Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 10 Şub 2024 00:00

Çin'de sadece 3 yılda satışları patalayan Li AUTO!

Pil dolumu için jeneratörlü fişli hibrit araçlardan elektrikli araçlara geçişteki Çin'de sadece 3 yılda satış patlaması yapan Li AUTO!

Li auto l8

Hem elektrikli araç ancak sarj etmek için bir 220 volt şebeke elektriği, DC hızlı sarj veya normal sarjı içinde kabloya ihtiyaç duymuyor. Benzinden elektriğini kendi üretiyor kullanıyor.

Yani normal benzinli araç kullanıyorsunuz ama elektrikle çalışıyor. Menzili en ekonomik C ve D segmenti turbodizel araçlardan neredeyse fazla ama sessiz.

Uzun yolda elektrik menzilim ne zaman biter nerede sarj edebilirim? Şarj için sıra var mı? Şarj için ne kadar beklerim? Rejenerasyon yaparsam menzili artırabilir miyim? Menzili uzatmak için klimayı kapatayım, ses sistemini kullanmayayım, led farları kapatayım, gazı köklemeyeyim , kalorifer sistemini açmayayım...

Tıpkı ilk çıkan elektrikli bisikletlerde gece farını açmayıp trafikte tehlike yaratan gariban işi gibi. Özellikle Anadolu'yu gezerken bırakın ilçeler arası köylerden geçerken bildiğimiz marka benzin istasyonu göremiyoruz ki şimdilik şarj istasyonu bulabilelim.

İşte bu gibi aracı ürettikten sonra şarj istasyon ağı ve yolculuk boyu şarj planlaması yapmak ve de menzili uzatmak için lüks araçların veli nimetlerini kapatıp ekonomik sürme işkencesinden kurtulmak ancak ABD’deki 1967’de kurulan ve ABD’ye araç ithalat yapan otomobil üreticilerini egzoz emisyonunda ip atlatan California Air Resources Board (CARB) yani Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu menzili genişletilmiş araçlar genişletilmiş menzilli elektrikli araçlar ( EREV - extended-range electric vehicle), menzili genişletilmiş elektrikli araçlar (REEV - Range Extented Electric Vehicle ve menzili artırılmış akülü elektrikli araç (BEVx - Battery electric vehicle with extender) olarak sınıflandırılmıştır.

Kısaca genişletilmiş menzilli elektrikli araçlar EREV araçlar, pillerini sarj etmek için içten yanmalı benzinli motoru ya da jeneratörünü yanında taşıyan araçlardır.      Li Auto’nun kurucusu Li Xiang ortalama bir öğrenci olmasına rağmen internette çok ilgisi ve bilgisi vardı. 

Çevrimiçi bir işten para kazanma potansiyelinin farkına varan Xiang, 1999 yılında PCPop.com olarak bilinen, çeşitli elektronik ve bilgisayar ekipmanlarının satıldığı bir çevrimiçi mağaza olan bir web sitesi kurdu.

Li auto

Yavaş yavaş büyüyen ve siteden elde edilen geliri artıran Xiang, PCPop'u satış sonrası stereo alıcılar ve diğer ürünler gibi otomotiv elektroniklerini de kapsayacak şekilde genişletti ve web sitesinin bu bölümü 'Autohome' olarak biliniyordu.

Autohome daha sonra otomobillerle ilgili her şeye adanmış ayrı bir web sitesi olarak faaliyete geçti ve kapsamını yalnızca müşterilerin parça ve otomotiv elektroniği bileşenleri için alışveriş yapabileceği bir yer değil, aynı zamanda kendilerinin de otomobil arayabileceği ve satın alabileceği bir yer olacak şekilde genişletti.

Xiang ve yönetim ekibi, Autohome'u hızlı bir şekilde büyütmeyi başardı ve daha geniş PCPop işinin halihazırda yerleşik varlığıyla birleşerek dünya çapındaki yatırımcıların dikkatini çekti.

Xiang, araba satmak yerine 2015 yılında kendi arabasını üretmeye karar verdi. Ancak, denenmiş ve test edilmiş Tesla tarzı tam akülü elektrikli araçlar üretme yaklaşımı yerine, başlangıçta yüksek fiyat ve düşük hacimle, daha sonra da otomobil üretmeye devam etti. Daha ucuz modellerin daha yüksek hacimlerde satılmasının ardından Xiang, çift yönlü bir yaklaşım denemeye karar verdi.

Bu yatırımcılardan biri Avustralyalı telekomünikasyon devi Telstra'ydı ve her iki işletmede de yüzde 55'lik öz sermaye hissesiyle kontrolü ele geçirdi; bunun sonucunda Xiang artık şirketi yönetmeye ya da büyük kararları almaya dahil olmayacaktı. Telstra daha sonra Autohome'u 2018'de Çinli bir sigorta şirketine sattı.

Bu, aile kullanımı için yeterince pratik ve aynı zamanda uzun yolculuklar için yeterince konforlu olan çok daha büyük bir SUV'u piyasaya sürmeden önce, uygun fiyatlı ve kompakt Renault Twizy tarzı iki koltuklu, araç paylaşımı amaçları için mükemmel olan "düşük hızlı elektrikli araç"ın geliştirilmesine öncelik verilmesini içeriyordu.

Maalesef Çin hükümeti yeni düşük hızlı elektrikli araç kategorisini onaylamayı başaramadı, bu da Xiang'ın başlangıçtaki iş stratejisinin başarısız olmasına neden oldu ve onun acemi firmasını bunun yerine SUV'un geliştirilmesine ve piyasaya sürülmesi üzerine odaklanmaya zorladı.

Şirketin adını Chehejia Technologies'den daha iddialı (ve aynı adı taşıyan) Leading Ideal Inc (daha sonra kısaltıldı ve Li Auto olarak yeniden adlandırıldı) olarak değiştirmesiyle, bu SUV'un üretim versiyonu Nisan 2019'da ortaya çıktı ve teslimatlar 2020'nin başlarında başlayacak.

