Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 12 Kas 2023 12:29

Çinli otomotiv markası DFSK ve elektrikli Seres’in hikayesi!

2000’li yılların başlarında motosiklet ve amortisör üreticisi şirket Suzuki’den öğrendikleriyle değer üreten Çinli DFSK ve elektrikli markası Seres’in hikayesi!

DFSK-1

Dünya’nın hem üretim hem satış pazarlamasında lider olan Çin otomotiv endüstrisinde yükselen değerdir.

Öyle ki Çin’de Çin'in devlete ait geleneksel "Dört Büyük" otomobil üreticisinden oluşan bir grup mevcut: SAIC Motor , FAW , Dongfeng ve Changan’dır.

Diğer özel girişimli Çinli otomotiv Grupları : GAC Grubu, BAIC Grubu, Geely, Great Wall Motor, Chery, BYD, JAC Motors ve Seres Grup’tur.

Bu saydığımız otomobil gruplarından daha önce yazısını yazdığımız İngiliz MG markası SAIC Motor’un, İsveçli Volvo Cars ve Volvo’nun performans ve elektrikli markası Polestar, Geely’nin olarak Çinlileşmiştir.

Yine bu markalardan Global Otomotiv markalarından Çinli otomotiv grupları ile ortak girişimleri vardır. Bunlardan Çin’in en büyük otomotiv devi FAW Grubun Toyota, Volkswagen ve Audi ile işbirlikleri mevcuttur.

DFSK 2

Çin’in 2 büyük otomotiv devi Dongfeng Motor Corparation da Honda,Nissan ve Peugeot-Citroen ile , Çin’in 3. Büyük otomotiv devi SAIC Motor’un VW grupta Volkswagen, Skoda, Audi ve General Motors’ta Chevrolet, Cadillac ve Buick ile işbiriliği vardır.

Çin’in 4. Büyük otomotiv devi Chang’an Atomobil Grubununda Ford ve Mazda ile Çin’in 5. Büyük otomotiv grubu GAC Grubun Toyota ve Honda, Çin’in 6. Büyük otomotiv grubu BAIC’in de Mercedes ve Hyundai ile işbirlikleri vardır.

Çin’in 7.büyük otomotiv şirketi Geely’nin Malezyalı Proton ve Alman Smar ile Chery’nin daha önceki yazımızda İngiliz Land Rover ve Jaguar ile Çinli BYD’nin Toyota ile ilişkileri vardır.

Yani İngiliz MG ve Volvo Çinlilerin eline geçmiştir. Diğer Toyota, VW Grup (Volkswagen, Audi, Skoda) , Honda, Nissan, Ford, Mazda, Mercedes, Hyundai, Nissan, Peugeot-Citroen, Land Rover-Jaguar, Smart ve Proton büyük otomotiv pazarı, üretim gücü ile yükselen Çin’den uzak kalamamışlardır.

Bugün inceleyeceğimiz DFSK markası Seres Gruba aittir. Seres Grup daha önce Sokon Group veya Chongqing Sokon Industry Group Co., Ltd olarak biliniyordu.

Seres Grup 1986 yılında Chongqing’de ev aletleri ve amortisör parçaları üreticisi olarak doğan şirket, şu anda otomobil , motosiklet ve ticari araçların yanı sıra amortisörler ve içten yanmalı motorlar da üretiyor. 2022 yılında şirketin adı Sokon Group'tan Seres Group olarak değiştirildi .

10.000’den fazla çalışanı ile Çin’deki en büyük 500 şirketler arasındadır. Sokon Group'un Kurucusu Zhang Xinghai, "Çin Özelliklerine Sahip Üstün Sosyalizm Kurucusu", "Chongqing'i Yeniden Canlandırmaya Katkı Ödülü", "Deprem Afet Yardım Çalışmasında İleri Birey", "İlk Chongqing Yardım Ödülü" ve "Chongqing Üstün Özel Girişimci" unvanları vardır.

