Bülten Güncelleme Tarihi: 21 Eki 2024 22:00

Hektaş’ın hedefi tohumda bağımsızlık

Ar-Ge çalışmaları ile sektöründe öncü rol üstlenen Hektaş, yerli ve millî tohum geliştirme çalışmalarını Hektaş Tohum markası ile sürdürecek.

hektaş tohum

Hektaş, tarım sektöründe sürdürülebilirlik ve yenilikçi çözümler sunma hedefiyle yerli ve millî tohum geliştirme çalışmalarını hızlandırarak, "Hektaş Tohum" markasıyla bu alandaki faaliyetlerine devam ediyor.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Hektaş’ın, Türkiye'nin geleceğini şekillendiren stratejik sektörlerdeki sorumluluklarının önemli bir örneği olduğunu belirtti. Özellikle tohum ıslahı konusundaki başarılarının, Hektaş'ı bölgesel ve küresel bir tohum markası yapma yolunda ilerlettiğini vurguladı.

Ar-Ge yatırımlarına büyük önem veren Hektaş, son dört yılda 25 farklı tohum çeşidinin tescilini alarak tarla ve sebze gruplarındaki çalışmalarına hız verdi. Tarımda yaşanan zorluklara rağmen, şirket, teknolojiyi tarıma entegre eden yenilikçi uygulamalarıyla dikkat çekiyor.

Hektaş’ın Ar-Ge ve İnovasyon Çalışmaları

Hektaş Genel Müdürü Enis Emre Terzi, tohum ıslahının ülkelerin gıda güvenliği açısından kritik bir rol oynadığını belirtti. Son yıllarda yerli tohum çalışmalarına ağırlık veren Hektaş, tarımsal üretim alanlarını genişleterek daha verimli ve sürdürülebilir üretimi hedefliyor. 2020-2024 yılları arasında pamuk, domates, biber, patlıcan gibi sebze ve tarla bitkilerinde 25 yerli tohum çeşidinin tescilini aldıklarını açıkladı.

Terzi, Hektaş Tohum'un geliştirdiği yeni pamuk tohumları "Volkan" ve "Selçuk Bey" ile Aydın’da düzenlenen pamuk tarla gününde çiftçilerle buluştuklarını duyurdu. Bu yeni yerli pamuk tohumları, yüksek verim potansiyeli ve makineli hasada uygunluklarıyla öne çıkıyor.

domates

Sıvı Bitki Besleme Çözümleri

Hektaş, tarımsal üretimde verimi artıracak sıvı bitki besleme ürünlerinin lansmanını yaptı. Dört marka altında sunulan 17 sıvı bitki besleme çözümü, çiftçilerden yoğun ilgi gördü. Bu ürünlerin hem iç pazarda hem de uluslararası pazarlarda önemli bir yer bulacağı belirtildi.

Hektaş F.A.R.M. ve Tarımsal Deneyim Merkezi

Hektaş’ın Orhangazi'de kurduğu tarımsal inovasyon ve Ar-Ge merkezi olan F.A.R.M. (Farming, Analysis, Research & More), farklı türlerde ürünlerin yetiştirilip geliştirildiği önemli bir merkez olarak öne çıkıyor. 607 dönümlük bu arazide, IoT, blockchain ve yapay zekâ teknolojileri kullanılarak tarımsal üretim ve verim artırıcı çalışmalar yürütülüyor. F.A.R.M., tarım sektörüne yönelik eğitimler ve iyi tarım uygulamalarıyla Türkiye genelinde üreticilere destek veriyor.

Ekleme Tarihi: 21 Eki 2024 22:00