Li Auto 2

Şu anda Li Auto, Nasdaq ve Hong Kong borsalarında halka açık bir şirket olarak listeleniyor ve 29,71 milyar dolarlık piyasa değeriyle, önemli yerel rakipleri Nio ve Xpeng ile benzer şekilde değerleniyor. Şirketin mevcut piyasa değeri, onu Kia, Subaru, Nissan ve Renault gibi köklü otomobil üreticilerinden belirgin şekilde daha büyük kılıyor.

Tüm otomobiller şu anda Çin'in doğusundaki Changzhou şehrinde, yıllık 100.000 otomobil üretim kapasitesine sahip olduğu iddia edilen bir fabrikada üretilse de, şirket Pekin'deki şirket ofislerinin yakınında ikinci bir fabrika inşa etme sürecindedir ve ayrıca, Chongqing'de üçüncü bir fabrika kuracağı planlar arasındadır.

Li Auto, çalışan sayısı şu an 19.396 kişinin biraz üstündedir. Araştırma ve Geliştirme merkezi Pekin’dedir. Mühendislik ve tasarım üretim tesisi olan Channgzhu’dadır.

Li Xiang’ın projesine inanan şirket yatırımcıları eğlence, yemek, teslimat, seyahat ve diğer hizmetler de dahil olmak üzere yerel olarak bulunan tüketici ürünleri ve perakende hizmetlerine yönelik bir Çin alışveriş platformu olan Meituan ve bilgi teknolojisi, biyoteknoloji, perakende ve imalat gibi çeşitli alanlardaki şirketlere yatırım yapan risk sermaye şirketi Source Code Capital idi.  

Li Auto ilk üretime 2019 yılında başladı ve 1.000 araç satabildi. 2020 yılında 33.457 araç, 2021 yılında 90.491 araç , 2022 yılında 133.246 araç ve geçtiğimiz yıl 376.030 adet satarak katlamalı bir satış başarısı yakalamıştır.

Ancak Li Auto’nun ilk aracı olan Li Auto One 2019 Şangay Otomobil Fuarında tanıtıldı. Changzhou’daki üretim üssünde üretilen Li Auto One 2020 yılının başında ana vatanı Çin’de teslim edilmeye başlandı. Üç yıl geçmeden daha iddialı tasarım olan Li Auto L8’e satış kanalı açmak için üretimi durduruldu.  Li Auto , One ve yeni L8 aracını beraber üretip satacağım söylentilerine rağmen One modelinin üretimi birden bıçak gibi kesmesi güvensizliğe neden oldu.  

Li Auto One, 2020’li yılların tasarım trendi Crossover SUV şeklinde dizayn edilmişti. Keza ikamesi L8 modelide SUV idi.  

Li auto 3

“Lİ AUTO ONE, 2021 yılına kadar BMW İ3’ten sonraki fişli hibrit araçlardan en uzun elektrik menziline sahip Dünyadaki 2. Marka model oldu. Fişli hibrit BMW İ3’ünelektrik menzili  203 km. Li Auto One’ın elektrik menzili 180 km. Idi.”

Li Auto One’ın 2 elektrik motoru vardı. Önde 134 beygirlik ve arkada 188 beygirlik iki elektrik motoru ve de öne bir 45 litre benzin deposuna sahip 1.2 litre 3 silindirli pilleri doldurmak için jeneratör amaclı benzinli motor vardı.

Plug In Hybrit veya fişli hibrit araçlarda pilleri doldurmak amaçlı jeneratör benzinli motorun tekerler ile bir bağlantısı olmayıp tekerlere güç aktarmaz. Benzinli motor jeneratör görevinde olup elektrikli motorlar için menzil genişletici olarak tanımlanır. Aynı zamanda bu araçlar normal elektrikli araçlar gibi dışarıdan şarj edilebilir.

Li Auto One’ın toplam gücü 322 beygir ve 530 Nm torku ile 2.3 ton ağırlığındaki yük ile başa çıkabiliyor. Menzil 700 km.  ve son geliştirmeler ile 800 km.’ye ulaşılmışdı.40.6 kWh pil kapasitesi sek 180 km. götürebiliyordu. 200 Volt sarjı 6 saat ve DC Hızlı sarj istasyonunda % 80’e 40 dakikada tamalayabiliyordu.  

Üretildiği ilk günden üretim sonuna kadar iç pazarda 45.000 adetten fazla sattı. O zamanki rakipleri vatandaşları BYD Tang ve Nio ES8 saf elektrikli araç kategorisinde idi.

Li Auto One, içten yanmalı motora sahip olan şarj edilebilir araçlar arasında, hem 2020'de hem de 2021'in ilk çeyreğinde Çin'de en çok satan araç Li Xiang One oldu.

Li AUTO One başarılı bir model gibi anlatılsa da her markanın ilk araçlarında hata ve arıza riski vardır. İlk üretim partilerini almak her zaman risk barındırabilir. Çünkü üretim sürecinde de öğrenilen iyileştirmeler ve geliştirmeler vardır. Peki Li Auto One modelinde Li Auto’nun başına neler geldi?

Li Auto One’da 2020 yılının başlarında ilk üretilen modellerde frenlerle ilgili şikayetler geldi. Bir kullanıcı yolcu bölmesinde duman kokusundan şikayetçi oldu.

Li Auto One’da koltuk imalatında kanserojen yasaklı civa kullanıldığı Çin Sosyal Medyası Weibo’da yayıldı ve Li Auto yalanlıyamadı.  

Li Auto, 2020 yılında New York Kıymetler Borsa’sından sonraki en önemli 2. Borsa olan Nasdaq’a girme başarısını gösterdi.  2021 Ağustos’unda Hong Kong Kıymetler Borsa’sında işlem görüyor.

Lİ AUTO’NUN TAM BOYUTLU SUV'U L9 :

Li Auto, 2022 yılında online tanıttığı tam boyutlu SUV’u L9’u 2022 yazında iç pazarda müşterileri beğenisine sundu. Nerede ise Li Auto’nun tüm araçlarında kullanılan en az 2 metrelik ön arka Led şeritli marjinal aydınlatma Li Auto’ya özgündü.

