Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 16 Kas 2023 21:00

Çin'den dünyaya açılan elektrikli araç markası Skywell

Çin'de otobüs üretirken elektrikli araçları ile Almanya ve ABD'ye açılan ve stop lambalarındaki Skywell yazısıyla dikkat çeken otomobilin hikayesi..

skywell

Skywell’in kökü bundan 20 yıl önce Çin’de 2000 yılında Nanjing'de kurulmuş bir Çinli Nanjing Golden Dragon Skywell olarak da bilinen Nanjing Golden Dragon Bus otobüs üretim şirketidir.

Şu an Skywell New Energy Automobile Group'a bağlı bir yan şirketi olan Nanjin Golden Dragon Bus, yurt içi ve ihracat pazarlarına yönelik kamyonet, otobüs ve ticari araç üretmektedir.

2011 yılında Nanjin Golden Dragon Bus,yeniden organize oldu.

Skywell elektrikli Suv modelleri, 2015 itibarıyla Nanjin Golden Dragon Bus’ın İngilizce Skyworth kelimesinden türetilen Skywell markasını taşır.

Nanjin Golden Dragon Bus, anavatan Çin’de Minivan, panelvan ve hibrit belediye şehir içi otobüslerini 2019 itibarıyla Tayland, Filipinler, Dominik Cumhuriyeti, Vietnam, Malezya, Kanada, Singapur, Güney Kore, Hindistan, Ukrayna ve Şili'de yurt dışı varlığı bulunmaktadır.

Skywell-1

2017 yılında Kaiwo Yeni Enerji Araç Grubu Co. Ltd. kuruldu.

“Nanjing Golden Dragon Bus'ın sahibi Skywell, 2017 yılında binek araçlara yönelik genişlemeyi duyurdu.

2018 yılında Jiangsu Kaiwo Automobile Co.Ltd. şirketi kuruldu.

Jiangsu Kaiwo Automobile Co.Ltd. şirketi 2019 yılında ilk elektrikli aracını üretmek için Jiangsu Tianmei Automobile Co., Ltd şirketini kuruyor. İlk protatipi üretiyorlar.

“Jiangsu Tianmei Automobile, Kaiwo New Energy Automobile Group’un binek otomobil üreticisidir.”

Tianme Otomobile Marka lansmanını yapıyor. İlk araçları olacak o zamanki adı ile Tianme ET 5 ‘in satış öncesi konferansını başarı ile sonuçlandıryorlar.

2020 yılında Skywell'in elektrikli otomobil geliştirme bölümü, ilk aracı olarak Skywell ET5'i (daha sonra aracın ismini Skywell EV6 oldu.) olarak lanse etti.”

Kaiwo Group, Çin Hükümetinden Skyworth Group’un 12. Otomobil ticari markasını resmi olarak aldı ve Skyworth Automobile’in açılışını yaptı.

skywell-2

SKTWORTH mühendisleri, Almanya'da 1.000 adetlik siparişleri artırmak ve teknik sorunları çözmek için görüşmelerde bulundu.

Skyworth Auto, AB ihraç sertifikasnı 2021 yılında almıştır.

Yüksek ivme ile piyasaya giren Skyworth Auto, 2021 Akıllı Teknolojili SUV Ödülünü kazandı.

Skyworth Auto, 2021 Çin Otomobil Markası Gücü Altın Kalkan Ödülünü kazandı.

TİANME AUTOMOBİLE İLE SKYWELL BAĞLANTISI NEDİR ?

Skywell, Jiangsu Tianmei Automobile Co., Ltd'nin elektrikli araca özel marka markasıdır ve Kasım 2019'da kurulmuş ve Xuzhou, Jiangsu'da kurulmuştur. Jiangsu Tianmei ayrıca Nanjing Golden Dragon Bus Manufacturing Co'nun %88 hissesine sahiptir.

