Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 16 Ağu 2024 11:01

İtalyan efsanesi MV Agusta motosikletlerinin hikayesi

1907 yılında motorsuz uçak yapımına başlayan, helikopter üreten bugün ise KTM'nin gözetiminde motosiklet üreten MV AGUSTA efsanesini bizden okuyun.

mv-agusta-6

AVUSTURYALI KTM’NİN KONTROLÜNDEKİ İTALYAN EFSANESİ, HELİKOPTERLERDEN MOTOSİKLETLERE MV AGUSTA

Giovanni Agusta, 1907 yılında motorsuz uçak yapımına başlayan ve bu amaçla 1908 yılında Palermo'da Agusta Giovanni şirketini kurdu.

1919 yılında kuzey İtalya'ya taşınan şirket, İtalyan havacılık ve uzay şirketi füze fırlatma rampacısı Avio, İtalyan havacılık şirketler Alenia Aermacchi ve Marchetti askeri uçaklarının bakım ve onarım faaliyetlerini yürütmek amacıyla Costruzioni Aeronautiche Giovanni Agusta SA adını aldı.

İlk atölyeler 1920'de Trablus'ta , 1922'de ise Bingazi'de açıldı . İtalya'daki atölye 1923 yılında Cascina Malpensa havaalanının bitişiğindeki Cascina Costa'da açıldı.

Birkaç yıl sonra, 1927'de Giovanni Agusta öldü ve şirketi eşi Giuseppina Turetta ile oğulları Domenico , Vincenzo , Mario ve Corrado'ya bıraktı.

Şirketin liderliğini kardeşi Vincenzo ile birlikte devralan ve İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Regia Aeronautica tarafından kullanılan askeri uçakların üretimi ve bakımındaki gelişimini takip eden kişi Domenico ve kardeşi Vincenzo'ydu.

1945 yılında , 2.Dünya Savaşından sonra 1947 Paris Antlaşmaları ile sonuçlanan barış antlaşmasının hükümleri uyarınca, İtalya'nın uçak üretmesi yasaklandı ve şirket, üretim bantlarını değiştirerek aşmaya çalıştığı bir kriz dönemiyle karşı karşıya kaldı.

MOTOSİKLET DÜNYASINA İLK ADIM

Tam olarak 1945 yılında , Agustalar ürünlerini çeşitlendirmeye ve motosikletler üretmeye karar vererek, daha çok MV Agusta olarak bilinen Meccanica Verghera Agusta'yı kurdular.

Havacılık yapımından türetilen teknolojilerin benimsenmesi ve Domenico ile Vincenzo Agusta'nın mekanik tutkusu, dünya şampiyonalarında yer edinen, 63 dünya motosiklet şampiyonası kazanan ve bunların 17'si 500cc sınıfında arka arkaya dünya şampiyonası olan son derece başarılı modellerin ve yarış motosikletlerinin yaratılmasına olanak sağladı.

mv-agusta-1

MV AGUSTA İLE PİAGGİO ARASINDAKİ VESPA İSİM KRİZİ

Mv Agusta, ilk motosikleti MV Agusta 98 Turismo’nun motoru 2 zamanlı ve sesinden dolayı İtalyanca Yaban Arısı anlamına gelen Vespa 98 ismini kullanmak istediler.

Ancak Basında çıkan ilk haberlerin ardından MV Agusta, 1934 Miller Vespa modeli için bu ismi tescil ettiren Balsamo kardeşlerden "Vespa" adını kullanması yönünde resmi bir uyarı aldı.

Hukuki anlaşmazlığın sonuçlanmasının ardından Balsamo kardeşler "Vespa" adını Piaggio'ya sattılar ve Piaggio da bu ismi özellikle dünya çapında tanınacak olan yeni scooter'ında kullandı .

Üretilidiği yıldan 1 yıl dolar dolmaz 3 vitesli MV Agusta 98 2 pist yarışı kazandı. Yarışlardan alınan feyz ile eleskopik çatal , daha kısa şasi , alçaltılmış sürüş yüksekliği ve daha güçlü motorla MV Agusta 98 Sport üretildi.

1947 yılında Milano Otomobil Fuarında, MV Agusta Turismo Lusso 2 zamanlı tek silindirli 125 cc tanıtıldı. 98 ve 125'in yerini 1949'da yeni iki zamanlı, dört vitesli 125 aldı .

Yeni 125 iki zamanlı motorla , 1949'da iki scooter modeli sunuldu: kısmen kaplanmış tip A ve tamamen kaplanmış tip B. Ertesi yıl yapılan güncellemeler ve iyileştirmeler sonrasında sırasıyla C GT ve C SL adını aldılar.

1952'de kısmen kaportalı versiyonu da 150 cm³ motorla mevcuttu. Aynı yıl, scooter'ın daha ucuz ve basitleştirilmiş bir yapıya sahip, "Ovunque" adı verilen ve aynı zamanda "O51" kısaltmasıyla da bilinen yeni bir motorla donatılmış yeni bir versiyonu sunuldu ve 1952'deki güncellemelerin ardından "O52" oldu. ". 1954 yılına kadar üretimde kaldı ve her yıl yeni bir isme büründü.

