Kripto Paralar Güncelleme Tarihi: 27 Haz 2024 00:00

Kripto varlıklara ilişkin yeni yasa TBMM'de kabul edildi

TBMM'de kabul edilen ve kripto varlıklara yönelik düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştı.

tbmm

Kripto Varlıklara İlişkin Düzenlemeler: Yeni Yasa TBMM'de Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve kripto varlıklara yönelik düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştı. Yeni düzenlemeyle birlikte Sermaye Piyasası Kanunu'na kripto varlıklarla ilgili tanımlar ekleniyor ve çeşitli düzenlemeler getiriliyor.

Temel Tanımlar ve Düzenlemeler

  • Cüzdan: Kripto varlıkların transfer edilebilmesini ve bu varlıkların ya da özel ve açık anahtarların çevrim içi veya çevrim dışı olarak depolanmasını sağlayan yazılım, donanım, sistem ya da uygulamalar.
  • Kripto Varlık: Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar.
  • Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcı: Kripto varlık platformları, kripto varlık saklama hizmeti sağlayan kuruluşlar ve kripto varlıkların ilk satış ya da dağıtımı dahil olmak üzere hizmet sağlayan diğer kuruluşlar.
  • Kripto Varlık Saklama Hizmeti: Kripto varlıkların veya bu varlıklara ilişkin özel anahtarların saklanması, yönetimi veya Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenen diğer saklama hizmetleri.
  • Platform: Kripto varlık alım-satım, ilk satış ya da dağıtım, takas, transfer, saklama ve diğer işlemleri gerçekleştiren kuruluşlar.

Yeni Yetki ve Düzenlemeler

Sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) sistemine dahil olmadan kripto varlık olarak ihraç edilmesi için SPK'ye yetki veriliyor. Kurul, sermaye piyasası araçlarının kayden ihraç edilerek MKK tarafından izlenmesi yerine kripto varlık olarak ihracına ve bunların oluşturulup saklandıkları hizmet sağlayıcılar tarafından sunulan elektronik ortamda kayden izlenmesine ilişkin esaslar belirleyebilecek.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin Gereklilikler

Kripto varlık hizmet sağlayıcıların kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için SPK'dan izin almaları zorunlu olacak. Bu kuruluşların faaliyetleri, sermaye yeterliliği, bilgi sistemleri, pay devirleri ve faaliyetlerinin geçici veya sürekli olarak durdurulmasına ilişkin esaslar SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluşlarına ve faaliyete başlamalarına izin verilebilmesi için bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları konusunda TÜBİTAK'ın belirleyeceği kriterlere uygunluk aranacak.

Platformlarda İşlemler ve Güvenlik

Platformlar müşterilerinin işlemlerine ilişkin itirazlarını ve şikayetlerini etkin şekilde çözecek mekanizmalar kurmakla yükümlü olacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcılar müşterilerin kimliklerini, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında tespit etmekle yükümlü olacak. Platformlar, kripto varlıkların güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil, dürüst ve rekabetçi bir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla gerekli önlemleri alacak.

Denetim ve Yaptırımlar

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimi ve bilgi sistemleri bağımsız denetimi, SPK tarafından ilan edilen listede yer alan bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak. Kurul, belirlediği esaslara veya yasaklara aykırı olarak internet üzerinden ilan, reklam ve duyuru yapıldığında içeriğin çıkarılmasına veya erişimin engellenmesine karar verebilecek.

Ekonomik Düzenlemeler

Platformlar müşterilerinin kripto varlıklarını kendi cüzdanlarında bulundurulması esas olacak. Müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmedikleri kripto varlıklara ilişkin saklama hizmeti, SPK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca sunulacak. Bankalarda saklanan kripto varlıklar ve nakitler, bankaların mevduat sigortası kapsamında olmayacak.

Bu yeni düzenlemelerle kripto varlık piyasasında daha şeffaf ve güvenli bir ortam oluşturulması amaçlanıyor.

Ekleme Tarihi: 27 Haz 2024 00:00