Li Auto L9

Li Auto L9 ile 2022 yılı için Dünya Fişli Hibrit araç modellerinde 215 km. menzili ile BMW İ3’ü geçmiştir.  

Li Auto L9’da önde 174 beygir arkada 268 beygirlik elektrik motor ve 152 beygirlik 100 km’de 5,9 litre yakıt tüketen 4 silindirli 1.5 litrelik benzinli motor ile kümülatifte 440 beygir güç ve 620 Mm tork elde eden L9, 2.520 kg. ağırlık ile 0-100 km hıza 5.3 saniyede çıkarıyor.

Karma menzil 215 km. saf elektrik menzil ile 1.315 km gibi iddialı bir menzili vardır. 200 Voltta sarjı 6 saat sürmekte, DC Hızlı Sarjda %80’e 40 dakika da doldurabilmektedir.  

Li Auto L9, 3 sıralı 6-7 kişilik bir SUV’dur. Boyutları limitlerde olup, 5.2 metre uzunluk, 2 metre genişlik, 1.8 metre yüksekliğinde ve dingil mesafesdi hedef 3 metrenin üstünde 3.1 metredir. 

Yan kapı kolları donmaya kaşı korumalı gövdeye gömmeli şekildedir.

Li Auto L9’un 2 ve 3. Sıra koltukları 10 nokta masajlı ve havalandırma özelliği mevcut olup, 3 sıra koltuğun hepsi elektrik kontrollüdür. 2. Sıra koltuk yarı yatar hele gelip diz-topuk arası destek kalkarak bir televizyon koltuğu misali yatar ve üstteki panoromik cam tava arası yeterli büyüklükteki led ekran aşağıya inerek sinema keyfi sunabilir.

3.Sıra koltuklarda bu led ekran rahatlıkla görmektedir.  Tüm koltuklar lüksün olmazsa olmazı Nappa derili 3 boyutlu vucüdü saran sünger ile desteklidir. 1. Ve 2. Koltukların televizyon koltuğu ayarları şekerleme modunu destekler.     Li Auto L9’un içi 256 renk ambiyans aydıtlatmayı destekler.  Akıllı iklimlendirmeli klimalı hava temizleyici iyonizeri koku sistemi destekler. 

Li Auto L9’un içi sessiz ve konforlu bir yolculuk için pencereler ve panoramik açılır tavan dahil çift katmanlı ses yalıtımlıdır. Aracın kapıları sessiz emişli olarak kapandığından aracın içindekileri rahatsız etmemektedir.

Li Auto L9’un ön koltuk arasında hızlı sarjı destekleyen kablosuz sarj pedleri mevcutur.  Bu pedlerin altında bir kadın çantasını alabilecek 2 yanı boş çanta gözü mevcuttur. İkinci sıra koltuklar için ön koltuk arkalarında katlanır masa, İkinci sıra koltuk önü, ön iki koltuk arasında 10 kutu kola alabilen ısıtma veya soğutma destekli buzdolabı mevcuttur.  

Li auto iç dizayn

Li Auto L9’un 3. Sıra koltuklar tek tuşla elektrikli ile katlanabilir ve bagaj hacmi 640 litre, katlanmadığı zaman 242 litrelik bir bagaj alanı mevcuttur.

Li Auto’nun ön kokpit ana ekranı ve ön yolcu koltuğu önü  15.7 inch OLED, 24 GB bellek ve 256 GB depolama alanı sunan Snapdragon 8155 NVDİA Orin işlemcili Multimedya 21 hapörlörlü 2160 Watt 4D sürükleyici görsel işitsel sistemi (2.Sıra koltuklarda ilginç sinema deneyimi titreşim efekti) destekliyor. 

Bir de 2 panoramik cam tavan arasında açılıp kapanan aynı OLED Ekran 2. Ve 3. Sıra koltuklar için Sürücü Direksiyon önünde 13.35 inc yüksek çözünürlüklü akıllı sürüş ve sürüş bilgilerini ön cama yansıtan hayalet ekran mevcuttur.

3 BOYUTLU UZAY EKİLEŞİMİ NEDİR ?

Li Auto L9’da otomobille etkileşime izin veren hareketleri, sesi ve dokunmayı detekleyen 3D TOF sensör ve 6 mikrofon ile desteklenmiştir.  

Süspansiyonu 8 yıl veya 160.000 km. garantili uçan halı hissiyatlı havalı süspansiyona önde çift salıncak, arkada 5 baglantılı süspansiyon CDC Sürekli sönümleme amörsitörler destekliyor.

Konfor için bu havalı süspansiyon iniş ve binişlerde 4 cm alçalabiliyor. Bagaj yükleme kolaylığı için yine bu süspansiyon 5 cm. aşağıya iniyor. Süspansiyon yüksekliği ayarlayarak kontrol enerji sarfiyatına da destek olmaktadır.   

Araçta ekstradan 3,5 kW harici elektrik kullanımı için priz ve iç mekanda 2x12 volt çakmaklık çkışı ve 6 tip C dizüstü bilgisayar ve ce telefonu sarkı için soketler bulunuyor.

Li Auto L9, 508 tops bilgi işlem gücüne sahip 2 Nvıdıa Orin-X işlemcisi ile 128 hatlı yüksek çözünürlüklü lidar sensör sinyallerini verilerini hızlı işleyen AD Max akıllı sürüş çipi ve Dünyanın ilk akıllı sürül sistemi olan AD Pro, 128 TOPS çip hesaplama gücü Bayesian Al hızlandırma motorlu Horizon Journey 5 çipi ile donatılmıştır.

Li auto iç dizayn 1

Yoldaki engelleri algılayıp duran veya kaçış manevrasını yapan, otonom sollamayı yapan yüksek hızlı akıllı sürüş NOA, öndeki aracın hızını otomatik tekip eden trafik sıkışıklığı destek sürüşü LCC, Yola fılayan hareketli nesnelere çarpmamak için acil frenleme AEB, birden fazla katlı otopara park etme, dar park alanlarına par etme için akıllı park etme desteği mevcut.