MOTOSİKLET YARIŞLARINDA TANNMAYA BAŞLAYAN MV AGUSTA

MV Agusta, 1950’li yıllarda uluslararası yarışmalarda da daha iyi tanınmaya başladı ve yarışmalardan esinlenerek dört silindirli 500 Turismo'yu sundu.

“HAVACILIK GEÇMİŞİNDEN GELEN MV AGUSTA, HAVACILIK TEKNOLOJİSİNİ MOTOSİKLETLERİNE UYGULAYARAK MOTOSİKLET DÜNYASINDA RAKİPLERİNE GÖRE ÇITAYI YÜKSELTMİŞTİR.”

mv-agusta-2

MV Agusta, 1952 yılında lisansını alması sayesinde yeniliğe yatırım yaparak ve havacılık teknolojilerini motosikletlerine aktararak trendin tersine hareket etti. Yenilik ve avangartın birçok örneği arasında 175 cm³ dört zamanlı motorlardaki ilerici hidrolik dişli kutusu, iki ve dört zamanlı motorlar için enjeksiyon sistemleri, mümkün kılan yeni yağlama sistemleri yer almaktadır. Özellikle yüksek kilometre garantili 150 RS ve 1957’de MV Agusta 500 6C GP ile limitleri zorlamışlardır.

1952 yılında Agusta fabrikası, Amerikalı üretici " Bell Aircraft Corporation "ın lisansı altında helikopter üretmeye başladı ve havacılık bir kez daha kontun işinin temeli haline geldi. MV Agusta az sayıda motosiklet satmaya devam etse de bu noktadan sonra yarışlar Kont Domenico için bir hobi haline geldi.

1952 yılı sonunda MV Agusta, Dört zamanlı motora sahip ilk üretim motosikleti MV Agusta 175 iki versiyonda piyasaya sürüldü: CST ve CSTL modelini piyasaya sundu. MV Agusta daha sportif bir versiyonu 175 CS’yi piyasaya sundu.

1953 yılında yıllık 20.000 motosiklet üretimi aşılarak 125 Pullman piyasaya sürüldü ve İspanya'da Gijon'daki Avello şirketinde lisans altında ikinci bir üretime başlandı ve bu üretim 1966 yılına kadar devam etti.

1954 yılının yazında MV, çok sınırlı bir seride 175 CSS yarış modellerini piyasaya sundu.Bu model Turismo Rapido ve Rapido Sport olarak modefiyeli olarak modellendi.

1955 yılında MV Agusta, Formula Sport Derivata yarış serisi için 175 CSS-5V'yi tasarladı. Yaklaşık 200 ürnek üretildi. 1956 yılı MV Agusta Disk Volante, 1957 yılında MV Agusta 250 Raid modelleri üretildi.

1957 sezonunun ardından, çekimserlik anlaşmasıyla motosiklet üreticileri Gilera, Moto Guzzi ve Mondial, artan maliyetler ve düşen satışlar nedeniyle Grand Prix yarışmasından çekilmeyi ortaklaşa kabul etti. Kont Agusta başlangıçta geri çekilmeyi kabul etti, ancak daha sonra daha iyi düşündü.

MV Agusta, arka arkaya 17 500cc dünya şampiyonluğunu kazanarak Grand Prix yarışlarına hakim olmaya devam etti. Hatta o zamanların en iyi motosiklet yarışçılarını MV Agusta da topladı.

1958 yılında, otoyolları 125 cm³ ve altındaki motosikletlere kapatan yeni otoyol kanununa yanıt olarak MV Agusta 150 RS (Rapido Sport) sunuldu.

1959 yılında MV Agusta'nın garantisini 100.000 kilometrelik yüksek limite kadar uzatmasına olanak tanıyan yeni bir yağlama sistemi teknolojisi standart olarak tanıtıldı.

agusto 3

Böylece , güvenilirliğine odaklanan ve 100.000 km'yi sorunsuz bir şekilde kat eden MV Agusta 125 TRE , yeni bir 232 cm³ motor ve bu motora sahip Tiber adında yeni bir model sundu.

1960 yılında Checca, Baz ve GT versiyonlarıyla piyasaya çıktı. 1969 yılına kadar üretimde kaldılar ancak büyük bir ticari başarı elde edemediler. MV Agusta 250 B ve Disco da tanıtıldı, çok başarılı bir satıl rakamı elde edilemeyince 349 cm³ motorlu Agusta 350 B modeli piyasaya sürüldü.

“Altmışlı yıllar ayrıca, 1962'den 1965'e kadar kazanan Mike Hailwood ve ardından Cascina Costa üreticisine inanılmaz ve yenilmez sayıda Dünya Şampiyonluğu kazandıran Giacomo Agostini sayesinde başlayan zaferlerle doluydu .

Agostini, üç ve dört silindirli 350 ve üç silindirli 500 ile 1966'dan 1973'e kadar kesintisiz olarak Dünya Şampiyonasını kazandı. Off Road yarşları için MV Agusta 125 Regolarita modeli de geliştirildi.”

