Dünya Güncelleme Tarihi: 18 Haz 2024 09:00

Katar Türkiye'nin tanımadığı Güney Kıbrıs'a yatırım yapacak

Türkiye'ye yatırımlar yapan ve Kanal İstanbul arazilerinde alımlar gerçekleştiren Katar Emiri Al Thani, rotasını değiştirdi ve G.Kıbrıs'a büyük yatırım yapacak

katar

Katar'ın Güney Kıbrıs ile Yatırım Anlaşmaları

Türkiye'ye yatırımlar yapan ve Kanal İstanbul arazilerinde önemli alımlar gerçekleştiren Katar Emiri Al Thani, rotasını değiştirdi ve Güney Kıbrıs'a büyük yatırımlar yapma kararı aldı. Katar Emiri'nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Nikos Hristodulidis tarafından ağırlanmasının ardından, Güney Kıbrıs'a yönelik yatırım planlarının detayları ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, Katar Doğu Akdeniz'deki "Afrodit" doğal gaz sahasına ortak olacak.

Katar’ın Güney Kıbrıs Yatırımları

Katar, Güney Kıbrıs’ta enerji, limanlar, turizm, finans ve teknoloji alanında büyük yatırımlar yapacak. Özellikle Larnaka limanı ve marinası işletmesini alacak olan Katar, Limasol, Aya Napa, Larnaka ve Baf’ta lüks oteller, golf sahaları ve güneş enerjisi depolama tesisleri inşa edecek. Ayrıca, Katar ile GKRY arasında çeşitli alanlarda çalışma komiteleri kurulacak.

Doğu Akdeniz'de Ortaklık

Katar, Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölge ilan ettiği Doğu Akdeniz'deki "Afrodit" doğal gaz sahasında da arama ve çıkarma çalışmalarına ortak olacak. Bu anlaşma, Katar'ın enerji sektöründeki etkisini artırırken, Güney Kıbrıs'a önemli ekonomik katkılar sağlayacak.

Larnaka Limanı ve Marina İşletmesi

Katar, özellikle Larnaka limanı ve marina işletmesini almakla ilgileniyor. Ayrıca, Larnaka, Aya Napa, Limasol ve Baf’ta lüks oteller, golf sahaları, güneş enerjisi ve enerji depolama tesisleri inşa etmeyi planlıyor. Daha önce de Antalya Limanı işletmesini 2047'ye kadar almış olan Katar, bu alanda deneyimini Güney Kıbrıs'a taşıyacak.

Türkiye-Katar İlişkileri ve Tepkiler

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Katar'ın bu hamlesini eleştirerek, Türkiye'nin Katar’a bugüne kadar birçok ayrıcalık tanıdığını vurguladı. Çakırözer, Türkiye’nin Katar’a tank palet fabrikası ortaklığı, Dünya Kupası maçları için koruma polisi gönderme, çeşitli sokak ve cadde isimlerinin 'Katar' olarak değiştirilmesi gibi konularda ayrıcalıklar tanıdığını belirtti. Ayrıca, Borsa İstanbul'un %10'unu ve Kanal İstanbul arazilerinden 44 dönümünü Katar’a devrettiklerini, Haliç Altın Boynuz Projesi'ne ve Antalya Limanı işletmesine Katar’ın ortak olduğunu, Doha’da askeri üs kurduklarını hatırlattı. Çakırözer, "Katar KKTC’yi mi tanıdı? Aksine gidip Rum kesiminde Büyükelçilik açtı, şimdi de rotayı Güney Kıbrıs’a çevirdi, al sana Katar dostluğu, hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Ekleme Tarihi: 18 Haz 2024 09:00