Çevre Güncelleme Tarihi: 5 Mar 2024 10:00

Önce İkizdere şimdi Kalkandere Rize'de orman talanı tam gaz

Rize Kalkandere'de ormanlık alana kurulacak taş ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED gerekli değil kararı verildi.

kalkandere

Önce İkizdere, Şimdi Kalkandere: Ormanlık Alana Taş Ocağı Kararı Tepkilere Yol Açtı

Rize Kalkandere'de ormanlık alana kurulacak taş ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "ÇED gerekli değil" kararı verildi. Yaşam savunucuları ve bölge halkı karara tepki göstererek, "İkizdere'den sonra Kalkandere'de bir taş ocağı açılma ihtimaline izin vermeyeceğiz" dedi.

Taş ocağı, Kalkandere ilçesi Ünalan Mahallesi'nde bulunan ormanlık alanda 6,62 hektarlık bir alanı kapsayacak. Taş ocağının çalışma sahasında tarım alanları da bulunuyor. Taş ocağının yıllık 250 bin ton üretim yapması ve patlatmalı açık ocak işletmeciliği ile çalıştırılması planlanıyor.

Bölge halkı ve çevre savunucuları, taş ocağının bölgeye büyük zarar vereceğini savunuyor. Taş ocağının açılmasının, bölgedeki ormanların, derelerin ve tarım alanlarının tahrip olmasına neden olacağı belirtiliyor.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de Ordu'da planlanan 4 yeni maden sahasını TBMM gündemine taşıdı. Adıgüzel, kentin yüzde 74'ünün maden sahası olarak tanımlanmasının kaygı verici olduğunu söyledi.

İkizdere Çevre Derneği Basın Sözcüsü Asuman Fazlıoğlu da taş ocağı kararına tepki gösterdi. Fazlıoğlu, "İkizdere'den sonra Kalkandere'de bir taş ocağı açılma ihtimaline izin vermeyeceğiz. Bu katliamları durduracağız, yıkmak istedikleri yerleri ağaçlandıracağız" dedi.

Bölge halkı ve çevre savunucuları, taş ocağı kararının geri alınması için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtiyor.

Ekleme Tarihi: 5 Mar 2024 10:00