Kitap Güncelleme Tarihi: 21 Tem 2024 12:00

İzmirli sahaf dünyaca ünlü Hermes markasını dize getirdi

İzmir'de 16 yıldır Hermes Sahaf adı altında ikinci el kitap satan Ümit Nar (51), Fransız lüks moda markası Hermes'e karşı verdiği isim mücadelesini kazandı.

hermes sahaf

İzmirli Sahaf, Dünyaca Ünlü Markayı Dize Getirdi

İzmir'de 16 yıldır 'Hermes Sahaf' adı altında ikinci el kitap satan Ümit Nar (51), Fransız lüks moda markası Hermes'e karşı verdiği isim mücadelesini kazandı. Güzelyalı semtinde faaliyet gösteren Nar, 30 Aralık 2021'de iş yerinin ismini tescil ettirmek amacıyla Türk Patent Kurumu'na başvurdu. Ancak Hermes'in avukatları, ticari isim ihlali gerekçesiyle itiraz etti.

Hukuki Süreç ve Mahkeme Kararı

Türk Patent Kurumu, Nar'ın talebini reddetti. Bunun üzerine Nar, Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. 29 Haziran'da görülen üçüncü duruşmada mahkeme, Türk Patent Kurumu'nun kararını iptal ederek Nar'ın 'Hermes' ismini kullanabilmesine olanak sağladı.

Nar, sahaflık kariyerine 2008 yılında başladığını ve Hermes isminin sanatçılar ile tanrılar arasında habercilik yapan bir karakter olduğunu belirtti. Mahkeme sürecini anlatan Nar, iki yıl boyunca karşı tarafın itirazlarıyla mücadele ettiklerini ve sonunda mahkemenin kendilerini haklı bulduğunu ifade etti.

Önemli Bir Kazanım

Nar, mahkemenin kararının uluslararası bir kültürel kavramın tek bir şirketin elinde kalmaması adına önemli bir adım olduğunu belirtti. Marka tescili için artık önlerinde bir engel kalmadığını söyleyen Nar, "Bu karar, yerel esnafın kendi topraklarına ait kavramları kullanabilmesinin önünü açıyor" dedi.

hermes sahaf1

Avukat Görüşü

Nar'ın avukatı Hasan Hilmi Güllü, mahkeme kararını bir zafer olarak değerlendirdi. Güllü, "Bu karar, küresel markaların kullanmadıkları alanlarda diğer kişilerin marka tescillerine itiraz ederek, gerçek hizmet sahiplerinin markalarını tescil etmelerini önlemelerine dur demiştir. Bu karar, benzer davalarda yargı içtihatlarının önünü açacaktır" dedi.

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

Mahkeme kararı, Nar'ın 'Hermes Sahaf' ismini tescil etme yolunu açarak, küçük esnafın haklarını koruma adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Nar, bu kararın gelecekte benzer davalarda emsal teşkil edeceğine inanıyor.

Ekleme Tarihi: 21 Tem 2024 12:00