Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 22 Mar 2024 00:00

Hız kırmızı ve otomobil aşkından oluşan Ferrari'nin hikayesi

Yarış pilotluğundan gelen tecrübeden esinlenerek efsane otomobil markası olan kırmızıların dünyası Ferrari'nin hikayesi..

ferrari konsept

Yarış pilotluğundan efsane otomobil markası olmaya kırmızıların dünyası Ferrari

Süphesiz ki otomotiv tarihi denilince Ferrari’yi pas geçmek olmaz. İtalya’da Lamborghini ve Maserati gibi heyecanlandırıcı İtalyan markaları da olsa en İtalyan ve kültürünü yansıtan Ferrari’dir.

Ferrari’nin kurucusu yarışçı olan Enzo Ferrari’dir ve Formula 1 denilince Ferrari akla gelir veya Ferrari’siz bir Formula 1, Formula 1 değildir. Kurucusu Enzo Ferrari’nin pistlerden yollara adrenalin salgılayan yol araçlarının her modeli ayrı bir değeri vardır.

ferrari

Öyle ki 1950 ve 1960 model Ferrari’ler bir klasik, müzelik veya koleksiyonluk denilebilir. Ferrari denilince 1999’dan 2004 yılına kadar ki efsane Michael Schumacher, Ross Brown, Jean Todt ve Rory Byrne ile rüya takımı ile Formula 1 şampiyonasını 6 yıl domine etmişlerdi. Bu dominasyonu durduran başka bir efsane olacak Renault’dan Fernando Alonso son vermişti.

Ferrari, Formula 1 şampiyonasında son pilotlar şampiyonluğunu buz adam Kimi Raikkonen ile kazanmıştı. Son takımlar şampiyonuğunu da 2008 yılında kazandı. 15- 16 yıldır Ferrari sırası ile Alonso ve Vettel gibi yıldız pilotlar ile şampiyonluğa ulaşamadı. Ancak Ferrari Formula 1’de tarihindeki en eski takımlardan bir tanesidir.

Bağımsız saşi ve motor üreticisidir ve tarihin en çok markalar şampiyonluğu olan markadır tam 16 yıl. 2025 yılı heyecanlındırıcı gelişme Formula 1 tarihinin en çok şampiyon pilotluğunu Michael Schumacher ile paylaşan Lewis Hamilton’un Ferrari’ye gelecek olması takımda bir kıvılcım yaratabilir.

ferrari classic

Ferrari kuruluş yılı 1947 yılı kabul edilir. Kurucusu Enzo Ferrari kendi soy ismini vermiştir ve eski bir yarış pilotudur.

“Kurucusu eski bir yarış pilotu olan Ferrari’de yarış otomobilleri gibi yol otomobillerini de Formula 1 yarış pilotları test eder ve ayarlamaları Formula 1 pilotları yaptığından Ferrari yol otomobillerini diğer lüks spor üreticilerinden ayıran en önemli ayrıntı budur.”

Ferrari’nin ana merkezi Modena’daki Maranello’dadır ve bir merkezde Hollanda Amsterdam’dadır. Bugün 4 bin 900’un üstünde çalışanı vardır. Merkezin bir tanesinin Hollanda’da bulunma sebebi Ferrari’nin büyük hissedarı Fiat Crhrsler Grubundaki İtalyan Agnelli ailesinin yatırımcı şirketinin merkezinin Hollanda Amsterdam’da olmasıdır. Ferrari, İtalya Borsası Borsa Italiana ve New York Kıymetler Borsası’nda işlem görmektedir.

“Formula 1’siz bir Ferrari ve Ferrari’siz bir Formula 1 düşünülemez. Formula 1 ve Ferrari 70 yıllık tarihinde et ve tırnak gibidir, ayrılamazlar. Ayrton Senna hariç her efsane Formula 1 pilotu Ferrari’de yarışmak ister algısı vardır.”

ferrari konsept

Şirketin kökü 1947 yılına kadar kendi aracını üretmeyen yarış pilotu Enzo Ferrari’nin Alfa Romeo’nun Grand prix yarışmalarında yarışması ve daha sonra Alfa Romeo’nun yarış takımı Scuderia Ferrari olarak tanınması ile başlar.

FERRARİ’NİN KURUCUSU ENZO FERRARİ KİMDİR ?

Enzo Ferrari, 1989 yılının kış ayında dünyaya geldi. Babası Modena’da demiryollarında çalışıyordu. Evinin yanında da marongozluk atölyesi vardı. Şu an bu marangozluk atölyesi Enzo Ferrari müzesine çevrilmiştir. Okul hayatı ağabeyi Dino kadar parlak değildi.

Enzo daha çok zamanını babasının atölyesinde çalışarak geçiriyordu. Enzo daha 17 yaşında iken babası zatürreden ölmüştü. Birinci Dünya Savaşı başlaması ile ağabei Dino’da savaşta öldü.

Enzo Ferrari 18 yaşında iken Modena itfaiyesinde ekipman kullanımı eğitmeni olmuştu. Ufak yaşlardan beri babasının atölyesinde çalışmaktan makine tezgah aletleri konusunda yaşına göre bilgili ve tecrübeli idi. 19 yaşında iken İtalya Kraliyet ordusu yazılarak 3. Topçu alayına atandı ancak akçiğer hastalığı ile terhis olmuştur.

modern ferrari

Askerden sağlık sorunları nedeni kabul edilmeyen Enzo Ferrari Torino’ya giderek Fiat’a iş başvurusundan da olumlu bir yanıt gelmedi. Enzo Ferrari, baba yok agabeyi yok daha 20’li yaşların başlarında çaresiz idi. Enzo Ferrari’yi cesaretlendiren yeni nişanlandığı terzi daha sonra eşi olacak Laura Garello oldu.

Savaşta kullanılan araçları binek otomobile çeviren bir şirket olan Carrozzeria Giovannoni'de iş buldu. Enzo Ferrari, burada araç şasisi ve sürücülüğünü geliştirdi. Sivil araç üretimi ile bu işte bitiş noktasına gelmişti.

Enzo Ferrari 22 yaşında Milano’da CMN otomobil şirketinde iş buldu. Daha sonra oradan da ayrılıp Alfa Romeo ile tartışmalara katıldı. Ekonomi durumu düzelince 1923'te Torino'da evlendiği Laura'nın yanına yerleşti.