Sürüş güvenliği için herhangi bir sürücüyü uyarmak için direksiyon titreşim hatırlatıcısı ve ses efektleri ile donatılmıştır. Sürücü uzun süre yola bakmaz ise sensörlerce tespit edilip uyarılır.  

Aracın şasisi % 75’i aaşan oranda çelik kullanılmıştır. Ön çarpışmada enerjiyi emen ve dağıtan alüminyum kirişler kullanılmıştır. Aracın pili yan koruma kirişleri ve alüminyum kaplama ile kaza ve darbelerden korunmuştur. 

Araçta 12 konumu dolduran hava yastıkları ile donatılmıştır bunlar ön 2, yanda 4 ve 2 yan A.B.C Sütunları hatta D sürununa kadar perde hava yastığı desteklemiştir.  Li Auto L9’un şasine yani gövdesine Ideal Fortress Security Body 360 olarak adlandırmaktadır.

Li Auto L9, C-NCAP Çarpışma testlerinden % 91.3 gibi yüksek puan ile 5 yıldız almıştır. Araçta ayrıca Nöbetçi modu olan sistem ile aracın kameralar ile gerçek zamanlı izlenmesini sağlar.  

Li Auto L9’a araca 5 yıl veya 100.000 km, pile ve havalı süspansiyona 8 yıl veya 160.000 km. garanti veriyor. 

Çin’de satılan Li Auto L9 Pro ve Maks versiyonlarındaki en büyük fark çip ve sensörlerde Maks versiyonunda Görsel algıya ek LİDAR Sensörleri ve 2 ADE NVIDIA Orin X Akıllı sürüş çipi mevcut. 

LI AUTO L8 CROSSOVER ORTA BOY SUV

Li Auto ilk göz ağrısı Li Auto One ile beraber L8 ‘de beraber üretilip satılacaktı. Ancak Li Auto L8’i 2022 sonbaharında L8 üretime geçip One üretimini durdurdu.

Li auto l8

Orta noy Crossover SUV olan Li Auto Suv 2022 sonbaharında online tanıtıldı. 2022 sonlarında Çin’de teslime başlandı. L8 , Li Auto’nun L9 ile L7 arasında bir SUV’udur.  

L7’de önde 174 beygir, arkada 268 beygirlik iki elektrik motora 65litre benzin depo kapasiteli 152 beygirlik 1,5 litrelik 4 silindirli turbo benzinli jeneratör yer alıyor.

Kümülatifte 443 beygirlik 620 Nm torklu güç 3 tonun biraz üzerinde bir ağırlığa sahip. Pil 200 volt sarjda 6,5 saatte sarj olurken, DC Sarjda % 80’e dolum için 30 dakikaya ihtiyaç duyuyor.   0-100 km hızlanma 5,3 saniyedir.

Sürekli 4 çeker sistemli L8’de Li Auto Magic Carpet Air Suspension yani uçan halı hissiyatlı havalı süspansiyonları ile konfor ve güvenlik sunuyor.

Biliyosunuz Akıllı havalı süspansiyonlar otomatik olarak aracın hızı ile arac yere yapıştırıp hem aracın sürtünmesini azaltabilir hemde aracın downforce denilen yere tutunmasını artırır.

Araç yüksek hızlarda yere daha iyi tutunur. Yüksek hızlı virajlarda da yana yatmayı engelleyip ve alçalan ağırlık merkezi ile daha stabil ve güven veren bir yol tutuş sergiler.  

Li Auto her bir havalı yayın 10 ton basınca kadar dayanıklı olduğunu iddia ediyor.  Ayrıca bu süspansiyon araç iniş binişini kolaylaştırmak için 4 cm inebilir, bagaj yüklemesi için bagaj açıldığında 5 cm otomatik inmektedir. Bozuk yol ve arazi içinse ekstra yükselebilir.

“Li Auto ya da her marka otomotiv üreticisi belli bir maliyet satış politikasında inandığı ve güvendiği süspansiyon geometrisini kullanır. Tabii bu aracın segmentine göre ve fiyatına göre değişebilir istisnası olabilir. Li Auto burada benim de favorim önde çift salıncaklı süspansiyon tasarımı ve arkada çok kollu tabir edilen enerjiyi 5 noktaya yayan arka süspansiyon tasarımı kullanıyor. Bağlantılarda titreşim ve darbeleri minimize etmek için alüminyum ve kauçuk lastikler kullanıyorlar.”

L8’in menzili 1.100 ila 1.315 km arasında iddialı bir mesafedir. 42,8 pil paketi araca 175 ila 210 km’lik bir saf elektrik menzili sağlar.

L8, 5 metre uzunluğunda 2 metre genişlik, 1.8 metre yükseklik ve 3 metrelik dingil mesafesi ve 2+2+2 oturma düzeni ile geniş ve ferah bir yolculuk imkanı sunuyor.

3 sıra koltuğunun hepsi elektrikli ve tek tusla koltuklar sıfırlanabilir ve 3. Sıra koltuklar tamamen katlanabilir. 

6 koltukta ısıtma özelliği mevcut ve 1. Ve 2. Sıra koltuklar havalandırma ve masaj özelliği de bulunuyor.  1. Ve 2. Sıra koltuklar yatrılması ile uzun bir sezlong benzeri yatak oluyor. 

Li auto L 8

L8’de penceler ve panoramik açılır tavan 2 kat ses ve ısı yalıtım özelliği mevcut. 

L8’de direksiyon üstü cama yansıtılan hayalet ekran, Direksiyon üstü ince led gösterge acil ve önemli bilgilere ulaşım için önemlidir.

Orta ve yolcu bölümünde önde 2 adet 15,7 inç 3 K LCD  ekran  ve yine Li Auto klasiği 2. Ve 3. Sıra koltuklar için LCD Led ekran mevcuttur.

L8’in nultmedya sistemini destekleyen Dolby Atmos’lu 3 Sub woofer’lı ve 1920 Watt ses gücüne sahip 21 höparlör vardır.  

Her koltuk üst köşelerinde birer toplamda 6 adet mikrofon mevcuttur.  Hareketlere duyarlı 3D TOF sensörüde multimedya yönetimine izin verir.