BÜYÜK MOTOSİKLETLERİNE ADIM

MV Agusta, 500 cm³ Grand Prix one olan 600 dört silindirli modelden türetilerek doğan 4 silindirli motora sahip maksibike serisi 600 modeli 1965 Milano Otomobil Fuarı'nda sunuldu.

Bu modeller gelişerek 1970 yılında MV Agusta 750 Sport 220 km/s son sürate ulaştı.Enine 4 silindirli, saft tahrikli Dünyanın ilk motosikleti idi. ABD'li MV ithalatçıları Chris Garville ve Jim Cotherman'ın bu motoru daha da geliştirilirse ABD’de daha fazla satarız feyzi ile İtalya’ya gidip gelişirmelere ortak oldular.

Ancak sonuç başarılı olmadı. MC Agusta 750 Sport America’nın maliyeti Honda CB 750’nin 3 katı idi. Yalnızca 540 adet üretilebildi.

VE MV AGUSTA’NIN VEFATINDAN SONRA

1971 kışı idi kurucu Kont Domenica Agusta vefat etti, yerine kardeşi Corrado işleri devraldı. Corrado hedefi helikopter olarak belirledi ve 1973 yılın da Agusta ile EFIM ( İmalat Sanayi Finansman Kurumu) arasında işbirliği anlaşması imzalandı ancak bunun bedeli Agusta'nın motosiklet sektöründen ayrılması oldu.

mv-agusta-4

1974 yılında MV Agusta 125 Sport tanıtıldı. Bu, bir ve iki silindirli motosikletlerin son gelişimi ve aynı zamanda eski fabrikada üretilen son motosikletti. Milano Otomobil Fuarı’nda da Giugaro tasarımlı Mv Agusta 350 S sergilensede Agusta’nın ölümü ve şirketin helikopter işine ağırlık vermesi ancak 1975 yılını buldu.

500 cc yani o zamanların en yüksek Motosiklet yarış organizasyonlarına MV Agusta Marlboro’nun sponsorluğu ile yarışlara katılıp şampiyonluklar elde ettiler.

Ancak şirkette Kurucu Agusto’nun vefat etmesi ve kardeşi Corrada’nun helikopter işine ağırlık vermesi şirketin motosiklet işini zayıflattı ve 1977'de Milano fuarında MV standının boş kalmasıyla gerçekleşti.

Dünya çapında sportif başarılarıyla tanınan görkemli motosiklet üreticisi, yaklaşık 260.000 adet moped, motosiklet, scooter ve üç tekerlekli araç ürettikten sonra kapılarını kapattı.

Şirket 1977 yılında motosiklet üretimini iptal ettiğinde bile Arturo Magni'ye MV Agusta markası altında kendi motosikletlerini üretip satmasına izin verildi. En gelişmiş model olan 1978 Grand Prix 1100, 119 bg güç üretiyordu , yalnızca 202 kg ağırlığındaydı ve 0'dan 100 km/saat hıza 3,9 saniyede ulaşıyordu.

MV AGUSTO’NUN İSPANYA MACERASI

İspanya’da savaş sonrası Franco rejimi motosiklet ithalatını yasakladı ve ayrıca yabancı vatandaşların İspanya'ya yerleşmesini veya orada iş kurmasını yasakladı.

Bu sebeble yerel bir fabrika için 1948 yılında MV Agusto’dan lisans aldılar üretim için. Barcelona’da Alpha’da üretime geçildi. Satışlar iyi olmasına rağmen üretime Alpha’nın fabrikası yetişemedi.

1951 ylında MV Agusta lisansı daha büyük bir fabrika olan Avello fabrikasına devredildi ve MV Avello markası oluşturuldu. İspanya'da üretim 1972 yılına kadar devam etti.

MV AGUSTA TİCARİ 3 VE 4 TEKER HAFİF TİCARİLERİ VE PROTATİPLERİ

MV Agusta, satış ve para kazanmaktan daha çok yarış motosikletleri üretip şampiyonluklar kazanıp ününe ün katarken havacılık genlerinden olsa gerek ARGE ve Modifiye ve de geliştirmeyi çok seviyor idi. Birçok satılmayan ama tasarlanan motosiklet ve benzeri araçlar da yaptı.

mv-agusta-5

“MV AGUSTA’NIN MÜZESİ MOTOSİKLET MÜZESİNDEN DAHA ÇOK ARGE PROTATİP MÜZESİ İDİ.”

1947'de ilk üretim üç tekerlekli teslimat kamyonu ortaya çıktı ve MV 98'de kullanılanla aynı 98 cc tek silindirli iki zamanlı motora sahipti. Önden yüklemeli ahşap zemini ve direksiyonu olan tuhaf görünümlü bir araçtı. Daha sonra 3 vites 125 cc’lik te silindirli olarak sattılar.

1953 yılında Pietro Remor tarafından tasarlanan iki koltuklu Vetturetta 350 tanıtıldı. Hiçbir zaman pazarlanmadı ve şu anda MV Agusta Müzesi'nin bir parçası.

1954 yılında ticari üç tekerlekli aracın ikinci baskısı sunuldu: İlk üç tekerlekli araçla karşılaştırıldığında direksiyon yerine bir gidona sahip olan 175 Motocarro, 17 inç tekerli 350 kg yük taşıyabiliyordu.