Yarış kazanmaya başlayan Enzo Ferrari , 1.Dünya Savaşındaki en iyi havacı pilotlarından Franceso Barraca’nın annesinden Baracca'nın kokpitinde taktığı şaha kalkan at sembolünü verdi. Baracca’nın annesi Enzo’ya “bunu otomobillerine koy bu sana sanş getirecek” dedi. 1932'den itibaren bu sembol Scuderia Ferrari tarafından kullanılan otomobillerinin kaportalarında görülmeye başlandı.

“FERRARİ’NİN MEŞHUR ŞAHA KALKAN ATI İTALYANCA CAVALLİNO RAMPANTE OLARAK BİLİNİR.”

ferrari 1 uçak

Enzo Ferrari, 26 yaşında " Corriere dello Sport " un kuruluşuna katıldı ve 28 yaşına kadar " Corriere dello Sport " un genel müdürü olarak görevde kaldı. Sinir krizi hastalığı ile uzun süre tedavi gördükten sonra 33 yaşında Alfa Romeo'ya bağlı, daha sonra Ferrari olarak ünlenecek bir yarış takımı kurmak için Milano'ya geri çağrıldı .

FERRARİ EFSANESİNİ OLUŞTURAN 4 İTALYAN KAROSER VE TASARIM ŞİRKETLERİ KİMLERDİ?

Enzo Ferrari, ilk aracı 12 silindirli İtalyanın 1927 yılında başlayan meşhur Mille Miglia halka açık şehir cadde pistinde yapılan yarışlara hazırlanan Ferrari 125 C idi. Ferrari, aynı zamanda bu yarış araçlarının yol versiyonlarını satarak para kazanma gibi bir vizyonu vardı. Enzo Ferrari, araçlarını yaparken 4 profesyonel karoser ve tasarımcı şirket ile çalıştı bunlar Pininfarina, Scaglietti, Bertone ve Vignale şirketleri idi.

Enzo Ferrari, Ferrari, büyük tasarımcı Vittorio Jano'yu FIAT'tan ayrılıp Ferrari'ye katılmaya ve hayallerinin peşinden koşmaya ikna etti. O zamanlar Enzo, Alfa otomobillerinin geliştirilmesini yönetiyordu. 40'tan fazla sürücüden oluşan bir ekip kurdu . Ferrari, 1932'de Dino olarak bilinen oğlu Alfredo'nun doğumuna kadar yarışmaya devam etti .

ferrari history

FERRARİ’NİN DOĞUŞU

1933 yılındaki ekonomik kriz, Alfa Romeo’nun 1937’ye kadar yarışlardan geri çekilmesi ile Enzo Ferrari, Modena merkezli Auto Avio Costruzioni'yi (AAC) kurdu .

2.Dünya Svaşı’nın patlak vermesi ile bombalama korkusuyla Enzo Ferrari, AAC'yi 1943'te Maranello'daki yeni fabrikasına taşıdı . Savaştan sonra Ferrari, Ferrari otomobil şirketinin spor bölümü olan ve 1930'dan beri var olan ancak ancak 1947'de şirketleşen "Scuderia Ferrari"yi yarattı .

Auto Avio Costruzioni’n sözleşme maddelerinden dolayı 1944 yılına kadar Ferrari’yi Alfa Romeo’ya bağlayan sözleşme maddeleri nedeniyle Enzo Ferrari kendi araçlarında Ferrari adnı kullanmadı.

Enzo Ferrari, 1919 yılında CMN ile 2 yarışta 4. Ve 9., 1920 yıllında 5 yarışta Isotta ve Alfa Romeo ile 2. Lik ve 1. Lik vardır. 1921 yılında 6 yarışta Alfa Romeo ile iki 2. Lik, iki 1.liği vardır. 1922 yılında 5 yarışta Alfa Romeo ile 2.,3. Ve 4.lük , 1923 yılında 4 yarışta iki 1.lik, 1924 yılında 6 yarışta üç 1.lik, bir 2.lik, iki yıl gazete genel müdürlüğü arası, 1927 yılında 2 yarışta 1.lik, 1928 yılında iki 1.lik bir 2.lik, 1929 yılında 3 yarışta 5.lik ve 8.lik, 1930 yılında 3 yarışta bir 3.lük, 1931 yılında 1.lik ve 2.lik. derecey e almadıklarım mekanik arıza veya kaza şeklinde diyebiliriz.

enzo ferrari

Enzo Ferrari’nin aldığı ödüller: 1962 yılı Birleişmiş Milletler Sosyal Bilimler Ödülü, 1965 ylı Uluslararası İletişim Ödülü, 1987 yılı Alcide De Gasperi Ödülü, 1994 yılı Uluslar arası Motor Sporları Onur Listesi ve 2000 yılı Otomotiv Onur Listesi şeklindedir.

Enzo Ferrari, 1924 yılında İtalyan Kraliyet Çövalyesi, 1925 yılında İtalyan Kraliyet Nişanı Memuru, 1927 yılı İtalyan Kraliyet Nişanı Komutanı, 1952 yılında Devlet tarafından Çalışma Liyakat Nişanı, 1960 yılında Bologna Üniversitesi Endüstriyel Makine Mühendisliği fahri diploması, 1970 yılında Devlet tarafından Kültür ve Sanatta Liyakat Madalyası, 1972 yılında İtalyan Ulusal Olimpiyat Komitesinin Sportif Liyakat Yıldızı, 1979 yılında İtalya Cumhuriyeti’nin en yüksek nişanı olan İtalyan Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, 1988 yılında Modena Üniversitesi tarafından Fizik alanında Fahri derece verilmiştir. Enzo Ferrari’ye devlet tarafından defalarca ömürboyu senatörlük unvanı teklif edilmiştir.

Enzo Ferrari’nin eserleri: 1962 yılı Korkunç Sevinçlerim, 1964 yılında İki yıl sonraki korkunç sevinçlerim, 1970 yılında Başarının Dizginleri, 1974 yılında Ferrari, 1976 yılında II Flobert, 1979 yılında Ferrari 80 ve 1985 ylında Pilotlar, ne insanlar… adlı kitapları vardır.

