye, Suriye politikasını yeniden belirlemeli ve mevcut statükonun tıkanma noktasına geldiğini görmelidir.
  8. ÖSO Mensupları: Maaşını ödediği ÖSO mensuplarının Türk bayrağını yakması ve Türk mallarına zarar vermesi kabul edilemez.
  9. Geri Gönderme Politikası: Erdoğan hükümeti, sığınmacıların geri gönderilmesi dahil, sorunun çözümü için derhal gerçekçi ve uygulanabilir bir yol haritası yayınlamalıdır.
  10. Normalleşme Süreci: Esad yönetimi ile normalleşme süreci sürdürülmelidir.

Olayların Yayılması ve Tepkiler

Kayseri'de başlayan olaylar İstanbul, Gaziantep, Hatay ve Antalya'ya sıçradı. El-Bab ve Azez'de Türkiye karşıtı eylemler düzenlendi, sınır kapısında bulunan Türk bayraklarına saldırıldı ve Türkiye'den giden bazı TIR'lar ateşe verildi.

Erdoğan ve CHP Arasında Gerilim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olaylardan muhalefetin sorumlu olduğunu ifade ederek, "Kayseri'de küçük grubun yol açtığı durumun nedeni muhalefetin zehirli söylemidir. Vandallık yapmak kabul edilemez" dedi. CHP ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, iktidarın Suriye ve sığınmacı politikasının çöktüğünü belirtti.

Vatandaşlara İtidal Çağrısı

CHP, vatandaşları itidalli olmaya ve provokasyonlar karşısında dikkatli olmaya çağırdı.

Ekleme Tarihi: 2 Tem 2024 15:00