1956 yılında , dört vitesli şanzımana sahip 1.079 cm³ çift silindirli dizel motorla çalışan 1100/D2 pikup ürettiler.

1958 yılında 3. Nakliye aracı 150 cc’lik 4 vitesli Mv Agusta 150 Centauro RF 60 km hıza çıkabiliyordu. 1961'de 150 Centauro RF'nin yerini 150 Centauro RBF aldı.

MV Agusto’nun 4. Nakliye aracı 520 kg. yük taşıyabilen 235 cm³ dört zamanlı, 10 HP gücünde Transporto Tevere adında 3 tekerli pikupı vardı. Bunu MV TTB ve MV TTC izledi.

1962 yılında 185 Trattöre traktörünüde üretiği söylentiler arasındadır. 1969 yılında MV Agusta, İtalya Savunma Bakanlığı'nın talebi üzerine oluşturulan paletli mafsallı arazi taşıyıcısından oluşan tek koltuklu bir uçan araç yaptı.

1975 yılında MV Agusta 1,5 beygirlik 50 cc’lik 4 egsozlu racing tarzı bir motosiklet piyasaya sundu.

İTALYAN DÜĞMECİNİN OĞULLARININ MV AGUSTO’YU SAHİPLENMESİ

1960 yılında İtalyan sanayi girişimcisi Giovanni Castiglioni, kot pantolonlar için düğmeler ve perçinler, valizler için asma kilitler ve halkalar ve benzeri aksesuarların üretimi için bir hırdavat fabrikası kurdu.

İş başarılı oldu ve kısa süre sonra Giovanni'nin iki oğlu şirkete katıldı: Gianfranco ve Claudio. Her ikisinin de motosiklet tutkusu vardı.Castiglioni’lerin fabrikası Varessa’daydı ve buraya yakın birde AMF- Harley Davidson’un yan firması Aermacchi’de bulunuyordu.

1976'nın sonlarında, MV motosiklet yarışlarından çekildiğini açıkladığında Castiglioni kardeşler MV yarış takımını satın almaya çalıştı ancak Corrado Agusta anlaşmayı onaylamadı.

Hırs yapan Castiglioni bir Suzuki RG 500 satın aldı , onu geleneksel MV Agusta renklerine kırmızı ve gümüşe boyadı. Yarışçılar Bonera ve Lucchinelli’yi transfer ettiler, AMF- Harley Davidson’un yarış bölümünün eski başkanı Ezio Mascheroni liderliğindeki yeni Cagiva GP500 projesini başlattılar. Aynı yıl Varese'deki eski Aermacchi fabrikasını satın aldılar

mv-agusta-6

“MV AGUSTO’YU ALAMAYAN VE HIRS YAPAN CASTİGLİONİ AİLESİ CAGİVA MARKASINI YARATTILAR. Soyismi Castiglioni’nin Ca’sı, ismi Giovanni’nin Gi’si ve fabrika yeri Varessa’nın Va’sı BİRLEREŞEREK CAGİVA İSMİ OLMUŞTUR.”

Cagiva kısa sürede yıllık 40.000 adet üretimle en büyük İtalyan motosiklet üreticisi oldu. İtalya'da işler yavaş ilerliyor ve 1992 baharında, Castiglioni ailesi nihayet o yıla kadar kimsenin adını duymadığı MV Agusta'yı satın almayı başardı ve MV Agusta motor spa'yı kurdular.

“MV AGUSTA MARKASI CASTİGLİONİ AİLESİ SAYESİNDE AYAKTA KALMIŞTIR”

Motosikletin Michelangelo’su olarak bilinen İtalyan teknisye ve tasarımcı Tamburini Bimoto’dan Cagiva’ya transfer edildi. 1995 yılında bir sonraki seri üretim motosiklet projesini 4 silindirli F4 projesini üstlendi. Prototip 1997 Milano Fuarı arifesinde tamamlandı. Motosikletin MV Agusta logosunu taşıması nedeniyle bu sunum büyük bir sürpriz oldu.

“İTALYAN DEHA TAMBURİNİ CAGİVA’NIN CAGİVA ARAŞTIRMA MERKEZİ OLAN CRC’NİN BAŞINDA İDİ. CLAUDİO CASTİGLİONİ VE TAMBURİNİ’NİN HAYALİ 750 CC’LİK 4 SİLİNDİRLİ BİR İTALYAN CANAVARI YARATICAK F4 PROJESİ HAYALİ 1989 YILINA DAYANIYORDU.”

Cagiva Araştırma Merkezi CRC’den Tamburini Cagiva'nın 500cc Grand Prix yarış programına yoğun bir şekilde dahil olduğundan, F4'ü geliştirmek için gereken kaynak ve zaman sınırlı idi. F4 motorun gelişirilmesi için Ducati'nin en seçkin mühendislerinden ikisi Massimo Bordi ve Fabio Taglioni geliştirmeye yardımcı olmaları için getirildi.

1 yılında Cagiva Grubu ciddi bir mali baskı altındaydı ve yıl sonunda Cagiva Yarış Departmanı kapandı. Bölüm başkanı Riccardo Rosa daha sonra F4 projesinin kontrolünü ele geçirdi.