Enzo Ferrari’nin beyaz perde ve televizyondaki etkileri, 2003 yılında Ferrari’de 2 bölümlük dizi, 2013 yılında Rush sinema filminde , 2019 yılındaki Le Mans 66 sinema filminde ve 2023 yılında Ferrari sinema filmidir.

ferrari 2

Biz konumuza dönecek olursak Enzo Ferrari, 1929 yılında Ferrari’nin yarış departmanı Scuderia Ferrari’yi memleketi Modena’ya kurdu. Scuderia Ferrari, 1932 yılına kadar Alfa Romeo’nun teknik ve yarış takımlığını üstleniyordu. Enzo Ferrari, Alfa Romeo’nun yarış takımını pilotajından başlayıp takım patronluğuna kadar başarı ile 1937 yılına kadar götürdü.

FERRARİ’NİN RESMİ OLARAK ALFA ROMEO’DAN AYRILMASI NASIL OLDU?

İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde ve Alfa Romeo ile olan sözleşme bağlantısı sona erdiğinde, 12 Mart 1947'de Enzo Ferrari kendi markasıyla otomobil üretmeye başladı, ancak şirketin adı Auto Costruzioni Ferrari, otomotiv markasını kurduğu 1957 yılına kadar aynı kaldı.

Ferrari’nin ilk arac olan Ferrari 125 S’i Piacenza yarışına Ferrari’nin ilk test ve yarış pilotu Cortese katıldı. İlk yarış ıskartaya gitsede ikinci yarış Roma yarışını kazandılar. Bu Ferrari’nin ilk zaferi idi.

ferrari klasik 2

Enzo Ferrari, 1960 yılında Auto Costruzioni Ferrari, adını SEFAC yani Societa Esercizio Fabbriche Automobili e Corse Anonim şirketi olarak değiştirdi. Daha sonra 1965 yılında Ferrari SEFAC ismi ile telaffuz edildi.

2.DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA FERRARİ’YE DESTEK OLAN FİAT’IN ETKİSİ:

1955 yılı idi, Fiat Ferrari’nin gelişimi için 5 yılık bir finansal destek sağlayacaktı. Bu destek Ferrari’yi 1955 yıllarında Formula 1 Dünya Şampiyonası ve İtalya’nın en önemli yol yarışı olan Mille Miglia yarışlarında zaferler v eşampiyonluklar getirecekti. Eski ortak Alfa Romeo artık Ferrari’yi rakip olarak görüyordu.

Ferrari’nin motorsporlarında ki başarıları büyük sükse ve marka değeri yaratsada Mercedes’in karıştığı 1955’teki Lemans faciası ve 1957 Guidizzolo trajedisinden sonra İtalya'da yol yarışlarının kaldırılması kararının ardından ciddi bir krize girdi .

ferrari

FORD’UN FERRARİ’Yİ ALMAK İSTEMESİ KRİZE DÖNÜŞTÜ

Yarış başarılarından otomobil satışları ile doğrudan bağlantısı olan Ferrari’nin belli bir dönemde yarışamamsını fırsat bile Henry Ford’un torunu Henry Ford (dedesinin ismi ile aynı babası Edsel Ford idi) 1963 yılında Ferrari’yi almak istese de Ford’un İtalyan Mühendisi Lee Lococca müzakerenin başında idi ve Ford’da başarılı da olsa miliyetçiliği tutarak İtalyan için kutsal sayılan Ferrari markasını satışından Henry Ford’dan vazgeçirdi.

FİAT-FERRARİ İŞBİRLİĞİNDEN DOĞAN MARKA DİNO :

1965 yılı idi, Hem FIAT hem de Ferrari tarafından seri üretilen ilk modeller, kendi üreticilerinin armaları olmadan pazarlandı, yerini FIAT için yuvarlak ve Ferrari için dikdörtgen olan ortak "Dino" arma aldı.

FIAT, "Dino" modellerini resmi fiyat listesine dahil ederken, Ferrari ayrı bir fiyat listesi oluşturarak bayilerine, yanlarında şaha kalkan at bulunan yapışkan kalkanın "gayri resmi" olarak yapıştırılması hakkını verdi.

Muhtemelen başlangıçtaki niyet gelecekte ortak girişimle yeni bir otomobil şirketi kurmaktı.

enzo-ferari

1969 yılında Ferrari hisselerinin çoğunluğu Torino şirketi tarafından satın alındıktan sonra , şirket modelin adı olarak "Dino" kelimesini korudu ancak FIAT markasını ekledi. Ancak Ferrari onu 1980 yılına kadar aktif tuttu . Bu beraberlikte üretilen modeller Dino 206 GT, 246 GT, 256 GTS, 308 GT4, 208 GT 4, 2000 Spyder,2000 Coupe, 2400 Spyder ve 2400 Coupe idi.

“Fiat – Ferrari işbirliği bu geçici otomobil markası Enzo Ferrari’nin 1956 yılında daha 24 yaşında iken ölen oğlu Dino’nun isminden feyz alınmıştır.”

ENZO FERRARİ ÖLDÜKTEN SONRA FERRARİ NE OLDU ?

1988 yılında Enzo Ferrari'nin ölümü üzerine hisse paketinin %90'ı Fiat Grubu'na, geri kalan kısım ise oğlu Piero Lardi Ferrari'ye geçti (Pierro Ferrari, Enzo Ferrari’nin ölen Dino Ferrari’den sonra evlilik dışından olan tek kalan oğlu idi.)

1988'de şirketin adı Ferrari SpA olarak değiştirildi ve Lardi Ferrari, başkan yardımcısı olarak şirkette kaldı. Aynı zamanda bu dönemden itibaren Ferrari ve Scuderia Ferrari markaları da kapsamlı mağazacılıkta kullanılmaya başlandı.

1991 yılında, 1974'ten 1977'ye kadar Scuderia Ferrari'nin sportif direktörlüğünü yapan Luca Cordero di Montezemolo , şirketin başkanlığına atandı. Ayrıca, yerine Amedeo Felisa'nın geldiği 2006 yılına kadar CEO görevini üstlendi.

2006 yılında hisselerin %5'i, Abu Dabi'nin başkentinde dünyanın en büyük tema parkı olan Ferrari World'ün inşasını da destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki bir finans şirketi olan Mubadala tarafından satın alındı . Fiat Grubu 2010 yılında bu %5'lik payı yeniden ele geçirdi.