Skywell'in kurucusu, Shenzhen merkezli elektronik eşya üreticisi Skyworth Group'un lekeli kurucusu Huang Hongsheng'dir. Huang Hongsheng, Skyworth Digital Holdings'teki tenoruyla ilgili yolsuzluk suçlamaları nedeniyle hapsedildi. Bay Hongsheng, 2010 yılında Skywell Auto Group'u kurarak geri dönüş yaptı ve bu grup, 2011 yılında Nanjing Golden Dragon Bus Manufacturing Co.'yu satın aldı.

Skywell, 2021 yılında kendisini ana şirket Skywell 4'ten ayırmak için Skyworth Auto olarak yeniden adlandırdı. Tianme Otomobili

SKYWELL’İN AMACI VE İSİM VE LOGOSUNUN ANLAMI NEDİR ?

Skywell'in markası, otomobil üreticisinin tüketicilere en son teknolojilerle desteklenen güvenli ve konforlu mobilite hizmetleri sunma vaadini somutlaştıran, Skywell’in anlamı Sky: Gökyüzü ve Well: Her şey iyi,güzel anlamındadır. Karbon salınımı araçta olmadığı için HAVA İYİ GÜZEL gibi bir bağlantı da ben buldum.

Skywell markasının W harfini logo karakter gibi belirlemiştir. W harfini kimi zaman Açma-kapatma pitogramı, kimi zaman elektrikli motorların mıknatısına, kimi zaman Motor dönecindeki güçlü bağlantı hızlı sürüş, kaliteli ve güvenli sürüş, canlı ve anlamlı gibi nükteler yüklemişlerdir.

“Skywell markasının en can alıcı akılda kalıcı tasarımı arka stop kuşağındaki kırımızı neon aydınlatmalı Skywell yazısı tam bir kült olmuştur.”

skywell logo

SKYWELL EV 6 ‘NIN İSMİ SKYWELL ET 5 NE ANLAMA GELİYORDU?

Skywell'in tanıttığı ilk model Skywell ET5 ‘teki, "E" elektrikli aktarma organlarını, "T" teknolojiyi ve 5 rakamı da modelin seri numarasını temsil ediyor. Eşit sayılar, otomobiller için sonraki modelleri, SUV'lar için ise tek olmayan sayıları belirleyecektir. Modelin boyutları numaralandırmayı belirler; küçük sayılar küçük, daha büyük modeller ise büyük sayılardır.

Skywell iç dizayn

SKYWELL’İN BAŞARILI SATIŞ RAKAMI SADECE 2 YILDA GERÇEKLEŞTİ

Skywell’in sadece tek modelle ilk yılı 2021’de 4.088 adet bundan sadece 1 yıl sonra 2022 yılında beşe katlayarak 21.916 adete ulaşarak rüştünü ıspatlamıştır. Skywell, 2023 yılında satışlarının 100.000’e çıkmasını planlıyor. 2025 yılında en az 80.000’i ihraç toplam 250.000 adetlik satış planlamasını yapıyorlar.

Skyworth veya biz Skywell diyelim 2026 yılında 7 platformda 14 modele çıkmayı planlyorlar.

“Hangi marka olursa olsun ilk kez piyasaya çıkan marka veya güvenilir yüzyıllık markalarda bile ilk parti veya ilk yıl üretimini almak risk yüzdesi vardır. Bunlar üretim hataları veya ilk kullanıcıların geri dönüşüne bağlı güncelleme ve geliştirmeler etkilidir!”

skywell ev 6

SKYWELL EV 6’IN ALMANYA MACERASI NASIL BAŞLADI ?

2021 yılında Alman şirketi Elaris, Skywell EV 6’yı Elaris Beo adı altında Almanya yerel pazarına dağıtacağını duyurdu.

Elaris, 2020 yılında Rhineland-Pfalz'daki Grünstadt'ta kurulmuş , Çin elektrikli araçlarının pazarlanmasında uzmanlaşmış bir Alman otomobil şirketidir .

SKYWELL EV 6 ABD PAZARINA NASIL GİRDİ ?

Imperium Motors, Skywell EV 6’yı, Imperium ET 5 adı ile ABD ve Kanada pazarına sokacağını duyurdu.

Imperium Motors, ABD’de Fairfield merkezli, 2011'den beri faaliyet gösteren, elektrikli mikro otomobiller, binek otomobiller, kamyonlar ve elektrikli araçların Amerikalı üreticisidir.