Şimdiye kadar F4'ün bir MV Agusta olmasına karar verilmişti ve Tamburini'ye, tamamen İtalya'da tasarlanıp üretilen 4 silindirli öne bakan bir motor kullanarak MV Agusta'nın özelliklerine saygı göstererek tasarım yapma özgürlüğü verildi ve F4 motor doğmuş oldu. Radyal Valfler Modena’daki Ferrari Formula 1 motorundan taklit edilmiştir.

750 cc’lik, 125 beygir güç ve 275 km/h son sürate çıkabilen motor 1998 tarihleri arasında New York'taki Guggenheim Museun'da Motosiklet Sanatı sergisi sırasında sergilendi. Sergi listesi her yaştan en seçkin motosikletleri ve dört motosikleti içeriyordu. Bunlar MV Agusta'ydı.

MV Agusta F4 750’de karbon fiber parçalar, magnezyum parçalar ile özel 300 adet üretildi. 2004 yılında F750 yerini F1000’e bıraktı.

Bunlar özel geliştirme modifikasyonlar ile S, S1+1, S EVO3, S EVO 3, Ayrton Senna anısına SENNA, SPR VE SR 300’er adet ile sınırlı üretimler ile banttan çıktı. F4 ile aynı motora sahip olan aynı motorun Brutale adı verilen naked versiyonu da sunuldu .

mv-agusta-7

MV AGUSTO’DA 2. KRİZ

2004 yılında MV Agusta'nın Cagiva grubunun ana markası olmasına rağmen likidite sorunları nedeniyle Claudio Castiglioni önce Piaggio grubu ile anlaşmaya çalıştı ancak başarılı olamadı, ardından MV Agusta'daki hisselerinin büyük bir kısmını %65’ini Malezyalı Proton’a sattı. Proton 1 yıl sonra hisseleri İtalyan Finans Holdingi GEVI SpA’ya sattı ve MV Agusta İtalyanların eline geri döndü.

Bu arada motosiklet tutkunu ve Cagiva’nın sahibi Claudio Castiglioni boş durmadı ve İngiliz motosiklet markasının İtalya’da üretim lisansını aldı. Ancak bu antlaşma GEVI SpA tarafından onaylanmadı. Bu kararlardan hayal kırıklığına uğrayan Claudio, MV Agusta için yeni bir fırsat buldu.

VE MV AGUSTA’YI HARLEY DAVİDSON ALDI

2008 yılında MV Agusta Group'un Husqvarna’yı almak için anlaşma imzalayan Harley Davidson 70 milyon euro karşılığında MV Agusta Group’u Cagiva dahil komple aldı ve Claudio Castiglioni başkan olarak kaldı. Harley-Davidson 40 milyon euro yatırım yaptı ve yeni üç silindirli modeli F3’ü piyasaya sürdü.

Ancak 2009 sonbaharında Harley-Davidson, MV Agusta'yı satmaya karar verdi. 2010'da mali açıdan sağlıklı ve ciddi şekilde yenilenen yeni MV Agusta şirketi, Castiglioni ailesi tarafından tekrar sahiplenildi.

Castiglioni ailesinin kıvılcımı ile MV Agusta 990 R ve 1090 R ile Brutale serisi genişletildi.

2011 yılında Claudio Castiglioni vefat etti ve yerine oğlu Giovanni Castiglioni geçti. Başkan yardımcılığına F4 projesinde de yer alan Ducati’nin seçkin mühendisi Bordi getirildi.

2012 yılında Varessa’daki fabrikada F3 675 ve Brutale 675 üretimine başlandı. 2013 yılında F800 ve Rivale 800 üretilmeye başlandı. Brutale 800 ve Brutale 800 Dragster'ın yanı sıra Rivale tabanlı Turismo Veloce 800 ve Stradale 800 ile genişletildi.

Sonraki yıllarda MV Agusta satışlarında önemli bir büyüme gösterdi.2011 yılından sonra model ve satışlarda sıçrama yapan MV Agusta mali süreci yönetemedi ve kardan borca geçti. Çok başarılı modeller üreten MV Agusta, muhasebede ve satış sonrasında patladı.

mv-agusta-8

MV AGUSTA’YI MERCEDES ALMAK İSTEDİ

2014 yılında Mercedes-AMG, 30 milyon euro karşılığında MV'nin %25'ini satın almak için harekete geçti ancak 2016'nın başında Mercedes-AMG, 40 milyon euronun üzerinde borcu olan MV Agusto!yu almaktan vazgeçti.

Satış sonrasında iflastan dolayı satış sonrası müşteriler ile afederseniz papaz olan MV Agusta , birde 2014 yılında Varessa’daki fabrikası Varessa Gölü’nün yükselmesi ile fabrikası sular altında kaldı.

DİBE VURDUN İSEN ZİRVEDEN BAŞKA GİDECEK YERİN YOKTUR

Ya hep ya hiç diyen MV Agusta, Banca Popolare Di Milano bankasından aldığı 15 milyon sermaye artırımı ile ABD, Brezilya ve Güneydoğu Asya pazarlarına genişlemek için kullanacaktı.

