Sağlık Güncelleme Tarihi: 18 Mar 2024 13:00

Gizemli hastalık Japonya'yı sarstı ölümcül salgın paniği var

Japonya'da son zamanlarda hızla artan streptokok toksik şok sendromu (STSS) vakaları bölgede paniğe yol açıyor.

sağlık

Gizemli Hastalık Japonya'yı Sarstı: Ölümcül Salgın Panik Yaratıyor

Streptokok Toksik Şok Sendromu Vakaları Artıyor

Japonya'da son zamanlarda hızla artan streptokok toksik şok sendromu (STSS) vakaları bölgede paniğe yol açıyor. 2023 yılındaki vaka sayısını geride bırakacağı tahmin edilen bu gizemli hastalığın ölüm oranı ise %30 gibi korkutucu bir seviyede.

Sebep Bilinmiyor, Panik Büyüyor

Yetkililer bu nadir fakat tehlikeli enfeksiyonun sebebini bulmak için çalışmalarını sürdürse de şu ana kadar net bir bulguya rastlanmadı. Bulaşıcı Hastalıklar Ulusal Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, "Ciddi ve ani hastalığın arkasındaki sebeplerle ilgili çok sayıda bilinmez var. Şu an bunlara yanıt verebilecek bir aşamada değiliz" ifadeleri kullanıldı.

Vaka Sayıları Artıyor, Yaşlılar Risk Altında

Geçtiğimiz yıl 941 vakanın görüldüğü Japonya'da, 2024'ün ilk 2 ayında bu sayı 378'e ulaştı. Resmi verilere göre vaka, ülkenin 2 bölgesi hariç tüm bölgelerinde kayıtlara geçti. 50 yaşın altında hastalanan 65 kişiden 21'inin hayatını kaybetmesi ise yaşlıların bu hastalığa karşı ne kadar savunmasız olduğunu gösteriyor.

Strep A Belirtileri ve Önlemler

Boğaz ağrısı gibi belirtileri olan STSS'nin birçok insan tarafından fark edilmeden atlatıldığı da belirtiliyor. Menenjit ve zatürre gibi hastalıklara dönüşebilen bu enfeksiyon, çoklu organ yetmezliğine sebep olarak ölümcül olabiliyor.

Japonya Sağlık Bakanlığı, corona virüsü salgını döneminde uygulanan hijyen ve sosyal mesafe kurallarının tekrar hatırlatarak önlem almanın önemini vurguladı. Bakan Keizo Takemi, "İnsanların ellerini temiz tutması ve öksürürken ağızlarını kapatmaları gibi basit önlemleri almasını istiyoruz" dedi.

Ekleme Tarihi: 18 Mar 2024 13:00