Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 26 Haz 2024 11:00

Kendini iyileştiren canlı deriye sahip robot yüzü üretildi

Bilim insanları, iyileşebilen ve hissedebilen bir siborg geliştirmeye çalışırken, insan yüzüne benzer canlı deriyle kaplı bir robot yüzü ürettiler.

robot yüz 2

Kendini İyileştiren Canlı Deriye Sahip Robot Yüzü Üretildi

Bilim insanları, iyileşebilen ve hissedebilen bir siborg geliştirmeye çalışırken, insan yüzüne benzer canlı deriyle kaplı bir robot yüzü ürettiler.

Deri, Tokyo Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından laboratuvarda yetiştirildi ve daha gerçekçi insansı makineler oluşturmak için kullanılabileceğine inanılıyor.

Geliştirilmesine öncülük eden Profesör Shoji Takeuchi, bu canlı derinin sağlık ve hizmet gibi insanlarla yakın etkileşime giren, insan benzeri işlevlere ihtiyaç duyulan robotlar için özellikle yararlı olacağını belirtti.

Şimdiye kadar laboratuvarda yetiştirilen deri, gülümseyebilen basit bir robot yüzüne bağlandı. İnsan derisinin yaraları iyileştirmesi gibi, robotun cildi de hasar görürse kendini onarabilir.

Dokunma ve sıcaklık algılama gibi duyusal işlevlerin entegre edilmesi, canlı dokuyla daha kolay uygulanabilecek.

Canlı Derinin Geliştirilmesi ve Bağlanması

Laboratuvarda yetiştirilen cilt iki ana hücre türünden oluşuyor:

  1. Alt katmanı oluşturan dermal hücreler

  2. Dış katmanı oluşturan epidermal hücreler

Takeuchi, "Dermal hücreler ilk önce tabanı oluşturmak için kültürleniyor ve ardından epidermal hücreler, tüm cilt yapısını oluşturmak için üstüne ekleniyor" dedi.

Daha sonra canlı doku, robotun yüzeyinde küçük V şeklinde deliklerin oluşturulduğu yeni geliştirilen bir yöntem kullanılarak robota bağlanıyor. Bu delikler, tutkal görevi gören ve cildin güvenli bir şekilde yapışmasına yardımcı olan bir kolajen jel kullanılarak dolduruluyor.

Takeuchi, "Bu yöntem, insan derisindeki doğal cilt bağlarının yapısını taklit ediyor. Cilt ile robot arasında pürüzsüz, güçlü bir bağ oluşturuyor. Cildin doğal esnekliği ve güçlü yapışma yöntemi, cildin robotun mekanik bileşenleri ile yırtılmadan veya soyulmadan hareket edebilmesi anlamına geliyor" diye ekledi.

robot yüz 1

Kullanım Alanları

Bu canlı derinin ayrıca kozmetik ve ilaçları test etmek için de kullanılabileceği düşünülüyor. Laboratuvarda yetiştirilen bu cilt, hem insansı robotların gelişiminde hem de tıbbi ve kozmetik alanlarda önemli bir potansiyele sahip.

Ekleme Tarihi: 26 Haz 2024 11:00