Emlak Güncelleme Tarihi: 1 Tem 2024 09:00

Kiralarda TÜFE dönemi başladı yüzde 25 sınırı kalkıyor

Kira artışında yüzde 25'lik sınır bugün sona eriyor. Yeni dönemde kira artışları TÜFE oranına göre belirlenecek.

konut ev kira emlak kira

Kiralarda TÜFE Dönemi: Yüzde 25 Uygulaması Sona Eriyor

Kira artışında yüzde 25'lik sınır bugün sona eriyor. Yeni dönemde kira artışları TÜFE oranına göre belirlenecek. Ev sahipleri, TÜFE sınırını aşamayacak, zam dönemi temmuz öncesi olanlardan bu yıl için yeni artış talep edemeyecek.

Yüzde 25'lik Sınır Sona Eriyor

Son iki yıldır kira kontratlarının yenilenmesi sırasında uygulanan yüzde 25'lik zam sınırı bugün itibarıyla sona eriyor. Artık kira artış oranları, tüketici enflasyonu (TÜFE) baz alınarak belirlenecek.

Temmuz Ayı Kira Zammı Ne Kadar Olacak?

Uygulamanın sona ermesiyle birlikte kiracılar ve ev sahipleri, zam belirleme döneminde 12 aylık ortalama enflasyonu dikkate alacak. Temmuz ayının kira artış oranı, haziran enflasyon rakamları ile netleşecek. Haziran ayı enflasyon verileri, 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da açıklanacak.

Haziran Ayı Kira Zam Tavanı

Haziran ayı kira zam tavanı, mayıs enflasyon verileri ile belirlendi. Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 olarak açıklandı. Buna göre, kontrat süresi dolan iş yeri sahipleri kiralarını yüzde 62,51 oranında artırabildi. Ancak, yüzde 25 zam sınırı halen uygulandığı için bu oran konut kiralarında geçerli olmadı.


Bu yeni düzenleme, kira artışlarında daha şeffaf ve enflasyona dayalı bir sistem getirmeyi hedefliyor. Kiracılar ve ev sahipleri, artık kira artışlarında TÜFE'yi baz alarak hareket edecekler.

Ekleme Tarihi: 1 Tem 2024 09:00