Yerel Güncelleme Tarihi: 13 Haz 2024 14:00

Her 5 İstanbul'da yaşayan vatandaştan 1'i geçinemiyor

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, Mayıs ayı verilerine göre yaklaşık her beş İstanbulludan birinin geçim sıkıntısı nedeniyle borçlandığını açıkladı

istanbul

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Mayıs ayı verilerine göre yaklaşık her beş İstanbulludan birinin geçim sıkıntısı nedeniyle borçlandığını açıkladı.

Gökce, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bayrama neşeyle değil; borç içerisinde giriyoruz” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların bankalara olan borçlarının arttığını, aynı zamanda icra dosyalarının da yükseldiğini belirten Gökce, “Yanlış ve gerçeklikten uzak ekonomi politikalarının ağır yükünü dar ve orta gelirliler, çalışanlar ve emekliler ödüyor. Neşe içinde girmemiz gereken bayrama halkımız borç içerisinde giriyor” dedi.

Gökce'nin X Üzerinden Yaptığı Paylaşımın Tamamı:

“Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre 2024 Ocak-Nisan döneminde bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe uğrayan kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artarak 428 bin 678'e yükseldi. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe uğrayanların sayısı ise yüzde 32,5'lik artışla 267 bin 961 kişiden 354 bin 976 kişiye çıktı. Bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden yasal takip statüsünde veya varlık yönetim şirketlerince borcu takip edilen kişi sayısı 3 milyon 700 bini aştı.

TÜKETİCİ KREDİSİ BORCU 3 TRİLYON LİRAYI GEÇTİ

BDDK verilerine göre vatandaşların bankalara olan toplam kredi kartı ve bireysel tüketici kredisi borcu 3 trilyonu lirayı geçti. Yılın ilk 3 ayında 478 bin kişi ilk defa kredi kullandı. Bireysel kredi kullanan kişi sayısı 2024 yılının Mart ayında 40,3 milyon kişiye ulaştı. KOBİ'lerin bankalara borcu da 3,6 trilyon lira oldu. Ulusal Yargı Ağı Projesi verilerine göre, 1 Ocak 2024'te icradaki dosya sayısı 21 milyon 307 bin adetti. 12 Haziran 2024 itibariyle dosya sayısı 22 milyon 149 bine yükseldi. Sadece 6 ayda 842 bin yeni icra - iflas dosyası açıldı.

VATANDAŞLAR TEFECİLERİN KUCAĞINA İTİLİYOR

İPA İstanbul Mayıs ayı verilerine göre yaklaşık her 5 İstanbulludan biri elde ettiği gelirle geçinemediği için borçlanıyor. Artan hayat pahalılığı, derinleşen ve kronikleşen yoksulluk, gıda ve konut harcamalarının toplam harcamalar içindeki ağırlığının artması vatandaşların zorlanmasına neden oluyor. Geçinemeyen vatandaşlar, bankalara borçlanıyor, borçlarını ödeyemeyenler icra takipleri ile karşılaşıyor. Kredi alma imkanı olmayan bazı vatandaşlar ise tefecilerin kucağına itiliyor.

HALKIMIZ BAYRAMA BORÇ İÇİNDE GİRİYOR

Ne yazık ki uygulanan yanlış ve gerçeklikten uzak ekonomi politikalarının ağır yükünü dar ve orta gelirliler, çalışanlar, emekliler ödüyor. Neşe içinde girmemiz gereken bayrama halkımız borç içerisinde giriyor."

Özetle:

  • Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2024 Ocak-Nisan döneminde bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe uğrayan kişi sayısı %70 artışla 428 bin 678'e yükseldi.
  • Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe uğrayanların sayısı %32,5 artışla 354 bin 976 oldu.
  • BDDK verilerine göre, vatandaşların toplam kredi kartı ve bireysel tüketici kredisi borcu 3 trilyon lirayı geçti.
  • İPA Mayıs verilerine göre, her 5 İstanbulludan biri gelir yetersizliği nedeniyle borçlanıyor.
  • Yanlış ekonomi politikaları nedeniyle dar ve orta gelirli vatandaşlar borç içinde bayrama giriyor.

Kaynak: Buğra Gökce - X Paylaşımı

Ekleme Tarihi: 13 Haz 2024 14:00