Güncel Güncelleme Tarihi: 18 Mar 2024 13:00

Everest Dağı büyüklüğünde kuyruklu yıldız izleyeceğiz

Everest Dağı büyüklüğündeki ve sadece 70 yılda bir görülebilen 'Şeytan Kuyruklu Yıldızı' yakında gökyüzünde parlayacak.

kuyruklu yıldız

Dev Kuyruklu Yıldız Görünüyor!

70 Yılda Bir Görülen Muhteşem Manzara

Everest Dağı büyüklüğündeki ve sadece 70 yılda bir görülebilen 'Şeytan Kuyruklu Yıldızı' yakında gökyüzünde parlayacak. 'Şeytan Kuyruklu Yıldızı' olarak adlandırılan 12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı, medyada şeytanın boynuzlarına benzetildiği için bu ismi almış.

Mart Ayı Sonunda Çıplak Gözle Görülebilecek

Kuyruklu yıldız, mart ayı sonuna kadar Kuzey Yarımküre'de Koç Takımyıldızı karşısında çıplak gözle görülebilecek. Önümüzdeki ay gerçekleşecek tam Güneş tutulması sırasında da olağanüstü parlak bir şekilde var olacak ve 21 Nisan itibarıyla, mayıs ayında Kuzey Yarımküre'de gözden kaybolmadan önce Güneş'e en yakın mesafeye ulaşacak.

Parlaklıkta Artış Mümkün

Bilim insanları, bu ay parlaklıkta katlanarak artışa neden olabilecek daha fazla parlamanın mümkün olduğunu söylüyor. Bu durumun nedeni ise bilinmiyor. Başka bir parlama da 8 Nisan'daki Güneş tutulmasıyla aynı zamana denk gelebilir.

Farklı Görüşler Var

Maryland Üniversitesi Astronomi Gözlemevi Müdürü Elizabeth Warner, Washington Post'a kuyruklu yıldızın birçok yerde dürbünle görülebileceğini, ancak karanlık yerlerden çıplak gözle de izlenebileceğini söylüyor. Kuyruklu yıldız uzmanı John Bortle ise bu tahmini bir "fantezi" olarak niteleyerek, 12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı'nın Güneş'e yaklaştıkça daha da parlaklaşacağını ve ilave alevlenmelerin o kadar fark edilmeyeceğini savunuyor.

Ne Olursa Olsun, Muhteşem Bir Görüntü Bizi Bekliyor

Parlaklıkta artış olsun veya olmasın, 'Şeytan Kuyruklu Yıldızı' 70 yılda bir görülebilen nadir bir gök olayı ve bu muhteşem manzarayı kaçırmamak için gökyüzüne göz atmakta fayda var.

Washington Post

Ekleme Tarihi: 18 Mar 2024 13:00