Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 22 May 2023 16:00

Her şey bir hayalle başlar!

Modern dünya da hayal gücümüz nerede? Yoksa insanlık hayal gücünü kaybetti mi?

Hayal gücü

Ama hayal gücümüzü kaybedemeyiz insan olmanın gereği veya özünde hayal gücü olmazsa insan olma eksik kalır. Yada ortaya çıkan varlık bize benzeyen biz olmayan bir varlıktır.

Modern dünyanın büyük bilim adamlarından Einstein hayal gücüyle ilgili sözü hayal gücünün önemini hissettiriyor

“Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Bilgi sınırlıdır. Hayal gücü dünyayı kuşatır. Zekanın gerçek işareti bilgi değil, hayal gücüdür. Albert Einstein”

Artık denizlerde korsan olamıyoruz şövalye olup kötülerle savaşamıyoruz.

Hayal gücü kitap

Topraklarımızı korumak için kılıçlarımızı çekip cesurca düşmanlarla savaşamıyoruz.

Büyücüler ve ejderhalar dünyayı terk etti.

Sadece bilgisayar oyunları ile hayal gücü açığımızı kapatıyor sanal dünyada istediğimiz her şey olabiliyoruz devlerle savaşabiliriz sonsuz uzayda yol alabiliriz, denizlerin altında yürüyebiliriz yeni dünyalar keşfedebiliriz. Galaksinin uzak köşelerini keşfedebiliriz.

Bu dünyada keşfedilecek bir yer kalmadı tüm dünyayı cep telefonunuzdaki Google Map'ten detaylı olarak görebiliriz.

Modern dünya hayal güçlerimizi sınırladı mı?

Tüm hayal gücümüz kırmızı bir spor araba, bahçeli bir ev , Paris’te tatil mi tüm hayal gücümüz bu kadar mı kaldı ?

Hayal gücümüzü sinemalarla mı sınırladık ? hayal gücümüzü Hollywood mu yönetiyor Süpermen, süper kahramanlar , uzaylılar Hollywood sınırlarımızı mı çiziyor?

Geçmişte hayal gücümüzü masallar Masallardaki Devler Periler Cüceler tanrılar oluştururdu. Modern dünyada hayal gücümüz nerede pekiyi?

Artık uçmayı hayal edemiyoruz artık büyük şatoları hayal edemiyoruz artık cesurca savaşmayı hayal edemiyoruz artık kötülere karşı durmayı hayal edemiyoruz hepsini modern dünya yerine getirdi.

Hayal gücü

Hayal gücü ile yaratıcılık arasındaki ilişkiyi koparabilir miyiz? Hayal gücü olmadan yaratıcılığımızı devam ettirebilir miyiz ? Sanatsal yapıları meydana getirebilir miyiz? Yazılarımızın tadı olur mu? Hep aynı ritimleri dinleyip aynı tip resimlere mi bakacağız? Hep aynı tonlar ve hep aynı yazılar mı olsun tekdüze geçen bir hayat mı? Bu insanların katlanamayacağı bir durumdur.

Hayal gücünün karmaşık zihinlerimizin tuhaf bir yan ürünü, bizi geceleri eğlendiren bir tür evrimsel oluşumdan çok daha fazlası olduğunu varsaymak için nedenler var. Çok sayıda nörolog, filozof ve dilbilimci, hayal gücünün bir tür zihinsel ihtiyaç fazlasından çok uzak, insan bilişinin özünde yer aldığı konusunda birleşiyor.

Hayal gücü olmayan insanlarla oluşan bir dünyada evimizin kapısının rengi, çimenin yeşil olması gökyüzündeki bulutlar akan suyun sesinin ne önemi var evimizi niye güzelleştirelim Hayal ettiğimiz şekilde yapamadıktan sonra veya Hayal edemedikten sonra sadece yaşamak için nefes alıp yemek yemeliyiz Hepsi bu mu ?

Hayal gücü İnsanları diğer tüm varlıklardan ayıran en temel özelliklerden biridir alet kullandığımız ve arka ayaklarımız üzerinde yürüdüğümüz için diğerlerinden farklıyız akıllı olduğumuzu mu iddia ediyoruz . Her yaratık , her varlık kendi ortamında akıllıca işlem yapmaktadır veya kendi türünü yok etmek üzere olan bizler gerçekten çok akıllı olduğumuzu mu düşünüyoruz ?

Madem diğer tüm varlıklardan zihinsel kapasitemizle ayrıldığımızı düşünüyorsak . Anahtarı hayal gücü olabilir mi ? hayal gücü olmayan bir zekanın yaratımı Nedir veya neden yaratmak istesin veya Neyi yaratmak istediğini nereden bilsin tüm insanlara faydalı olmak isteyen bir çocuk hayali bir motivasyon mudur bir anahtar mıdır başlangıç düğmesi midir?

Hayal Dünyası

Bir zamanlar insanlar uçmayı gökyüzüne çıkmayı uzaya gitmeyi Hayal etmişlerdi belki pek çokları gülüyordu ama geldiğimiz noktada hayal gücü hep kazandı.

Geleceği inşa etmek için ne tür donelerimiz var ? Hiçbir şey sadece hayal gücümüz geleceği inşa etmekte faydalı geleceği inşa etmek için hayal gücüne ihtiyacımız var.

Hayal gücümüz yoksa geleceğimiz de yok bir anlamı da yok mevcut Her şey yeterlidir. Zaten bir yeri keşfetmenin ne anlamı var Hayal ettiğimiz yerleri görmenin görmek istemenin ne anlamı var ? keşfetmek hayal etmek arasında büyük bir bağ var.

Çocukların ilk öğretmeni ilk gittikleri okullardaki öğretmenler olduğunu mu düşünüyorsunuz. Kurdukları müthiş bir hayal gücü onların ilk öğretmenleridir. Hayal gücümüzün en yüksek olduğu nokta çocukluktan başlar zamanla azalır.

Hayal gücü önyargının baş düşmanıdır. İnsanlardaki önyargıları hayal gücümüzle yıkabiliriz meşhur Amerikalı Siyah Aktivist Martin Luther King "bir rüya görüyorum" derken bu günleri görmüş müydü?

Herkesin eşit olduğu renginden ve diğer özelliklerinden ayrı olmayan bir insanlık bir toplum istedi bir hayali vardı. Bir hayal gücü vardı bu güç tüm her şeyi yıktı tüm toplumu derinden etkiledi silahlar işe yaramadı yasal ve diğer bütün otoriter Güçler bu hayali durduramadı .

Her şey bir hayalle başlar......

Ekleme Tarihi: 22 May 2023 16:00