“İtalya’da SPA ne demektir ? SPA Societa Per Azioni kısaltmasının İtalyanca karşılığıdır. Yani İtalyan hukuk sisteminde, hissedarların hisselerinin devredilebilir menkul kıymetler ve hisseler ile temsil edildiği, tüzel kişiliğe ve mükemmel mali özerkliğe sahip olan bir sermaye şirketidir.”

ferrari 4

Mayıs 2013 tarihinde Ferrari SpA, Hollanda şirketi New Business Holland NV'ye dahil edildi, adı Ferrari NV olarak değiştirildi ve Ekim 2015'te hisselerin bir kısmı New York Menkul Kıymetler Borsası'nda listelendi . Ocak 2016'da Ferrari NV, Fiat SpA ile Chrysler Group'un birleşmesinden doğan otomotiv grubu Fiat Chrysler Automobiles'den ayrılarak İtalyan Menkul Kıymetler Borsası'na kote oldu ve böylece Exor grubunun bir parçası oldu .

“Hollanda’da NV, şirketlerin sonuna eklenen Naamloze Vennootschap’ın kısaltmasıdır. Yani anonim şirketidir.”

FERRARİ’NİN FERRARİ YAPAN, FERRARİ’NİN AYRILMAZ PARÇASI SCUDERIA FERRARİ’NİN MOTORSPORLARI MACERASI

Ferrari motorsporlarına kurucu Enzo Ferrari’nin yarış pilotluğu ile kıvılcımı ile başlar. Ferrari, faaliyetlerine 1929 yılında Alfa Romeo'nun teknik yarış kolu olarak Modena'da başladı . 1933'ten başlayarak, 1937'nin sonuna kadar süren bir işbirliği olan Alfa Romeo'nun yarış departmanı oldu.

Bu yıllarda ekip , Auto Union , Bugatti gibi markaların rekabetiyle karşı karşıya kalan Alfa Romeo'nun yarış arabalarının tasarımından ve yönetiminden sorumluydu. Mercedes, Ferrari’nin ezeli rakip olması ta o yıllardan beri devam etmektedir.

ferrari-5

“Motorsporlarında ezeli rakip ülkeler Almanlar gümüş veya beyaz, Fransızlar mavi, İngilizler yeşil ve İtalyanlar kırmızı rengi sahiplenmişlerdi.”

Bir ara Scuderia Ferrari 1937 yılında feshedildi. Enzo Ferrari, 1938 yılında Alfa Romeo’nun yaış takımı Alfa Corse’yi kurdu. Çok kısa süren bu birliktelik 1939 yılında Enzo Ferrari’nin anlaşmazlıklar sonucu Enzo Ferrari’nin istifası ve Enzo Ferrari’nin Auto Avio Costruzioni markasını kurması ile sonuçlandı.

“Ferrari markasının atası Auto Avio Costruzioni yani ACC markasıdır. 1940 yılında Enzo Ferrari’nin oluşturduğu marka 1947 yılından 1957 yılına kadar Auto Costruzioni Ferrari. 1960 yılında da sempre enzo ferrari anche cambiando veya sempre enzo ferrari a Comandare başharflerinin kısaltması olan SEFAC markasını kullandılar.”

2.Dünya Savaşı arasından sonra 1947 yılında Enzo Ferrari ilk aracını Maranello şehrinde ürettiği Ferrari 125 S idi. Bunun tek koltuklusu da 125 C, 1948 yılında İtalya Grand Prix’inde kullanldı. Bu Ferrari’nin ilk aracı Alfa Romeo ve Maserati’nin arkasından 3. olmuştu.

Enzo Ferrari, 2. Dünya savaşından sonra Formula 1 dünya şampiyonasına odaklandı. Formula 1’in hala devam eden en eski takımıdır. Bu birliktelik 74 yıldır devam etmektedir.

Scuderia Ferrari’nin Formula 1 ile ilk çıkışı 2. Olduğu 1950 Monaco Grand Prixi idi. Alberto Ascari ile iki 2.lik elde ettiler. 1951 yılı ilk Pole Pozisyon ve ilk zafer Britinya Grand Prixinde Arjantinli pilot Gonzales ile geldi.

1950’li yıllarda markalar şampiyonası kategorisi olmayan Formula 1’de Scuderia Ferrari, Ferrari 500 F2 ile Alberto Ascari 1952’de pilotlar şampiyonu oldu. 1953 yılında Ascari ikinci defa pilotlar şampiyoluğunu aldı. 1954 ve 1955 yıllarında pilotlar şampiyonluğunu ezeli rakibi Mercedes aldı.

1955 yılında Monza’da Ascari Ferrari 750 aracını test ederken kaza sonucu öldü. 1956 yılın da Arjantinli duayen pilot Juan Manuel Fangio pilotlar şampiyonluğunu Ferrari’ye 3kez kazandırdı.

1956 ve 1957 yılında Alberto Ascari’nin test kazasının ölmesinden sonra Lancia D50 Formula 1 aracını Ferrari’ye bağışlamıştır. Ferrari 1,5 yıl bu araç ile yarışmıştır. 1957 ortasında Ferrari 801 yarış aracını piste indirmiştir.

1961'de Phil Hill sayesinde sürücüler dünya şampiyonluğunun ve takımlar dünya şampiyonluğunun kazanılmasıyla başarı geri döndü. Ancak o yıl Formula 1 tarihinde televizyonda da canlı yayında olan Wolfgang von Trips Ferrari’si ile kaza yaptı.

ferrari gri

Seyirciler beraber kendisi ile beraber 15 kişi öldü. 3 yıl buhranın ardından motorsporları tarihinde hem Moto GP’de hemde Formula 1 Dünya şampiyonasında şampiyon olan John Surtees 1964’te Ferrari’ye şampiyonluğu geri getirdi.

1964 yılından sonra Ferrari 11 yıl Formula 1’de şampiyonluk kazanamadı. 1975’te Niki Lauda sayesinde hem sürücüler hem de takımlar şampiyonasında başarı geldi.

1976 yılında Ferrari Takımlar Şampiyonasını kazansa da pilotlar şampiyonasını The Rush filmine de konu olan Niky Lauda'nın Nürburgring pistindeki korkunç kazasından belli bir süre yarışlara çıkamadı.

Kulağının birisi adeta yok, yüzü ciddi derecede yanıklar ile ömür boyu yaşadı. 1977 yılında Niki Lauda hem pilotlar hem takımlar şampiyonuğunu bir kez daha kazandırdı. 1979 yılında Jody Scheckter ile hem takımlar hem pilotlar şampiyonluğu geldi.