Böylelikle Skywell EV 6, Alman Elaris otomotiv pazarlama ve ABD’li Elektrikli araç üreimi ve pazarlamasını yapan Imperium Motor şirketinden referans almış oldu.

SKYWELL’İN TÜRKİYE’YE GELMESİ NASIL OLDU ?

Markanın ilk modeli olan yüzde yüz elektrikli ET5'in Türkiye'deki satış başarısı, Çin'deki genel merkezi de harekete geçirdi. Ulu Motor'un kısa sürede elde ettiği başarılı satış grafiği, Skywell'in yer aldığı 15 ülkenin distribütörlüğünü ve yönetimini (Bulgaristan, Avusturya, Hırvatistan, Slovenya, Slovakya, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Gürcistan, Çekya bu ülkelerden bazıları idi.)Türkiye'ye getirdi. Ulu Motor Skywell EV 6’nın internet üstünden ayda ortalama 10 sipariş alıyordu.

“2021 yılında Ulu Motor'un 50. kuruluş yıl dönümünde , Ulu Motor, ET5'i Türkiye'de sunmak için Skywell ile bir dağıtım ve teknolojik ortaklık anlaşması imzaladı.”

Skywell’in Skywell Europe'un web sitesinin ve sosyal medyasının da yönetimini de Ulu Motor’a emanettir.

skywell

SKYWELL, SARJ BEKLEME ZAMANLAMASI İÇİN KAFETERYA SİSTEMİ

Türkiye’de 8 Skyhouse isminde satış ve tanıtım noktaları vardır. Bu Skyhouse’larda Skycafe adında kafeterya hizmeti vardır. Burada müşterilere araçlarını şarj ederken yan tarafta kahvesini alıp çalışma veya dinlenme imkanı sağlanıyor.

Skyhouse’larda diğer marka araçlar içinde sarj imkanı olsa da, Skywell kullanıcıları için sarj indirimi ve kahve ikramı gibi ayrıcalıklar sunuyor.

Ulu Motor, 2023 yılı için hedefi 20 adet Skyhouse ve Skycafe hizmetine ulaşmaktır.

Skywell, Fransa pazarına gelecek yıl Fitoussi Grubunun tarihi Dionysian bayiliği Saint Denis Center Automobile tarafından ithal edilip pazarlanacak.

skywell-6

SKYWELL’İN 2 SİLAHŞÖR ARACI NELERDİR?

Skyworth HT-İ , süper güçlü bir hibrit SUV aracıdır. 1,5 litre benzinli motor ve 32.76 kw’lık elektrikli motoru ile 205 km menzili elektrik motorunda alan HT-İ 1267 km menzil sunuyor. Karma tüketimde bir SUV için düşük sayılabilecek 5.3 litre benzin tüketiyor.

İç mekanda 12,3 inçlik bir gösterge paneli ve Alibaba ve Huawei'nin akıllı ev çözümleriyle bağlantılı bilgi-eğlence sistemine sahip 12,8 inçlik merkezi kontrol ekranı bulunuyor .

Otomobilin diğer özellikleri arasında yorulmadan sürüş hatırlatma, arka park sensörü, anahtarsız giriş ve uzaktan çalıştırma yer alıyor. Güvenlik açısından araç, şeritten ayrılma, şeritte kalma, otomatik frenleme ve uyarlanabilir hız sabitleyici gibi sürüş yardımı işlevleriyle birlikte geliyor. Koltuklar deri ve süetten yapılmıştır.

Skyworth HT-i, %43,04 termal verimliliğe, 81 kW maksimum güce ve 135 Nm tepe torka sahip, bir elektrik motoru ve 1,5 L doğal emişli motordan oluşan BYD'nin DM-i hibrit sistemi tarafından desteklenmektedir .

skyworth

SKYWELL’İN GÖZBEBEĞİ EV 6 !

% 100 Elektrkli Skywell EV 6, Skyworth yeni enerjli araç sektörünün son 10 yıldaki tüm birikimi ve L 2.5 seviyesindeki otomatik sürüş destek sistemi ve Skylink akıllı ağ bağlantısı sistemi ile donatlmıştır.