DFSK-1

Xinghai, Ulusal Halk Kongresi milletvekili, Tüm Çin Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, Chongqing Sanayi ve Ticaret Federasyonu Başkan Yardımcısı, Chongqing Yardımseverlik Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Çin Direktörüdür.

Çin’in en büyük 3. Otomotiv devi Dongfeng’in içten yanmalı motor şirketi, otomotiv yedek parça, ithalat ve ihracat şirketi gibi birde fazla yan kuruluşa sahiptir.

E-güç aktarma organları, akıllı elektrikli araçlar, SUV, MPV, çevreci verimli enjeksiyonlu turbo benzinli motorları gibi ürünleri 70’den fazla ülkeye ihraç eden bir Çin devi.

“MG, Skywell, DFSK, Chery ve LeapMotor'dan sonra Türkiye'de faaliyete geçen altıncı Çinli otomobil marka Voyah oldu. Motosiklet markaları konusunda ise durum daha karmaşık fiyat performans olarak Çinlilere rakip yok gibi bir durum söz konusu.”

Bağlı ortaklıkları Seres , DFSK Motor , XGJAO Motorcycle ve Yu'an Shock Absorber Company aracılığıyla faaliyet göstermektedir.

Bugün ki konuğumuz ülkemize Şahsuvaroğlu Otomotiv’in SHS Araç Kiralama Lojistik Ve Oto. Tic. A.Ş. tarafından getirilmektedir.

2000 yılından sonra mantar gibi çoğalan Çinli otomobil üreticilerinden bir tanesi de 2003 yılında DFSK idi.

DFSK Motor , Dongfeng Sokon Automobile'nin kısaltmasıdır. 2003 yılının Haziran’ında Dongfeng Motor ve Chongqing Sokon Industrial Group’un yarı yarıya ortaklığı ile kuruldu.

2000 yılının başlarında, motosiklet ve otomotiv parçaları üreticisi Yu'an İnovasyon Teknolojisi Grubu ve Dongfeng Motor , küçük Çinli işletmeler için kompakt sınıf mikrovanlar üzerinde çalışarak otomotiv endüstrisine girme olasılığını araştırdı.

Dongfeng Motor zaten PSA (Peugeot, Citroen, Ds Automobiles ve Opel) için Çin’de üretim yapıyordu. Ancak Çin için hafif ticari araç ihtiyacı için ürün grubu yoktu ve bu proje için oldukça hevesli idi.

SFSK 3

DFSK MARKASINDA SUZUKİ İZLERİ NASIL BAŞLADI VE DFSK İSMİ NASIL VERİLDİ?

Yu'an İnovasyon Teknolojisi Grubu apon Suzuki'den mikrovanlar için şasi, motor ve bileşen üretimi lisansını alır ve daha sonra stili kendisi geliştirir , Dongfeng mühendislik ve test aşamalarıyla ilgilenmiştir.

Kurulduğu 2003 yılından 2 yıl sonra 2005 yılında Suzuki motorlara ve arkadan çekişe sahip C-Serisi adı verilen ilk ticari araçlarını üretmiş oldular. Birden fazla konfigürasyona sahip olan C serisi pikap veya yolcu taşıyan küçük bir minibüs şeklinde idi.

Yu'an Group, ilk kuruluşunda adını Chongquin Sokon Industry Group olarak değiştirdi. Dongfeng Motor’da ortağı olduğunda ismini Dongfeng Sokon Automobile yani başharflerini alarak DFSK markası meydana gelmiştir.

DFSK, Çin pazarında Dongfeng Sokon adıyla satılırken, ihracat pazarlarında DFSK adı kullanılıyor.

DFSK çok sayıda minivan modeli daha sunarak 2005 yılından bu yana ihracata başlayan DFSK, bugüne kadar 70'den fazla ülkeye toplam 350.000 adet ihracat gerçekleştirdi. DFSK mini araç, üst üste 6 yıl boyunca Çin Mini araç ihracatı arasında 1. sırada yer aldı.