1982 ve 1983 ‘te Ferrari’ye Takımlar Şampiyonluğu gelse de pilotlar şampiynluğu gelmedi. 1982 yılında 1997 Formula 1 Dünya Şampiyonu Jacques Villeneuve’nde babası olan Gilles Villeneuve trajik bir şekilde pistte öldü.

Aynı yıl takımın diğer pilotu Didier Pironi’de kariyerini bitiren bir kaza yaptı.1982 sezon ortası ve 1983 yılında ölen Villeneuve ve takımdan atılan Pironi yerine Rene Arnaux ve Patrick Tambay ile devam ettiler.

Onaltı yıl beklemenin ardından Ferrari, Michael Schumacher’in takımı toplaması ile 1999 yılında takımlar şampiyonluğunu aldılar. 1999’da Silverstone da Schumacher’in bariyerlere kontrolü dışı çarpıp bacağını kırması ile muhtemelen pilotlar şampiyonluğunu kaçırmıştı.

Ancak 2000 yılından 2004 yılı sezon sonuna kadar Michael Schumacher dominasyonu ile Ferrari alın çağını yaşadı. Üst üste 5 Pilotlar Şampiyonluğu, 6 Markalar Şampiyonluğu ile domine ettiler.

Ferrari daha sonra 2007 ve 2008 yılında Markalar Şampiyonluğunu aldılar. 2007 yılında Finli, Buz Adam lakaplı Kimi Raikkonen ile son Pilotlar Şampiyonluğunu aldılar. Daha sonra Vettel ve Alonso gibi yıldız pilotlar ile istediklerini alamadılar.

Tabi bunda sadece pilotların suçu yok. Ferrari gözünü 2025 yılında kurtarıcı olarak efsane pilot olacak 7 Formula 1 Dünya Şampiyonu Lewis Hamilton ile belki son şampiyonluktan 15 yıl sonra atını şahlandırabilir.

Ferrari’nin dünya çapındaki satışları 2000’li yılların başında 4.000 iken 2005 yani 5 yıl sonra 5.400 adet, 2007 yılında 6.500 adet, 2011-2015 arası 7.000-7.500 adet, 2016 yılından 2020 yılına doğru 8.000’den 10.000 adeta en son 2022 yılında 13.000’i geçmiştir.

Tabi özel üretilen bu otomobiller hem maliyetli hem kar marjı yüksek günlük kullanımlık değil sürüş keyfi için sürülen ve kollensiyonluk araçlardır. Ferrari çalışan sayısı özenle seçilen 4.900 kişinin biraz üzerindedir.

“Sadece Ferrari Formula 1 takımı yani Scuderia Ferrari takımı için özel 1.070 kişi çalışmaktadır.”

“Ferrari, Formula 1 tarihi boyunca 16 markalar ve 15 pilotlar şampiyonluğu ile hala zirvede bulunuyor. Ancak en son şampiyonluğunu kazanalı tam 15 yıl oldu.”

FERRARİ’NİN MOTORSPORLARINDAKİ ÇALIŞMALARI

Ferrari, 1953'ten 1973'e kadar Scuderia Ferrari, Spor , Prototip , Spor Prototip ve Gran Turismo otomobillerine ayrılan en yüksek yarışma olan spor prototip dünya şampiyonasında yer aldı.

formula 1 ferrari

Formula 1 mühendislik takımından da desteklenen araçlar nerede ise rakibi az idi. Pistte Protatip yarışlarda en yakın rakibi Porsche’nin 9. Ferrari’ni ise 13 marka şampiyonluğu vardır. 1980’li yıllarda Enzo Ferrari’nin emri ile Formula 1’e yoğunlaşıldı.

Formula 1’de aradığı şampiyonluğu bulamayan Ferrari, WEC yani World Endurance Touring ve Lemans yarışlarına 2012 yılından sonra geri döndü.

Ancak bunda eski yarış pilotu Amato Ferrari 1995 yılında Piacenza’da kurduğu İtalyan yarış takımı AF Corse’nin payı çok büyüktür.

Maserati ve Ferrari markalarına güçlü bir şekilde bağlı olan AF Corse, şu anda FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası , GT World Challenge Europe , Avrupa Le Mans Serisi , Asya Le Mans Serisi , DTM ve Uluslararası GT Open'da yarışıyor ve dört kez şampiyon oldu.

Eski FIA GT Şampiyonasının GT2 sınıfı . Ekip aynı zamanda Advanced Engineering, AT Racing, PeCom Racing, Spirit of Race, Formula Racing, 8Star Motorsports ve MR Racing altında ve Michael Waltrip Racing (AF Waltrip) ortaklığıyla otomobillere de katıldı.

Af Corse’nin en önemli başarıları 24 saat Lemans yarışlarında LMGTE Pro Serisinde 2012, 2014, 2015, 2019, 2021’de şampiyonluk ve Hyper Car serisinde gelen Ferrari 499 P aracı ile 2023 yılındaki şampiyonluk Ferrai tarihindeki protatip şampiyonluklarına atıfta bulunur.

Ayrıca Deutsche Tourenwagen Maters’ta 2021 yılındaki şampiyonluk gibi Ferrari üst sınıf her pist şampiyonasında yer almıştır.

“2013 ve 2014 yıllarında Ferrari markası, yıllık Brand Finance sıralamasına göre aşağıdaki motivasyonla dünyanın en etkili markası olarak tanındı.”

FERRARİ ARAÇLARININ AYRICALIKLI OLMASININ NEDENLERİ:

Ferrari, tasarım ve gövdeleri en eski tasarım, kaporta ve araç üreticilerinden destek aldı.Bunlar Pininfarina, Scaglietti, Bertone ve Pininfarinanın öğrencisinin atölyesi Vignale idi. Ferrari bağımsız bir markadır.

Motorsporlarında öğrendiğini yol otomobillerine uygular. Test sürüşlerini Formula 1 pilotları ve Formula 1 test pilotlarına yaptırırlar. Bu geri dönüşler ile araç hissiyatı ve ayarları benzersizdir.

Kendi dökümhanesi, malzeme ve işçilik kalitesi en üstün İtalyan kalitesindedir. İtalyan milliyetçiliği ile üretilen otomobillerin üretimi sınırlandırılarak özelleştirilir. Tarih boyunca ürettikleri V8 ve V12 motorlar Formula 1 aracının motorundan izler taşır. Ferrari’nin motor sesi emiş ve egzosdan gelen tınısı tarifsizdir.