Ancak Varessa Mahkemesi 2016 ilkbaharında MV Agusto’nun üretimi yılda 9.000 motosikletten 6.000-7.000'e düşürmesini, araştırma ve geliştirme maliyetlerini 15 milyon Euro'dan 7 milyona düşürmesini ve son olarak da motosikletin masraflarını azaltmasını zorunlu kılan Süreklilik Konkordatosunu onaylattı.

Yarış departmanı 4 milyon eurodan 600.000 euroya, çalışanlarında en az 200 kişisini işten çıkarmak zorunda kaldı. MV Agusta satış sonrası yedek parça veremeyebilir ve fabrika üretimi durdurabilir gibi sıkıntılı bir duruma düşmüştür.

Borçlarında yeni yatırımcı gelene kadar yapılandırma planı ertelendi. 2017’de % 25 hisseye sahip olan Mercedes sahneden çekilir ve geriye kalır Giovanni Castiglioni ve Sardarov ailesi tarafından kontrol edilen bir holding şirketi.Mercedes sattğı hisseleri tekrar geri alarak MV Agusta’yı biraz olsun rahatlatır.

mv-agusta-9

2018 sonbaharında 4 silindirli modellerin geliştirilmesi ve bayi sayısını azaltmak için sermaye artırımına gitmeyi Giovanni Castiglioni'nin şirketi GC Holding ve Sardarov'un Lüksemburg yatırım fonu ComSar Invest SA tarafından gerçekleştirildi.

Sardaros MV Agusto’nun şirketin CEO’su olarak atıyarak şirketi ekonomik olarak güvence altına aldılar.

2019'da MV Agusta Motor CEO'su Sardarov, Çinli Loncin Motor Company ile 350 ve 500 cm³ motosikletlerin ortak üretimi için bir anlaşma imzaladı.

Motosikletler Hem MV Agusta Hem Loncin’in markası Voge olarak pazarlanacaktı anlaşma olmadı. Sonra MV Agusta, başka bir Çinli şirketle, Benelli'nin sahibi Qianjiang Group ile bir sonraki düşük menzilli motosikletlerin motorlarının tedariği için bir anlaşma imzaladı.

MV AGUSTA EN GÜÇLÜ DÖNEMİNE GİRİYOR

2019 Milano fuarında MV, piyasadaki en güçlü çıplak model olarak tanımlanan ve 208 HP üretebilen Brutale 1000 Serie Oro, Brutale 1000 RR, Superveloce 800, Dragster ve Turismo Veloce, 2021 yılında Giacomo Agostini'ye ithaf edilen Ago versiyonu sergilendi.

2019 sonbaharı ortasında beş yıl içinde yıllık üretim artışını 25.000 adede çıkarmayı vaat eden yeni bir beş yıllık iş planını açıkladı. Massimo Bordi genel müdür yardımcılığına, Paolo Bettin ise mali direktör olarak atandı. Şirketin eski başkanı Giovanni Castiglioni danışman rolünü sürdürdü.

2021 yazında elektrikli motosikletler RR ve RC versiyonlarında AMO ve aynı yılın Kasım ayında ilk MV elektrikli e-scooter Rapido Serie Oro piyasaya sunuldu.

MV AGUSTA VE KTM İŞBİRLİĞİNE GİDİYOR

2022 Sonbaharında MV Agusta ve KTM rasında MV tarafından üretilen motosikletlerin Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika'da dağıtımı için ticari işbirliği anlaşması imzalandı. KTM sermaye artırımı yoluyla MV Agusta'nın %25,1 hissesini satın aldı.

2022 yılında 1973 tarihli MV Agusta 750S'den ilham alan MV Agusta 921 S protatipi ve Kymco ile işbirliği neticesinde Ampelio elektrikli scooteri protatip olarak gelişirdiler. Brutale 1000 RR platformunu temel alan retro bir hiper spor olan Superveloce 1000 Serisi Oro modelini piayasaya sundu.

mv-agusta-10

KTM’NİN KONROLÜ DEVRALMASI

2024’ün ilkbaharında Avusturya Devi Pierer Mobility AG ( KTM, GAS GAS, Husqvarna, WP Süspansiyonları, Felt Bisiklet markalarının sahibi) MV Agusta’nın %50,1 hisselerini alarak CEO ve yönetim kurulu başkanı rolünü Pierer Mobility AG’den Trunkenpolz üstlendi. Şirketin kalan %49,9 hissesine sahip olan Sardarov başkan yardımcısı, marka elçisi ve danışman olarak devam edecek.

MV AGUSTA VE SAN MARİNO'DAKİ CASTİGLİONİ ARAŞTIRMA MERKEZİ'NİN (CRC) BİRLEŞMESİ İLE 2017 YILINDA, ÖZEL VE PREMİUM MODELLER TASARLAMAK İÇİN ÖZEL ARAÇLAR DEPARTMANI (RVS) KURULDU.