DFSK TİCARİ ARAÇLARDA AB SERTİFİKASINI ALAN İLK ÇİNLİ ÜRETİCİ

2007 yılnda, DFSK'nın ticari araçları AB sertifikasını geçerek, AB sertifikasını alan ilk Çin otomobil markalarından biri oldu. Bir yıl geçmeden DFSK 2000 adetlik ilk ticari araç partisini Avrupa’ya ihraç etti.

DFSK, MİNİ ARAÇ KATEGORİSİ ÜRETİMİNDE ÇİN’DE BİRİNCİ OLDU

Evet, DFSK 2012 yılında 1 milyonuncu aracını üreterek Çin’in mini araç kategorisinde 1. Olmuştur.

MÜTEVAZİ TİCARİ ARAÇLARINI SATAN DFSK SONRA NASIL OLDU DA 10 YIL SONRA ŞAHLANMAYA BAŞLADI?

DFSK, 2013 yılında Dongfeng teknolojilerini kullanarak orta-büyük, yedi koltuklu bir aracın tasarımına başlayarak karlı SUV pazarına girmeye karar vermiştir. DFSK, bu aracı düşük maliyetli uygun fiyatı ile Hem Çin pazarında hem yurtdışı pazarında fiyat ve tasarımı ile vurmayı hedeflediler.

DFSK, yine acele etmeyerek 3 yıl ARGE ve saha araştırmaları ve de testler ile 2016 yılında Dongfeng motorlu, önden veya dört tekerlekten çekişli, beş ve yedi koltuklu bir SUV olan Dongfeng Fengguang 580’i piyasaya sundu.

Kurulundan 13 yıl sonra 2016 yılında DFSK, Şangay Menkul Kıymetler Borsası'na adını yazdırmıştır.

DFSK, yine 2016 yılında ABD Silikon Vadisi Yeni Enerjili Araç Ar-Ge Merkezi kurmuştur.

“DFSK’nın göz bebeği ilk Suv’u Fengon 580 Çin dışına ilk kez ihraç edilmiştir.”

fancon

DFSK ÜRETİMİ ANAVATANI ÇİN’DEN YURT DIŞINA KAYDIRIYOR !

DFSK, 2016 yılında Minivan üretimi için talebe yetişebilmek için Endonezya ve Tayland’a kaydırdı. Güney Amerika ve Doğu Avrupa'ya da ihracat başladı. İşin sırrı Suzuki motorlu yani Suzuki’nin Carry minivanını başarı ile kopyalamak. Bilirsiniz Çinliler Dünyanın en iyi kopya üretimini yapanlardı. Son yıllarda kalite işini ve kaliteli yapmayıda öğrenince geriye kaldı markalaşmak.

KURULUŞUNDAN 14 YIL SONRA HATIRI SAYILIR SATIŞA ULAŞAN DFSK’DA EL DEĞİŞTİRDİ

2017 yılındaki toplam satışlar 402.000 araca ulaşan DFSK, bir yıl sonra Chongqing Sokon Group, Dongfeng’teki % 50 hisseyi 621 milyon euro karşılığında alarak %100 sahibi oldular.

DFSK’NIN KAÇ FABRİKASI BULUNMAKTADIR ?

DFSK, biri Hubei'de ve dördü Chongqing'de bunun dışında birer fabrika Endonezya ve ABD’de bulunmaktadır. Toplam 7 fabrikası bulunmaktadır.

2018 yılındaki DFSK, Sokon Grubunun ilk yurt dışı üretim fabrikası oldu.

DFSK, 2018 yılında ilk coupe tipi SUV DFSK Glory İX5’i piyasaya sundu.

DFSK, 2019 yılında Fengon SUV serisi ürünleri Avrupa pazarına partiler halinde girerek denizaşırı pazarlara giderek DFSK marka imajını güçlendirdiler.