“HER RENK FERRARİYE SAHİP OLABİLİRSİNİZ AMA KIRMIZI FERRARİYE SAHİP OLMAK , DAHA SAFKAN FERRARİ HİSSİYATI VERMEKTEDİR.”

Ferrari yol araç üretimi 1948 yılı 166 Inter modeli ile başlar, 2024 yılında Ferrari Roma Spider, Portofino M, Roma, Purosanque, 812 GTS, 296 GTS, 296 GTB, sf 90 Spider ve SF 90 Stradale modelleridir. Her yıl özen ile otomobil tarihine iz bırakan araçlar yapan Ferrari her modeli koleksiyonluktur adeta.

ENZO FERRARİ’NİN KENDİ YARIŞ PİSTİNDEN GEÇMEYEN ARAÇLARINI NE YARIŞA NE DE YOLA KOYMADIĞI PİST FİORANO

Enzo Ferrari, yarışçılık ve yarış takımı patronluğundan geldiği için yarış araçlarını ve sattığı yol araçlarının dinamiğini sorgulayan, aracın fizik kuralları limitlerini öğretecek pistin çalışmaları 1971 yılında başladı.

Japonya’daki Honda’nın test pisti ve Japonya’nın uluslar arası Formula 1 pisti Suzuka gibi 8 şeklinde tasarlanan Fiorano pisti yaklaşık 3 km. uzunluğunda 12 virajlı bir FIA lisanslı pisttir.

Pist rekoru Formula 1’in atmosferik V10 motorların zirvesi tarihin en iyi Formula 1 aracı kabul edilen Ferrari F 2004 aracı ile Michael Schumacher pilotajında 55,999 derece ile neredeyse 20 yıldır kırılamıyor.

Pistin açılışından 1988'deki ölümüne kadar geçen 16 yılda Enzo Ferrari , ya pistteki evinde oturup müzik dinlerdi ya da pist kenarında oturup çok sevdiği kırmızı Formula 1 araçlarının testlerini izlerdi. Efsaneye göre Enzo Ferrari’nin pisti yaptırmasının bir nedeni de bu idi.

ABU DABİ’DEKİ EN BÜYÜK EĞLENCE PARKI FERRARİ DÜNYASI ABU DABİ

2007 yılında Abu Dabi’de insaatına başlanan Ferrari temalı park tam 3 yıl sonra halka açıldı. Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dabi’de dünyanın en hızlı roller coster yani lunapark treni 240 km hıza çıkabilen Formula Rossa ile dikkat çekmektedir. Bu parkta Enzo Ferrari belgeselleri, interaktif oyun alanları, üst düzey sürüş similatörleri mevcuttur.

FERRARİ ARAÇ SINIFINI KENDİ OLUŞTURMUŞTUR?

Ferrari markasını duyduğunuzda genelde önden veya genellikle ortadan motorlu arkadan itişli aerodinamik ve 6-8-12 silindirli atmosferik motorlar gelir.

Ancak, Ferrari’nin ilk 12 silindirli 2 kişilik yol aracları 1948 yılında Inter modeli ile başlar. Daha sonra 1950’li yıllarda Amerika modeli, 1952 yılında 250 modeli, 1964 yılında 275 modeli, 1963 yılı 330 modeli, 1966 yılı 365 modeli, 1996 yılı 550 ve 575 modelleri, 2006 yılı 599 modeli, 2012 modeli F12 Berlinetta ve 812 Superfast modelleridir.

Ferrari’nin tarih boyunca ürettiği 12 silindirli 2+2 yani 4 kişilik araç modellemeleri 1960 yılından başlar. 1959 yılında 250 GT/E, 1963 yılında 330 America, 1964 yılında 330 2+2, 1967 yılı 365 GT 2+2, 1971 yılı 365 GTC/4, 1972 yılında 365 GT4 2+2, 400 veya 412 modelleri, 1992 yılın da 456, 2004 yılı 612 Scaglieti, 2011 yılı FF ve 2016 yılı GTC4 Lusso şeklindedir.

Ferrari’nin düz 12 silindirli modelleri 1973 yılında Ferrari Berlinetta Boxer ve 1984 yılında Ferrari Testarossa modelleridir.

Ferrari-Fiat ortaklığında üretilen Dino’lar ortadan motorlu V6 ve V8 motorlu 2 koltuklu spor araçlardı. 1967 yılında Dino 206,246 modelleri,

1975 yılında Ferrari ismine dönüş 208 ve 308 GTB ve GTS modelleri, 1985 yılında 328 modelleri, 1989 yılında 348 modelleri, 1994 yılında F 355 modelleri, 1999 yıllında 360 modelleri, 2005 yılında F 430, 2009 yılında 458 modelleri, 2015 yılında 488 modelleri, 2019 yılında F 8 modelleri şeklindedir.

ferrari konsept

Ferrari ortadan motorlu V8 motorlu 2+2 modelleri:

1973-1980 yılı Dino 208 GT4 ve 308 GT4 modelleri, 1980-1993 yılları arası Ferrari Mondial modelleridir.

Ferrari ortadan motorlu V6 Plug-in Hybrit Ferrari 296 GTB ve Ferrari 296 GTS modelleridir.Ortadan motorlu V8 V6 Plug-in Hybrit Ferrari sf 90 Stradale modelleridir.

FERRARİ’NİN SINIRLI SAYIDA ÜRETTİĞİ KOLLEKSİYONLUK MODELLERİ:

Ferrari, klasik Ferrari modellerinden ilham alan özel otomobiller yaratmayı amaçlayan bir program olan "Icona" serileri 2019-2022 yılları arasında Ferrari Daytona SP1 ve SP2, 2022 yılı Ferrari Daytona SP3 modellei idi.

FERRARİ’NİN YARIŞ ARACI HAVASINDAKİ SINIRLI SAYIDAKİ ÖZEL ÜRETİM FERRARİ MODELLERİ:

Ferrari, Şirketin yol otomobillerinin zirvesi, sınırlı sayıda üretilen süper otomobiller modelleri şöyledir. 1984 yılı Ferrari 288 GTO, 1987 yılı Ferrari F 40,1995 yılı Ferrari F 50, 1996 yılı Ferrari F 50 GT versiyonu, 2002 yılı Ferrari Enzo, 2013 yılı LaFerrari, 2016 yılı LaFerrari Aperta’dır.