Araçta hızlı internet erişimi çift 5 G kesintisiz şekilde birbirilerinin kör sinyal noktalarını tamamlarlar.

Akıllı ulaşım aracı olan bu araçta da 2 adet 24 GB RAM ve 256 GB Hafızalı Qualcomm 8155 çip yazılım, eğlence, sürüş ve yapay zekayı yönetiyor. 

LI AUTO’DA GÜNCELLEME İÇİN OTA GÜNCELLEMESİNİ BEKLEMENİZE GEREK YOK NEDEN Mİ?

Li Auto L8 ‘de sürekli güncelleme gereken yazılımlar için Task Master ve Tuning Master uygulamaları ile OTA güncellemelerini beklemeden yazılım uygulamaları internetten sürekli yapmaktadır.  

Lİ AUTO’DA KARAOKE KEYFİ ?

Li Auto’da 3 LED ekran aynı anda aynı yayından 4 mikrofona kadar bağlanıp araç içi karaoke uygulama keyfi sunar.

Teknoloji devi Çinliler Li Auto’da Sanal VR gözlükler ile aracın Multimedya sistemine bağlanıp 140 inçlik Led ekrana 4 metre geriden bakıyormuş hissiyatı ile görselliği doruk noktasına ulaştırabilir.

Li auto mega

LI AUTO’NUN ARAÇLARININ ANA KONROLÜNÜ SAĞLAYAN ÇİP NEDİR?

Bir akıllı telefondan daha akıllı olan bu araçlar, Philips’in eski yan şirketi Hollandalı NXP Semiconductors  firmasının en yeni S32G  otomotiv sınıfı çipini kullanrak karmaşık bilgileri mukayese edip analiz ederek menzil genişletme, süspansiyon sistemi, klima sistemi, koltuk sistemi ve termal yönetim sistemini milisaniyeler düzeyinde hassas kontrolünü sağlamaktadır.

Li Auto L8’de L9’daki gibi bagajda 3,5 kw’lık güç kaynağı 220 voltluk elektrikli aletleri çalıştırmak için priz, araç içinde 2 adet 12 Voltluk çakmaklık ve 6 adet Type C soket prizleri mevcuttur.

Li Auto L8’de AD Pro akıllı sürüşte, 1 adet 8 MP kamera, 9 adet 2 MP kamera, ön milimetre dalga radarı ve 12 adet ultrasonik dalga radarı ile 360 derece çok yönlü algılama ve araç etrafında ne olup bittiğini bilecek hissiyata sahiptir.  

AD Pro otonom sürüşü Bayes AL hızlandırılmış motor ile Horizon Robotics Journey 5 çipi kullanmaktadır. Otonom sürüş seviyesini yükselten ana maddeler LİDAR Sensörü ve Çipin kalitesidir.

128’lik Lidar ve NVIDIA çipleri yol çalışmalarında kapatılan yolları, gece dahil trafik kazaların belirleme, gidilen yolun her şeridindeki hızlı veya yavaş araçların kendi şeridine girme senaryolarına karşı durma ve frenleme yeteneği vardır.

“Li Auto, bu sürücü destek sistemlerinden bazılarını kontrol etmek için otomotiv sınıfı 8,0 megapiksel kamera sensörünü kullanan ilk otomobil üreticisi olduğunu iddia ediyor.”   AD Max Akıllı sürüş paletinde ise kamera ve sensör listesi daha da artarak 1 adet 128’lik LİDAR sensörü, 6 adet 8 MP kamera, 5 adet 2 MP kamera, ön milimetre dalga radarı ve 12 Ultrasonik Radar bulunmaktadır.

AD Max, AD Pro’ya göre 508 TOPS bilgi işlem gücüne sahip 2 adet NVIDIA Orin-X İşlemci ve LİDAR Sensörü ile daha üst ve güvenilir bir otonom sürüş sunuyor.

Otonom sürüşü destekleyen sistemler; Akıllı park etme, karşıdan karşıya geçen yaya ve bisikletlerin algılanıp acil frenleme,  öndeki aracı takip edip şeritte kalma ile sıkışık tarfik modu, yolda gelen engellerden kaçma, şerit değiştirme, otonom sollama, yola giriş ve çıkışlara karar verme NOA sistemi destekler.

L9’daki gibi L8’de titreşimli uyarı direksiyonu, sürücü yorgunluk uyarı sistemi, Fortress Protecion System ile % 75’ten fazla çelik kullanılan saşi önde çift alüminyum alaşımlı çarpışma önleyici kirişler, 12 konum havayastığı, çift pil paket koruması( koruyucu kiriş ve pil kabuğu) güvenliği 360 derece koruma sağlar.   L8, araç içini ve dışını Nöbetçi Mod ile kayda alır. Bir nevi MOBESE Kamerası veya Güvenlik kamerası gibi. 

Li Auto’da bluetooth arama kayıtları bağlantı kesildikten sonra silinir ve saklanmaz. Müşterilerin güvenliği Li Auto tarafından korunmaktadır.

Yine L9’daki gibi ön konsol ortası altı kadın çanta koyma boşluğu üstünde 2 adet temassız telefon sarj etme pedleri, ön yolcu için bağımsız ses sistemi, ayak sensörlü otomatik bagaj açma, Face ID ile sürücüyü tanıyıp koltuk ve direksiyon ayarlarını otomatik olarak ayarlama, Gömme kapı kolları, Panoramik cam tavan için otomatik cam perdesi, Koltuk başlıklarında ekstra baş destek yastıkçığı, 3 bölgeli klima, tüm pencereler için sıkışma önleyici sensörler gibi detaylar mevcut.

Li auto 9

Li Auto L8, 3 farklı model ile satılmakta bunlar sürekli sönümlemeli CDC kontrollü süspansiyonlu AD Pro sürücü yardımlı Lİ L8 Su, Li Auto Magic Carpet havalı süspansiyonlu AD Pro sürücü yardımlı Lİ L8 Pro ve AD Maksimum sürüş yardımlı havalı süspansiyonlu L8 MAX şeklindedir.    