MV Agusta’nın Özel Araç Departmanı: Sınırlı sayıda özel üretim motosikletler üretip geliştirdiler. Bunlar MV Agusta F3 800 Ago , F3 Serie Oro, F3 675 RC, F3 800 FA, F3 800 RC, F4 750 S Neiman Marcus Edition, F4 Serie Oro, F4 Tamburini, F4 CRC, F4 Senna 750, F4 Senna 1000, F4 CC, F4 SPR, F4 SP, F4 SP-01 Viper, F4 Mamba, F4 Frecce Tricolori, F4 Corse, F4 Ago, F4 1078 RR 312 Edizione Finale, F4 Veltro , F4 Claudio, F4 RC, F4 LH44, F4 R 312 Corse, Brutale Oro, Brutale America, Brutale Crc, Brutale Italia, Brutale Mamba, Brutale Gladio, Brutale Starfighter, Brutale Wally, Brutale Starfighter Titanium,Brutale Hydrogen, Brutale 70 Serie Oro, Brutale 990R 150, RVS 1, F3 800 XX, Brutale 1000 Serie Oro, Brutale 800 RR LH44, Dragster 800 RC, Turismo Veloce 800 RC, Turismo Veloce 800 RC SCS, Superveloce 800 Serie Oro, Superveloce 800 75 Anniversario, Superveloce 800 Alpine, Brutale 1000 RR Assen, Superveloce 98, LXP Orioli, Superveloce Arsham modelleridir. En az 6 an fazla 350 model üretimi ile sınırlıdır.

SADECE BİRER ADET ÜRETİLEN ÖZEL MODELLER

2010 yılı Brutale 990 R Brand Milano, 2016 yılı F4 Zagato, 2017 yılı Dragster 800 RR Oro ve Dragster Blackout, 2018 yılı F4 RC Blue, 2019 yılı Dragster RC Shining Gold, 2020 yılı Brutale 1000 RR Blue & White ML, 2021 yılı Dragster London Special ve 2022 yılı Tesatalarga modelidir.

mv-agusta-11

SUPER OFF-ROAD MV AGUSTA LXP ORIOLI’NİN PİYASAYA SUNULMASI

2021 Eicma’da 1990 ve 1994 yıllarında " Dakar " ödülünü kazanan Cagiva Elefant'ın mirasçısı MV Aqusta LXP tanıtıldı.

MV Agusta, 550 cc’lik motor için Çinli Qianjiang ile işbirliğine gitti. Önde 21 jant arkada 18 jantlı crossover motosiklet Lucky Exploere Projesi olarak tanımlanıyor.

Orioli lakaplı 931 cc’lik MV Aqusta motoru 123 cc’den fazlasını üretebiliyor. Genelde pistlerde görmeye alıştığımız MV Agusta, arazi şartlarnda önceki sahibi Cagiva’nın Paris Dakar tecrübesini miras almış. İki çeşit motor hacimli MV Agusto LXP 2023 Milano fuarında, piyasaya sunuldu. ( Cagiva Elefant 900 motosiklet kategorisinde 1990 yılında Paris Dakar Rallisinde şampiyon olmuştu.)

MV AGUSTA’NIN ALDIĞI ÖDÜLLER VE LAKAPLARI

Eicma 2005 yılında Fuarın en güzel motosikleti Mv Agusta Brutale 910 R, 2007 yılı Dünyanın en hızlı üretim motosikleti MV Agusta F4 R 312, Eicma 2010 yılında Fuarın en güzel motosikleti MV Agusta F3, 2010 yılında İnternetteki en güzel motosiklet MV Agusta F4, 2012 Eicma Fuarı’nın en güzel motosikleti MV Agusta Rivale 800, 2018 Eicma Fuarı’nın en güzel motosikleti MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro ve MV Agusta Super Veloce, Super Veloce için 2019 yılı tasarım ödülü, 2019 Bike India Ödülleri'nde MV Agusta Brutale 800 RR için Yılın Tasarımı ödülü, 2021 Eicma Fuarı’nın en güzel motosikleti MV Agusta Super Veloce Ago.

mv-agusta-12

MV AGUSTA TARİHİNDEKİ MODELLER

Mv Agusta ilk motoru olan 1945 yılındaki MV Agusta Vespa 98’den, kronolojik olarak 125 Twin Protatip, 250, 125, 500 4C Turismo R19, 83 Checca, 99 Checca, 124 Checca, 125 Turismo, 150 Turismo, 175 Turismo, 125 Turismo Rapido, 125 Sport , 125 GT/GTL/GTL-S, 150 Sport, Centomilla, 125 Pullman, 125 Super Pullman, 125 Regolarita, 250 Bicilindrica Turismo, 250 Bicilindrica Scrambler, 350 Sport, 350 Gran Turismo, 350 Scrambler, 350 Sport Elettronica, 350 GT Ipotesi, 600 Turismo 4C 6, 750, 750 Sport America 1978 yılı ilk nesil. Mopedler: 1962-1968 yılları arası MV Agusta Liberty ve Germano, Skuter: 1949- 1964 yılları arasında MV Agusta A, B, C SL, D SL, C GT, Ovunque, Chicco 125-155 cc arası. Hafif ticari pikaplar, mikro otomobiller ve 3 tekerliler: 1954- 1964 yılları arasında MV Agusta 350 mikro otomobil, 1100 D2 Pikap, 150 Centauro RF pikap, 150 Centauro RFB, 125 Trasporto Tevere

MV AGUSTO MARKA DEĞERİ MOTORSPORLARINDA OLUŞMUŞTUR

MV Agusto’nun motosporları ile ilgilenen kurumsal bölümü MV Agusta Reparto Corse diye anılır. Üretici ilk dünya şampiyonluğunu 1952 yılında Cecil Sandford ile 125 cc sınıfında kazandı. Tüm sınıflarda üstünlük kuran MV, 1958, 1959 ve 1960 yıllarında eş zamanlı olarak 125 cc, 250 cc, 350 cc ve 500 cc şampiyonluklarını kazanmıştır.

