Ekonomi Güncelleme Tarihi: 15 Eki 2024 13:00

Gümrük Birliği Anlaşması Güncelleniyor

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkileri önümüzdeki dönemde yapılması planlanan Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesiyle yeni bir boyut kazanacak

gümrük birliği

Gümrük Birliği Anlaşması Güncelleniyor: Türkiye-AB Ticaretinde Yeni Dönem

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkileri, önümüzdeki dönemde yapılması planlanan Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesiyle yeni bir boyut kazanacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, anlaşmanın modernize edilmesi için görüşmelerin başladığını duyurdu.

AB, Türkiye'nin İhracatında %41'lik Paya Sahip

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul'da düzenlenen Dünya Odalar Federasyonu Genel Konsey Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu vurguladı. Türkiye'nin ihracatında AB'nin %41'lik bir payı olduğunu belirten Bolat, “Mevcut Gümrük Birliği Anlaşması'nı önümüzdeki dönemde revize etmeyi ve güncellemeyi umut ediyoruz. Brüksel'de yüksek düzeyli diyalog ve istişare toplantıları başladı" dedi.

Zengezur Koridoru ve İpek Yolu Bağlantısı

Bakan Bolat, Türkiye'nin yüzyıllardır Avrupa'yı İpek Yolu aracılığıyla bağladığını hatırlatarak, günümüzde Zengezur Koridoru'nun Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesinde Azerbaycan ve Ermenistan üzerinden benzer bir rol oynayacağını belirtti.

Türkiye'nin Ekonomik Gücü ve Hedefleri

Türkiye’nin 1,2 trilyon dolarlık GSYH ve 600 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle global ekonomide önemli bir aktör olduğunu ifade eden Bolat, “Türkiye'nin GSYH'sinin %50'si dış ticaretten geliyor. Bu, Türkiye'yi global ticaretin önemli oyuncularından biri yapıyor" şeklinde konuştu.

Bolat ayrıca, Türkiye’nin ekonomik başarılarını şu sözlerle anlattı: “Türkiye, son 20 yılda ortalama %5,4 büyüdü. Kişi başına düşen gelir iki katına çıktı, GSYH ise dolar bazında 9 kat arttı. 2023'te mal ihracatında 255 milyar dolar, hizmet ihracatında ise 106 milyar dolara ulaştık.”

2027 Hedefleri

Ticaret Bakanı, 2027 yılına kadar Türkiye’nin GSYH’sini 1,7 trilyon dolara çıkarmayı, mal ihracatını 320 milyar dolara, hizmet ihracatını ise 160 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı. ```

Ekleme Tarihi: 15 Eki 2024 13:00