LI AUTO’NUN 3. ARAC L7 SUV

Li Auto L7, Li Auto’nun 3. Aracıdır. Crossover 5 kişilik SUV olan L7, L8 ile aynı dingil mesafesine sahiptir ve gövde uzunluğu kısaltılmıştır.

2022 yılında piyasaya sürüldü. 5 metre 5 cm uzunluğunda ve 3 metre dingil mesafesi vardır.

Sağ arka koltuk 40 derece yatar ön yolcu koltuğu öne eğilir ve ön yolcu koltuğu arkası açılan tabla ayak koyma yeri tek tuşla kraliçe yatak modu oluşur. 

Ön yolcu koltukları yatarak arka koltuk ile birleşerek ve arka koltuklar sırt açısıda 40 derece yatarak sezlong yatağa dönüşebilir. Arka koltuklar yatarak geniş bir bagaj hacmi elde edilebilir. 

Li Auto L7’de tüm koltukları yatırarak 1,5x2,4 metrelik bir yatak alanı oluşturulabiliyor.

2 ebeveyn ve 1 çocuk aracın içinde yatabiliyor. Ayıreten araca uyumlu yatak alınarak ikiz yatak yapılabiliyor.

Aracın tavanında çift açılabilir panoramik açılır tavan 1 metrekareden fazla bir alan ile gökyüzü aracın içinde gibidir. 

Yine diğer Li Auto modellerindeki gibi Dolby Atmoslu 1920 watt toplam çıkış gücü 19 höparlör  (Max versiyonda 21 Höparlör) Multimedya keyfi nirvanada yaşanıyor.

OTA güncellemelerini beklemeyen TaskFlex, Multimedya için 3k çözünürlüklü 3 adet 15,7 inç HD Led TV,  3 ekrana eş zamanlı yayın ve 4 mikrofon eşlik ediyor.

L7 Max ve Pro donanımlarında sürekli sönümlemeli (CDC) havalı süspansiyon standart.

Yol bozukluklarından en az etkilenen havalı süspansiyonlar gövdenin yere paralel ve sabit gidiyormuş hissiyatı ile yol bozukluklarını kabine en az yansıtan süspansiyon sistemidir.

Havalı süspansiyonun 5 kademe ayarına ek iniş biniş için gövde 4 cm inebilir ve bagaj yüklemesi için arka gövde 5 cm inebilir.

Yüksek hızlarda normal şehir içi yüksekliğinden 2 cm daha alçalır. Arazi ve asfaltsız yollarda şehir içi normal yükseklikten 4 cm yükselir.

L9,L8’de olduğu gibi 42,8 kw’lık pil ile 210 km saf elektrik menzili ile kümülatifte  1100 ila 1315 km arasında menzili vardır.

440 beygir ve 620 Nm tork ile 0-100 km hızlanma 5.3 saniyedir. 65 litrelik benzin depolu 1,5 litrelik diğer modellerde de görev yapan 4 silindirli turbo benzinli motor 152 beygir gücünde jeneratör görevi yapmaktadır.

Jeneratör içten yanmlı menzil geliştirici benzinli motor ile saf elektrikli motor arasındaki ses desibel farkı 1 desibelden az olduğu iddia edilmektedir.

Direksiyon  üstü hayalet ekranda eksta kar modu ile camda verilerin gözükmesi için turuncu renkte görüntülenir. Bu mod diğer L8 ve L9 ‘da mevcuttur.

L8’deki gibi AD Pro otonom modunda 12 Ultrasonik radar, 1 önde milimetre dalga radarı, 9 adet 2 MP kamera ve 1 adet 8 MP Kamera mevcuttur. Çip yine Horizon Robotics Journey 5’tir. 

AD Max Otonom sürüş ise yine 2 adet NVIDIA Orin-X çipleri ve 128’lik radar, 6 adet 8 MP Kamera, 5 adet 2 MP Kamera, 1 ön milimetre dalga radarı ve 12 adet Ultrasonik radar desteklemektedir.

Yine aracın içini dışını sürekli kayda alan güvenlik kamera özelliği Nöbetçi Mod, Aracı dışardıdan cep telefonu ile dar park yerlerine sokup cıkarmak için uzaktan kumanda, aracın boyutuna göre park algılama ve bulmak gibi özellikleri vardır.

L7’nin şasisi yine yüksek mukavemet çelik oranı % 75’in üstündedir.Aracın tavanı 12 tona kadar dayanıklı olduğu iddia ediliyor.  

Aracın pili ısı yalıtımı ve alev geciktirici tasarımı ile pil hücrelerindeki kaçaklara rağmen patlama ve alev riski sıfıra yakındır.

Araçta 10 konum havayastığı, 2 ön , 2 ön yan ve 2 arka yan ve perde havayastıkları mevcut. 

Nappa deri, İyonizerli hava temizleyici havalandırma ve iç mekandaki Formaldehit içeriği Finlandiya iç mekan iklimi S1 standarttının sadece 4’te biri kadardır.

Li auto 7

Li Auto L7, 3 donanım ile satılıyor. Li L7 Air, AD Pro sürücü yardımlı CDC Sürekli sönümleli kontrollü süspansiyonlu, Li L7 Pro, AD Pro sürücü yardımlı Li Auto Magic Capet Havalı süspansiyonlu ve Li L7 Max, AD Max otonom sürüş ve Li Auto Magic Carpet Havalı Süspansiyonlu model şeklindedir.

LI AUTO İLK MPV’Sİ VE İLK ELEKTRİKLİ ARACINI BU YIL ÇIKARDI

Li Auto, 2023 sonbaharda Guangzhou Oto Show’da ön siparileri kabul ettiği Li Auto Mega, Li Auto’nun %100 ilk elektrikli ve ilk MPV gövdeli aracıdır.

Marjinal tasarım 0,215 CD’lik rüzgar sürtünme direnci ile sınıfının en düşük değeri. Bu Yüzden aracın tasarımı da bir o kadar dikkat çekici ve bu da neymiş dedittiriyor.

5 metre 35 cm’lik uzunluk, 1.96 cm genişlik, 1,85 cm yükseklik ve 3 metre 30 cm dingil mesafesi ile bu dev boyutları ancak 0,215 Cd’lik bir rüzgar direnç katsayısı kurtarır.

