Emlak Güncelleme Tarihi: 28 Oca 2024 00:00

Konut yatırımcıları yurt dışına yöneliyor

Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olan Türkiye'de konut sahibi olma oranı düşüyor.

konut

Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olan Türkiye'de konut sahibi olma oranı düşerken, yatırımcıların yurt dışında gayrimenkul alımları da artıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCBM) son verilerine göre, 2023'ün ilk 11 ayında yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları yüzde 173 artarak 1 milyar 918 milyon dolara ulaştı. Bu artış, Türkiye'deki konut fiyatlarının yüksekliği ve krediye erişimin zorlaşmasından kaynaklanıyor.

Türkiye'de konut fiyatları son yıllarda hızla artarken, krediye erişim de giderek zorlaşıyor. Bu durum, konut sahibi olmak isteyenlerin yurt dışına yönelmesine neden oluyor.

Özellikle İngiltere, Türk yatırımcılar için cazip bir destinasyon haline geldi. İngiltere'de konut fiyatları, Türkiye'ye kıyasla daha düşük ve kira getirileri daha yüksek.

Cornucopia Global Kurucu Ortağı Simon Jeffery, "Türkiye'de 12,5-15 milyon liralık bir daire almak yerine Manchester'ın en seçkin sitelerinden birinde 2 yatak odalı bir daireye sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda döviz cinsinden sağlanan kira geliri de yatırımı daha da cazip hale getiriyor" dedi.

Jeffery, İngiltere'de geçtiğimiz yıl ortalama aylık kira gelirlerinin yüzde 10'un üzerinde arttığını belirterek, "Bu, Türkiye'deki emsallerine göre daha kısa sürede amortisman sağlanacağı anlamına geliyor" diye konuştu.

Türkiye'de konut fiyatlarının yüksekliği ve krediye erişimin zorlaşması, yatırımcıların yurt dışına yönelmesine neden oluyor. Özellikle İngiltere, Türk yatırımcılar için cazip bir destinasyon haline geldi.

Ekleme Tarihi: 28 Oca 2024 00:00