Bunun dışında Ferrari 20 konsept araç tasarlamıştır. Bunlardan bir tanesi Polypnony Digital’in efsane oyun simulatörü Gran Turismo içindir.

Ferrari’nin ayrıca özel projeli 2019 yılı Ferrari P80/C modeli ve 2023 yılı Ferrari KC23 modelleri yapmıştır.

Ferrari’nin Formula 1 dışında 1949 yılında tek silindirli açık tekerli yarış aracı Ferrari 166 FL, 1958 yılında 500 Miles of Monza yarışları için Ferrari 326 MI ve Ferrari 412 MI, 1968 yılı Formula 2 aracı ino 246 Tazmanya ve 1986 yılı ABD CART yarışları için Ferrari 637’dir.

Ferrari 637 tamamen Enzo Ferrari’nin CART serisindeki Indianapolis yarışını kazanmak için ürettirdiği ancak hiç yarışmayan bir araçtır.

ferrari mor

FERRARİ XX PROJESİ

Ferrari XX programı, yarışmalardan elde edilen teknolojileri Ferrari’nin hiper modellerine uyguladığı modellerdir. 2005 yılı Ferrari FXX, 2008 yıl Ferrari FFX Evo, 2009 yılı Ferrari 599 XX, 2011 yılı Ferrari 599 XX Evo, 2015 yılı Ferrari FXX-K ve 2017 yılı Ferrari FXX-K Evo modelleridir.

FERRARİ FORMULA 1 YARIŞ ARAÇLARI

Ferrari, Formula 1’in en köklü ve en eski takımıdır. Ferrari ve Formula 1 et ve tırnak gibidir. Formula 1’de diğer takımlarda başarılı olmuş ve şampiyon olan her takım adeta ödül olarak Ferrari Formula 1 takımının 1. Pilotu olmak ister.

İlk Formula 1 araçları Ferrari 125 F1’den 2024 yılı Ferrari Ferrari SF-24 yarış aracı arasında en az 68 araç ve yıl vardır. Bunlardan Markalar şampiyonluğunu getiren araçlar: 1952 yılı Ferrari 500 , 1953 yılı Ferrari 500 , 1956 yılı Lancia Ferrari D50 ,1958 yılı Ferrari 246 , 1961 yılı Ferrari 156 , 1964 yılı Ferrari 158, 1975 yılı Ferrari 312 T, 1977 yılı Ferrari 312 T2 , 1979 yılı Ferrari 312 T4, 2000 yılı Ferrari F1 – 2000 , 2001 yılı Ferrari F 2001 , 2002 yılı Ferrari F 2002, 2003 yılı Ferrari F2003 GA, 2004 yılı Ferrari F 2004 ve son 2007 yılı Ferrari F 2007 aracı idi.

BEYAZ PERDEDEKİ FERRARİ

Yıl 2003 idi, Ferrari, 2003 yılında Canale 5'te yayınlanan, iki bölümden oluşanbir İtalyan televizyon mini dizisidir . Tarihi bir İtalyan otomotiv sürücüsü ve girişimcisi olan Enzo Ferrari'nin hayatını anlatır.

Le Mans 66 Büyük Meydan Okuma Filmi yıl 2019 idi. Film, tasarımcı Carroll Shelby ve onun İngiliz sürücüsü Ken Miles liderliğindeki Amerikan Ford ekibinin mühendisleri ve üyelerinin, Henry Ford II ve Lee Iacocca tarafından Ford GT40 adlı bir araba yapma göreviyle işe alındığı olayları konu alıyor.

1966 24 Saat yarışını rakip Ferrari'ye karşı kazanmanın hikayesi. Film, En İyi Film Oscar'ı da dahil olmak üzere 2020 Akademi Ödülleri'ne dört adaylık aldı ancak teknik, en iyi kurgu ve en iyi ses kurgusu kategorilerinde kazandı.

Ferrari Filmi Yıl 2023 idi, Hollywood’a dünyanın en seçkin otomobil markası İtalyan efsanesi ve onun sahibi yarışçı Enzo Ferrari’nin hayatı film yaptı. 1957 yazında eski yarış pilotu Enzo Ferrari krizdeydi.

ferrari 9

Onun ve eşi Laura'nın on yıl önce sıfırdan kurdukları işletme iflasla karşı karşıya kalır . Fırtınalı evlilikleri, bir oğullarının Dino’nun kaybı ve Enzo Ferrari’nin evlilik dışı ilişkisinden olan oğlu Pierro ile olan çalkantalı aile hayatı ve Ferrari markasının işletmesi ikilimeni konu alır.

Ferrari, Michael Mann'ın yönettiği ve Troy Kennedy Martin tarafından yazılan 2023 Amerikan biyografik spor drama filmi kategorisindedir.

FERRARİ MARKASI NEDEN BU KADAR EFSANE VE ÇOK DEĞERLİ BİR MARDADIR?

Özetlemek gerekirse Ferrari’yi efsane yapan nerede ise pistlerdeki araçların şeklini değiştirip trafiğe açık alanda kullanıma yani satışa hazır hale getirmek ve son testleri markanın vazgeçilmezi Formula 1 Dünya Şampiyonasındaki test pilotlarından sonra kendi Forrmula 1 Dünya Şampiyonasında mücadele eden Formula 1 pilotlarına yaptırıp son şeklini vermektir. Motorsporlarındaki başarıları Formual 1 deki 15 kez pilotlar şampiyonluğunu ve 16 kez takımlar şampiyonluğuna ek efsane niteliğinde ki:

Dünya Spor Prototip Şampiyonası : 12 marka şampiyonluğu (1953, 1954, 1956, 1957, 1958, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1967 ve 1972).

Dünya Dayanıklılık Şampiyonası : 7 GT takımlar şampiyonluğu (2012, 2013, 2014, 2016, 2017, 2021 ve 2022) ve 5 GT sürücüler şampiyonluğu (2013, 2014, 2017, 2021 ve 2022).

Kıtalararası Le Mans Kupası : 2 takımlar şampiyonluğu (GT2 2010 ve GTE Pro 2011) ve 1 GTE Pro takım şampiyonluğu (2011).

24 Saat Le Mans : 10 genel zafer (1949, 1954, 1958, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965 ve 2023) ve 29 sınıf zaferi (en son 2021'de), 4 GTE Pro sınıfı zafer (2012, 2014) dahil , 2019 ve 2021), GT2 sınıfında 2 (2008, 2009) ve GTE Am sınıfında 4 (2015, 2016, 2017 ve 2021).