CATL tarafından üretilen ve 5C ultra hızlı şarjı destekleyen 102,7 kWh Qilin pil ile aracın ağırlığı 2.785 kg olmasına rağmen 0-100 km hıza 5.5 saniyede çıkıyor.  

Çift elektrik motorlu 4 çeker araç 536 beygir ve 700 km gibi ideal bir menzili var. Gövde yine Li Auto Magic Carpet havalı süspansiyonlu önde çift salıncak arkada 5 nokta bağlantılı amösitör mevcut.

Aracın lansmanı 2024 Mart ayı başı yapılacak.  

Marjinal tasarımlı Li Auto Mega aracın önünü aerodinamik su damlası şeklinde tasarlamış.

Önde her şey akıcı ve bu tasarımı Li Auto’nun meşhur Halo far dediği aracın önünü çepeçevre saran led şerit ışığı arkada ve önde aracın kimliğini oluşturuyor.

Aracı arkadaki son sütun yani D sütunu ise yukarıya doğru gövde rengi ile bir imza niteliğini taşıyor ancak öndeki yağmur damla tasarımı arkaya doğru yağmur damlasının bitişi gibi inceliyor yani aerodinami için araç önden arkaya tavan inceliyor.

MPV’nin fastback tasarım felsefesi ile kendi segmentini oluşturmuş adeta. Aracın arkası keskin bir şekilde dik açı ile bitiyor ve arka tavan bitiminde Aero Blade isimli bir spoiler adeta havayı çekerek arkada topluyor.

Benimde sevdiğim tasarım olan yani kalite ve sağlamlık hissi olan araca yandan bakıldığında sade bir kaporta mevcut ne gölge oyunları ne girintiler ve çıkıntılar bu halde daha da çekici duruyor.

“Elektrikli araç üreticileri aerodinamik tasarım neden önemli, araçlar pillerden ve elektrikli motorlardan dolayı hafif değil, menzili uzatmanın en önemli yolu pil teknolojisi ve rüzgâr direnç katsayısını en aza indirerek rüzgar sürtünmesini azaltıp menzili olabildiğince uzatmak. Çünkü 0,01 CD’lik bir iyileşme bile 7 km menzili artırabiliyor.

Li Auto’nun yaşam kabini önden arkaya (Önde pedallaran arka bagaj kapağı bitimine kadar) tam 3,8 metrelik bir mesafe sunarak BMW 7 serisi Long’tan bile daha uzun demektir. 

Tüm koltuklar açıkken bile bagaj derinliği tam 68 cm, arka koltuklar yatırılır ise 106 cm derinlik sunuyor. 

Aracın pencereleri 2 koltuk pencereleri 1 metre ve 3. Sıra koltuk pencereleri ise 1 metreden fazla ve bu bir trende yolculuk ediyormuş hissiyatı veriyor. 

Aracın pili CATL Qilin 5C pili uzun yolculuklar için şarj istasyonunda 700 Amper üstü hızlı şarj ile 500 km dolum için 12 dakikalık bir zaman dilimi yeterli.

Li Auto’nun Fortess Protection System adı verilen 360 derece aile koruma kavramının en önemli unsuru gördüğü şasisinde Li Auto, 44.000 Nm/derece gövde burulma sertliği diğer MPV’lerinin 3 katı olduğunu iddia ediyor.

Şasi alt gövdesi vakumlu yüksek basınçlı entegre döküm zemin çerçevesi hem pil taşımak, hemde güvenlik için önem verimiş.  

li auto airbags

Araçta Çin’de çift odacıklı perde hava yastığı olan ilk MPV’dir. Araçta 9 hava yastığı vardır ve ön 2 koltuk arası da camdan fırlamayı önlemek için ayraç bir hava yastığı da ilgi çekici. 

Li Auto’nun 2023 sonu itibarıyla Çin genelinde 140 şehirde 467 perakende merkezi ve 2098 şehirde 360 servis merkezi ve yetkili boya atölyesi bulunmaktadır. 

Lİ AUTO’NUN ÇİN’DEKİ SATIŞ BAŞARISI

Li Auto, 2023 Aralık ayında 50.353 araç teslim ederek, 2022 Aralık yani geçen yılki Aralık ayına göre % 137’lik başarı yakaladı.

Li Auto, 2023 yılında 376.030 araç teslim ederek bir önceki yıl olan 2022 yılına göre % 182’lik başarı yakaladı.

Li Auto ilk aracı Li Auto One’ı ilk 2020 yılının başında teslim edilmişti.Yani 3 yılda kümülatifte 600.000 araç teslim etmek veya satabilmeleri Çin’in yeni enerjili araç pazarında bugün ki  yazımızın konuğu olmaya hak kazandı.  

Çin’in Euo Ncap’ten de acımasız çarpışma testleri olan C-Ncap’ten Li Auto’nun ilk aracı Li Auto One 2018 yılında ki çarpışma testinden ortalama % 92.2 gibi yüksek bir puan aldı.

Aracın 50 km hız ile önden sert bariyere çarpışmada % 91, aracın 64 km hızda deforme edilebilir bariyer yani sol ön far hizası bariyere çarpışmasından % 93, yandan hareketli 50 km/h hızda bariyer çarpışmasından % 100 tam not almıştır.

Arka darbede kırbaç darbesinde koltuk ve koltuk başlığı testinde boyun testinden % 92 puan almıştır. Yaya koruma testinden % 73 ve Aktif Koruma testinden %100 puan gibi kendinden bahsettiren dereceler almıştır.

Li Auto L9 ise 5 yıldız alıp genel ortalaması % 91.3, Yolcu koruması % 93.4, Aracın Güvenlik yardımı % 95.5 ve yaya koruma yüzdesi 75.9 puan ile iddialı dereceler almıştır.

Li Auto şu anda Çin’de başarılı olsa da önceki yazılarımızdaki vatandaşları gibi ihracata başlamamıştır.