2020 yılında SERES elektrikli araçları AB sertifikasını aldı ve 200 adetlik ilk parti elektrikli araç Almanya'ya ihraç edildi.

DFSK’nın satış ve sonrasında etkin olduğu ülkeler şu şekildedir:

Arjantin, Şili, Kolombiya, Kıbrıs, Slovakya, Çekya, Macaristan, Türkiye, Tayvan,Ekvador, Mısır, Almanya, Hong Kong, İtalya, Hırvatistan, Tayvan, Çin, Britanya Virjin Adaları, Tayland, Tunus, Kore, Lübnan, Makedonya, Fas, Myanmar, Hollanda, Nepal, Paraguay, Peru, Filipinler, İspanya, İsviçre, Suriye, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Uruguay

DFSK’NIN HAFİF TİCARİ ARAÇ LİSTESİ

Çin’de DFSK (Sokon) markası, hafif ticari araç üreten Dongfeng Xiaokang'ın alt markasıdır.

C Serisi: Sokon C37/C36, Sokon C31/C32

K Serisi: Sokon K05, Sokon K07,Sokon K09, Sokon K05S,Sokon K07S, Sokon K01/K02

V Serisi: Sokon V07S-mikrovan, Sokon V21- tek kabinli pikap, Sokon V22- çift kabinli pikap, Sokon V25-mikrovan, Sokon V26-mikrovan, Sokon V27-mikrovan, Sokon V29- mikrovan/pikap.

Çin dışında DFSK K01S, K01H,K02S , DFSKC31/C32 Çift kabin kamyonet pikaplar, DFSK C 35 Panelvan minibüs, DFSK C 37 camlı minibüs ve DFSK Super Cab.

Elektrikli hafif ticarilerde DFSK EK01S tek kabin kamyonet pikap, DFSK EC35 III Panelvan, DFSK EC 36 Camlı Minibüs, DFSK EC 35 Panelvan ve DFSK EC31 tek kabin kapalı kasa kamyonet pikap şeklindedir.

Ülkemize DFSK C 31 1,5 litre benzinli kamyonet pikap, C 32 1,5 litre benzinli çift kabin kamyonet pikap’da 4 yıl/100.000 km garanti. EC31 kamyonet pikapı 290 km menzilli elektrikli ve EC 35 panelvan minibüs ise 300 km menzilli elektrikli ve ikiside 5 yıl/ 120.000 km garantili şeklinde geliyor.

DFSK 5

DFSK’NIN BİNEK ARAÇ LİSTESİ

Dongfeng Xiaokang'ın binek araç üreten alt markası Dongfeng Fengguang/Fengon veya Çin dışı için DFSK Glory’dir. 2008 yılında kurulan Dongfeng Fengguang, bir dizi uygun fiyatlı kompakt MPV ve Crossover sunmaktadır.

MPV Sınıfı: DFSK Glory S 370,

SUV Sınıfı: DFSK Glory ix5, DFSK Glory ix7, DFSK Glory 500, DFSK Glory 580 ve DFSK Glory S560.

Plug in Hybrit Binek araçlarda SUV: DFSK E 5 ve mikro şehir içi elektrikli aracı MINI EV.

DFSK, binek araçlarında yetkili servis bakımlı olmak kaydı ile 7 yıl/150.000km hangisini önce tamamlayana kadar Garanti veriyor.

Ülkemize gelen DFSK Fengon 5, coupe tarzı SUV. 18 Jantlar ,Nappa deri döşeme, Nappa deri kol dayama, Nappa dei ön konsol, yokus kalkış ve yokuş iniş asistanı, Sürüş kayıt sistemi, anahtarsız çalıştırma gibi donanımlar dikkat cekici.

