DÜNYA — ABD seçmenlerinin oy kullandığı Kongre ara seçimlerinde Demokratların, Temsilciler Meclisi ve Senatoda çoğunluğu sağlaması, Asya piyasalarında risk iştahını desteklerken seçim sonuçlarının ABD-Çin ilişkilerine olası yansımaları dikkatle izlenecek.
ABD'de yapılan Kongre ara seçimlerinin sonuçları dünya genelinde yakından takip ediliyor.
Seçim sonuçlarına göre ABD'nin ekonomi ve jeopolitik politikalarında değişiklik olabileceği beklenirken bu durumun varlık fiyatlarını da etkileyeceği öngörülüyor. Ülkede Demokratların Kongre'de kontrolü ele almasıyla Başkan Donald Trump yönetiminin uyguladığı politikaların sekteye uğrayabileceği ve Trump'ın siyasi hareket alanının daralabileceği değerlendiriliyor. Bu doğrultuda ABD'deki seçimler, jeopolitik ve ekonomik açıdan önem taşıyan başlıklarda gelecek dönemin seyrine ilişkin önemli sinyaller verecek.
"ABD Başkanı Donald Trump'ın içeride zayıflaması Çin'in pazarlık gücünü artıracağına kuşku yok. Çin’in Trump’ın siyasi kırılganlığını müzakerelerde kendi lehine kullanmaya çalışması beklenir kanaatindeyim."
ABD, Avrupa ve Asya borsalarında pozitif fiyatlamalar gözlendi. Asya'da Japonya hariç alış ağırlıklı bir seyir izlenirken Demokratların Kongre'de çoğunluğu sağlamasıyla Çin'e yönelik mevcut kısıtlamaların azalabileceği beklentileri bu ülkenin piyasalarına olumlu etki yaptı. Söz konusu gelişmelerle, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,62 artışla 5.683 puandan, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,16 değer kazancıyla 3.686 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,67 yükselişle 23.919 puanda, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,39 primle 77.219 puanda kapandı.
ABD'deki ara seçimlerin ardından oluşan siyasi tablonun, bu ay Çin'de düzenlenecek zirveye yönelik beklentileri de etkilemesi öngörülüyor. Bu kapsamda Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında olası görüşmeler, iki ülkenin ticari ve jeopolitik ilişkilerinin seyri açısından önem taşıyor. Asya Piyasaları Analisti Sadi Kaymaz, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Pekin ile Washington arasındaki ticaret ateşkesinin ocak ayında süresinin dolacağını belirterek, "ABD Başkanı Donald Trump'ın içeride zayıflaması Çin'in pazarlık gücünü artıracağına kuşku yok.
Çin’in Trump’ın siyasi kırılganlığını müzakerelerde kendi lehine kullanmaya çalışması beklenir kanaatindeyim." dedi. Diğer taraftan Çin konusunda ABD’de Demokratların ve Cumhuriyetçilerin aşağı yukarı aynı çizgide bulunduğunu kaydeden Kaymaz, Demokrat çoğunluklu bir Kongre'nin Pekin'le yapılacak anlaşmaları zorlaştırabileceğini söyledi. Kaymaz, yapay zeka ve çip alanında ihracat kontrollerinin sıkılaştırılabileceğini ifade ederek, şu değerlendirmeleri yaptı: "Yani tarifelerde gevşeme görürken teknoloji kısıtlamalarında sıkılaşma da görebiliriz.

