Dünya Güncelleme Tarihi: 14 Tem 2024 10:00

Donald Trump’a Pensilvanya’daki mitingde suikast

Eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık adayı Donald Trump, seçim kampanyası kapsamında düzenlediği Pensilvanya mitinginde silahlı bir saldırıya uğradı.

trump

Suikast Girişimi: Donald Trump’a Pensilvanya’daki Mitingde Silahlı Saldırı!

Eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık adayı Donald Trump, seçim kampanyası kapsamında düzenlediği Pensilvanya mitinginde silahlı bir saldırıya uğradı. Saldırının saniye saniye kameralarca kaydedilmesi, olayın dünya genelinde geniş yankı uyandırmasına sebep oldu.

Saldırının Anları Kamerada

Trump, sahnede konuşmasına devam ederken bir anda silah sesleri duyuldu. Korumaları hemen harekete geçerek Trump'ı güvenli bir alana taşıdı. Saldırganın 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğu açıklandı ve Crooks'un miting alanındaki bir çatıdan ateş açtığı belirtildi.

suikastçi

Suikast Anında Yaşananlar

Trump’ın korumaları hızla etrafını sararak üzerine atladı ve eski başkanı kürsünün altındaki daha korunaklı bir alana taşıdı. Saldırının ardından Trump, yüzü kanlar içinde zırhlı bir araca taşındı ve miting alanında büyük bir panik yaşandı. Gizli Servis ajanları, saldırganı etkisiz hale getirdi.

Görgü Tanıklarının Anlatımları

Bir görgü tanığı, saldırganın çatıya sürünerek çıktığını ve ardından ateş açtığını gördüğünü belirtti. Birkaç dakika içinde polis memurları saldırgana müdahale etti.

trump

Saldırganın Kullandığı Silah

Washington Post’a göre, saldırgan saldırıyı AR-15 tipi yarı otomatik tüfekle gerçekleştirdi. Olay sonrasında ABD Başkanı Joe Biden, Trump ile telefon görüşmesi yaparak geçmiş olsun dileklerini iletti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin de saldırıyı kınayan açıklamalarda bulundu.

Güvenlik Önlemleri ve Soruşturma

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, saldırı hakkında kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğini duyurdu. Temsilciler Meclisi gözetim paneli, 22 Temmuz'da Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle'ı ifade vermeye çağırdı. Eski Gizli Servis Ajanı Paul Eckloff, "Gizli Servis, çatılarda potansiyel tehditleri önceden tespit etmek için sürekli bir gözlem yapar. Bu olayda, saldırgan ya çok iyi bir şekilde gizlendi ya da tehdit fark edilene kadar tehdit oluşturmadı," dedi.

Güvenlik önlemleri

Mitinglerde Güvenlik Önlemleri

Trump’ın mitingleri genellikle açık hava etkinlikleri olup, yüksek güvenlik önlemleriyle korunuyor. Etkinlikler öncesinde bomba ve diğer tehditlere karşı detaylı taramalar yapılıyor, katılımcılar metal detektörlerinden geçiyor ve çantaları aranıyor.

ABD’deki bu suikast girişimi, politik ortamı ve seçim kampanyalarını derinden etkileyebilir. Olayın ardından FBI, saldırganın kimliğini açıklayarak güvenlik tedbirlerini gözden geçirme kararı aldı.


Kaynaklar:

  • Washington Post
  • BBC
  • Görgü Tanıkları ve Polis Raporları

Ekleme Tarihi: 14 Tem 2024 10:00