Panoramik açılır cam tavan, Full led far grubu Kişileştirilmiş ürüş deneyimi sunan 3.0 Pi teknolojisi (Fengon 500) , 1,5 litre Euro 6 turbo benzinli motor 148 beygir güç ve 220 NM tork sunuyor. Hoşuma gitmeyen 2023 model araçtaki 6 ileri vites CVT sanzıman. 6 ileri vites kaldı mı? Bu devirde!

DFSK Fengon 500 ise Euro 6 benzinli motor biraz kısılmış ve turbosuz 114 beygir 147 Nm tork 17 jantlar CVT 5 vites ile hayalleri dizginliyor. Şu an 7 ileri vites bile tartışmalı benim nezdimde. Fengon 5’te bulunan full led aydınlatma, Turbo motor, 1 vites eksik olması Fengon 500’de yok. Tercih bu durumda Fengon 5 mantıklı görünüyor.

Ülkemize gelen model DFSK Glory 500 yani DFSK Fengon 500 ve DFSK Glory İx5 yani DFSK Fengon 5 modelidir. Bunun dışında diğer SUV’ları DFSK Glory İx7, DFSK Glory S560, DFSK Glory 580, MPV’si DFSK Glory S370, Plug in hibrit E 5 ve elektrikli DFSK Mini Ev modelleri ülkemize şu an getirilmiyor.

Bilirsiniz yeni yenidir. Ancak ülkemize yeni giren markaların satış İstanbul’dan cekici üstünde getirebiliriniz. Yetkili servis ağı ve yedek parça ilerisi için ne olacak. 2.el piyasası ne olacak.

Biliyorsunuz 80-100 yıllık bazı otomotiv şirketleri bile Türkiye’de distrübitör kurbanı oldu. Alfa Romeo, Mazda, Subaru, Mitsubishi, Suzuki aklıma ilk gelenler. Adamlar yapmış Çinli algısı kırılıyor. Kendi teknolojilerini geliştirebiliyor zaten Dünya üretiminde söz sahipleri. Ben sanzıman vites sayısına takıldım.

Çinliler, Dünya pazarını çok iyi tanıyorlar. Mükemmel kopyacı olan Çinliler artk kaliteli yapmayı da Dünya’daki iyi markalarn ürünlerini üreterek know how olayını da çözdüler. Çinliler özellikle tasarım olayını ayıreten çözmüş. Özellikle yeni model otomobil ve motosikletlerde çirkin bir Çinli yok. Tasarım ile satarız anlayışı Çinlilerde yerleşmiş.

DFSK

DFSK ÖZET İLE :

Özetle DFSK, Sokon Group , resmi olarak Chongqing Sokon Industry Group Co., Ltd , 1986 yılında kurulan otomobil, motosiklet ve ticari araçların yanı sıra amortisörler ve içten yanmalı motorlar da üretiyor. Bağlı ortaklıkları DFSK Motor, Seres, XGJAO Motorbyke ve Yu'an Shock Absorber Company aracılığıyla faaliyet göstermektedir.

2005 yılında ortak girişimin ilk aracı Dongfeng Wuhan fabrikasında mikrovanlar ile yani küçük Mini Panelvan veya Kamyonet tarzı pikaplar ile hafif ticari ürettiler. Avrupa’ya bile ihraç etme başarısı gösterdiler.

Chongqing Sokon Industry Group Co., Ltd, 2007 yılında Chongqing Sokon Automobile Co., Ltd olarak adını değiştirdi.

Yu'an markası yalnızca amortisörlerin ve bileşenlerin üretimini tanımlamak için tutuldu.

Minivanlar Dongfeng Sokon olarak iç pazara, dış pazara DFSK markası ile girdiler.

Dongfeng Sokon ortaklığı 2012 yılında 1 milyonuncu aracını ürettiler.

Sokon grubu 2016 yılında Şangay Menkul Kıymetler Borsası'a girdi.

Yine 2016 yılında Dongfeng grubuyla ortak girişimin DFSK Glory 580 adlı ilk SUV tipi araçları üretime girdi.