Ancak, Li Auto sadece 2023 yılında 376.030 adet araç teslim etti. Çin’de başlayan yeni enerjili araç marka istilası yani BEV ( Battery Electric Vehicle) döneminde 2024 yılı için 800.000 adetlik satış hedefleri var.

Aylık 100.000 araç satış hedefi koyan Li Auto kıdemli başkan yardımcısı Zou Liangjun bu rakamlara başka hiçbir Çinli BEV markasının ulaşmadığını belirtiyor.

Yani Çin’deki BEV dönemi rekabetler zaten Çin Elekrikli otomobiller geliştirmek için nerede ise tek başna yeterli.

1,5 milyar Nufüs, devamlı yükselen Çinli Elektrikli Otomobiller markaları ile Çin kendi kendine rekabet ediyor adeta.

Zaten Çin’deki nufüsa oranla yıllık otomobil satış ortalaması 20 milyon adedin üstünde. 

“Li Auto’nun ek başarısındaki bir sırda BEV değil, PHEV olmasıdır yani Plug-in-Hybrid Electric Vehicle kategorisinin EREV araç olması Extended Range Electric Vehicle, jeneratörlü elektrikli araç olmasıdır. Benzinli araç gibi kullanıp ama elektrikli araç sürme keyfi inovasyonudur. İçten yanmalı motorlu araçlardan Li Auto araçlarına geçen müşterilerin şarj etme işkencesi ile uğraşmadığı için tercih edilme oranı yüksektir”

LI AUTO SATIŞ BAŞARISINDAKİ ÇİN TELEFON ÜRETİM SATIŞ BAŞARISIDAKİ İNCE SIR NEDİR?

Li Auto Kıdemli Başkan Yardımcısı Zou Liangjun eski bir Huawei yöneticisi idi. Zou Liangjun, Huawei’nin satış başarısındaki yönetim modelini Li Auto’ya getirdi.

Zou Liangjun, depositosu yatıran müşterinin aracına kavuşması 7 günü geçmeyecek bir strateji işlemiştir. Bunda üretim ve tedarikte sağlam bir bilişim kullanmışlardır.   

OTONOM SÜRÜŞTEKİ REKABETTEKİ BELİRLEYİCİ UNSUR NEDİR?

Devamlı gelişmekte olan otonom sürüşler artık internet bağlı araçlarda OTA yazılımı ile güncellemekle beraber asıl işlevi belirleyen çip teknolojisidir.

Şu an hali hazırdaki en iyi otonom sürüş çipi ABD’li NVIDIA markasının DRIVE Orin çipi 254 veya 508 TOPS performansı Çin Elektrkli araç devleri kullansada daha iyisi var.

NVIDIA’nın 2025 yılında 2.000 TOPS performansı Drive Thor’a Zeekr ve Li Auto ilk müşterileri olacak.   

“Pek çok Çinli otomobil üreticisi, ABD’nin çip ithalat yasağı ve tedarik sıkıntısı ve çip kıtlığına karşı kendi çip üretim ve geliştirme alt yapısına gidiyor.”

Bu arada önde gelen elektrikli Çinli araç markalarında Nio, Xpeng ve Li Auto kendi çiplerini üretmek için de çalışıyor. Konuğumuz Li Auto, Çinli Sanan Semiconductor ile işbirliği yapıyor.

Li Auto, NVIDIA firması’nın çiplerini kullanırken yapay zeka, çip sistem mühendisleri için ayrı bir ARGE pozisyon istihdamına gidiyor.

BYD, ülkenin açık ara en büyük otomotiv mikrokontrol çipi üreticisidir ve doğudaki Jinan ve Ningbo şehirlerindeki mevcut iki tesisin yanı sıra yakın zamanda orta Çin şehri Changsha'daki yeni bir çip tesisinde deneme faaliyetlerine başlamıştır.

Nio’un donanım departmanı başkan yardımcısı Bai Jian daha önceden Xiaomi ve Oppo’nun çip geliştirme başkanı idi. Bai Jain, Nio markası için 300 kişilik bir ekip kurdu. Huawei’nin çip şirketi Hiliscon’da destek vermektedir.   

Geely destekli Ecarx Holdings ve ortağı Arm China kendi bünyesinde geliştirdiği 7 nanometrik işlemci sergiledi. Geely bu şekilde kendi bünyesinde olan Lotus, Volvo ve Zeekr markalarına çip teddarik edebilecek.

Xpeng ise, yapay zeka ve makine öğrenimini hızlandırmak için kullanılabilecek ağ işlem birimlerine (NPU'lar) daha çok odaklanıyor.

XPeng, Tesla’nın FSD çipleri ve NVIDIA’nın Drive Thor çipi ile rekabet etmek için ABD’li Marvell firması ile işbiliği halindedir. Xpeng’te sadece bu iş için 200’den biraz az personel ve mühendis çalıştırılmaktadır.

  Buradaki en sanşlı Çinli üretici belki de zaten önceden çip üreticis olan geçtiğimiz yazı konuğuğumuz Leapmotor C11 modelinde 2 adet kendi üretimi Lingxin 01 çipini kullanıyor.   

2024 YILININ İLK HAFTA SATIŞLARINA Lİ AUTO HIZLI BAŞLADI

Satış konusunda başarılı olan Li Auto 1-7 Ocak 2024’te sadece 1 hafta da Çin satışlarında elektirkli araç üretiminde 1. Aito 5.900, 2. Li Auto 4.300, 3. Deepal 3.400, 4. Nio 3.000, 5. Leapmotor 2.800, 6. Zeekr 2.400, 7. Ve 8. Denza ve . IM Motors 1.600, 9.ve 10 XPENG ve VOYAH 1.400’er adet sattı.

Li Auto, 2023 aralık ayında 50.353 araç teslim etti. 2024 Ocak ayında da 50 bini aşacağını ön görüyorlar.

Çin’de kaliteli elektrikli araç markaları teknoloji ve tasarım  ile rekabet ederken birde Çinli elektrikli araç üreticileri arasındaki fiyat ve kampanya rekabeti tüketicilere yarayacak gibi duruyor.

Ekleme Tarihi: 10 Şub 2024 00:00