MOTO GP

1952 yılında 1974 yılına destansı başarılar: 125 cc’de 7 markalar şampiyonluğu 5 sürücüler şampiyonluğu, 250 cc’de 5 markalar şampiyonluğu 4 sürücüler şampiyonluğu, 350 cc’de 9 markalar şampiyonluğu 10 sürücüler şampiyonluğu , 500 cc’de tam 16 markalar şampiyonluğu ve 18 sürücüler şampiyonluğu vardır.

mv-agusta-13

MANN ADASI TT YARIŞI

MV Agusta Mann TT yarışında 34 oursit Trophy kupası kazanmıştır. 1956’dan 1972 yılına kadar çok değerli bir marka idi.

2004 yılından sonra anlı şanlı motorsporları tarihi olan MV Agusta IDM Deutsche Motorradmeisterschaft’tan 2005 yılı Superstock 1000 FIM Kupası yarışlarına katılmaya başladılar.

MV Agusta , son şampiyonluğundan 30 yıl sonra 2006 yılında Luca Scassa ile İtalya Superstock Şampiyonasını kazandı . 2008 yılında Scassa, Schiranna yarış departmanı fabrikası tarafından desteklenen bir motosikletle İtalya Superbike Şampiyonasını kazandı.

2007 yılında MotoAmerica Superbike Şampiyonasına iki Mv Agusta F4 ile katıldılar. 2008 Superbike Dünya Şampiyonasına girmek için sposorluk sıkntısından proje askıya alındı.

2013 yılında Grant Racing tarafından Britanya Superstock Şampiyonası'na iki MV Agusta F4 RR katıldı. İki MV Agusta F3 ile Supersport Dünya Şampiyonasında yarıştılar.

2014 yılında MV Agusta, resmi MV Agusta Reparto Corse takımını kurarak hem Dünya Superbike hem de Supersport faaliyetlerini yöneterek yarışlara resmi olarak geri döndü.

2018 yılında MV Agusta'nın da Moto2'de Forward Racing ile Grand Prix yarışlarına geri döneceği açıklandı . Yeni motosiklet, 2019 sezonunda yarışlara geri dönüş için Temmuz ayında testlere başlayacak . MV Agusta, 1976'dan bu yana ilk kez Grand Prix giriş listesine girecek. Kasım 2018'de Stefano Manzi ve Dominique Aegerter , üreticinin Moto2 sınıfında yarışlara dönüşünde takımın iki sürücüsü olarak açıkladı.

“AVRUPA VE JAPONYA'DAKİ RAKİPLERİNDEN FARKLI OLARAK MV, ÖNCELİKLE YARIŞMAK İÇİN VARDI. YOL MOTOSİKLETLERİNİN ÜRETİMİNİ DİKKAT DAĞITICI OLARAK GÖRÜYORDU.”

MV AGUSTA MÜZESİ

Cascina Costa'daki Agusta Müzesi Varessa şehrinde 2003 yılında Cascina Costa di Samarate kasabasında kuruldu. Müze 3 bçlüme ayrılmıştır.

MV Agusta'nın birçok örneğini barındıran, birçok dünya ödülü kazanan orijinalleri de dahil olmak üzere motosikletler bölümü. şampiyonluklar; şirketi bu alanda dünyanın önde gelen üreticisi haline getiren helikopterlerin yer aldığı helikopter bölümü ve 2012 yılından bu yana belge, fotoğraf, slayt, dergi ve teknik çizimlerle dolu inanılmaz bir tarihi arşivi barındıran Villa Agusta.

mv-agusta-14

GÜNÜMÜZ MV AGUSTA MODELLERİ

Racing: MV Agusta F3 R,RC ve RR Naked: MV Agusta Brutale 800 R, 800 RR, 1000 RR, 1000 RR Assen, 1000 RS, Racing/Naked: MV Agusta Superveloce 800, S 800, 1000 Serie Oro, Spor Turing : MV Agusta Turismo Veloce, R, RC SCS, Lusso SCS, Naked: MV Agusta Dragster R, RC SCS, RR SCS, Enduro Off/On Road: MV Agusta LXP Bobber: MV Agusta Rush 1000

MV Agusta Türkiye Distribitörü GP Motobike aynı zamanda Avrupa’daki 2. En büyük MV Agusta mağazasının sahibidir.

MV Agusta, yarış odaklı motosikletler üreten, üretim maliyetine bakmadan en iyiyi el işçiliğini teknoloji ile bitleşmiştir. Benim nezdimde motosiklet almak için en pahalı motosiklet grubunda özel ve koleksiyonluk bir markadır.

Ekleme Tarihi: 16 Ağu 2024 10:00