2016 yılında Dongfeng Sokon elektrikli araç üretmek amacıyla SF Motors adında şirket kurdu. Bu şirket AM General’in üretim tesisinide alarak Kaliforniya’da elektrikli araç geliştirme ve tasarım merkezi açtı.

Diğer 2 elektrikli araç geliştirme ve tasarım merkezi Michigan ve ana vatan Çin’in merkezi Chongqing’dedir. SF Motors, SERES markasınında temelleri burada atılmıştır.

2018 yılında Chongqing Sokon Automobile Co., Ltd şirketi Dongfeng’teki hissesini alması ile DFSK’nin tek sahibi oluyor.

2022 yılında Sokon Grubu , adını Seres Grup olarak değiştirmiştir.

DFSK 6

ESKİ ADIYLA CHONGQİNG SOKON INDUSTRY GROUP YANİ ŞİMDİKİ ADI İLE DFSK’NIN SERES MARKASI NASIL DOĞDU?

Seres Group eski adı ile Chongqing Sokon Industry Group’un DFSK otomotiv markasının elektrikli araç markası SERES markası: elektrikli araç üretimine odaklanmak isteyen SERES Grubu Santa Clara, California'da ( 2016 yılı Kaliforniya Silikon Vadisi) SF Motors adıyla kuruldu.

SERES, TESLA’NIN KURUCULARINDAN EBERHARD’I DANIŞMAN OLARAK ALDI

Seres, 2016 yılında Tesla'nın kurucu ortağı Martin Eberhard, stratejik danışman olarak SF Motors'a katıldı.

2017 yılının başında elektrikli araçlar üretmek için Çin hükümetinden üretim izinleri aldı.

SERES’TEN ELEKTRİKLİ ARAÇLARI İÇİN 4 ÜLKEDE NASIL YATIRIM YAPTI?

Seres, elektrikli araçları için Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Almanya'ya 7 AR-GE tesisi kurdu. Japonya’ya da bir yatırım rivayetler arasında.

Seres, ayrıca otonom araçlara yönelik dönüşüme öncülük etmeye kendini adamış olan Michigan Üniversitesi'ndeki Mcity İnovasyon Merkezi ile de ortaklık kurmuştur.

Seres'in tüm Ar-Ge tesisleri, akıllı elektronik güç aktarım mekanizması teknolojisi, araç mühendisliği, akıllı sürüş, yeni nesil akü teknolojisi ve hafif tasarımlara odaklanmıştır.

2017 yılında Seres eski adı SF Motors, AND Indiana’daki AM General , General Motors için askeri araç ve Hummer H1, H2 üreten montaj tesisinin satın alımını tamamlayarak o dönemde Amerika Birleşik Devletleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'de üretim tesisleri bulunan tek elektrikli araç şirketi haline geldi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde %100 SF Motors'a ait olan ilk üretim tesisidir. Seres yani eski adıyla SF Motors Silikon Vadisi'ndeki genel merkezinde ilk küresel ortaklık toplantısına ev sahipliği yaptı.

Yine Seres, Pekin'de akıllı bir sürüş araştırma merkezi kurdu .

2017 yılının Ağustos ayında Seres, Michigan-Sokon Üniversitesi'nde ilk otonom sürüş seminerine ev sahipliği yaptı.

Seres, ekiplerine ve gelecekteki çalışanlarına alan sağlamak amacıyla şirket, Mart 2017'de açılan Santa Clara, California genel merkezini inşa etmesi için tasarım firması AAI ile anlaştı. Binanın dört katı 200'den fazla kişiyi barındırabilir.

Binada EV şarj istasyonlarının bulunduğu bir garaj bulunmaktadır.

Seres, şirkete Baş Bilim Adamı ve SF Motors(Seres) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak katılan endüstri lideri ve Tesla kurucu ortağı Martin Eberhard liderliğindeki elektrikli araç aküsü modülerleştirme girişimi InEVit Inc.'i satın aldığını duyurdu.