2800 mm.’lik uzun dingil mesafesi ile geniş bir iç mekan 620 km’lik iddialı bir menzil sunuyor. Sınıfının en büyük panoramik sunroff’u, 24 saklama alanı, PM2.5 partiküllerinin %99,99'unu filtreleyebilen ve N95 ile karşılaştırılabilir bir filtreleme etkisi elde edebilen bir HEPA klima filtre elemanı ile donatılmıştır. Ayrıca, arabadaki bakterileri etkili bir şekilde ortadan kaldırmak için yüksek sıcaklık döngüsü sterilizasyonu ve negatif iyon jeneratörü ile de işbirliği yapar.

Skyworth EV6, piyasada ön sıralarda yer alan, 170Wh/kg'a kadar enerji yoğunluğuna sahip nikel-kobalt-manganez üçlü lityum pil paketiyle donatılmıştır.

Son derece entegre üçü bir arada elektrikli tahrik sistemi, tahrik motorunun maksimum verimliliği ≥%94'tür ve aynı zamanda maksimum %30'un üzerinde geri kazanım oranına sahip enerji geri kazanım teknolojisiyle donatılmıştır.

Temel Skyworth EV6, 55 kWh lityum pille çalıştırılırken , üç üst düzey model 72 kWh pille çalıştırılıyor. Pil, 150 kW'lık (201 bg) bir elektrik motoruyla çalıştırılıyor ve temel donanıma toplam 205 kW (275 bg ) ve üst düzey donanımlara toplam 222 kW (298 bg) çıkış sağlıyor. Temel EV6, 410 km menzile ve 9 saatlik şarj süresine sahipken, üst düzey versiyonlar 520 km menzile ve 11 saatlik şarj süresine sahip. Tüm modellerin 0-100 km/saat (62 mil/saat) hızlanma süresi 7,9 saniyedir. Yükseltme olarak 600 km menzil sağlayan 88 kWh'lik bir batarya da mevcuttur.

Boş ağırlığı 1.900 kg ile yolda oturaklılık ve malzeme kalitesi açısından bu ağırlık azımsanacak gibi değil.

Skylink bağlantısı ile otomobil ve eviniz arasında Skyworth, Midea, JD.com, Huawei ve Alibaba gibi çeşitli akıllı ev ekosistemleri ve Skyworth ev aletleri AIOT ara bağlantı platformuyla birbirine bağlıdır.

L 2.5 Otonom sürüş 15’ten fazla otonom sürüş işlevi ile hissiyatlı ve yapay zekalı bir model Skywell EV 6’da, Tam hızda uyarlanabilir seyir sistemi ACC, Şeritte Kalma LKA, Entegre Hız Sabitleyici ICA, Trafik hız sınırı tanıma TSR, Otonom Park APA, Otomatik uzun ve kısa far değişimi gibi teknolojiler mevcuttur.

skywell-7

HER GÜZELİN BİR KUSURU OLUR, C-NCAP’TE SADECE 1 YILDIZ ALDI!

Skywell EV6, 2006 yılında aktif olan Çin’in Euro NCAP’i olan C- NAP’te Çin Otomotiv Teknolojisi ve Araştırma Merkezi (CATARC) bünyesinde oluşturulan bir güvenlik ve çarpışma performansı değerlendirme programında yolcuların güvenliğinde Skyworth EV6 yalnızca %38,5 puan aldı.

Deforme olabilen bariyerle çarpışmada ise 24 üzerinden 16 puan aldı. Skyworth EV6'nın A sütunları deforme olmadı, ancak şasi bir miktar hasar aldı. Ancak yandan çarpışma sadece bir kabustu.

B sütunu kabinin çok içine doğru gidiyordu. Sonuç olarak EV6, 16 üzerinden 0 puan aldı. Savunmasız yol kullanıcılarının güvenliğinde Skyworth EV6 %61,5 puan aldı. Kötü bir sonuç değil. Yaya korumasında en yüksek puanı aldı.

