Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 10 Oca 2024 18:00

Kamunun Geleceği

Dünya gittikçe daha fazla bireysel özgürlüğe doğru yol alırken bizi neler bekliyor? Ali Cem Zincirli Kamunun Geleceği'ni yazdı..

robotlar

Bu yazımda geleceğin ortak yönetimini çizmeye çalışacağım. Dünya gittikçe daha fazla bireysel özgürlüğe doğru yol alırken insan olmanın gereği olan toplum yaşamından kurtulmak mümkün olmayacaktır.

Bugün internet sayesinde bireysel yasadığımıza inanabilirsiniz ama sonuçta topluluk olmak için insanlarla yüz yüze olmamıza gerek yok.

Telefonunda herhangi bir sosyal topluluğa katılmayan kaç kişi kaldı aramızda? Kısacası topluluğun sekli değişebilir ama insan topluluk halinde yasayan canlıdır bu değişmez bir olgudur.

Yapay zeka

Peki gelecekte ortak yaşamın gerektirdiği yönetim nasıl olabilir?

En temel ilkemiz insanların daha fazla bireysel yasam isteyeceği! Bireysel yasam alanlarımızda tüm evrene ulaşabilir olacağız.

Özgürlük mü, neredeyse sınırsız internette; ne istersek olabileceğiz istediğimiz ismi resmi kullanabiliriz hemen hemen tüm düşüncelerimizi sunabilir istediğimiz bilgilere ulaşırız.

Bu durumda ortak yönetimden ne bekleriz?

Tabiki en büyük beklenti, ana beklenti mevcut yaşamımızı sürdürecek tedarikin sürekliliği olacaktır.

Yapay zeka 2

Ana beklentisi yaşam tedariğinin sağlanması olan insanların yönetimlerininde teknokrat ağırlıklı olacağını düşünüyorum.

Neden tek bir yönetim olsun, birden çok yönetim olursa insanlar bu yönetim oluşumlarımdan hangisi den hizmet almak isterlerse ondan yönetsel hizmetleri alabilirler.

Sonuç; kim iyi hizmet verirse yada insanların beklentilerini karsılarsa daha çok bireye hizmet verebilir bir çeşit yarışma; tabii ki bunun karşılığında ortak toplum bütçesinden daha fazla pay alacaktır.

Her türlü bilgimizin internet üzerinde olduğu toplumda bu oldukça kolaydır.

yapay zeka

Bugün bile istediğiniz kamu hasta hanesini yada doktoru seçebiliyorsunuz.

Devleti devlet yapan ana unsurlardan biri vergidir. Topluluk yaşamı sonuçta üretim üstüne olacaktır. Tabiki topluluğun ortak yasamı için bir ortak bütçe devam edecektir. Fakat en minimum bütçe ile en fazla fayda sağlayan yönetim erki tercih sebebi olacaktır.

Askerlik ve güvenlik insanlık tarihinin uzun bir süresinde ordular ve güvenliği sağlayanlar hep profesyonel olmuşlardır.

Maalesef insan kıyımının en fazla olduğu yenmek ve yenilmek üzerine olmayan tamamen yok etmek mantığına dayalı savaşlar büyük insan kaynaklarına ihtiyaç duymuşlardır.

Yapay zeka 4

Günümüzde bu büyük amatör orduların pek ise yaramadığı oldukca belli oluyor. Hele insansız savaş makinelerinin yükselişi farklı savaşlara bizi yönlendiriyor.

Savaşlar olacak mı, tabii ki insanlık hep savaşacak bir konu bulmuştur; kimi zaman din için kimi zaman kaynaklar için kimi zaman güç için gelecekte de insani bir değer olan hırs olduğu sürece savaşlar kaçınılmazdır.

Ve gelelim en büyük olaya yapay zeka her yerde var olmaya başlayan yapay zeka yönetimde neden olmayacak?

Tabiki olacak her konuda olduğu gibi her öğrencinin rehber öğretmeni yapay zeka olacak. Her hastanın günlük tedavisini takip edecek, sabah kahvaltımızın kalorisini ayarlayacak, okuyacağımız bizim için önemli olan haberleri sunacak, filmler önerecek islerin çoğunluğunu yapacak. Fabrikaların üretimlerini aldığı bilgilere göre planlayacak...

Kamu çalışanlarına neden ihtiyaç kalacak, tüm işlemlerimizi yapan sadece bana tahsisli bir memurum varsa?

Aklınıza gelen her şeyi yapabilen bir yapay zekâ; insanlığın tüm ihtiyaçlarını planlayarak kaynakları en verimli şekilde kullanan bir yapay zeka!

Pekiyi bu yapay zekayı kim kontrol edecek?

İnterneti kim kontrol ediyorsa...

Yani kontrol yok, tamamen insan yaşamına odaklı bir yapıdan bahis ediyorum.

robotlar

Korkmayın bizleri yok etmez makinelerin duygusu olmaz duygu insani bir özelliktir.

Bugün kullandığımız arabalar binlerce parca ve elektronikten oluşuyor; pekiyi biz aracı kullanırken en fazla bir direksiyon ve bir kaç düğmeye basıyoruz.

Pekiyi milyarlarca arabadan hiç isyan edeni duydunuz mu?

Politikacılar mı, tarihte kral ve lortlar vardı. Politikacılar da tarihte kalan birer kahraman olmaya mahkumlar. Hiç bir mevki sonsuza kadar kalmaz.

Her şey değişir. Değişmeyen tek şey değişimdir. Heraklitos

Ekleme Tarihi: 10 Oca 2024 18:00