24 Saat Daytona : 5 genel zafer (1963, 1964, 1967, 1972 ve 1998) ve 17 sınıf zaferi (en son 2024'te), bir GTD Pro sınıfı zaferi (2024) ve 1 GTD sınıfı zaferi (2014). 12 Saat Sebring : 12 genel zafer (1956, 1958, 1959, 1961, 1962, 1963, 1964, 1970, 1972, 1995, 1997 ve 1998) ve 38 sınıf zaferi (en son 2022'de), 3'ü GT2 sınıfında olmak üzere ( 2007, 2009, 2010) ve GTD sınıfında 2 (2016, 2022).

24 Saat Spa : 4 genel zafer (1949, 1953, 2004 ve 2021). Nürburgring 24 Saat : 1 genel zafer (2023)

Targa Florio : 7 genel zafer (1948, 1949, 1958, 1961, 1962, 1965 ve 1972). Mille Miglia : İnşaatçı olarak 7 genel zafer (1948, 1949, 1950, 1951, 1952, 1953 ve 1957).

Carrera Panamericana : 2 genel zafer (1951 ve 1954). Bathurst 12 Saat: 2 genel zafer (2014 ve 2017).

Petit Le Mans : Genel olarak 1 galibiyet (1998) ve GT sınıflarında 9 galibiyet (2008, 2009, 2011 iki sınıfta, 2012, 2016, 2018, 2019 ve 2020), GTE Pro/GTLM'de 4 galibiyet (2011, 2012, 2016) dahil ve 2019).

FIA GT Şampiyonası : 2 GT1 takım şampiyonluğu (2003 ve 2004) ve 3 GT1 sürücü şampiyonluğu (2003, 2004 ve 2005), 3 GT2 inşaatçı şampiyonluğu (2006, 2007 ve 2009), 5 GT2 takım şampiyonluğu (2001, 2006, 2007, 2008) ve 2009) ve 4 GT2 sürücüsü (2001, 2006, 2007 ve 2008).

GT World Challenge Avrupa Dayanıklılık Kupası: 2 sürücü şampiyonluğu (2020, 2021) ve 1 takım şampiyonluğu (2020).

DTM Deutsche Turing Manufacturer yani Alman Turing Markalar Şampiyonası : 1 takım şampiyonluğu (2021)

ALMS Yani Amerikan Lemans Series- Amerika Dayanıklılık Serisi: 1 GT2 takımlar şampiyonluğu (2007), 2 GT2 takımı (2006 ve 2007) ve 1 GT2 sürücüler şampiyonluğu (2007).

IMSA SportsCar Şampiyonası yani Amerika Kanada Uluslar arası Motor Sporları Birliği Spor Otomobiller Şampiyonası : 2 GTD takım şampiyonluğu (2015 ve 2017), 3 GTD sürücü şampiyonluğu (2015, 2016 ve 2017) ve 3 GTD takım şampiyonluğu (2015, 2016 ve 2017).

NAEC : 1 GTD Pro sürücü şampiyonluğu (2022), 1 GTD Pro takım şampiyonluğu (2022), 1 GTD üreticiler şampiyonluğu (2014), 2 GTD sürücü şampiyonluğu (2014 ve 2016) ve 1 GTD takım şampiyonluğu (2014).

Grand-Am Rolex Spor Araba Serisi : 2 GT markalar şampiyonluğu (2012 ve 2013), 2 GT sürücüler şampiyonluğu (2012 ve 2013) ve 2 GT takım şampiyonluğu (2012 ve 2013).

IMSA GT Şampiyonası yani Amerika Kanada Uluslar arası Motor Sporları Birliği GT Sampiyonası : 1 WSC takımlar şampiyonluğu (1995).

FERRARİ’NİN TEK MODEL YARIŞMASI POPÜLER OLAN FERRARİ CHALLANGE NEDİR?

Ferrari Challange, 1992 yılında Ferrari 348 ile tek model üstünden tek markalı bir yarış serisi idi. ABD, Avrupa ve İtalya’daki serilerden Bu 3 seride dereceye girenler Final etkiliğinde bir araya gelirlerdi. Bu seri sırası ile 348, F 430, 458 Italia ve 488 GTB modelleri üstünde devam etti.

formula siyah

Üç farklı seri var ancak 2001'de şampiyonaların sayısı beşti; üçü Avrupa'da, biri Amerika Birleşik Devletleri'nde ve biri Japonya'daydı . Ferrari Challenge, 2001 yılından bu yana Müşteri Yarış Departmanı'nın kurulmasıyla Ferrari tarafından yönetilmektedir.

Ferrari Challenge, Ferrari ile doğrudan bağlantısı olmayan diğer ulusal kulüp düzeyindeki seri şampiyonalara da ilham verdi. Ferrari Scandinavia Challenge, Finlandiya , İsveç ve Danimarka'da düzenlenen resmi olmayan bir şampiyonadır.

2001 yılında oluşturuldu ve daha yeni Challenge arabalarına özel değil. Birleşik Krallık'ta, Ferrari Sahipleri Kulübü tarafından düzenlenen, eski otomobiller için üç şampiyonadan oluşan benzer bir resmi olmayan seri vardır.

FERRARİ’NİN MOTOSİKLETTEKİ ZAFERLERİ Mİ VAR ?

Scuderia Ferrari yarış takımı olarak şu an tarih olan İngiliz motosiklet markaları Rudge ve Norton ile yarışmıştır. 3 ulusal şampiyonluk ve 44 zafer vardır. Tabi bu başarılar 1932 ve 1934 yılları arasında kazanılmıştır. Şu an İtalya’yı motosiklet kategorsinde temsil eden milli değeri İtalyan motosiklet Ducati markasıdır. Ducati markası benim nezdimde motosiklet kategorisinin Ferrari’sidir.

“Formula 1’e 70 yıldır hüküm süren Ferrari Formula 1 takımı Scuderia Ferrari’nin taraftarlarına İtalyanca Tifosi denir. İtalyanca taraftarlar anlamına gelse de Formula 1’de Ferrari taraftarı denir. İtalyanların hız tapınağı benzetmesi yapılan dünyanın en eski pistlerinden Monza’da Formula 1 izlemek, Tifosi ne demek tribünlere bakabilirsiniz.”

Ekleme Tarihi: 22 Mar 2024 00:00