Sonuç olarak, Skyworth EV6 kesinlikle içinde bulunulması tehlikeli bir araç. Otonom sürüş fonksiyonları modası geçmiş ve gövdesi ciddi darbelere karşı savunmasız. C-NCAP derecelendirmesi Skyworth Auto'nun çok fazla ödevi olduğunu gösteriyor.

Sağdan direksiyonlu versiyonu 2023 Eylül ayında üretilmeye başlandı.

C-NCAP

Skywell, 45 ülkeye ihraç edilmektedir.

Skywell, 2023 Eylül’de 800V+4C yüksek voltajlı hızlı şarj teknolojisini piyasaya sürdü. Yeni süper şarjlı model, %30-%80 şarjı 7,5 dakikada tamamlayabiliyor. Buradan aynı pil gücü koşulları altında 800V+4C süper hızlı şarj teknolojisinin pil ömründe önemli iyileşmeler sağlayabilecek.

Skywell EV 6, 1920 kg ağırlığı ile 204 beygir gücü, 320 Nm torku ile 0-100 km hızlanma 7,9 saniye ve 150 km sınırlandırılmış son hıza sahip. Ortalama menzil 520 km ile iddialı bir seçenek.

SKYWELL’İN HEDEFİ SARJI YAKIT İKMALİNDEN DAHA HIZLI HALE GETİRMEK

Skyworth Automobile'in yeni enerji araçlarının enerji yenileme verimliliğindeki yenilikçi düşüncesini ve teknolojik atılımlarını tam olarak ortaya koydu.

Skyworth Auto, aşırı şarjlı araçlar, fotovoltaikler, enerji depolama, aşırı şarj istasyonları ve veri hizmetlerinden oluşan, bağımsız olarak geliştirilen SKYLIGHTNING optik depolama ve aşırı şarj çözümünü piyasaya sürdü.

Dünyadaki mevcut enerji tedarik sistemini tamamen alt üst eden platform ve mobil süper şarj istasyonu . O zamandan beri Skyworth Motors, "optik depolama, şarj ve taşıma" ile dünyanın ilk seri üretim model şirketi haline geldi ve şarjın yakıt ikmalinden daha hızlı olduğu yeni bir enerji ikmali çağını resmen başlattı.

Bu teknoloji ile Yerinde yapılan testlerde Skyworth Automobile'in 800V yüksek gerilim modelinin 7 dakikadan kısa sürede %30'dan %80'e şarj edildiğini belirtmekte fayda var .

ŞARJ İSTASYONU

Biliyorsunuz elektrikli araç teknolojisi kadar Sarj batarya teknolojisi de ayrı bir mühendislik konusudur. Skylightning sarj teknolojisi istasyonları kurulana kadar Türkiye’de 818'i özel kullanım olmak üzere 3 bin 36 şarj soketi bulunuyor.

Skywell EV 6 şimdiki sarj istasyon teknolojisinde 85,98 kWsa kapasiteye sahip Skywell EV 6 bataryasını 80 kW güç çıkışına sahip DC şarj istasyonlarında %30'dan %80'e kadar 36 dakikada doldurabilirsiniz. AC Şarj ve min 11kWsa Wallbox ile %30'dan %80'e kadar 3,5 saate kadar şarj etme imkanı vardır.

85,98 kWsa batarya kapasitesine sahip %100 elektrikli Skywell ET-5 LR araçlarla WLTP ölçüm verilerinde göre şehir için 642 km, karma tüketimde 489 km yol yapabiliyor.

"Elektrikli otomobil endişesi: Sarjım bitse! Tabii ki menzili de önemli. Biz C segmenti turbodizellerde alıştık, tam depo en az 1.000 km, yakıt bitmez diye. Sarj buldun, bekleme süresi? Skywell, bu sorunu Skycafe adlı kafeterya hizmetiyle keyfe dönüştürmeye çalışıyor. Tabii ki Skyworth Auto'nun Skylightning teknolojisi ile aşırı hızlı şarj çözümleri üzerinde çalışmakta olduğu gibi duruyor."

Ekleme Tarihi: 16 Kas 2023 21:00