Seres, 2018 yılının başlarında iki adet tamamen elektrikli spor arazi aracı olan kompakt SF5 ve orta boy SF7 9 otomobillerini tanıttı.

2019 yılında şirketin ilk aracı SF5 adlı SUV'un ABD pazarı için montajına yönelik planlar durduruldu. SF5'i Çin'de monte etme ve satma planları değişmedi.

Seres, 2021'de güncellenmiş bir SF5'i piyasaya sürerek, aracın geliştirilmesine katılan ve SF5’i mağazalarında satan Huawei ile ortaklık kurdu.

Reuters’in haberine göre Huawei’i Seres'i ana şirketi Chongqing Sokon'dan devralmak istiyordu ancak Huawei böyle bir satın alma planı olduğunu reddetmişti.

Seres 7

SERES ELEKTRİKLİ ARAÇ LİSTESİ

Seres 3 /E3 (2020-günümüz), kompakt SUV, yeniden yapılandırılmış Fengon E3 , Seres 5/SF5 (2019-günümüz), kompakt SUV,

Seres 7 , orta boy SUV, yeniden isimlendirilmiş AITO M7,

Seres E1 (2022 – günümüz), şehir arabası, yeniden yapılandırılmış Fengon Mini EV

AITO NE DEMEKTİR ?

AITO, Seres Automobile'in akıllı elektrikli araçlar için Huawei ile işbirliği yaptığı bir marka idi. Huawei, Seres’i alamadı ancak 2023 Haziran’ında Aito markasını Seres’ten aldı.

AITO M5 (2022-günümüz), orta boy SUV

AITO M7 (2022-günümüz), tam boyutlu SUV

“Çinlilerin, pazarlama da tasarıma verdiği önem aynı teknolojileri, aynı motor, aynı şanzıman, aynı platformda farklı etiket ve logolarda hatta farklı markaymış gibi lanse edip pazara girerek müşterilerin seçim yapmada kombinasyonu artırıyor.”

SERES İSMİ NEREDEN GELMEKTEDİR ?

Seres, kökeni yunanca olan kelime ipek ülkesi anlamına gelmektedir. Üst düzey ve doğuyu simgelemektedir.Yani Doğu, Üst düzey ve İpek ülkesi Çin’i tasvir ediyor.

SERES TÜRKİYE’YE GELİYOR MU ?

Seres 3, Şahsuvaroğlu Otomotiv distribütörlüğünde Türkiye'de satışa sunuluyor. Yani DFSK’yi getiren grup.

Seres 3'te 120 kW güç ve 300 Nm tork üreten bir elektrik motoru bulunuyor. 2WD olarak satışa sunulan araçta daimi mıknatıslı senkron motor ön tekerleklere güç veriyor. Seres 3'ün maksimum hızı da 155 km/s ile sınırlandırılmış.

Seres 8

Elektrikli SUV'da 52,7 kWh kapasiteli lityum iyon batarya bulunuyor. Söz konusu bataryanın Seres 3'e sağladığı sürüş menzili WLTP'ye göre 300 kilometre. DC hızlı şarj desteğine sahip olan bataryanın yüzde 20'den yüzde 80 doluma ulaşması 30 dakika sürüyor. AC normal şarj söz konusu olduğunda ise bataryanın boş halden tam doluma ulaşması için 8 saat gerekiyor.

Araca 4 yıl geri alma iadesi ve 8 yıl/ 150.000 km garanti veriliyor.

Türkiye’de bayi ağı, İstanbul’da 4, Konya’da 2, Gaziantep, Denizli, Balıkesir, Trabzon, Erzurum, Tekirdağ, Mersin, Adana, Antalya, Bursa , İzmir ve Ankara’da bayi ve servis ağı bulunmaktadır.

Ekleme Tarihi: 12 Kas 2023 11:00