Dünya Güncelleme Tarihi: 29 Haz 2024 00:00

Meloni’nin partisine sızan gazeteci krize neden oldu

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin partisi İtalya'nın Kardeşleri (FdI), gençlik kollarına sızan bir gazetecinin ifşaları nedeniyle zor günler geçiriyor.

meloni

İtalya’da Meloni’nin Partisi, Gençlik Kollarındaki Faşist İfşalarla Sarsıldı

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin partisi İtalya'nın Kardeşleri (FdI), gençlik kollarına sızan bir gazetecinin ifşaları nedeniyle zor günler geçiriyor. Kökleri neo-faşist hareketlere dayanan partinin gençlik kolları yetkililerinin faşizm yanlısı, ırkçı ve Yahudi karşıtı ifadeleri, ülkede büyük bir infial yarattı.

Gazeteci İfşaatları Tepki Çekti

Haber sitesi Fanpage, FdI’nin Ulusal Gençlik adlı gençlik hareketine sızarak elde ettiği görüntü ve bilgileri yayımladı. “Meloni Gençliği” adlı dosyanın ilk bölümü iki hafta önce, ikinci bölümü ise geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Video haberde, “Faşistiz” diye övünen, “Sieg Heil”, “Duce” (Mussolini) diye haykıran ve faşist selamı veren Ulusal Gençlik üyeleri görülüyor.

Görüntüler arasında, hareketin Bari kenti başkanı Ilaria Partipilo'nun ırkçı, Yahudi karşıtı ve engellileri aşağılayıcı mesajları da bulunuyor. Ayrıca, FdI milletvekili Ylenja Lucaselli’nin sekreteri Elisa Segnini’nin “ırkçı ve faşist olmayı hiç bırakmadım” dediği ve Ulusal Gençlik Roma birimi yöneticilerinden Flaminia Pace’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde “Duce, Duce, Duce” diye oy vermek istediğini söylediği anlar yer alıyor.

Toplumsal Tepki ve Kınamalar

Fanpage’in haber serisi üzerine, iktidar koalisyonunun büyük ortağı olan FdI yetkililerinin özellikle Yahudi karşıtı söylemleri büyük tepki çekti. Roma Yahudi cemaati lideri Victor Fadlun, “utanç verici ırkçılık ve antisemitizm” olarak nitelendirdiği bu görüntüleri kınadı ve iktidar partisini, diğer kurumları ve toplumu “her türlü nefret ve ayrımcılığa karşı güçlü tepki vermeye” çağırdı.

Muhalefetteki Daha Fazla Avrupa Partisi lideri Riccardo Magi, Başbakan Meloni’nin “ırkçı, Yahudi karşıtı, Mussolini’ye özlem duyan, Hitler sempatizanı” gençlik kolları üyelerine karşı ses çıkarması gerektiğini, aksi halde bu durumu onaylamış olacağını belirtti. Meloni ise ilk günlerde konuyla ilgili sessiz kalırken, partinin önde gelen bazı isimleri bu görüntüleri kınadı.

Meloni'nin Açıklamaları

Başbakan Meloni, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi sırasında Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, görüntülerden haberdar olmadığını iddia etti. Meloni, partisinin gençlik kolları üyelerinin söylemlerine mesafe alarak, “Irkçı, Yahudi karşıtı ya da nostaljik hisler içinde olanlar yanlış eve gelmişler, çünkü bu hisler İtalya’nın Kardeşleri ile uyumsuz” dedi.

Meloni, siyasi amaçlarla bir partinin içine sızılmasının baskıcı rejimlere has bir yöntem olduğunu, “bir gazetecilik metodu” olmadığını savunarak Fanpage sitesini eleştirdi. Tepkiler üzerine, görüntülerde yer alan Elisa Segnini ve Flaminia Pace istifa etti. Ancak parti yönetimine daha geniş kapsamlı tedbirler alınması çağrıları devam ediyor.

Meloni’nin Geçmişi ve Partisinin Kurumsallaşma Çabaları

Siyasete neo-faşist İtalyan Sosyal Hareketi’nin (MSI) gençlik kollarından giren Meloni’nin, 19 yaşındayken faşist rejimi överek "Mussolini’nin iyi bir siyasetçi olduğunu düşünüyorum" dediği görüntüler de mevcut. Başbakan olduktan sonra uluslararası alanda güven verici, ılımlı bir portre çizmeye özen gösteren Meloni, parti tabanındaki aşırı unsurları uzaklaştırmaktan kaçındığı için eleştiriliyor.

Fanpage’in haber dosyası, Avrupa Birliği içinde aşırı sağın önemli pozisyonlardan uzak tutulması girişimleri kapsamında Meloni’nin dışlandığı konuşulan bir dönemde yayımlandı. Bu gelişmeler, Başbakan Meloni’nin partisini kurumsallaştırma çabalarına darbe olarak değerlendiriliyor.

Ekleme Tarihi: 29 Haz 2024 00:00